Gestoofde Prei in Rode Wijnmarinade

Gestoofde Prei in Rode Wijnmarinade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Ruime koekenpan
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 6 dunne preien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon van tablet
  • 2 theelepels rode-wijnazijn
  • 1 theelepel pittige mosterd
  • 2 theelepels verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Verwijder de onderkant en het donkergroene, stugge deel van de preistengels.
  • Snijd de prei in de lengte in en spoel ze grondig in lauw water.
  • Knijp het vocht eruit en was ze nogmaals.
  • Knijp zo veel mogelijk vocht eruit en snijd de preistengels vervolgens in gelijke stukken van ongeveer 5 cm.
  • Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan.
  • Voeg de prei toe en bak deze op middelhoog vuur in 10 minuten goudbruin, waarbij je de prei regelmatig keert.
  • Schenk de rode wijn en 100 ml kippenbouillon bij de prei in de pan.
  • Laat het geheel 10 minuten met deksel erop smoren, tot de prei zacht is geworden.
  • Leg de gestoofde prei op een serveerschaal.
  • Schenk de rode-wijnazijn en de rest van de kippenbouillon in de koekenpan.
  • Breng al roerende aan de kook en laat het geheel tot de helft inkoken.
  • Haal de pan van het vuur en roer de mosterd door het wijnmengsel.
  • Breng op smaak met peterselie, zout en peper.
  • Schenk het wijnmengsel over de prei en laat de prei minimaal 1 uur marineren op kamertemperatuur.
  • Serveer de prei op kamertemperatuur.

Notities

Deze gestoofde prei in rode wijnmarinade smaakt heerlijk bij kip uit de oven.
Als wijnadvies kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz, die goed samengaat met de rijke smaken van de prei en de rode wijnmarinade.

Gegrilde Spareribs met Roquefortsalade

Gegrilde Spareribs met Roquefortsalade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Salade, Varkensvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • grote koekenpan
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 500 g spareribs sweet chili
  • 2 zakjes Toscaanse aardappelpartjes à 425 g
  • 3 nectarines
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • ½ theelepel mosterd
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 g rucola slamelange
  • 200 g ijsbergsla met frisée
  • 140 g roquefort

Instructies

  • Bereid de spareribs volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de Toscaanse aardappelpartjes gedurende 10-12 minuten.
  • Was de nectarines en snijd ze in plakjes.
  • Meng in een kom de witte wijnazijn, mosterd, zout, peper en de resterende olie tot een dressing.
  • Pers de teentjes knoflook uit boven de dressing en meng goed.
  • Schik de rucola slamelange, ijsbergsla met frisée en plakjes nectarine op een serveerschaal.
  • Druppel de dressing over de salade en verkruimel de roquefort erboven.
  • Serveer de gegrilde spareribs samen met de gebakken Toscaanse aardappelpartjes en de roquefortsalade.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec past goed bij de rijke smaken van de gegrilde spareribs en de romige roquefortsalade. De wijn zal het gerecht aanvullen met zijn complexe aroma's en een heerlijke combinatie vormen.

Romige Spaghetti met Valess en Geroosterde Pijnboompitten

Romige Spaghetti met Valess en Geroosterde Pijnboompitten

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vleesvervangers
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Grote kookpan
  • Twee koekenpannen
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 2 bakjes cherrytomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • gr verse basilicum
  • 32½ gr pijnboompitten
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 schaaltjes Valess mediterraan à 2 filets

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Was de cherrytomaten en halveer ze.
  • Pel en snipper de teentjes knoflook.
  • Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een andere koekenpan en bak de Valess filets in 4 minuten gaar en goudbruin.
  • Verhit de resterende olie in de overgebleven koekenpan op laag vuur en fruit de knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de cherrytomaten toe en bak ze 2 minuten mee.
  • Meng in een grote schaal de tomaten, knoflookolie en spaghetti.
  • Bestrooi de spaghetti met basilicum en geroosterde pijnboompitten.
  • Serveer de spaghetti met de gebakken Valess filets.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De wijn zal de romige textuur van de Valess aanvullen en de smaak van de cherrytomaten versterken, waardoor elke hap een plezierige ervaring wordt.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Garnalen en Sushirijst in Slabladwraps

