Knoflookbroodjes uit de Oven met Romige Tomaten-Basilicumsoep

Knoflookbroodjes uit de Oven met Romige Tomaten-Basilicumsoep

Een heerlijke tomaten-basilicumsoep met knapperige knoflookbroodjes. De perfecte combinatie voor een smaakvol en hartverwarmend gerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brood, Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bruine pistoletjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 4 tomaten
  • 1 zakje tomatensoep 55 g
  • 1 zakje basilicum 15 g
  • 750 ml water

Instructies

  • Halveer de bruine pistoletjes.
  • Pel de knoflook en pers deze uit boven de olijfolie.
  • Bestrijk de snijvlakken van de pistoletjes met de knoflookolie.
  • Breng 750 ml water aan de kook in een soeppan.
  • Maak een kruisvormige inkeping in de tomaten en dompel ze kort in kokend water.
  • Verwijder de schil en snijd de tomaten in blokjes.
  • Voeg de tomatenblokjes en de inhoud van het zakje tomatensoep toe aan het kokende water.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Verwarm de grill of oven voor op hoge temperatuur.
  • Snijd de basilicum fijn.
  • Grill de pistoletjes gedurende 1 minuut tot ze knapperig zijn.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden en garneer met de fijngesneden basilicum.
  • Serveer met de geroosterde knoflookbroodjes.

Notities

Serveertip:
Bestrooi de knoflookbroodjes met een beetje geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse Pinot Grigio past perfect bij de frisse tomaten-basilicumsoep en de hartige knoflookbroodjes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep

Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep

Geniet van een heerlijke combinatie van geroosterde bietensalade met feta en knapperige spekjes, en een romige courgettesoep met geroosterde pijnboompitten. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de bietensalade:

  • 125 g spekblokjes
  • 1 limoen
  • 4 bietjes
  • 250 g feta
  • 4 el honing
  • Peper en zout

Voor de courgettesoep:

  • 50 g pijnboompitten
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 400 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml crème fraîche
  • Peper en zout

Instructies

Voor de bietensalade:

  • Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Halveer de limoen en snijd een paar plakjes voor garnering.
  • Pers de rest uit.
  • Was en schil de bieten, snijd ze in dunne plakjes en leg dakpansgewijs op de borden.
  • Besprenkel de bieten met limoensap en kruid met peper en zout.
  • Verbrokkel de feta over een deel van de salade en besprenkel met honing.
  • Strooi de gebakken spekjes over het andere deel.
  • Garneer met een plakje limoen.

Voor de courgettesoep:

  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en zet apart.
  • Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de courgetteblokjes met de knoflook gedurende 3 minuten.
  • Voeg water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over kommen en garneer met de geroosterde pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer de bietensalade en courgettesoep samen als een verfijnde maaltijdstarter. Voeg wat knapperig brood toe om de maaltijd compleet te maken.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij de bietensalade, terwijl een lichte Pinot Noir mooi samengaat met de romige courgettesoep.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 17g | Vet: 34g | Zout: 2.7g | Sugar: 13g

Rijke Bouillon van Runder Tong

Rijke Bouillon van Runder Tong

Een rijke en smaakvolle bouillon met rundertong, perfect voor een stevige maaltijd of als basis voor andere gerechten.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd3 uur
Totale tijd3 uur 20 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Rundvlees, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rundertong
  • 1 wortel
  • 3 blaadjes foelie
  • 2 uien
  • 6 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Leg alle ingrediënten in een soeppan en voeg 2½ liter water toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het minstens 3 uur zachtjes trekken totdat de tong gaar is.
  • De tong is gaar wanneer het puntje zacht is en het vel gemakkelijk loslaat.
  • Zeef de bouillon en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer de bouillon met stukjes vers brood of gebruik het als basis voor een soep.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, past goed bij de rijke smaak van deze bouillon.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Luxe Kwartelsoep met Verse Kervel

