Beignets met sint jakobsschelpen

Beignets met sint jakobsschelpen

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • scherp mes
  • grote kom
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 100 gram dunne sperziebonen
  • 1 rode Spaanse peper
  • 450 gram sint-jakobsschelpen
  • 1 ei
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 50 gram rijstebloem
  • 1 eetlepel(s) vissaus
  • olie om in te frituren
  • zoete chilidipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd de sperziebonen met een scherp mes in piepkleine stukjes.
  • Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en hak hem fijn.
  • Breng een steelpan met water en een snufje zout aan de kook en kook de bonen in 3-4 minuten beetgaar.
  • Verwijder hom of kuit uit de sint-jakobsschelpen, hak de schelpen grof en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de sperziebonen toe.
  • Meng ei, lente-uitjes, rijstebloem, vissaus en Spaanse peper.
  • Roer dit mengsel door de sint-jakobsschelpen.
  • Verhit ca. 2,5 cm olie in een grote voorverwarmde wok.
  • Schep een soeplepel van het mengsel in de wok en frituur het 5 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat de beignet op keukenpapier uitlekken en frituur de rest van de beignets.
  • Serveer de beignets heet met een zoete chilidipsaus.

Notities

Variatie:
* Gebruik garnalen of strandgapers in plaats van sint-jakobsschelpen.

Camembert met druiven

Camembert met druiven

Recept categorieën: Borrelhapjes, Fruit, Hapjes, Kaas
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • scherp mes

Ingrediënten

  • 1 zachte camembert
  • 1 trosje witte druiven of blauwe druiven

Instructies

  • Haal de camembert uit de verpakking.
  • Snijd met een scherp mes de korst van de bovenkant.
  • Snijd de kaas in puntjes.
  • Leg op elk puntje een druif en steek die met een prikker vast.

Frisse Tonijncarpaccio met Citroen-Kappertjesdressing

Frisse Tonijncarpaccio met Citroen-Kappertjesdressing

Deze verfijnde tonijncarpaccio met frisse citroen-kappertjesdressing en Parmezaanse kaas is een licht en smaakvol voorgerecht dat elke tafel siert.
exclusief invriezen20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram rucola
  • Parmezaanse kaas geschaafd
  • 3 citroenen
  • 150 ml olijfolie extra vergine
  • 1 teentje knoflook
  • Gedroogde chilivlokken
  • Zout
  • Peper
  • 250 gram verse tonijn
  • 50 gram kappertjes

Instructies

  • Verpak de verse tonijn in folie en leg hem in de diepvries totdat hij net bevroren is.
  • Maak intussen de dressing door citroensap, olijfolie, fijngehakte knoflook, kappertjes, chilivlokken, zout en peper in een kom te mengen.
  • Klop goed door met een garde of mixer.
  • Haal de tonijn uit de vriezer en snijd hem met een scherp mes in zeer dunne plakjes.
  • Leg de plakjes tonijn op een groot bord of serveerschaal.
  • Besprenkel de tonijn met de citroen-kappertjesdressing.
  • Garneer met rucola en geschaafde Parmezaanse kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer de tonijncarpaccio gekoeld met knapperig brood of crostini voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Creoolse Avocadosalade met Krab en Rum

Creoolse Avocadosalade met Krab en Rum

Deze frisse Creoolse avocadosalade met krab, rum en een vleugje cayennepeper brengt tropische smaken naar je tafel. Een elegant voorgerecht voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd20 minuten
uitlekken1 uur
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 avocado's
  • 150 gram krabvlees
  • 1,5 deciliter mayonaise
  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel rum
  • ½ citroen
  • Paprikapoeder
  • Cayennepeper
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Schil de komkommer, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise).
  • Bestrooi de komkommerblokjes met zout en laat ze 1 uur uitlekken in een zeef.
  • Pers de citroen uit.
  • Halveer de avocado's, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise).
  • Besprenkel de avocado met citroensap en breng op smaak met zout en peper.
  • Hak het teentje knoflook zeer fijn en voeg toe aan de avocado.
  • Meng de mayonaise met cayennepeper en rum.
  • Meng de uitgelekte komkommer, avocado en krabvlees voorzichtig in een kom.
  • Voeg de mayonaise toe en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel de salade over soepborden.
  • Garneer met een stukje krabvlees en bestrooi met paprikapoeder.

