Zoete Duivekater Broden
Traditionele zoete duivekater broden, perfect voor een feestelijk ontbijt. Lekker met roomboter.
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei bestrijken
- 1 ei deeg
- 100 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 2 dl melk lauw
- 30 gram gist
- 50 gram boter
- 500 gram bloem
- Zout
Zeef de bloem in een kom en roer er zout door.
Los de gist op in de lauwe melk.
Smelt de boter en laat afkoelen.
Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel en de melk erin.
Schep de helft van de bloem over het kuiltje.
Voeg suiker, kaneel en eidooier toe.
Giet de afgekoelde boter erbij.
Kneed tot een soepel deeg (15 minuten).
Sla het deeg op het aanrecht om het luchtiger te maken.
Verdeel het deeg in twee porties en laat 45 minuten rijzen.
Vorm puntbroden en laat 15 minuten rijzen.
Knip de broden in en krul de punten om.
Maak inkepingen aan de zijkant.
Bestrijk met losgeklopt ei.
Bak de broden 40 minuten op 200°C.
Serveertip:
Serveer de duivekater warm met roomboter.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij deze zoete broden.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 5
Oliebollen met Krenten, Rozijnen en Appel
Traditionele oliebollen met een rijke vulling van krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers en appel, perfect voor oud en nieuw.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
rijzen1 uur uur
Servings: 35 oliebollen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Frituurpan of airfryer
lepels
Papieren handdoeken
theedoek
- 1 appel
- 1 ei
- 10 gram zout
- 100 gram krenten
- 100 gram rozijnen
- 20 gram gist of 1 zakje gedroogde gist
- 25 gram oranjesnippers
- 50 gram sukade
- 500 gram bloem
- ½ liter melk
- Slaolie zonnebloemolie of arachideolie
Was de krenten en rozijnen, laat ze uitlekken en dep ze droog met een theedoek.
Verwarm de melk tot lauwwarm.
Los de gist op in een paar eetlepels lauwwarme melk.
Meng de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Giet de opgeloste gist en het ei in het kuiltje.
Roer vanuit het midden een glad beslag door de bloem, voeg geleidelijk de lauwwarme melk toe.
Voeg de krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers en appel toe.
Dek de kom af met een vochtige doek en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verhit de olie tot 180-190°C.
Schep met 2 lepels kleine hoeveelheden beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen goudbruin en gaar.
Haal de oliebollen uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 5
Bier Kaas Brood
Een zeer smaakvol en pittig brood.
recept voor grote of 4 kleinere broden.
Calories:
- 4 eetlepel(s) suiker
- 2 eetlepel(s) gist gedroogd
- 250 milliliter bier warm op 50 graden
- 1250 gram bloem
- 230 gram cheddar
- 185 gram melkpoeder
- 1 ½ theelepel zout
- 1 ½ theelepel mosterdpoeder
- 2 ei losgeklopt
- 1 ei
- 1 eetlepel(s) sesamzaad
Neem een grote kom, los daarin de suiker en gist op in het warme bier, laat 5 minuten staan.
Neem een andere kom en meng 1125 gram bloem,kaas,melkpoeder,zout en mosterdpoeder door elkaar.
Roer het bloemmengsel nu bij het gistmengsel en blijf roeren tot een zacht deeg verkregen is.
Be-bloem een glad werkoppervlak en leg het deeg erop,
Kneed het deeg tot het glad en elastisch is, dit duurt +/- 10 minuten.
Voeg nog wat bloem toe als het deeg te kleverig is.
Verdeel het deeg in 2 of 4 delen en vorm er mooie ronde broden van.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broden erop zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen ivm met het rijzen.
Bestrijk de broden met het eiwit en strooi het sesamzaad er over.
Neem een scherp mes en maak kruiselings 1/2 centimeter diepe inkepingen.
Dek af met een schone theedoek en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen.+/- 1,5 uur
De broden moeten in volume verdubbeld zijn.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
Bak de broden in 20 minuten bruin en gaar.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 5
Paasbroodkrans met gevulde rozijnenbolletjes en maanzaad
Dit feestelijke afbreekpaasbrood met rozijnen en een verrassing van amandelspijs is luchtig, zacht en perfect om samen van te genieten tijdens Pasen.
Voorbereidingstijd35 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 16
Calories: 262kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 citroen
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels maanzaad
- 25 g boter
- 250 g rozijnen
- 250 ml melk
- 150 g amandelspijs
- 500 g witbroodmix
- 1 zakje vanillesuiker
Spoel de rozijnen in een zeef onder koud water, laat uitlekken en dep droog.
Meng de rozijnen in een schaal met de bloem.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Doe de broodmix in een kom en meng met de citroenrasp en vanillesuiker.
