Romige waterkerssoep met tomaat

Romige waterkerssoep met tomaat

Een lichte, romige waterkerssoep met een vleugje tomaat en peterselie. Perfect als voorgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter bouillon
  • 150 g room
  • 2 bundeltjes waterkers
  • 3 tomaten
  • ½ liter melk
  • 1 eetlepel rijstmeel
  • Zout
  • Gehakte peterselie

Instructies

  • Pluk de blaadjes van de waterkers en was ze grondig.
  • Bewaar enkele blaadjes voor de garnering.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat de waterkersblaadjes hierin 15 minuten garen.
  • Pureer de soep met een blender of staafmixer tot een gladde massa.
  • Voeg de melk en het rijstmeel toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
  • Giet de soep in een soepterrine en laat afkoelen.
  • Roer vlak voor het opdienen de room erdoor en breng verder op smaak met zout.
  • Pel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg toe aan de soep.
  • Bestrooi met gehakte peterselie en garneer met de achtergehouden waterkersblaadjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers brood of croutons voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Waterzooi van Parelhoen met Zuring en Cantharellen

Waterzooi van Parelhoen met Zuring en Cantharellen

Een feestelijk gerecht met sappige parelhoenfilets, verse groenten en een romige saus van zuring en cantharellen. Deze waterzooi is een perfect hoofdgerecht voor een bijzondere gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Boter om te bakken
  • 6 sjalotten fijn gesneden
  • 2 dl witte wijn
  • 2 potten gevogeltefond 400 ml elk
  • 6 preien alleen het wit, in stukjes
  • 1 liter slagroom
  • 10 parelhoenfilets
  • 1 ½ liter kippenbouillon van blokjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 g haricots verts
  • 250 g worteltjes
  • 250 g peultjes
  • 250 g geschrapte krieltjes
  • 500 g cantharellen of andere paddenstoelen
  • 200 g zuring of spinazie
  • Fijngehakte kervel

Instructies

  • Smelt boter in een grote pan en bak de sjalotjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de witte wijn en gevogeltefond toe en laat het geheel inkoken tot bijna al het vocht is verdampt.
  • Voeg de prei en slagroom toe en laat zachtjes inkoken tot een dikke saus.
  • Kruid de parelhoenfilets met zout en peper en pocheer ze gedurende 10 minuten in de kippenbouillon.
  • Zeef de saus en houd deze warm.
  • Kook de groenten (haricots verts, worteltjes, peultjes) beetgaar in ruim kokend water gedurende 5 minuten en kook de krieltjes gaar.
  • Bak de cantharellen gedurende 5 minuten in boter.
  • Snijd de parelhoenfilets in plakjes.
  • Plaats alle ingrediënten in een verwarmde soepterrine.
  • Roer de zuring door de warme saus en schenk de saus over de ingrediënten in de terrine.
  • Garneer met fijngehakte kervel en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij de romige saus en de rijke smaken van de parelhoen en cantharellen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Waterkerssoep met Tomaten en Peterselie

Romige Waterkerssoep met Tomaten en Peterselie

Een verfijnde en frisse waterkerssoep, verrijkt met room en tomaten, perfect als voorgerecht.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • kookpan
  • Staafmixer of blender
  • soepterrine

Ingrediënten

  • 1 bundel waterkers ontbladerd
  • 1 liter bouillon
  • ½ liter melk
  • 1 eetlepel rijstmeel
  • 150 g room
  • 3 tomaten gepeld en in stukken
  • Gehakte peterselie
  • Zout

Instructies

  • Ontblader de waterkers en was de blaadjes grondig.
  • Bewaar enkele blaadjes voor decoratie.
  • Kook de rest van de waterkersblaadjes 15 minuten in de bouillon tot ze zacht zijn.
  • Pureer de waterkers met een staafmixer of blender tot een glad mengsel.
  • Voeg de melk en het rijstmeel toe en breng aan de kook, al roerend om klontjes te voorkomen.
  • Giet de soep over in een soepterrine en laat afkoelen.
  • Net voor het opdienen, roer de room door de soep en breng op smaak met zout.
  • Voeg de gepelde en in stukken gesneden tomaten toe aan de soep.
  • Bestrooi met gehakte peterselie en garneer met de apart gehouden blaadjes waterkers.