Notities

Serveertip:
Serveer de salade gekoeld, met een stukje knapperig stokbrood en een glas frisse witte wijn.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de tropische smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Dublin Garnalencocktail met Romige Mierikswortelsaus

Dublin Garnalencocktail met Romige Mierikswortelsaus

Geniet van deze klassieke Ierse garnalencocktail met een romige mierikswortelsaus, frisse sla en een vleugje Worcestershiresaus. Perfect als voorgerecht!
exclusief koelen20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 32 garnalen
  • 1 citroen
  • 8 blaadjes sla
  • Worcestershiresaus
  • 4 takjes peterselie
  • Mierikswortel geraspt
  • 8 eetlepels slagroom
  • Tomatenketchup
  • 3 eetlepels azijn
  • Zout
  • Peper
  • 1 stengel selderij

Instructies

  • Pers de citroen uit.
  • Klop de slagroom stijf in een kom.
  • Meng de slagroom met het citroensap, een scheut Worcestershiresaus, 2 eetlepels tomatenketchup en 1 theelepel geraspte mierikswortel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng 2/3 van de saus met de garnalen en zet dit mengsel minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Was de sla en de selderij en snijd ze in fijne julienne (dunne reepjes).
  • Hak de peterselie fijn.
  • Verdeel een mengsel van de sla en selderij over de bodems van de slacoupes.
  • Schep de gemarineerde garnalen erover.
  • Voeg de resterende saus toe over de garnalen.
  • Garneer met enkele hele garnalen en gehakte peterselie.
  • Serveer gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of toast voor extra textuur en een citroenpartje voor een frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij dit voorgerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus

Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus

Geniet van deze verfijnde langouste cocktail met romige cognacsaus, knapperige sla en asperges. Een luxueus voorgerecht voor speciale gelegenheden!
inclusief marineren1 uur
Recept categorieën: Amuse, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 langouste
  • Tabasco
  • 3 liter courtbouillon
  • Citroensap
  • 2 deciliter mayonaise
  • 1 krop sla
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 deciliter slagroom
  • 0,2 deciliter cognac
  • 8 asperges gekookt

Instructies

  • Kook de langouste 20 minuten in de courtbouillon.
  • Laat de langouste afkoelen en snijd er 4 mooie schijfjes van af.
  • Snijd de rest van het vlees in kleine blokjes (brunoise).
  • Doe de brunoise in een kom, schenk de cognac erover en laat enkele uren marineren in de koelkast.
  • Maak de mayonaise en voeg de tomatenketchup toe.
  • Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door de mayonaise.
  • Voeg een scheutje van de cognacmarinade, een paar druppels tabasco en wat citroensap toe aan de saus.
  • Was de sla, snijd het hart in fijne julienne.
  • Verdeel de juliennesla over de coupeglazen.
  • Voeg de gemarineerde brunoise van langouste toe.
  • Schep er wat saus overheen.
  • Garneer elk glas met een schijfje langouste en twee aspergepunten.
  • Serveer direct, gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer de cocktail met geroosterde toast en een klontje gezouten boter voor extra verfijning.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals een Chablis of Sancerre past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Mexicaanse Ovenschotel met Gehakt, Ananas en Banaan