Smelt de boter in een steelpan.
Klop het ei los met een vork en meng met de melk en gesmolten boter.
Voeg dit toe aan de broodmix en kneed met mixer of keukenmachine tot een soepel deeg.
Kneed de rozijnen met de hand door het deeg.
Dek af met plasticfolie en laat 10 minuten rijzen op een warme plek.
Verdeel het deeg in 16 porties en rol tot bolletjes.
Vorm 16 bolletjes van de amandelspijs.
Druk met je duim een gat in elk deegbolletje, stop er een spijsbolletje in en vouw dicht.
Vorm een bloem in een taartvorm (24 cm): 1 bol in het midden, 5 eromheen, 10 aan de buitenrand.
Laat 30 minuten rijzen onder een theedoek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrooi het gerezen brood met maanzaad.
Bak 25 minuten in het midden van de oven goudbruin.
Keer om met een bord of taartschaal en laat afkoelen op een rooster.
Serveer het brood zodat iedereen zelf een bolletje kan afbreken.
Serveertip:
Serveer dit afbreekpaasbrood met een likje boter of een beetje jam voor een feestelijk Paasontbijt of -brunch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Muscat of Sauternes voor een perfecte balans met het spijs.
Calories: 262kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.4g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 5
Spinazie met Rozijnen en Cashewnoten
Een verrassend bijgerecht van warme spinazie, zoete rozijnen en knapperige cashewnoten. Heerlijk bij aardappelen en vleesgerechten!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 450 gram spinazie diepvries
- 50 gram rozijnen
- 4 eetlepels cashewnoten
Doe de spinazie in een pannetje en laat deze op laag vuur in ongeveer 10 minuten ontdooien.
Roer regelmatig met een houten lepel.
Spoel de rozijnen in een zeef af onder de kraan en laat ze uitlekken.
Doe de cashewnoten in een theedoek, vouw deze dicht en rol er met een deegroller overheen om de noten iets te verkleinen.
Schep de uitgelekte rozijnen en verkruimelde cashewnoten door de warme spinazie.
Serveertip:
Serveer deze spinazie als bijgerecht bij een gehaktbal en knapperige frietjes voor een heerlijke maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de spinazie en het zoete accent van de rozijnen.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 5
Citroen-Frambozenrol met Granita van Mousserende Wijn
Een verrukkelijk en verfrissend dessert van luchtige meringue met citroenroom, frambozen en een zelfgemaakte mousserende granita.
inclusief invriestijd4 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
Diepvriesdoos
Kommen (2)
garde of mixer
theedoek
Voor de granita:
- 100 g suiker
- 500 ml mousserende witte wijn bijv. Fontanafredda Moscato d'Asti
- 250 ml water
- 300 ml vers citroensap ca. 6 citroenen
Voor de meringue:
- 6 eiwitten
- 200 g suiker
- 1 theelepel maïzena
- 1 theelepel witte wijnazijn
- Enkele druppels vanillearoma
Voor de vulling:
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1-2 eetlepels citroensap
- ½ pot lemon curd ca. 170 g
- 300 g verse frambozen
Voor de garnering:
- Poedersuiker
- Overgebleven frambozen
Granita:
Breng in een steelpan de suiker, mousserende wijn en water aan de kook.
Roer tot de suiker volledig is opgelost.
Laat het mengsel afkoelen en meng met het citroensap.
Giet het mengsel in een diepvriesdoos en zet in de vriezer.
Haal de doos na 30 minuten uit de vriezer en roer met een vork de ijskristallen los.
Herhaal dit proces minstens vijf keer totdat grove ijskristallen ontstaan.
Meringue:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Maak alle keukengerei vetvrij met een halve citroen.
Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe, tot het mengsel dik en glanzend is.
Zeef de maïzena boven het eiwit en voeg de azijn en vanillearoma toe.
Spatel voorzichtig door het eiwitmengsel.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken een rechthoek van 22x33 cm.
Strijk het eiwitmengsel gelijkmatig uit over het bakpapier.
Bak de meringue 20 minuten in de oven, tot deze droog is.
Vulling:
Klop de slagroom met poedersuiker lobbig.
Meng met citroensap naar smaak.
Bestrooi een groot vel bakpapier met poedersuiker en leg de meringue erop.
Strijk de lemon curd over de meringue en verdeel de citroenroom gelijkmatig.
Leg de helft van de frambozen op de room en rol de meringue voorzichtig op met behulp van het bakpapier.
Laat de rol minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Serveren:
Snijd de meringuerol in plakken en leg ze op dessertborden.
Garneer met de overgebleven frambozen en strooi poedersuiker erover.
