Kaasbroodjes met Romige Kaasragout
Geniet van deze heerlijke kaasbroodjes gevuld met romige kaasragout. Perfect als hartig tussendoortje, bij de lunch of tijdens een picknick. De combinatie van knapperig bladerdeeg en smeuïge vulling maakt dit een echte traktatie!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 25 g boter
- 30 g bloem
- 175 ml bouillon
- 100 g oude kaas geraspt
- ½ eetlepel mosterd
- 1 eigeel om te bestrijken
- Peper gemalen naar smaak
- Geraspte oude kaas voor garnering
- Sesamzaadjes optioneel
Rol het bladerdeeg uit en snijd het in de lengte in 4 stukken van 12x20 cm.
Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe.
Laat de bloem garen, maar zorg ervoor dat deze niet bruin wordt.
Giet langzaam de bouillon erbij en blijf roeren tot het mengsel een dikke, gladde massa wordt.
Voeg de geraspte oude kaas en de mosterd toe, en breng de ragout op smaak met peper.
Laat de ragout afkoelen.
Doe de afgekoelde ragout in een spuitzak en spuit een strook ragout over de lengte van elk stuk bladerdeeg.
Bestrijk de randen van het deeg met eigeel en vouw het deeg dubbel om de ragout te omsluiten.
Bestrijk de bovenkant van de deegpakketjes met eigeel en bestrooi ze met geraspte kaas en eventueel sesamzaadjes.
Bak de kaasbroodjes in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
serveer de kaasbroodjes lauwwarm met een groene salade.
Of neem de broodjes mee naar school of werk of stop ze in de picknickmand.
Meng 2 eetlepels mosterd en 2 eetlepels crème fraîche
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23
Stoofperenpakketjes met Amandelspijs
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg
- 6-8 stoofperen
- 500 ml muskaatwijn
- 1 laurierblaadje
- 150 g suiker + 2 tl extra suiker
- 1 kaneelstokje
- Citroensap
- Rasp van een halve sinaasappelschil
- 1 vanillestokje
- 1 eetlepel kaneel
- 100 g amandelspijs
- 1 ei losgeklopt
Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan zitten.
Snijd een dun plakje van de onderkant, zodat ze goed blijven staan.
Breng de muskaatwijn in een steelpan aan de kook met het laurierblaadje, 150 g suiker, het kaneelstokje, citroensap, sinaasappelrasp en het vanillestokje (gespleten en het merg eruit geschraapt).
Voeg de stoofperen toe en laat ze op laag vuur zachtjes sudderen tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 30-40 minuten.
Laat de peren afkoelen in de siroop.
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Rol het bladerdeeg uit en snijd het in vier gelijke vierkanten.
Meng de amandelspijs met 2 tl suiker.
Plaats een stoofpeer in het midden van elk vierkant bladerdeeg.
Vul het kuiltje van de stoofpeer met het amandelspijsmengsel.
Vouw de hoeken van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze zachtjes aan om pakketjes te vormen.
Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei.
Bak de stoofperenpakketjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
Serveer warm, eventueel met een beetje van de overgebleven siroop van de stoofperen.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, past goed bij de fruitige smaak van de stoofperen en de rijke amandelspijs.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23
Yoghurtpudding met Verse Aardbeien en Honing
Bereidingstijd20 minuten min
opstijven2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 5½ blaadjes gelatine
- 125 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 g Griekse yoghurt
- 6 eetlepels honing
- 1 eiwit
- 1½ eetlepel sinaasappelsap
- 125 gram aardbeien schoongemaakt en in stukjes gesneden
- 4 toefjes munt
Week de gelatineblaadjes in ruim koud water volgens de instructies op de verpakking.
Breng 2 eetlepels water aan de kook en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op.
Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf in een mengkom.
Roer de Griekse yoghurt met 3 eetlepels honing los en schenk hier al roerend het gelatinemengsel bij.
Klop het eiwit stijf in een schone mengkom.
Spatel voorzichtig de opgeklopte slagroom en het opgeklopte eiwit door het yoghurtmengsel tot alles goed gemengd is.
Verdeel het mengsel over 4 kleine puddingvormpjes die je eerst met koud water hebt omgespoeld.
Laat de puddingvormpjes in de koelkast minimaal 2½ uur opstijven.
Verwarm de resterende honing met het sinaasappelsap in een steelpan.
