Garnalensoep van Harry Bloksma
Bereidingstijd15 minuten min
Kooktijd25 minuten min
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 rode peper in ringetjes gesneden
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 40 gram langkorrel rijst
- 1 snufje chiliflokken
- 2 tl zout
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 400 ml water
- 100 ml kokosmelk ongezoet
- 500 gram gepelde grote garnalen rauw
- 2 tl gemalen zwarte peper
- 1 sap van 1 limoen
- ½ bosje peterselie
Verwarm de olie in een soeppan.
Voeg de ui, rode peper en de knoflook toe.
Roer tot deze zacht zijn.
Voeg de rijst, chilivlokken, zout, tomaten en water toe.
Breng aan de kook en laat het geheel ongeveer 10 minuten koken totdat de rijst bijna gaar is
Roer de kokosmelk erdoor.
Breng tegen de kook aan en voeg de garnalen toe.
Na ongeveer 4 minuten zijn de garnalen gaar.
Voeg als laatste het limoensap, de peper en de fijngehakte peterselie toe.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8
Rundersukade
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 sukadlappen ca 4 cm
- ½ winterwortel
- 2 sjalotten of uien
- 4 tenen knoflook
- 3 blaadjes laurier
- 3 takjes tijm
- 5 dl jus de veau
- 2 dl rode port
- 2 dl rode wijn
- 3 eetlepel(s) tomatenpuree
- 2 eetlepel(s) appelstroop
Snijd de winterwortel, maak knoflook schoon en snij alle groenten in blokjes.
Bloem het vlees aan beide kanten.
Zet een koekenpan en een soeppan op het vuur en verhit in beide een beetje olie.
Bak het vlees bruin in de koekenpan.
Fruit het boeket aan in de soeppan en leg het vlees hierop.
Blus het geheel
af met de rode wijn en de port en voeg de tomatenpuree, appelstroop en de jus toe.
Af en toe draaien en 4,5 uur sudderen
Als het gaar is, vlees eruit, saus beetje inkoken en op smaak brengen, vlees er weer in.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8
Romige Tuinerwtensoep met Cocktailgarnalen en Dille
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd13 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 sjalotten gesnipperd
- 2 eetlepels boter
- 200 ml slagroom
- 100 ml witte wijn
- 400 ml visbouillon van tablet
- 300 g diepvriestuinerwten
- 200 g cocktailgarnalen ontdooid
- 2 theelepels dille diepvries
Verhit de boter in een soeppan en fruit de gesnipperde sjalotten goudbruin.
Roer de slagroom erdoor en laat het geheel 1 minuut borrelen.
Voeg de witte wijn en visbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de soepbasis 3 minuten doorkoken.
Voeg de tuinerwten (bewaar een handvol voor later) toe aan de soep en laat ze 3 minuten meekoken.
Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde massa.
Breng op smaak met zout en peper.
Dep de cocktailgarnalen goed droog.
Voeg de cocktailgarnalen en de achtergehouden tuinerwten toe aan de soep en verwarm ze 1 minuut mee.
Verdeel de soep over de diepe borden en bestrooi met dille.
Wijnadvies: Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio vormt een perfecte aanvulling op de romige textuur van de soep en de zeevruchten.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8
Chinese Tomatensoep met Roerbakstukjes
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd13 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 bosuitjes schoongemaakt en in ringetjes gesneden
- 250 g kastanjechampignons schoongeveegd en in plakjes gesneden
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 175 g vegetarische roerbakstukjes
- 1 liter soepbasis tomaat
- Een mespuntje gemberpoeder
- 2 eetlepels zoete ketjap
- Zout en peper naar smaak
- 2 zakjes cassave kroepoek à 60 g
Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en bak de vegetarische roerbakstukjes gedurende 5 minuten.
Voeg de soepbasis, gemberpoeder, champignons en driekwart van de bosuitjes toe aan de pan.
Breng het geheel op matig vuur aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.
Breng de soep op smaak met zoete ketjap, zout en peper.
Schep de soep in kommen en garneer met de overgebleven bosuitjes.
Serveer de soep met cassave kroepoek.
