Ovenpakketjes met kabeljauw, lentegroenten en tagliatelle

Ovenpakketjes met kabeljauw, lentegroenten en tagliatelle

Kabeljauw, asperges, bimi en trostomaatjes verpakt in bakpapier en gegaard in de oven. Een gezond, kleurrijk en snel lentegerecht met pasta.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 607kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 stuk venkel
  • 1 verpakking Jumbo’s basilicum pistache boter
  • 200 g bimi
  • 200 g tros cherrytomaten
  • 250 g tagliatelle
  • 350 g bos groene asperges
  • 4 stuks kabeljauwfilet diepvries
  • 4 stuks lente-ui

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de onderkanten van de asperges, maak de lente-ui schoon en snijd de venkel in gelijke stukken.
  • Breng water aan de kook, blancheer de groenten 1 minuut en spoel koud af.
  • Knip de trostomaatjes in kleine trosjes.
  • Leg 4 vellen bakpapier klaar en smeer in het midden van elk vel 10 gram basilicum-pistacheboter.
  • Verdeel de geblancheerde groenten en de vis over het bakpapier.
  • Besmeer de vis met extra boter, leg de tomaatjes erbovenop en kruid naar smaak.
  • Vouw de pakketjes dicht en leg ze op een bakplaat.
  • Bak 15 minuten in het midden van de oven.
  • Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
  • Verdeel de tagliatelle over 4 diepe borden en schep de inhoud van de ovenpakketjes erbovenop.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra verse basilicum of een partje citroen voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een zachte Pinot Grigio sluit perfect aan bij dit visgerecht.
 

Nutrition

Calories: 607kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 34g | Vet: 31g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Zoenende Octopussen van Zure Matten en Chocolade

Zoenende Octopussen van Zure Matten en Chocolade

Maak deze vrolijke zoenende octopussen met zure matten, chocolade en tumtums voor een kinderfeestje. Leuk om samen met de kinderen te maken en te versieren!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Tractaties, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 161kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 zure matten bijv. aardbei, regenboog of mango
  • 50 g pure chocolade
  • 8 Buys Zoenen
  • 16 tumtums
  • 1 doosje mini Smarties

Instructies

  • Knip van elke zure mat 4 tentakels door ze eerst in de lengte en daarna in de breedte door te knippen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie door de stukjes chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met heet water te laten smelten (de kom mag het water niet raken).
  • Laat de chocolade iets afkoelen.
  • Zet de tumtums met de gesmolten chocolade vast op de zoenen als ogen.
  • Zet op elk oog een mini Smartie vast met de chocolade.
  • Plaats de zoenen op de zure matten om de octopus te maken.

Notities

Serveer deze zoete traktatie met kinderlimonade of vruchtensap.

Nutrition

Calories: 161kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 22g

Knapperig bladerdeeg met ham en gepocheerd ei

Knapperig bladerdeeg met ham en gepocheerd ei

Krokant bladerdeeg, smaakvolle Gandaham en een perfect gepocheerd ei.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Hartige taart, Lunch
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 4 plakken Gandaham
  • 4 kleine eieren
  • Tuinkers
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Steek uit de 4 plakjes bladerdeeg rondjes van ongeveer 7 cm.
  • Leg de plakken Gandaham op de bakplaat en plaats de bladerdeegrondjes erop.
  • Bak het bladerdeeg in het midden van de oven gedurende 10 minuten, of tot het goudbruin is.
  • Breek boven elk bladerdeegrondje 1 klein ei.
  • Bak de eieren in de oven nog 10 minuten, of tot het eiwit gestold is maar de dooier nog zacht.
  • Knip de tuinkers los.
  • Haal de bladerdeegpakketjes uit de oven, bestrooi met versgemalen peper en verdeel de tuinkers erover.
  • Serveer direct en geniet!

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een glas mousserende wijn.
Wijnadvies:
Deze knapperige bladerdeeghapjes passen goed bij een lichte, mousserende wijn zoals Prosecco. De frisheid van de wijn balanceert de rijke smaken en verfrist de smaakpapillen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Ovengebakken Sushi Cups

Ovengebakken Sushi Cups

Recept categorieën: Hapjes, Sushi, Zalm
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • muffinvorm
  • SiliconenSpatelset

Ingrediënten

  • 300 gram zalm
  • 250 gram sushirijst
  • 3 nori vellen
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 avocado
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • Voor de Saus:
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel sriracha saus

Instructies

  • Kook de sushirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Knip met een schone schaar de nori vellen in kwarten.
  • Leg ze voor je neer en beleg elk stuk nori met sushirijst.
  • Gebruik eventueel vochtige handen om het plakken te verminderen.
  • Plaats de nori met rijst in de muffinvorm.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de zalm in blokjes en marineer ze met sesamolie, sojasaus, honing, chilipoeder, uienpoeder, paprikapoeder en knoflookpoeder.
  • Meng goed en verdeel de zalm over de rijst in de muffinvormpjes.
  • Bak gedurende 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Terwijl de sushi cups bakken, bereid je de toppings voor.
  • Schil en ontpit de avocado en snijd deze in dunne plakken.
  • Snijd de bosui schuin in ringen.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en roer goed door.
  • Haal de warme sushi cups uit de oven en garneer ze met plakjes avocado, bosui, zwart sesamzaad en de zelfgemaakte saus.