Voeg de aardbeien toe en laat de compote afkoelen.
Stort de yoghurtpuddinkjes elk op een bordje en schep de aardbeiencompote eroverheen.
Garneer elk bordje met een toefje munt.
Deze heerlijke yoghurtpudding kan ook worden geserveerd met vers fruit naar keuze, zoals frambozen, bosbessen of perziken.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23
Romige Bloemkoolvelouté Dubarry
Een klassieke Franse bloemkoolvelouté met een fluweelzachte textuur, verrijkt met room en eidooier voor een luxe en smaakvolle soep.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine bloemkool in roosjes
- 1 liter runderbouillon
- 40 g bloem
- 40 g boter
- 2 eieren alleen de dooiers
- Room naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de bloemkoolroosjes en de stronken in een beetje runderbouillon gedurende 15 minuten tot ze zacht zijn.
Passeer de gekookte bloemkool door een zeef of pureer tot een gladde massa.
Maak een blanke roux door de boter te smelten in een steelpan en de bloem toe te voegen.
Roer goed door en laat kort garen.
Voeg geleidelijk de runderbouillon toe aan de roux, terwijl je blijft roeren, om een gebonden soep te maken.
Laat de soep 20 minuten zachtjes doorkoken.
Breng op smaak met zout en peper.
Klop de eierdooiers los met een scheutje room.
Haal de pan van het vuur en voeg de liaison (het eidooier-roommengsel) toe, terwijl je blijft roeren om schiften te voorkomen.
Schenk de soep in borden en garneer met een paar bloemkoolroosjes.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een beetje versgehakte peterselie voor extra smaak en presentatie.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze romige bloemkoolvelouté.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23
Romige Komkommervelouté Doria
Een verfijnde Franse velouté met een zachte komkommersmaak, verrijkt met room en rijst voor een romige en delicate textuur.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 1 liter runderbouillon
- 50 g rijst
- 1 dl slagroom
- 1 komkommer
- 2 eieren alleen de dooiers
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe om een witte roux te maken.
Voeg geleidelijk de runderbouillon toe en roer goed om een gladde soepbasis te creëren.
Snijd 6 cm van de komkommer af en bewaar deze voor de garnering.
Schil de rest van de komkommer, verwijder de pitjes en snijd in blokjes.
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Stoof de komkommerblokjes in wat boter tot ze zacht zijn en voeg ze toe aan de soep.
Laat de soep zachtjes koken en pureer vervolgens door een zeef of met een staafmixer voor een gladde textuur.
Snijd de achtergehouden komkommer in mooie stukjes en stoof ze kort in wat boter.
Maak een liaison door de eierdooiers te mengen met de slagroom.
Haal de soep van het vuur en roer de liaison er voorzichtig door.
Serveer de soep in borden en garneer met de gestoofde komkommerstukjes en een lepeltje rijst.
Serveertip:
Lekker met een sneetje geroosterd stokbrood of een frisse muntgarnering.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze romige komkommervelouté.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23
Dieppoise Visvelouté
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 30 g afsnijdsels van champignons
- 1½ dl kookvocht van mosselen
- 2 eieren
- 1 dl slagroom
- 12 mosselen
- 8 dl visvelouté visbouillon
- 1 prei
- Boter
- 50 g garnalen
- Zout
- Peper
Maak de prei schoon en snijd het wit in stukjes.
Smoor de prei in wat boter in een grote kookpan.
Voeg de champignons toe aan de prei en laat ze samen kort zachtjes koken in de visvelouté.
Passeer de soep door een zeef om een gladde textuur te krijgen.
Voeg het kookvocht van de mosselen toe aan de soep.
Maak een liaison door de eierdooiers te mengen met de slagroom in een steelpan.
Voeg de liaison, van het vuur af, toe aan de visvelouté en roer goed door.
Als garnering nemen we een lepeltje garnalen en 3 ontbaarde mosselen.
Wijnadvies:
Een droge, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze Dieppoise visvelouté. De volle smaak van de wijn zal mooi samengaan met de rijke smaak van de soep.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 16g | Vet: 13g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23
Amandelroomvelouté Dame Blanche
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
blender of keukenmachine
- 1 g kippenbouillon
- 50 g bloem
- 1 dl slagroom
- Kip voor garnering
- 50 g boter
- 1 dl melk
- 80 g amandelen
- 2 eieren
Maak van de boter en bloem een witte roux in een grote kookpan.