Notities

Serveer deze soep met een sneetje geroosterd brood of een licht belegd sandwich.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc voor een frisse aanvulling.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 1.1g | Sugar: 6g

Warkumer skiere ielsop

Warkumer skiere ielsop

Palingsoep uit Workum

Recept categorieën: Soep, Vis
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • soepterrine

Ingrediënten

  • 300 gram paling
  • 60 gram boter
  • bloem
  • zout
  • peper
  • salie
  • 100 gram peterselie kervel en zuring
  • 1 liter bouillon of water
  • schijfjes citroen
  • 2 beschuiten
  • 1 ei

Instructies

  • Snijd de schoongemaakte paling in vingerlange moten.
  • Droog ze goed af.
  • Rol ze door bloem met wat zout.
  • Fruit ze dan met flink boeter in een koekenpan rbuin.
  • Leg ze apart.
  • Hak vervolgens de soepgroenten zeer fijn en smoor ze in een hoge pan, eveneens met wat boter.
  • Voeg er bouillon of water bij, enige schijfjes citroen, een beetje fijngewreven salie en peper en wat beschuitkruim.
  • Laat het gaar koken.
  • Roer er vóór het opdienen de gefruite paling met de bruine boter door.
  • Maak de soep af met zout en eventueel wat kruiderijen.
  • Klop een ei in een voorverwarmde soepterrien met een paar lepels soep en giet de soep er al roerend bij.

Belgische Biersoep uit Malmédy met Specerijen

Belgische Biersoep uit Malmédy met Specerijen

Deze traditionele biersoep uit Malmédy combineert de rijke smaak van bier met kaneel, gember en een romige afwerking. Heerlijk geserveerd met bruin brood en boter!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 el bloem
  • 500 ml bier
  • 500 ml water
  • Gember naar smaak
  • Kaneel naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Citroenschil naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 eidooiers
  • 100 g room
  • 4 sneetjes bruin brood

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan op laag vuur en voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  • Roer goed door met een houten lepel tot een glad mengsel ontstaat.
  • Voeg scheutje voor scheutje het bier toe, blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat.
  • Giet het water erbij en laat de soep 20 minuten zachtjes koken, roer af en toe door.
  • Breng op smaak met gember, kaneel, suiker, citroenschil, zout en flink wat peper.
  • Klop de eidooiers met de room in een soepterrine.
  • Haal de soep van het vuur en roer het voorzichtig door het ei-roommengsel.
  • Serveer warm met sneden bruin brood en boter.

Notities

Serveertip:

Voeg extra zwarte peper toe voor een pittig contrast in smaak.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het beste bij een Belgisch abdijbier.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Aardappelsoep

Aardappelsoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • soepterrine

Ingrediënten

  • 1 ½ liter bouillon
  • 1 ½ kg aardappels
  • 4 grote ui
  • 3 prei
  • 50 gram boter
  • 50 gram peterselie
  • peper
  • tijm laurier
  • kruidnagel
  • nootmuskaat
  • zout

Instructies

  • Reinig de uien, was ze en snijd ze in stukken.
  • Verhit de vetstof en fruit hierin de uien.
  • Voeg de bouillon en de kruiden toe.
  • Reinig de preien en schil de aardappelen.
  • Was ze en snijd de preien en de aardappelen in stukken van ± 2 cm.
  • Voeg ze bij de bouillon en laat ze in een gesloten pan gaar koken.
  • Verwijder eventueel de kruiden of het kruidentuiltje en zeef de soep.
  • Giet de soep in een soepterrine.
  • Was, droog en hak de peterselie fijn en strooi deze in de soep.

Luxe Waterzooi van Parelhoen met Romige Saus

Luxe Waterzooi van Parelhoen met Romige Saus

Een verfijnde Belgische waterzooi met sappige parelhoen, seizoensgroenten en een romige saus. Perfect voor een feestelijk diner of een speciale gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 6 sjalotten fijn gesneden
  • 200 ml droge witte wijn
  • 800 ml gevogeltefond
  • 6 preien alleen het wit, in stukjes
  • 500 ml slagroom
  • 10 parelhoenfilets
  • 1,5 liter kippenbouillon van blokjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 gram haricots verts
  • 250 gram worteltjes in plakjes
  • 250 gram peultjes
  • 250 gram geschrapte krieltjes
  • 500 gram cantharellen of andere paddenstoelen
  • Fijngehakte kervel
  • 200 gram zuring of spinazie

Instructies

  • Bak de sjalotten in boter gedurende ongeveer 3 minuten in een grote pan.
  • Voeg de witte wijn en gevogeltefond toe en laat inkoken tot bijna al het vocht is verdampt.
  • Voeg de prei en slagroom toe en laat zachtjes inkoken tot een dikke saus ontstaat.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook, kruid de parelhoenfilets met zout en peper, en pocheer ze gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Zeef de saus en houd deze warm.
  • Kook de haricots verts, worteltjes, peultjes en krieltjes in ruim kokend water gedurende ongeveer 5 minuten, of tot ze beetgaar zijn.
  • Bak de cantharellen in boter gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Snijd het parelhoenvlees in plakjes.
  • Doe de groenten, krieltjes, paddenstoelen en parelhoenvlees in een verwarmde soepterrine.
  • Roer de zuring door de warme saus en schenk deze over de ingrediënten in de terrine.
  • Garneer met fijngehakte kervel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de waterzooi met vers knapperig brood of aardappelpuree om de rijke saus volledig te benutten.
Wijnadvies:
Een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay of een Belgische Pinot Gris sluit perfect aan bij de romige saus en het delicate parelhoenvlees.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g