Luxe Kwartelsoep met Verse Kervel

Een verfijnde soep met kwartel, verse groenten en aromatische kruiden. Perfect voor een luxe diner of een speciale feestdag.
Bereidingstijd3 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Soep
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 150 g prei in ringen
  • 150 g wortel in plakjes
  • 2 jeneverbessen
  • 2 liter water
  • 3 eetlepels fijngesneden kervel
  • 300 g tomaten in partjes
  • 4 kwartels
  • 50 g knolselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje foelie
  • 1 takje tijm
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de borsten en pootjes van de kwartels en houd ze apart.
  • Leg de karkassen van de kwartels in een braadslede en bak ze 20-30 minuten bruin in de oven.
  • Plaats de gebakken karkassen in een soeppan en voeg prei, wortel, tomaten, knolselderij, tijm, foelie, peperkorrels, laurierblad, jeneverbessen en water toe.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat het op laag vuur 3 uur trekken.
  • Schep regelmatig het schuim van de bouillon af.
  • Zeef de bouillon door een doek.
  • Snijd het vlees van de borst en pootjes in reepjes.
  • Bestrooi met zout en peper en roerbak het vlees in boter gedurende 5-10 minuten.
  • Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep met de geroerbakte kwartelreepjes en garneer met fijngesneden kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer de kwartelsoep met een knapperig stukje stokbrood en een klontje gezouten boter.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij de rijke smaken van

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 24g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gevulde tongrolletjes met zalmmousse en Hollandaisesaus

Gevulde tongrolletjes met zalmmousse en Hollandaisesaus

Luxe tongrolletjes gevuld met romige zalmmousse, zacht gegaard in visbouillon en geserveerd met een fluweelzachte Hollandaisesaus. Perfect voor een feestelijk diner!
inclusief voorbereiding45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de tongrolletjes:

  • 8 tongfilets
  • 100 gram zalmfilet
  • 1 ei
  • 1,5 deciliter slagroom
  • 1 deciliter visbouillon van bouillontablet
  • 1 deciliter witte wijn
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • Peper en zout naar smaak

Voor de Hollandaisesaus:

  • 200 gram boter
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel water
  • Snufje cayennepeper
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Zet een mengkom in de diepvries om koud te worden.
  • Pureer de zalmfilet fijn en meng het ei erdoor.
  • Haal de koude mengkom uit de diepvries en doe de zalmmassa hierin.
  • Klop de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet het mengsel in de koelkast om op te stijven.
  • Leg de tongfilets tussen twee vellen plasticfolie en sla ze voorzichtig iets platter met een nat pannenkoekmes.
  • Strijk de zalmmousse gelijkmatig uit over de tongfilets en rol ze losjes op vanaf de dunne kant.
  • Zet eventueel vast met een cocktailprikker.
  • Bewaar de tongrolletjes afgedekt in de koelkast.

Bereiding:

  • Breng de visbouillon met de witte wijn en het fijngehakte sjalotje aan de kook.
  • Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat de visrolletjes 20 minuten pocheren tot ze gaar zijn.
  • Voor de Hollandaisesaus:
  • Klar de boter door deze in de oven op 100 °C te smelten en het witte vaste gedeelte (melkbestanddelen) eraf te scheppen.
  • Houd de geklaarde boter warm au bain-marie.
  • Klop de eidooiers au bain-marie dik tot een luchtige massa.
  • Voeg 1 eetlepel water, 1 eetlepel citroensap en een snufje cayennepeper toe en klop verder tot een bleke crème.
  • Voeg al kloppende in een dun straaltje de vloeibare boter toe, totdat de saus dik genoeg is om op de achterkant van een lepel te blijven hangen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Afwerking:
  • Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
  • Schep de lauwwarme Hollandaisesaus rondom de tongrolletjes.
  • Serveer met bijgerechten zoals broccoli-wortelpuree en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.

Notities

Serveertip:
Serveer met gestoomde asperges of een romige aardappelpuree voor een nog luxere maaltijd.
Wijnadvies:
Een rijke, volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze tongrolletjes met Hollandaisesaus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g