Garnalen en Sushirijst in Slabladwraps

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Rijst, Zeevruchten
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 157kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Slakommetje
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 100 g sushirijst
  • 1 little gem slakropje per 2 stuks verpakt
  • ¼ rode peper in dunne reepjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 100 g Hollandse garnalen

Instructies

  • Bereid de sushirijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Maak 12 blaadjes los van de sla en was ze grondig.
  • Roer de rode peper door de zonnebloemolie in een kommetje.
  • Leg op elk slablad een schepje rijst.
  • Verdeel de garnalen over de rijst en druppel een klein beetje peperolie erover.
  • Vouw de slabladen dicht en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Geniet van deze frisse en lichte maaltijd met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio uit Italië of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

Nutrition

Calories: 157kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 0.4g | Sugar: 0.5g

Geroosterde Auberginedip met Sesamzaad

Geroosterde Auberginedip met Sesamzaad

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 192kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Ovenschaal of bakblik
  • vijzel
  • keukenmachine of staafmixer
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 4-8 shoarmabroodjes
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • Chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Dun schil de aubergines.
  • Leg de aubergines in een ovenschaal of bakblik en laat ze in de oven in ca.
  • 45 minuten gaar worden, af en toe omkeren.
  • Snijd de shoarmabroodjes in 4 punten en bak ze de laatste 5 minuten in de oven mee.
  • Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin en laat het in een vijzel afkoelen.
  • Wrijf met een stamper van de vijzel het sesamzaad samen met de knoflook fijn.
  • Haal de aubergines uit de oven en snijd ze in grove stukken.
  • Pureer de aubergines met driekwart van de koriander in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Voeg de crème fraîche, limoensap en olijfolie toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
  • Roer de sesampasta door de auberginepuree en breng de dip pittig op smaak met zout, peper en eventueel extra chilipoeder.
  • Schep de auberginepuree in een laag schaaltje en strijk het glad.
  • Bestrooi met chilipoeder en garneer met de rest van de koriander.
  • Serveer de auberginedip met de broodpuntjes.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze dip.

Nutrition

Calories: 192kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 4g

Mosselen in Marokkaanse tomatensaus

Mosselen in Marokkaanse tomatensaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories: 255kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kilo mosselen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 chilipepertjes gedroogd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels djinten
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 theelepels koenjit
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 dl witte wijn
  • 15 g koriander verse
  • 1 theelepel piment

Instructies

  • Mosselen grondig wassen.
  • Kapotte exemplaren en mosselen die wijd openstaan, en na een ferme tik niet sluiten, verwijderen.
  • Uien en knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Olie verhitten en ui en knoflook 1 minuut fruiten.
  • Chilipepertje erboven verkruimelen en gemalen komijn, koriander, geelwortel en piment toevoegen.
  • Specerijen al roerend 1 minuut meebakken.
  • Wijn en tomatenblokjes toevoegen, doorroeren en saus ca. 2 minuten laten sudderen.
  • Mosselen in saus scheppen, deksel op pan leggen.
  • Op hoog vuur mosselen 5-8 minuten koken, tot ze allemaal open zijn.
  • Pan zo nu en dan flink omschudden.
  • Intussen blaadjes van takjes koriander plukken.
  • Mosselen met schuimspaan op grote serveerschaal scheppen, ongeopende exemplaren weggooien.
  • Tomatensaus over mosselen schenken en bestrooien met koriander.

Notities

Geen grote pan?
Verdeel de saus dan over twee pannen en bereid de mosselen in twee gedeeltes.
Serveer er pide bij (plat Turks brood) of geroosterde shoarmabroodjes.
 

Nutrition

Calories: 255kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 22g | Vet: 14g

