Frisse Crème Brûlée MonChoutaart met Bessen

Frisse Crème Brûlée MonChoutaart met Bessen

Een romige MonChoutaart met een krokante crème brûlée topping en verse bessen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Zomer
Servings: 12
Calories: 356kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker MonChoutaart met kandijkoekjesbodem
  • 250 ml slagroom
  • 70 g boter
  • 200 g MonChou
  • 100 ml water
  • 60 g suiker
  • 50 g frambozen
  • 50 g bramen
  • 5 meringuetoefjes

Instructies

  • Plaats het bijgevoegde bakpapier over de bodem van de springvorm.
  • Smelt de boter in een steelpan en neem de pan van het vuur.
  • Roer de kandijkoekjesmix door de gesmolten boter.
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
  • Zet de vorm circa 10 minuten in de koelkast.
  • Klop de MonChou (kamertemperatuur) in een beslagkom 1 minuut glad met een mixer op de hoogste stand.
  • Voeg het water en de taartmix toe aan de MonChou en klop op de middelste stand tot een egale massa.
  • Voeg de ongeklopte slagroom toe en klop nogmaals 30 seconden op de middelste stand.
  • Verdeel het mengsel over de koekjesbodem en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Strooi de suiker gelijkmatig over de MonChoutaart, vermijd de randen.
  • Brand de suiker met een crème brûlée brander tot een goudbruine korst ontstaat.
  • (Laat de springvorm om de taart tijdens het branden; pas op, de vorm wordt heet!
  • ).
  • Koel de taart nog minstens 1 uur in de koelkast.
  • Garneer de taart met frambozen, bramen en meringuetoefjes voor het serveren.

Notities

Wijnadvies
Een zoete, licht sprankelende wijn zoals Moscato d'Asti past uitstekend bij deze taart en complimenteert de romige en krokante lagen.

Nutrition

Calories: 356kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 27g | Zout: 180g | Sugar: 22g

Aardbei Chocolade Trifle Verrassing

Aardbei Chocolade Trifle Verrassing

Een verfrissende en romige trifle met aardbei, chocolade en verse munt voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 12
Calories: 367kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Kwarktaart Aardbei Smaak
  • 500 g magere kwark
  • 750 ml slagroom
  • 30 g suiker
  • 300 ml water
  • 60 g boter
  • 100 g verse aardbeien
  • 1 blik aardbeientaartvulling
  • ½ chocoladecake in plakken gesneden
  • 10 g munt

Instructies

  • Smelt de boter in een steelpan en roer de kruimelbodemmix uit de kwarktaartverpakking door de gesmolten boter.
  • Meng 300 ml water, de kwark en 250 ml slagroom in een kom met een mixer op de laagste stand.
  • Voeg de taartmix toe en mix op de laagste stand 1 minuut tot een glad mengsel.
  • Klop daarna 2,5 minuut op de hoogste stand tot een luchtige massa.
  • Laat het mengsel minimaal 2,5 uur opstijven in de koelkast.
  • Klop de resterende 500 ml slagroom met de suiker in een beslagkom op de laagste stand voor 1-2 minuten, en daarna op de hoogste stand tot een lobbige yoghurtdikte.
  • Maak de trifle door de chocoladecake over de bodem van een grote glazen trifleschaal te verdelen.
  • Voeg daarna het kwarkmengsel toe, gevolgd door de aardbeientaartvulling, en sluit af met de geklopte slagroom.
  • Garneer de trifle met de kruimelbodem, verse aardbeien en muntblaadjes.

Notities

Wijnadvies
Kies een lichte mousserende wijn zoals een prosecco of een demi-sec champagne om de frisse aardbeiensmaak te complementeren.

Nutrition

Calories: 367kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 25g | Zout: 150g | Sugar: 24g

Traditionele Griekse Baklava met Walnoten en Honing

Traditionele Griekse Baklava met Walnoten en Honing

Een heerlijk traditionele Griekse baklava met lagen krokant fillodeeg, walnoten en een zoete honing-citroensiroop. Perfect voor feestelijke gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Herfst, Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje fillodeeg
  • 400 g walnoten of pistachenoten grof gehakt
  • 100 g roomboter gesmolten
  • 4 kopjes kristalsuiker
  • Kaneelpoeder naar smaak
  • Ca. 100 g honing
  • ½ kopje water
  • 1 à 2 eetlepels citroensap

Instructies

  • Vet een ovenvaste schaal in met gesmolten boter.
  • Bedek de bodem met een vel fillodeeg en bestrijk ook dit met boter.
  • Herhaal tot je vijf lagen hebt.
  • Meng de gehakte noten met 2 kopjes suiker.
  • Verdeel dit notenmengsel over het fillodeeg en bestrooi met kaneelpoeder.
  • Leg opnieuw een vel fillodeeg op de notenlaag en bestrijk met boter.
  • Herhaal tot je opnieuw vijf lagen hebt.
  • Snijd de baklava in ruiten van 5 x 5 cm.
  • Bak 30 minuten op 175°C en daarna nog eens 30 minuten op 150°C.
  • Maak intussen de suikersiroop door water, 2 kopjes suiker, honing en citroensap aan de kook te brengen.
  • Laat het 5 minuten doorkoken.
  • Giet de siroop over de warme baklava zodra deze uit de oven komt, en zorg dat de siroop goed tussen de naden komt.
  • Garneer met de achtergehouden, fijngehakte noten.