Notities

Serveer deze ovengebakken sushi cups als smakelijke hapjes op je volgende feestje of als verrassende snack voor het gezin.

Ovengebakken Sushi Cupjes

Ovengebakken Sushi Cupjes

Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Sushi, Vis, Zalm
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram zalm
  • 250 gram sushirijst
  • 3 nori vellen
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 avocado
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • Voor de saus:
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel sriracha saus

Instructies

  • Kook de sushirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Knip de nori vellen in kwarten met een schaar.
  • Beleg elk stuk nori met een laagje sushirijst (bevochtig je handen een beetje om plakken te voorkomen) en druk ze in de muffinvorm.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de zalm in blokjes en marineer met sesamolie, sojasaus, honing, chilipoeder, uienpoeder, paprikapoeder en knoflookpoeder.
  • Meng goed met een siliconen spatel.
  • Verdeel de gemarineerde zalm over de rijst in de muffinvormpjes.
  • Bak gedurende 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Terwijl de sushi cupjes bakken, bereid je de toppings voor.
  • Snijd de avocado in dunne plakjes en snijd de bosui in schuine ringen.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en roer goed door.
  • Haal de sushi cupjes uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  • Top ze af met plakjes avocado, bosui, zwart sesamzaad en een lepel van de zelfgemaakte saus.

Notities

Geniet van deze ovengebakken sushi cupjes als een smakelijk en origineel hapje, perfect voor een feestje of als onderdeel van een sushi avond thuis.

Verse Blueberry Muffins

Verse Blueberry Muffins

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gram tarwebloem
  • 100 gram verse blauwe bessen
  • 75 gram kristalsuiker
  • 70 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 70 milliliter karnemelk
  • 45 gram zachte roomboter
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 vanillestokje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Voorbereiding van de Citroen en Vanille:

  • Boen de citroen schoon onder stromend water.
  • Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit met een scherp mes.

Mengen van de Droge Ingrediënten:

  • In een kom, meng de tarwebloem met bakpoeder, kristalsuiker en een snufje zout.
  • Mengen van de Natte Ingrediënten: Klop in een aparte kom het ei samen met de karnemelk, Griekse yoghurt, zachte roomboter (licht gesmolten) en de rasp van de citroenschil (alleen het gele gedeelte).
  • Voeg het merg van het vanillestokje toe en meng goed.

Samenvoegen van de Ingrediënten:

  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad beslag.
  • Voeg vervolgens voorzichtig de verse blauwe bessen toe en spatel deze door het beslag.

Voorbereiding van de Muffinvorm:

  • Knip vierkantjes uit bakpapier (ongeveer 10 centimeter breed en lang) en knip in elk vierkantje een inkeping aan de zijkanten.
  • Plaats de bakpapieren in de muffinvormpjes en druk ze aan met behulp van een glas.
  • Als het papier niet blijft zitten, gebruik dan een beetje boter om het vast te plakken.

Vullen van de Muffinvormpjes:

  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
  • Bestrooi de bovenkant van elke muffin met een beetje rietsuiker.

Bakken van de Muffins:

  • Bak de muffins in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Je kunt de gaarheid controleren door een tandenstoker in het midden van een muffin te steken; als deze er schoon uitkomt, zijn de muffins gaar.

Afkolen en Serveren:

  • Laat de blueberry muffins 20 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens verder afkoelen buiten de bakvorm voordat je ze serveert.

Notities

Variatietip:

Voeg een vleugje citroensap toe aan het beslag voor extra frisheid.

Wijnadvies:

Geniet van deze heerlijke blueberry muffins met een kopje verse thee of een glas koude melk voor een verfrissende smaakervaring.

Koreaanse Japchae met Rundvlees en Groenten

Koreaanse Japchae met Rundvlees en Groenten

Geniet van de authentieke Koreaanse smaak met deze heerlijke Japchae, een gerecht vol glasnoedels, groenten en rundvlees.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Korea
Dieët: Notenvrij
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Korean potato vermicelli
  • 200 g malse rundvlees
  • 120 g shiitake paddenstoelen
  • 100 g fijngesneden wortelen
  • 100 g spinazie
  • 1 ui
  • 4 eetlepels Japchae saus

