Knapperige groentepakjes uit de oven

Knapperige groentepakjes uit de oven

Deze knapperige groentepakjes met snijbiet, kwark en vegetarische ham zijn een heerlijk luchtig bijgerecht of snack, snel en makkelijk te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 225kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • l melk
  • 100 g vegetarische ham
  • 10-12 loempiavellen of 2-3 Börekblätter
  • 150 g magere kwark
  • 400 g snijbietblad of spinazie
  • 1 tl kerriepoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).
  • Hak de snijbiet of spinazie fijn.
  • Meng de groente met de magere kwark in een kom.
  • Snijd de vegetarische ham in stukjes en roer door het mengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg 1 à 2 eetlepels vulling op een hoek van elk loempiavel.
  • Smeer de vulling iets uit.
  • Vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel losjes op.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk met melk en bestrooi met kerriepoeder.
  • Bak 10 minuten tot de pakjes mooi goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer deze pakjes met een frisse tomaten- of groentesalade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 225kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 16g | Vet: 9g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g

Knapperige Wafelrolletjes

Knapperige Wafelrolletjes

Knapperige, zelfgemaakte wafelrolletjes, snel te maken met een heerlijke honing- en kaneelsmaak. Perfect voor bij de thee!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 50 gram meel
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • Snufje kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Smelt de boter, suiker en honing in een pannetje.
  • Laat het mengsel lichtbruin worden en haal het van het vuur.
  • Voeg het meel en de kaneel toe aan het mengsel en roer goed door.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schep een eetlepel deeg op de bakplaat en maak ronde vormpjes.
  • Verspreid het deeg goed uit voor een dunne laag.
  • Laat voldoende ruimte tussen de deegrondjes.
  • Bak de koekjes 10 minuten in de oven, of totdat ze lichtbruin zijn.
  • Haal de koekjes uit de oven zodra ze verkleuren.
  • Rol de koekjes snel op zodra ze uit de oven komen.
  • Als de koekjes te stijf zijn om te rollen, zet ze dan nog enkele seconden terug in de warme oven.
  • Geniet van je heerlijke wafelrolletjes!

Notities

Serveertip:

Serveer de wafelrolletjes met een kop thee of koffie voor een extra moment van genieten.
Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn past goed bij de zoete smaken van de wafelrolletjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 9g

Pistache koekjes met honing en amandelen

Pistache koekjes met honing en amandelen

Maak deze heerlijke pistache koekjes met een zachte vulling van pistache en amandel, afgemaakt met een honing- en pistachenootjesrand.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Amandelen 50 gram
  • Een paar druppels groene kleurstof
  • Meel naar behoefte
  • Pistache-nootjes 150 gram
  • Rozewater naar behoefte

Instructies

  • Meng de boter, 3 eetlepels poedersuiker, vanillesuiker en meel in een kom.
  • Voeg meel toe totdat het deeg soepel is.
  • Maal de pistache en amandelen fijn.
  • Meng de poedersuiker, vanillesuiker, kleurstof en rozewater door de gemalen noten.
  • Voeg net genoeg rozewater toe om kleine balletjes van de vulling te kunnen maken.
  • Laat de vulling 15 minuten staan.
  • Maak van de vulling kleine balletjes van ongeveer de grootte van een hazelnoot.
  • Maak van het deeg balletjes ter grootte van een kleine walnoot.
  • Maak een kuiltje in het deegballetje en vul het met een pistacheballetje.
  • Maak het deegballetje weer rond en druk het een beetje plat.
  • Snijd het koekje kruiselings in met een scherp mes.
  • Leg de koekjes op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 15 minuten op 175 graden.
  • Smeer de zijkanten van de koekjes in met honing.
  • Rol de zijkanten van de koekjes door gehakte pistachenootjes.

Notities

Serveertip:

Serveer de pistache koekjes als zoete traktatie bij de thee of als feestelijke lekkernij voor speciale gelegenheden.
Wijnadvies:
Deze koekjes passen goed bij een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Italiaanse Hapjesmix voor Elke Gelegenheid

Italiaanse Hapjesmix voor Elke Gelegenheid

Een heerlijke mix van Italiaanse hapjes met tomaat, mozzarella, pesto en pijnboompitten – ideaal voor een borrel of feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Groenten, Kaas, Noten, Tapas
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 doosje cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 handje basilicum
  • 1 handje bieslook
  • 1 half zakje pijnboompitjes
  • ¼ mozzarella
  • ¼ pakje roomkaas
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 2 sneetjes brood
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout

Instructies

  • Snij de kapjes van 8 cherrytomaten en hol ze uit met een theelepel.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
  • Vul 4 tomaten met groene pesto en garneer met pijnboompitjes.
  • Meng roomkaas, bieslook, peper en zout en vul 4 tomaten met dit mengsel.
  • Garneer deze met losse stukjes bieslook.