Notities

Wijnadvies
Een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn past goed bij de rijke en zoete smaken van deze baklava.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 0.2g | Sugar: 36g

Gegrilde Pangasiusfilet met Sinaasappel-Mosterdsaus

Gegrilde Pangasiusfilet met Sinaasappel-Mosterdsaus

Een heerlijk licht en smaakvol gerecht met gegrilde pangasiusfilet, gecombineerd met een verfrissende sinaasappel-mosterdsaus. Perfect voor een zomerse maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 ml vers sinaasappelsap
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 4 el bloem of volkorenmeel
  • 4 el olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el suiker
  • 2 el verse dille fijngehakt
  • Allesbinder optioneel

Instructies

  • Marineer de pangasiusfilets met 2 eetlepels sinaasappelsap, zout en peper.
  • Wentel de filets door de bloem of volkorenmeel.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de vis goudbruin en gaar in 8-10 minuten per kant.
  • Fruit ondertussen de ui glazig in 1 eetlepel olijfolie in een steelpan.
  • Voeg het resterende sinaasappelsap, grove mosterd, suiker en dille toe aan de ui en verwarm zachtjes.
  • Bind de saus eventueel met allesbinder voor een dikkere consistentie.
  • Serveer de pangasiusfilets met de sinaasappel-mosterdsaus eroverheen.

Notities

Variatietip:

Probeer de pangasiusfilet te vervangen door tilapia, meerval of Victoriabaars voor een andere smaakervaring.

Wijnadvies:

Deze gegrilde pangasiusfilet met sinaasappel-mosterdsaus gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc. De levendige citrusaroma's in de wijn zullen de smaken van de vis en saus aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 22g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Kalkoen à la Langue-Docienne met Aubergine en Champignons

Kalkoen à la Langue-Docienne met Aubergine en Champignons

Een feestelijk gerecht met sappige kalkoen, tomaten, champignons en knoflookgebakken aubergines, perfect voor een luxe diner.
Bereidingstijd2 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 panklare kalkoen 2.5 kg
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 80 g boter
  • 1 liter warme bouillon
  • 400 g tomaten
  • 500 g champignons
  • 2 aubergines
  • 16 eetlepels olie
  • Peterselie fijngehakt, als garnering
  • 3 teentjes knoflook geperst

Instructies

  • Bestrooi de kalkoen van binnen en buiten met peper en zout.
  • Verhit de boter in een braadslee en braad de kalkoen hierin 15 minuten aan.
  • Blus af met de helft van de bouillon.
  • Zet de kalkoen in een ovenschaal en plaats deze 2 uur in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Bedruip regelmatig met bouillon.
  • Was de tomaten, kruis ze aan de bovenkant in en voeg ze 10 minuten voor het einde van de braadtijd toe aan de kalkoen.
  • Snijd de aubergines in plakken van 1 cm, zout ze licht en leg ze 30 minuten in een beboterde ovenschaal.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een steelpan en bak de champignons 5-8 minuten.
  • Kruid met peper en zout.
  • Dep de aubergines droog, bestrooi met knoflook en peper, en bak ze in de resterende olie aan beide kanten 5 minuten.
  • Haal de kalkoen uit de oven, trancheer en leg de stukken op een warme schotel.
  • Serveer met de tomaten, champignons en aubergines.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Franse Merlot of een Cabernet Sauvignon, die de volle smaken van de kalkoen en aubergine aanvullen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 55g | Zout: 45g | Sugar: 6g

Krokante Macaroni Snacks

Krokante Macaroni Snacks

Dit krokante en smaakvolle gerecht van gefrituurde macaroni is perfect als bijgerecht of snack voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pasta, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Carnaval, Kerst, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gr macaroni
  • 6 eetlepels oude kaas geraspt
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper
  • Bloem
  • 2 eieren losgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurolie

Instructies

  • Kook de macaroni volgens de verpakking gaar.
  • Laat de macaroni uitlekken zonder af te spoelen.
  • Roer de geraspte oude kaas, crème fraîche, gehakte peterselie, zout en peper door de macaroni.
  • Laat het mengsel 30 minuten opstijven en vorm schijven door stevig aan te drukken.
  • Wentel de schijven door bloem, losgeklopt ei en paneermeel.
  • Verhit de frituurolie tot 190 °C.
  • Frituur de schijven in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze krokante macaroni snacks met een droge witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Romige Bruidsgroentesoep

Romige Bruidsgroentesoep

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Bruiloft
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 60 g boter
  • 1 gesnipperde ui
  • ½ liter kippenbouillon of groentebouillon voor een vegetarische variant
  • 100 g bulgur
  • 100 g rode linzen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Zout
  • Peper
  • 2 theelepels paprikapoeder

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Roer de bulgur, rode linzen en tomatenpuree erdoor en laat het geheel 20 minuten op een laag vuur pruttelen tot de bulgur en linzen gaar zijn.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Smelt vlak voor het serveren een klontje boter in een steelpan, roer het paprikapoeder erdoor en schenk dit mengsel over de soep als garnering.

Notities

Serveertip:

Serveer de romige bruidsgroentesoep als voorgerecht voor een speciale gelegenheid, zoals een huwelijksdiner, of gewoon als hartverwarmende maaltijdsoep op een koude dag.

Wijnadvies:

Deze romige soep met een vleugje paprikapoeder gaat goed samen met een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Romige Gorgonzola Broccolipuree

Romige Gorgonzola Broccolipuree

Geniet van deze smeuïge en smaakvolle broccolipuree, perfect als vegetarisch bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 flinke stronk broccoli
  • Roomboter
  • Kookroom
  • 50 g gorgonzola kaas of naar smaak
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de stronk en alle steeltjes van de broccoli en snijd ze in kleine stukjes.
  • Breng een pan met een niet al te ruime hoeveelheid water en wat zout aan de kook.
  • Kook de broccoli steeltjes gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Voeg vervolgens de kleine stronkjes broccoli toe en kook nog ongeveer 5 minuten, tot alles gaar is.
  • Giet het meeste water af en voeg de in blokjes gesneden gorgonzola kaas, een flinke klont roomboter en een royale scheut kookroom toe.
  • Pureer het geheel met een pureerstaaf tot een gladde massa.
  • Voeg eventueel nog wat kookroom toe om een mooie romige consistentie te verkrijgen.
  • Breng de broccolipuree op smaak met peper en eventueel een beetje zout.

Notities

Wijnadvies:

De romige textuur en de hartige smaak van de gorgonzola vragen om een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Boerenkoffie met Bier en Cognac

Romige Boerenkoffie met Bier en Cognac

Geniet van een verwarmende Boerenkoffie, een rijke mix van bier, cognac, koffie-extract en een romige slagroomtopping.
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 10 g boter
  • 80 g suiker
  • 1 eierdooier
  • 8 g bloem
  • Kaneel mespuntje
  • Nootmuskaat mespuntje
  • 3 dl bier
  • 1 dl cognac
  • 1 dl koffie-extract
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Roer de boter met de suiker schuimig in een steelpan.
  • Voeg de eierdooier toe en meng goed.
  • Voeg vervolgens de bloem, kaneel en nootmuskaat toe.
  • Klop het geheel met een klein scheutje bier tot een schuimig mengsel.
  • Voeg de rest van het bier toe en breng het geheel langzaam, onder voortdurend kloppen, aan de kook.
  • Laat het mengsel kort doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de cognac en het koffie-extract toe.
  • Verdeel het mengsel over glazen of mokken.
  • Schep er een royale lepel slagroom bovenop.
  • Serveer direct en geniet van deze verwarmende drank.

Notities

Wijnadvies:
Bij deze Boerenkoffie past een glas cognac of een bijpassende zoete likeur, zoals een koffie-likeur.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Traditionele Bierpap voor Moeders

Traditionele Bierpap voor Moeders

Een voedzame en traditionele bierpap, speciaal bedoeld om moeders na de bevalling aan te sterken. Heerlijk warm en vol van smaak!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Geboorte
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 75 gram maïzena
  • Snufje zout
  • ¼ liter donkerbruin bier

Instructies

  • Neem een beetje melk om de maïzena mee aan te maken.
  • Breng de overige melk met een snufje zout aan de kook in een steelpan.
  • Meng de maïzena met het beetje melk om een glad papje te vormen.
  • Giet al roerende het papje in de kokende melk.
  • Blijf roeren totdat de pap begint te koken en dikker wordt.
  • Voeg vlak voor het opdienen het donkerbruine bier toe en roer goed door.

Notities

Serveer de bierpap warm als nagerecht of als een verwarmend en voedzaam tussendoortje tijdens de koude dagen.
Wijnadvies:
Een glas donkerbruin bier sluit perfect aan bij de volle, rijke smaak van deze traditionele pap.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 12g