Instructies

  • Breng een grote pan met water aan de kook.
  • Voeg de noedels toe en kook ze gedurende 5 minuten.
  • Giet het water uit, spoel de noedels af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Knip de noedels in stukken van ongeveer 10 cm met een schaar.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de ui tot deze geurig is.
  • Voeg het rundvlees en de shiitake paddenstoelen toe, roerbak kort.
  • Voeg 4 eetlepels Japchae saus toe en roer alles goed door elkaar.
  • Blancheer de spinazie kort in kokend water, spoel af met koud water en knijp voorzichtig het vocht eruit.
  • Meng de glasnoedels, groenten en rundvlees goed door elkaar in een grote kom.
  • Serveer de Japchae direct of bewaar het voor later.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Mexicaanse Tostada met Geroosterde Minigroenten en Mini Biefstukjes

Mexicaanse Tostada met Geroosterde Minigroenten en Mini Biefstukjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr Asperge-broccoli
  • 2 pakjes Cherry trostomaten
  • 300 gr Mini biefstukjes
  • 150 gr Mini prei
  • 125 gr Minimaiskolfjes
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 6 eetlepels Olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 4 stuks Wraptortilla's

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Halveer de mini preitjes in de lengte.
  • Knip de trosjes tomaten in het midden door.
  • Leg de mini prei, tomaten, mini mais en asperge-broccoli naast elkaar in het bakblik.
  • Meng in een kommetje de olijfolie en Mexicaanse kruiden en schenk driekwart van het mengsel over de groenten.
  • Schuif het bakblik ca. 15 cm onder de hete grill en rooster de groenten in ca. 7 minuten gaar.
  • Schep ze af en toe voorzichtig om.
  • Verwarm de grillpan tot gloeiend heet.
  • Bestrijk de tortilla's en biefstukjes met de rest van het olijfolie-mengsel.
  • Rooster de tortilla's een voor een knapperig bruin in de grillpan en leg ze op vier borden.
  • Rooster vervolgens de biefstukjes in ca. 2 minuten mooi bruin.
  • Leg de geroosterde minigroenten en biefstukjes op de tortilla's.
  • Druppel de olie uit het bakblik eroverheen.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Terracotta broodjes

Terracotta broodjes

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kleine terracottapotjes, niet-geëmailleerd bodem 4 cm, bovenwijdte 7 cm, hoogte 6 cm

Ingrediënten

  • Voor 20 stuks:
  • 120 g roggebloem
  • 350 g tarwebloem
  • 8 g zout
  • 15 g verse gist
  • 150 g lauwe melk
  • 120 g lauw water
  • 40 g gesmolten boter
  • 1 eetlepel vers gehakte bieslook
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 1 eetlepel vers gehakte salie
  • Afwerking:
  • eventueel zaadjes om te bestrooien

Instructies

  • Zeef de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje en strooi er wat bloem van de zijkant over.
  • Laat de kom een kwartiertje afgedekt staan op een warme plaats.
  • Voeg het water, de gesmolten boter en toe en kneed 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
  • Was en droog intussen de kruiden en snij ze fijn.
  • Voeg deze tijdens de laatste 3 minuten van het kneden toe aan het deeg zodat de kruiden goed verdeeld zitten in het deeg.
  • Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat het anderhalf uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg, en kneed het kort even door.
  • Verdeel het deeg in deegstukjes van circa 50 g.
  • Laat ze even afgedekt met een handdoek rusten.
  • Vet intussen de terracotta-potjes in met malse boter en bebloem ze.
  • Klop de overtollige bloem af.
  • Bol de deegstukjes op en doe de bolletjes in de potjes.
  • Laat ze afgedekt rijzen gedurende 45 minuten tot het deeg enkele cm boven de potjes uitkomt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Benevel met een plantenspuit de bovenkant van de broodjes met water.
  • Knip indien gewenst even in met een schaar.
  • Bak de broodjes ongeveer 25 à 30 minuten goudbruin, en laat ze afkoelen in de potjes.

Notities

Om nieuwe terracotta bloempotjes voor te bereiden en waterdicht te maken, kan je ze best eerst afwassen. Daarna langs binnen- en buitenkant even invetten met olie en bak ze enkele keren een 20-tal minuten in een oven van 200°C.
Hou je van een topping, dan kan je natuurlijk naar wens de bovenkant even in maan- of sesamzaad drukken. Maar ook gedroogde kruiden of gewoonweg bloem is leuk.
Haal de broodjes uit de potjes voor een picknick buitenshuis of zet ze met potje op je feesttafel.

Snelle zalmmousse

Snelle zalmmousse

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 pakjes gerookte zalm à 100 g
  • 1 zakje bieslook verse 25 g
  • ½ pakje MonChou zacht en luchtig à 200 g
  • versgemalen peper
  • 4 sneetjes boerenvolkoren sesambrood

Instructies

  • Helft van zalm in kleine stukjes snijden.
  • Bieslook fijnknippen, 8 sprietjes apart houden voor garnering.
  • MonChou, zalm en bieslook mengen.
  • Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.
  • Mousse over rest van plakjes zalm verdelen en oprollen.
  • Rolletjes zalm over vier bordjes verdelen.
  • Brood roosteren en diagonaal doorsnijden.
  • Zalmrolletjes garneren met bieslook en serveren met brood.