Voeg de kippenbouillon toe en roer goed om een gladde soep te maken.
Laat dit 20 minuten zachtjes koken.
Maak amandelmelk door de amandelen fijn te stampen met de melk in een blender of keukenmachine.
Voeg de amandelmelk toe aan de soep en breng het geheel aan de kook.
Snijd wat kippenvlees in blokjes voor de garnering.
Schenk, van het vuur af, de liaison van eierdooiers en slagroom bij de soep en roer goed door.
Serveer de soep met de garnering van kippenvlees.
Wijnadvies:
Een droge, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past goed bij deze amandelroomvelouté Dame Blanche. De fruitige tonen van de wijn zullen de romige soep mooi aanvullen.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23
Fluweelzachte Duivenvelouté met Anijs
Een rijke en verfijnde duivenvelouté met een romige liaison en een subtiele hint van anijs, perfect als luxueus voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
blender of keukenmachine
- 2 duiven
- 1½ liter gevogeltevelouté gevogeltebouillon
- 2 eierdooiers
- 1 dl slagroom
- 4 korrels anijs
- Snufje zout
- Snufje peper
Laat de duiven in boter opstijven zonder dat ze kleur krijgen in een grote kookpan.
Voeg de duiven toe aan de gevogeltevelouté en laat ze gaar koken.
Haal het vlees van de botten en bewaar 3 borstfilets voor de garnering.
Maal de rest van het vlees met de velouté fijn in een blender of keukenmachine.
Voeg dit vleesmengsel toe aan de soep en passeer deze door een zeef voor een gladde textuur.
Snijd de borstfilets in kleine reepjes.
Maak een liaison door de eierdooiers te mengen met de slagroom in een steelpan.
Voeg deze liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
Garneer de soep met de reepjes duivenvlees.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een scheutje truffelolie voor extra diepgang.
Wijnadvies:
Een droge, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze duivenvelouté. De fruitige en lichte tonen van de wijn vullen de delicate smaak van de soep mooi aan.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23
Fluweelzachte Tomatenvelouté met Romige Liaison
Een verfijnde, romige tomatenvelouté met een fluweelzachte textuur en een delicate balans tussen frisse tomaten en een rijke liaison van room en eierdooiers.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar
Smelt de boter in een grote kookpan en voeg de bloem toe om een witte roux te maken.
Voeg geleidelijk de runderbouillon toe en blijf roeren tot een gladde soep ontstaat.
Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de tomaten en een eetlepel tomatenpuree toe en laat de soep nog 20 minuten sudderen.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra tomatenpuree.
Zeef de soep voor een fluweelzachte textuur.
Klop in een steelpan de eierdooiers los met de room om een liaison te maken.
Voeg de liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
Serveer de soep in voorverwarmde borden.
Serveertip:
Garneer met verse basilicum en een paar druppels olijfolie voor extra smaak en aroma.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze tomatenvelouté. De frisse tonen van de wijn complementeren de romige textuur en de zoete tomatensmaak.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23
Romige Champignonvelouté met Citroen en Room
Deze romige champignonvelouté is een luxe crèmesoep, perfect als voorgerecht voor een verfijnde maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g champignons
- Room naar smaak
- ¼ citroen
- 40 g bloem
- ¼ wortel
- Foelie naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 liter runderbouillon
- 40 g boter
- ½ ui
- 2 eieren
Fruit de gesnipperde ui, wortel, foelie en een snufje peper in een grote kookpan met boter.
Voeg de bloem toe zodra de ui begint te kleuren om een roux te maken.
Giet langzaam de runderbouillon erbij en roer goed om een gladde soep te maken.
Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Maak de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes.
Besprenkel ze met citroensap.
Pocheer de champignons enkele minuten in water en voeg het champignonvocht toe aan de soep.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Passeer de soep door een neteldoekse lap of fijne zeef voor een zijdezachte textuur.
Voeg de gepocheerde champignons toe aan de soep.
Klop de eierdooiers los met wat room in een steelpan om de liaison te maken.
Voeg de liaison, van het vuur af, toe aan de soep en roer goed door.
Serveer direct en geniet van deze luxe soep.
Een droge, lichte witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze romige champignonvelouté.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 23