Zuppa Inglese van A. Steengracht
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepels suiker
- 3 eierdooiers
- 2 eetlepels bloem
- geraspte citroenschil
- ½ vanillestokje merg ervan
- 4 deciliter melk
- 1 eetlepel boter
- 1 cake
- rum
- crème de cacao
- geconfijte vruchten
- 3 eiwitten
- 60 gram suiker
Drie eetlepels suiker, 3 eierdooiers, 2 eetlepels bloem, geraspte citroenschil en het merg van het halve vanillestokje flink dooreen roeren in een steelpan.
Al kloppende de kokende melk toevoegen.
Op het vuur de massa al roerende tegen de kook aanbrengen en het 4 minuten onder voortdurend roeren tegen de kook aan houden.
De pan van het vuur nemen en de boter toevoegen en de massa afkoelen.
De cake in plakken snijden en de helft der plakken besprenkelen met rum, de andere helft met crème de cacao.
Enkele geconfijte vruchten zeer fijn snijden.
De bodem van een vuurvaste schotel bedekken met een deel der koud geworden vanille-crème, hierop de met rum besprenkelde cake plaatsen, daarna bedekken met de overige vanille-crème en fijn gehakte vruchten.
Hierop de cake besprenkeld met crème de cacao.
Intussen drie eiwitten zeer stijf slaan en aldoor kloppende 60 gram suiker toevoegen.
Hiermee de cake bedekken en de schotel 20 minuten in een matig warme oven bakken.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10
Chocolade-biscuit verleiding met slagroomtop
Een onweerstaanbare gelaagde traktatie van chocolade, luchtige biscuit en romige slagroom. Ideaal voor chocoladeliefhebbers die willen genieten!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 468kcal
Author: Cor Klaar
Eierklopper
kommen
Taartschaal
- 100 g boter
- 2 eieren
- 200 g Biscuits de Savoie
- 3 el suiker
- 500 ml slagroom
- 6 el heet water
- 6 repen chocolade
- 2 pakjes vanillesuiker
Smelt de chocolade in het hete water au bain-marie.
Voeg de suiker en boter toe en laat alles samen smelten.
Klop de eidooiers los en meng ze door het chocolademengsel.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Laat het chocolademengsel even rusten tot het wat steviger wordt.
Begin met een laag Biscuits de Savoie in een schaal.
Schep hier een laag chocolademengsel over.
Herhaal de lagen tot alles op is en eindig met chocolade.
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
Bedek de bovenkant van het dessert met de slagroom.
Garneer met wat gesmolten chocolade.
Laat het dessert minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Serveertip:
Werk het dessert af met een takje munt of fijngehakte hazelnoten voor een luxe uitstraling.
Wijnadvies:
Serveer met een zachte dessertwijn zoals een Franse Muscat of een glaasje rode port.
Calories: 468kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 36g | Zout: 0g | Sugar: 26g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10
Elzasser asperges
de flammkuchen kent de oorsprong in de Elzas. Het is een goede basis om mee te experimenteren en past helemaal bij het voorjaar.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Flammkuchen kant en klaar
- Vette creme fraiche
- Asperges gekookt
- Ham gekookt samen met de asperges
- Ei gekookt
Kook de asperges tot deze gaar zijn in water op een bed van de eigen schillen.
De ham mag hieraan toegevoegd worden.
Het is voldoende de ham op temperatuur te brengen.
Kook ondertussen ook de eieren.
Tijdens het koken kan de prei in dunne ringen gesneden worden (vooral het wit gebruiken)
Bestrijk de flammkuchen met een dun laagje creme fraiche
Verdeel de gekookte asperges over de flammkuchen
Strooi de dun gesneden prei over de flammkiuchen
Bak dit geheel op 250 °C. in 3 minuten in de oven.
Snijd ondertussen het vlees in stukjes, reepjes oid en snijd de eieren in plakjes of partjes.
Bestrooi de flammkuchen met de bieslook en verdeel het in stukjes gesneden vlees en de partjes/plakjes ei over het gerecht.
Let tijdens het bakken op dat de producten niet zwart verkleuren. De bodem van de flammkuchen moet wel licht kleuren.