Mexicaanse Ovenschotel met Gehakt, Ananas en Banaan

Een verrassende Mexicaanse ovenschotel met gehakt, ananas, banaan en ham. Een combinatie van hartig en zoet, afgebakken tot een heerlijke, knapperige ovenschotel.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Fruit, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram gehakt
  • 750 gram aardappelen
  • 4 schijven ananas
  • 3 plakjes ham in reepjes gesneden
  • 3 paprika’s
  • 2 eetlepels Mexicaanse kruidenmix
  • 4 uien
  • 1 banaan
  • 1 zakje mix voor aardappelschotel
  • 100 gram geraspte kaas
  • Paprikapoeder naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan zonder olie of boter.
  • Snijd de uien in ringen en fruit ze kort mee met het gehakt.
  • Snijd de paprika’s in stukjes en bak ze kort mee met het gehaktmengsel.
  • Voeg de Mexicaanse kruidenmix toe en roer goed door.
  • Schil de aardappelen, kook ze beetgaar en snijd ze in schijfjes.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Schep het gehaktmengsel over de aardappelen.
  • Snijd de banaan in plakjes en verdeel deze samen met de helft van de uiringen over het gehakt.
  • Bedek met de resterende aardappelschijfjes.
  • Leg de ananasplakken en de overgebleven uiringen erbovenop.
  • Bestrooi met paprikapoeder en verdeel de hamreepjes erover.
  • Giet de sausmix over de ovenschotel en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de ovenschotel 45 minuten in de oven tot een goudbruine korst ontstaat.
  • Serveer met een frisse ijsbergsalade.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade en een klodder crème fraîche of zure room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of Tempranillo past goed bij de zoete en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g

Mini Pies met Belgisch Stoofvlees in Bladerdeeg

Mini Pies met Belgisch Stoofvlees in Bladerdeeg

Deze heerlijke mini pies gevuld met Belgisch stoofvlees zijn perfect als snack of borrelhapje. Het malse rundvlees gestoofd in Belgisch bier zorgt voor een rijke en diepe smaak.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Rundvlees, Snack
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 stuks
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakvorm voor muffins
  • kwastje
  • pan met dikke bodem
  • scherp mes

Ingrediënten

Voor de mini pies:

  • 2 rollen bladerdeeg Tante Fanny Vers, 270 g
  • 1 ei losgeklopt
  • Boter om in te vetten

Voor het stoofvlees:

  • 1 kg runderriblappen in blokjes
  • 3 eetlepels bloem
  • 50 g boter
  • 2 uien in stukjes gesneden
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 2 flesjes donker Belgisch bier
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 2 witte boterhammen
  • 2 eetlepels mosterd
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

Stoofvlees bereiden:

  • Bestrooi het vlees met bloem, peper en zout en meng goed.
  • Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak het vlees in porties bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en fruit de ui en knoflook in dezelfde pan tot ze glazig zijn.
  • Blus af met het bier en voeg laurierblaadjes en tijm toe.
  • Besmeer de boterhammen met mosterd en leg ze bovenop het stoofvlees.
  • Laat het geheel 2,5 uur sudderen op laag vuur tot het vlees zacht is en de saus ingedikt.
  • Verwijder de tijm en laurierblaadjes.

Mini pies maken:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een muffinvorm in met boter.
  • Rol het bladerdeeg uit en steek cirkels uit die groot genoeg zijn om in de muffinvorm te passen.
  • Bekleed de muffinvorm met het deeg en vul elk bakje met een schep stoofvlees.
  • Snijd kleinere cirkels uit het bladerdeeg en leg ze als deksels op de pies.
  • Druk de randen goed aan en bestrijk met losgeklopt ei.
  • Bak de mini pies 20-25 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de mini pies warm met een frisse salade of een pittige mosterdsaus.
Wijnadvies:
Een Belgische Trappist of een glas volle rode wijn zoals een Malbec past perfect bij de rijke smaken van het stoofvlees.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g

Terrine van Wild Konijn met Witbier en Vossebessensaus

Terrine van Wild Konijn met Witbier en Vossebessensaus

Deze verfijnde terrine van wild konijn, gegaard in witbier en geserveerd met een frisse vossebessensaus, is een elegant voorgerecht voor een feestelijk diner.
inclusief opstijven12 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 kg konijn in stukken
  • Boter om te bakken
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 7,5 dl witbier
  • 125 g suiker
  • 3 gelatineblaadjes ca. 3 g per stuk
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel azijn
  • 200 g vossebessen
  • Peper en zout naar smaak
  • Enkele plukjes veldsla