Wijnadvies:
Deze Chinese tomatensoep met roerbakstukjes gaat goed samen met een lichte witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Grigio.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8
Romige Champignonsoep met Rundertartaarballetjes
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 ciabatta afbakbrood
- 1 zakje verse bieslook 25 g
- 200 g rundertartaar
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 zak roerbakmix champignon 400 g
- 200 g tuinbonen diepvries
- 1 pot bouillon met rundvlees 350 ml
Verwarm de oven voor op 220 °C en bak de ciabatta volgens de gebruiksaanwijzing in de oven.
Knip de bieslook fijn.
Breng de rundertartaar op smaak met zout, peper en de helft van de fijngeknipte bieslook.
Draai kleine balletjes van het tartaarmengsel.
Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en bak de roerbakmix champignon gedurende 5 minuten.
Voeg de bouillon en 1 liter water toe aan de pan en breng aan de kook.
Voeg de tuinbonen en de tartaarballetjes toe aan de soep en laat het geheel 10 minuten koken.
Breng de soep op smaak met zout en peper en bestrooi met de resterende fijngeknipte bieslook.
Serveer de champignonsoep met rundertartaarballetjes samen met het afgebakken ciabatta brood.
Serveer de soep met kruidenboter voor een extra smaakvolle ervaring.
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8
Aardappel groentesoep met rookworst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1½ eetlepel olijfolie traditioneel
- 2 uien gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 1 rode paprika in stukjes
- 1 groene paprika in stukjes
- 200 g aardappelschijfjes
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 pot Basis voor groentesoep Maggi
- 1 blik tomatenpuree à 70 g
- 1 magere rookworst in plakjes
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend gedurende 5 minuten op halfhoog vuur.
Voeg de rode en groene paprika, en de aardappelschijfjes toe.
Bak ze al omscheppend 5 minuten mee.
Voeg het paprikapoeder en de gemalen komijn toe.
Schep alles goed om.
Schenk de basis voor groentesoep en 1½ liter water erbij.
Voeg de tomatenpuree toe.
Breng alles aan de kook en laat de soep 10 minuten koken.
Schep de rookworst erdoor en warm de soep nog kort door.
Serveer de soep met warm stokbrood en gezouten boter.
Wijnadvies: Duc de Termes, rosé, Frankrijk.
Bij deze slanke soep is het lekker om hooguit 3 sneetjes stokbrood, dun besmeerd met boter, te eten voor een lichte maaltijd.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8
Arabische Lamstoofsoep met Abrikozen
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 uien fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 300 g lamsstooflapjes in blokjes
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 100 g gedroogde abrikozen in dunne reepjes
- 1 envelopje saffraan
- 1 blikje tomatenblokjes 400 g
- 1 zakje koriander 15 g, fijngesneden
- Zout en peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit hierin de ui en knoflook glazig.
Voeg het lamsvlees toe en bak het op middelhoog vuur lichtbruin.
Schep de tomatenpuree, abrikozen, 2 theelepels zout, saffraan en tomatenblokjes erbij en voeg 1½ liter water toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het 1 tot 1½ uur op laag vuur doorkoken.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Bestrooi voor het serveren met verse koriander.
Een lichte rode wijn zoals een Grenache of een Syrah past goed bij deze rijke en hartige soep. De fruitige tonen van de wijn zullen de zoetheid van de abrikozen en de kruidigheid van het lamsvlees aanvullen.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8
Piri-piri kippensoep
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd30 minuten min
wachten45 minuten min
Servings: 6 grote kommen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 rode pepers
- 8 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl Grof zeezout
- 1 tl gedroogde oregano of blaadjes van 4 takjes verse oregano
- 1 el rode wijnazijn
- olijfolie
- 8 kippenpoten of 4 -bouten
- 1 winterwortel in blokjes
- 5 flinke trostomaten in blokjes
- 1 flinke ui in dunne halve maantjes
- 500 gram vastkokende aardappels in kleine blokjes (kan gewoon met schil)
optioneel:
- 1 extra rawit peper als je echt van pittig houdt
Hak de pepers en knoflook grof en maal helemaal fijn met het laurierblad, paprikapoeder, zeezout, oregano, azijn en een flinke scheut olie.