Variatie:
In plaats van varkensham kan het gerecht geserveerd worden met dun gesneden kalfsvlees, gekookte lamsham, gebakken lamshaas puntjes of met zalm.
Gebruik in plaats van de standaard eieren eens wat anders zoals een kwartelei
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10
Koningsbrood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gr suiker
- 300 gr boter of margarine
- 350 gr bloem
- 1 ei
- 300 gr grof gemalen gemengde noten
- 100 gr gehakte sukade
- 100 gr greinsuiker
- 3 el slagroom
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Maak een stevig deeg van boter, suiker en bloem en rol het uit tot een ½ cm dikte op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat.
Maak in een steelpan een mengsel van de overige ingrediënten en laat het even warm worden (niet koken).
Strijk het mengsel uit over de koek.
Bak de koek 10-15 minuten.
Meteen na het bakken in vierkantjes snijden.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10
Struisvogelsaté met kokossaus
Snel te maken
oosters
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 struisvogelbiefstukjes
- 1 theelepel sambal badjak
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels roerbakolie
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 rode peper fijngehakt
- 200 ml kokosmelk
- 25 g pinda's fijngehakt
Elk biefstukje in 12 stukjes snijden en telkens 3 stukjes aan cocktailprikkers rijgen.
In kom sambal mengen met sojasaus en 1 eetlepel roerbakolie.
Spiesjes hiermee bestrijken en op schaal leggen.
In steelpan rest van olie verhitten en knoflook en rode peper even aanfruiten.
Rest van marinade,kokosmelk en pinda's erdoor roeren en ca. 5 minuten laten sudderen.
Overdoen in kom.
In pannetje scheutje roerbakolie verhitten en 2 spiesjes in 3-5 minuten rondom bruinbakken.
Wat kokossaus erover scheppen en nog 2 minuten meewarmen.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10
Gehaktballetjes in tomaten knoflooksaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g rundergehakt
- paneermeel
- 2 eetlepel(s) melk
- 2 teentjes knoflook
- 5 eetlepel(s) belegen kaas geraspte / en wat extra voor later
- 1 ei
- 4 eetlepel(s) basilicum en wat extra voor later
- zout
- 2 eetlepel(s) olijfolie
voor de tomatensaus
- 1 blik tomaten op sap
- 250 ml rode wijn
- 250 ml water
- 2 eetlepel(s) tomatenpuree
- 1 theelepel rietsuiker
- zout
- 50 g groene olijven
Meng in een kom het gehakt met paneermeel, melk, kaas, ei, basilicum en zout en pers de knoflook er boven uit.
Kneed het geheel goed door elkaar en draai er 24 balletjes van.
Leg de balletjes afgedekt 30 minuten in de ijskast.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin en gaar.
Laat de balletjes op keukenpapier uitlekken.
Verhit de olijfolie voor de saus in een steelpan en voeg de tomaten met wijn, water, tomatenpasta, suiker, zout en olijven toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het al roerend 10 minuten pruttelen.
Bestrooi de saus al roerend vlak voor het serveren met de extra kaas en basilicum.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10
Lasagne met spinazie en gerookte kip
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 pak spinazie deelblokjesdiepvries, 450 g
- 1 schaaltje gerookte kipfilet ca. 200 g
- 2 teentjes knoflook
- 150 g gorgonzola blauwaderkaas
- 50 g boter
- 50 g bloem
- ½ l halfvolle melk
- 200 g lasagnebladen pak à 250 g
Oven voorverwarmen op 200°C.
In pan spinazie volgens gebruiksaanwijzing ontdooien.
Kipfilet in reepjes snijden.
Knoflook boven spinazie uitpersen.
Kaas in stukjes snijden.
Helft van kaas, kipreepjes, zout en peper door spinazie roeren.
Boter in steelpan smelten.
Bloem erdoor roeren tot bal ontstaat.
Helft van melk toevoegen en aan de kook brengen.
Met garde bloemmengsel er stevig doorkloppen, blijven kloppen tot alle klontjes zijn opgelost.
Rest van melk in gedeelten erbij schenken en goed blijven roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
In ovenschaal dun laagje saus schenken.