Schep de granita in champagneglazen en serveer naast de meringuerol.
Serveertip:
Vervang de zelfgemaakte granita door kant-en-klare citroensorbetijs als je tijd wilt besparen.
Wijnadvies:
Een glas mousserende wijn zoals Fontanafredda Moscato d'Asti past perfect bij dit dessert, met zijn frisse en lichtzoete smaak.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 36g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 5
Franse aardappelsalade met ham en frisse bleekselderij
Een klassieke Franse aardappelsalade met malse ham, knapperige bleekselderij en een romige dressing. Perfect als bijgerecht of lichte lunch!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
- 3 stengels bleekselderij
- 750 g kleine ongeschilde aardappels
- 2 el azijn of witte wijnazijn
- 125 g dikke plakken achterham
- 125 ml slagroom
- 1 el citroensap
- 2 el crème fraîche
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Was de bleekselderij en snijd in dunne boogjes.
Bewaar het selderijblad.
Leg de bleekselderijboogjes in een kom met ijskoud water en ijsblokjes om ze knapperig te maken.
Boen de aardappels schoon en kook ze in een bodempje gezouten water gedurende 15-20 minuten.
Giet de aardappels af, laat iets afkoelen en pel ze.
Snijd in dikke plakjes en doe in een kom.
Giet azijn over de warme aardappels en bestrooi met zout en peper.
Snijd de ham in reepjes.
Laat de bleekselderij uitlekken en dep droog met een theedoek.
Klop de slagroom met een mixer half stijf en voeg al kloppend citroensap toe.
Klop de crème fraîche en mosterd erdoor.
Voeg voorzichtig de bleekselderij, ham en slagroomdressing toe aan de aardappels en meng alles goed.
Breng de salade op smaak met zout en peper.
Verdeel over borden en garneer met selderijblad.
Serveertip:
Serveer met een knapperig stokbroodje en een glas droge witte wijn voor een complete Franse ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, die de smaken van de aardappelsalade mooi aanvult.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 5
Ambachtelijk Desembrood met Walnoten en Vijgen
Geniet van ambachtelijk desembrood met de rijke smaken van walnoten en vijgen. Perfect voor een hartige maaltijd of een luxe ontbijt.
inclusief desemrijping1 dag d
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
plasticfolie
Werkvlak
theedoek
mes
rooster
- 200 g actieve desemstarter
- 300 g tarwebloem of glutenvrije bloem
- 150 g water lauwwarm
- 50 g walnoten grof gehakt
- 50 g gedroogde vijgen in stukjes gesneden
- Snufje zout
Meng de desemstarter, tarwebloem en lauwwarm water in een kom tot een plakkerig deeg.
Voeg de grof gehakte walnoten, stukjes gedroogde vijgen en een snufje zout toe.
Kneed het deeg tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 8-12 uur rijpen op een warme plek, of tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 220°C en plaats een lege bakplaat in de oven om voor te verwarmen.
Bestrooi een werkvlak met bloem en stort het gerezen deeg erop.
Vorm het deeg voorzichtig tot een ronde broodvorm.
Leg het deeg op een stuk bakpapier en laat het nog eens 1-2 uur rusten op een warme plek, afgedekt met een theedoek.
Snijd met een scherp mes een paar ondiepe inkepingen in de bovenkant van het deeg.
Plaats het deeg op het voorverwarmde bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 30-35 minuten, of tot het mooi goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
Serveertip:
Dit brood is heerlijk met een laagje boter of als bijgerecht bij salades en kazen.
Wijnadvies:
Dit ambachtelijke desembrood met walnoten en vijgen past goed bij een glas rode wijn, zoals een lichte Merlot of een fruitige Pinot Noir.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 5
Aardappel kaas pannenkoek
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 2 eieren geklutst
- 2 uien fijn gesnipperd
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel fijngehakte verse koriander
- 60 g geraspte cheddar
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 dl yoghurt
Schil de aardappelen en rasp ze.
Spoel de geraspte aardappels grondig af onder koud stromend water en laat ze uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.
Dep ze droog.
Meng de geraspte aardappels, geklutste eieren, gesnipperde ui, bloem, fijngehakte koriander, geraspte cheddar en peper naar smaak in een schaal.
Verwarm de olijfolie op matig vuur in een pan met anti-aanbaklaag.
Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig over de bodem van de pan en laat het 15 minuten zachtjes bakken.
Zet de pan vervolgens nog 10 minuten onder een voorverwarmde grill op matig vuur tot de bovenkant goudbruin is en de pannenkoek volledig gaar is.
Snijd de pannenkoek in taartpunten en serveer ze met een lepel yoghurt erop.
Geniet van deze heerlijke aardappelkaaspannenkoek!
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 5