Instructies

De dag vooraf:

  • Smelt een klontje boter in een pan en bak de stukken konijn rondom goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en laat kort meestoven.
  • Blus het geheel met het witbier en voeg 25 g suiker toe.
  • Laat 45 minuten zachtjes koken tot het vlees gaar is.
  • Haal de konijnstukken uit de pan en pluk het vlees van de botten.
  • Leg het vlees in een langwerpige terrinevorm.
  • Laat de saus verder inkoken tot ongeveer 3 dl overblijft.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water, knijp ze uit en los ze op in de warme konijnensaus.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout en giet deze over het vlees in de terrinevorm.
  • Laat de terrine minstens 12 uur opstijven in de koelkast.

De dag zelf:

  • Schil de sinaasappel met een dunschiller en snijd de schil in zeer fijne reepjes.
  • Pers de sinaasappel uit.
  • Breng 2 dl water aan de kook met 100 g suiker, sinaasappelsap en azijn.
  • Voeg de vossebessen toe en kook deze zacht.
  • Mix de saus glad, zeef deze en voeg de reepjes sinaasappelschil toe.
  • Laat de saus kort inkoken en afkoelen.
  • Zet de terrine enkele seconden in heet water, snijd de randen los en stort de terrine voorzichtig op een snijplank.
  • Snijd plakken van ongeveer 1 cm dik en leg er per persoon twee op een bord.
  • Giet de vossebessensaus rondom en garneer met enkele blaadjes veldsla.
  • Serveer met geroosterde toast.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers geroosterd brood of brioche en een glas kruidig witbier of een lichte rode wijn.
Wijnadvies:
Een Pinot Noir of een Belgische Tripel past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 55g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 18g

Krokante Chinese Loempia’s met Groenten en Vlees

Krokante Chinese Loempia's met Groenten en Vlees

Heerlijke krokante Chinese loempia's gevuld met een smakelijke mix van groenten, kip, ham, en een vleugje sesamolie.
(plus 12 uur ontdooitijd)1 uur
Land van herkomst: China
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 12 loempia's
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels olie voor wokken
  • 2 eetlepels water
  • 3 gedroogde Chinese paddestoelen
  • 12 loempiavellen diepvries
  • 50 g worteltjes
  • 75 g ham
  • 75 g hamlappen
  • 75 g kip
  • 100 g taugé
  • 100 g witte kool
  • ¼ theelepel sesamolie
  • ½ theelepel maïzena
  • 1 theelepel pale medium dry sherry
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel sojasaus
  • Lenteui of stukje prei
  • Olie voor frituren

Instructies

  • Laat de loempiavellen 12 uur ontdooien.
  • Was de gedroogde Chinese paddestoelen en week ze 30 minuten in warm water, laat uitlekken, verwijder de stelen en snijd de paddestoelen in dunne reepjes.
  • Snijd de groenten, kip, en vlees in dunne reepjes.
  • Meng de kip, vlees, 1 theelepel suiker, 1 theelepel sojasaus, 1 theelepel sherry, ¼ theelepel sesamolie, en ½ theelepel maïzena in een kom.
  • Was de taugé goed af.
  • Verhit op hoog vuur de wok en voeg 2 eetlepels olie toe.
  • Roerbak het kipmengsel tot het verkleurt.
  • Voeg de gesneden groenten en ham toe en roerbak nog 1 minuut.
  • Bind het vocht in de wok met zoveel van het bindpapje (gemaakt van 1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels water) totdat het mengsel samenhangend is.
  • Laat de vulling volledig afkoelen.
  • Verdeel de vulling in 12 gelijke porties.
  • Leg een portie vulling op een loempiavel, vouw de zijkanten naar binnen en rol op.
  • Bestrijk de rand met een beetje losgeklopt ei om te plakken.
  • Verhit olie in een frituurpan of wok en frituur de loempia's goudbruin en krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Notities

Serveer met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 2g