Het eindresultaat moet een smeuïge marinade zijn.
Leg de kippenpoten in een platte schaal en smeer ze helemaal in met 2/3 van de marinade.
Dek af en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast, maar liever nog de hele nacht.
Zet een soeppan op het vuur en fruit de overgebleven 1/3 van de marinade in een scheutje olijfolie.
Leg de kippenpoten in de pan, inclusief de marinade, en bak ze rondom bruin aan.
Schep uit de pan.
Fruit de wortel en tomaat een paar minuten in de pan terwijl je blijft roeren.
Voeg de kip weer toe en schenk er 1 tot 1,5 warm water bij totdat alles onder staat.
Breng aan de kook en laat 45 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan.
Haal de kippenpoten uit de bouillon en laat iets afkoelen.
Verwijder daarna het vel en pluis het vlees fijn. Zet apart.
In de tussentijd haal je een staafmixer door de bouillon en schenk je deze daarna door een (bol)zeef in een kom. Goed aandrukken zodat al het vocht uit de groenten door de zeef gaat.
Zet de soeppan weer op het vuur.
Fruit de ui met een snufje zout 5 minuten op laag vuur in een scheut olijfolie.
Schenk daarna de bouillon erbij en roer de blokjes aardappel erdoor.
Laat dit circa 15 minuten koken totdat de aardappel beetgaar is.
Roer daarna de kip erdoor en warm nog even door.
Proef de soep en breng eventueel nog extra op smaak met zout.
Schenk de soep in kommen, garneer eventueel met blaadjes oregano en geniet!
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8
Bruine bonensoep met uien-preibroodjes
Deze extra gevulde soep is uitermate geschikt om tijdens een balansdag te eten. Met de ui, de wortel, de bruine bonen en de prei bevat hij lekker veel vezels en geeft hij een vol en verzadigd gevoel.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepls olijfolie
- 4 uien in ringen
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 1 eetlepel(s) kerriepoeder
- 1 theelepel gemalen komiujn djinten
- 400 g winterwortels in plakjes
- 1 por bruine bonen à 700 g
- 1 l kruidenbouillon van tabeltten
- 2 preien in ringen
- peper
- zout
- 4 pitabroodjes
Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan en bak 1 ui met de knoflook al omscheppend in ± 5 minuten glazig.
Voeg het kerripoeder, komijn en de wortelplakjes toe en bak ze 3 minuten mee.
Speol de bruine bonen in een zeef en laat ze uitlekken.
Voeg de bruinde bonen en de bouillon toe en breng alles aan de kook.
Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Fruit intussen de rest van de uien en de helft van de prei in de rest van de olie goudgeel en glazig.
Roer de rest van de prei door de soep en breng de soep en het ui-preimengsel op smaak met peper en zout.
Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzing op de verpakking en vul ze met het ui-preimengsel.
Schep de soep in kommen en serveer met de gevulde broodjes.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8
Minestronesoep van C1000
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 eetlepel olijfolie traditioneel
- 1 ui gesnipperd
- 2 theelepel verse knoflook
- 100 g salami in dunne reepjes
- 4 vastkokende aardappelen geschild en in dobbelsteentjes
- 500 g roma tomaten in stukjes
- 2 tuinkruidenbouillontabletten
- 300 g boerensoepgroenten
- 100 g macaroni
- 1 pot witte bonen in tomatensaus à 340 g
- 1 blikje tomatenpuree à 70 g
- peper
- zout
Verhit de olie in een ruime soeppan en fruit de ui met de knoflook.
Bak de salami 2 minuten mee.
Schep de aardappelen en de tomaten erdoor en bak alles 5 minuten op een hoog vuur.
Schenk er 1 l water op, verkruimel de bouillontabletten erboven en breng alles aan de kook.
Kook de soep 15 minuten op een laag vuur.
Schep de soepgroenten, de macaroni, de witte bonen en de tomatenpuree erdoor en breng de soep aan de kook.
Kook de soep nog 10 minuten en breng hem op smaak met peper en zout.
Lekker met ciabattabrood.
Wijnadvies:
Adelasia, Cortese, wit, Italië
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 8