Met lasagnebladen afdekken.
Achtereenvolgens 2 lagen spinaziemengsel met lasagneblad afwisselen.
Rest van kaas door saus roeren.
Saus over lasagne schenken.
Schotel in midden van oven in 30 minuten gaarbakken.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10
Gegrilde oesters
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 24 oesters
- 24 dunne plakjes gerookte zalm elk plakje ca. 4 x 8 cm.
- 2 stokbroden
- 3 eetlepel(s) boter
- 8 eetlepel(s) broodkruim droog
- versgemalen peper
Was de oesters grondig en open ze.
Giet het vocht door een neteldoek in een steelpannetje.
Haal de oesters uit de schelpen en doe ze ook in het pannetjes.
Breng aan de kook, haal dan van het vuur.
Laat uitlekken.
Wikkel elke oester in een plakken zalm.
Neem 4 metalen spiesjes en rijg aan elk 6 oesters.
Snijd 8 schuine, dunne sneetjes van het stokbrood.
Leg ze in 4 rijtjes van elk 2 sneetjes in een ovenschaal.
Leg een spiesje met oesters op elk rijtje.
Zet de ovenschaal onder de grill en laat de spiesjes aan elke zijde 4 minuten grillen.
Laat de boter in een pannetje smelten.
Bak het broodkruin goudbruin.
Schuif de oesters van de spiesjes op een voorverwarmde schotel en leg wat broodkruim op elke oesters.
Bestrooi met peper en dien onmiddellijk op met stokbrood.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10
Gegrilde biefstuk met bearnaisesaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 stukken biefstuk of tournedos of T-Bone
- 200 g boter
- 1 kervel verse gehakte
- 1 deciliter water koud
- 2 soeplepels dragon gehakte
- zout
- 30 g sjalotten
- olie
- 3 eierdooiers
- 1 koffielepel peper grof gemalen
- peper
- zout
- 1 deciliter alcohol of dragonazijn
Laat de boter op een heel zacht vuur smelten (indien nodig au bain-marie), zonder te roeren.
Als ze volledig gesmolten is, schuimt u ze af en laat u ze afkoelen.
Snipper intussen de sjalotten.
Doe ze in een steelpan met de azijn, de peper en 1 soeplepel gehakte dragon.
Laat sudderen tot er slechts een vierde van de vloeistof overblijft.
Neem de pan van het vuur, voeg er koud water bij en filtreer het mengsel.
De vloeistof die u bekomt doet u opnieuw in de pan.
Verwarm de pan au bain-marie, doe er de eidooiers bij en klop krachtig met een garde tot u een schuimende substantie krijgt zoals bij een sabayon.
Neem de pan van het vuur en voeg er beetje bij beetje de geklaarde boter bij.
Blijf goed mengen.
Breng op smaak, doe er de gehakte kervel bij en de rest van de dragon.
Dien lauwwarm op met het gegrilde vlees van uw keuze.
Geef er frietjes bij. Wanneer u de saus iets te dik vindt, kunt u er een beetje koud water bijvoegen.
Gaat de saus schiften, klop ze dan op met een ijsblokje.
U kunt de helft van de azijn eventueel vervangen door witte wijn.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10
Kabeljauw met curry kokossaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 kabeljauwfilets diepvries, zak à 750 g
- 300 g snelkookrijst
- 3 tomaten
- 2 eetlepel(s) kruidenpasta voor groene curry bakje à 100 g
- 1 pakje romige kokosmelk
- 4 eetlepel(s) bloem
- 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 1 zak Chinese groentemix 400 g
Vis volgens gebruiksaanwijzing ontdooien.
Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken.
Tomaten wassen en in blokjes snijden.
In steelpan 2 eetlepels curry pasta met kokosmelk mengen en zachtjes verwarmen.
Vis droogdeppen en door bloem wentelen.
In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en vis 8 minuten bakken.
Tomaten aan saus toevoegen en meewarmen.
Saus met zout en peper op smaak brengen.
In wok rest van olie verhitten, groenten 5 minuten wokken en met zout en peper op smaak brengen.
Rijst met vis, saus en groenten serveren.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 10