Gemengde Vis Antipasti

Gemengde Vis Antipasti

Bereidingstijd14 minuten
Servings: 1 persoonvoo
Calories: 640kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 1 bakje gekookte mosselen 150 g
  • 2 el kruidenolie peterselie-knoflook
  • 1 el citroensap
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 1 bakje gemarineerde knoflookgarnalen
  • 1 bakje gemarineerde sardinefilet 100 g
  • 1 bakje opgerolde sardinefilets met olijven 100 g
  • 200 g zalmfilet of zalmfilethaasje
  • 1 zakje rucolasla 30 g
  • 2 el kappertjes
  • 2 el citroenolie
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Meng de gekookte mosselen in een kom met 2 eetlepels kruidenolie, citroensap, zout en peper.
  • Schep ze vervolgens op een serveerschaal.
  • Laat de knoflookgarnalen uitlekken en leg ze naast de mosselen op de serveerschaal.
  • Snijd de sardinefilets in de lengte doormidden en leg de repen naast elkaar op de schaal.
  • Plaats ook de opgerolde sardinefilets naast de andere vis.
  • Plaats de zalm 1 uur in de vriezer en snijd de vis dan in flinterdunne plakjes.
  • Leg de zalmplakjes op de rucolasla op de schaal en verdeel er de kappertjes en 2 eetlepels citroenolie over.
  • Maal er royaal zwarte peper boven.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte rosé, zoals een Provence rosé, past goed bij deze gemengde vis antipasti.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 58g | Vet: 41g | Zout: 3.6g | Sugar: 1g

Varkenshaas met champignons

Varkenshaas met champignons

Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 varkenshaas ong 500 gram
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 250 gram champignons
  • 2 sjalotten
  • 4 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 10 cl droge witte wijn
  • 10 cl kalfsfond
  • 3 el crème fraîche
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 1 el gehakte peperselie

Instructies

  • Pel en hak de sjalotten fijn.
  • Maak met een stukje keukenpapier de champignons schoon.
  • Snijd een stukje van de steel af en snijd ze in vieren.
  • Verhit in een braadpan 2 el olijfolie en bak de varkenshaas aan alle kanten aan.
  • Bestrooi met het paprikapoeder, zout en peper..
  • Neem het vlees uit de pan en bewaar op een bord.
  • Zet het vuur wat lager en voeg nog een el olijfolie toe.
  • Voeg de ui toe en zweet deze aan.
  • Voeg de champignons, tijm, laurier toe.
  • Laat 5 minuten bakken.
  • Schep het mengsel wel regelmatig om.
  • Voeg de wijn toe en meng het goed.
  • Voeg de fond, crème fraîche toe.
  • Doe de varkenshaas terug in de pan.
  • Zet het vuur laag.
  • Doe de deksel op de pan en laat 12 tot 15 minuten zacht stoven.
  • Haal de varkenshaas uit pan en bewaar onder aluminiumfolie.
  • Zet het vuur hoger en laat de saus wat inkoken.
  • Proef en voeg eventueel nog wat paprikapoeder, zout en peper toe.
  • Snij de varkenshaas in plakken.
  • Doe wat saus op een serveerschaal en leg daar de plakken varkenshaas op.
  • Dresseer de rest van de saus rond het vlees en garneer met de peterselie.

Notities

Serveer er gekookte aardappel bij.

Aardappelsalade met Jonge Kaas en Sour Cream

Aardappelsalade met Jonge Kaas en Sour Cream

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g gekookte aardappels in plakjes gesneden
  • 200 g jonge kaas in kleine blokjes gesneden
  • 1 beker sour cream zure room
  • 1 theelepel suiker
  • Citroensap naar smaak
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 kleine ui gepeld en gesnipperd
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • 1 krop Icebergsla
  • 1 tomaat in partjes gesneden

Instructies

Voorbereiden van de ingrediënten:

  • Snijd de gekookte aardappels in plakjes en de jonge kaas in kleine blokjes.

Bereiden van de saus:

  • Meng de sour cream met de suiker, een scheutje citroensap, zout, peper, de gesnipperde ui en fijngeknipte bieslook in een grote mengkom.

Voorbereiden van de sla:

  • Was de Icebergsla en laat deze goed uitlekken.
  • Scheur de bladeren in kleinere stukken en houd enkele mooie bladeren apart.

Samenvoegen van de salade:

  • Meng voorzichtig de plakjes aardappel, blokjes jonge kaas en gescheurde Icebergsla door de saus tot alles goed gemengd is.

Serveren:

  • Leg de achtergehouden slabladeren op een serveerschaal.
  • Schep de aardappelsalade op de slabladeren en garneer met de partjes tomaat.

Optionele tips:

  • Deze aardappelsalade kan ook goed geserveerd worden als hoofdgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Deze stevige aardappelsalade met jonge kaas en zure room vraagt om een witte wijn met wat body, zoals een Chardonnay of een Pinot Gris. De wijn moet voldoende fruitigheid hebben om de romige kaas en zure room te complementeren.