Voor de Prikker 'Caprese':

  • Snij 4 cherrytomaten in drieën.
  • Snij 8 blokjes mozzarella.
  • Gebruik 8 blaadjes basilicum.
  • Rijg op 4 prikkers afwisselend tomaat, basilicum en mozzarella.

Voor de Bruschetta:

  • Snij 2 sneetjes brood schuin doormidden en verwijder de korstjes.
  • Smeer in met olijfolie en wrijf in met een teentje knoflook.
  • Toast het brood krokant in een oven of toaster.
  • Bestrijk de toast met groene pesto.
  • Serveer alle vier de hapjes samen op een bord.

Notities

Serveertip:
Serveer op een houten plank met verse basilicum als garnering.
Wijnadvies:
Lekker met een glas gekoelde Italiaanse witte wijn of een cocktail met Amaretto

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Baby Guiness Shooter

Baby Guiness Shooter

De Baby Guiness is een visueel verbluffende shooter met Kahlua en Baileys, perfect voor een feestje of als afsluiter van je avond.
Voorbereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Glas (shotglas of wijnglas)
  • theelepel

Ingrediënten

  • Baileys - ¼ deel
  • Kahlua - ¾ deel

Instructies

  • Schenk als eerste de koffielikeur (Kahlua) in een glas (bijvoorbeeld een shotglas, of een wijnglas voor een grotere versie).
  • Pak een theelepel en houd deze boven het glas met de bolle kant boven.
  • Schenk voorzichtig de Baileys over de achterkant van de lepel, zodat deze bovenop de Kahlua blijft drijven.
  • Als je het goed doet, blijft de Baileys mooi boven de Kahlua liggen en is je Baby Guiness klaar!

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 0g | Vet: 4g | Zout: 0g | Sugar: 10g

Appel-havermoutkoekjes

Appel-havermoutkoekjes

Heerlijke appel-havermoutkoekjes met een vleugje kaneel, perfect als tussendoortje of snack.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakplaten
  • grote kom
  • handmixer
  • theelepel

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda
  • ¾ theelepel kaneelpoeder
  • 90 g grofgemalen volkorenmeel
  • 110 g boter op kamertemperatuur
  • 175 g honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Havermout hoeveelheid ontbreekt
  • Appel hoeveelheid ontbreekt

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 190°C (gasstand 5).
  • Bakplaten invetten of bedekken met bakpapier.
  • In een grote kom boter, honing, ei en vanille-extract tot een luchtige massa kloppen.
  • Volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneelpoeder toevoegen en goed mengen.
  • Havermout en appel toevoegen en door het beslag mengen.
  • Met een theelepel het beslag over de bakplaten verdelen, 1 theelepel per koekje.
  • 8-10 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
  • De koekjes 5 minuten op de bakplaat laten afkoelen.
  • Vervolgens volledig laten afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of een kopje thee voor een gezellige snack.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.

Appel-Walnoot Koekjes

Appel-Walnoot Koekjes

Heerlijke appel-walnoot koekjes met een vleugje kaneel en een zoete suikerglazuur, perfect voor een herfstige traktatie bij de thee of koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 20
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 125 g walnoten fijngehakt, optioneel
  • 150 g appel in kleine stukjes
  • 175 g rozijnen lichte
  • 240 g bloem
  • 240 g bruine suiker
  • 60 ml volle melk indien nodig
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl natriumbicarbonaat maagzout
  • ½ tl zout

Voor het suikerglazuur:

  • 14 g boter 1 eetlepel
  • 2 ½ el melk
  • 15 g poedersuiker gezeefd
  • ½ tl vanille-extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg het ei toe en klop opnieuw tot een gladde massa.
  • Meng in een andere kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout, bakpoeder, kaneel, muskaatnoot en kruidnagel.
  • Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Voeg de appelstukjes, rozijnen en indien gewenst de fijngehakte walnoten toe en meng goed.
  • Roer de rest van het bloemmengsel erdoor tot een homogeen deeg ontstaat.
  • Voeg indien nodig de melk toe als het deeg te dik is.
  • Schep met een eetlepel porties deeg op een ingevette en bebloemde bakplaat.
  • Houd 4 cm ruimte tussen elk koekje.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Maak het suikerglazuur door de poedersuiker te zeven en te mengen met de boter, vanille-extract en melk tot een smeerbaar geheel.
  • Bestrijk de warme koekjes met het glazuur en laat ze verder afkoelen.

Notities

Serveertip:
Serveer de appel-walnoot koekjes met een kop warme thee of koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

Klassieke Warme Whisky Punch met Citroen

Klassieke Warme Whisky Punch met Citroen

Een verwarmende klassieke whisky punch met een vleugje citroen en zoetigheid. Perfect om op te warmen tijdens koude winteravonden!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Schotland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 1 persoon
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Hittebestendig glas
  • theelepel

Ingrediënten

  • 2 borrelglaasjes whisky
  • Suiker naar smaak
  • Kokend water om aan te vullen
  • 1 schijfje citroen

Instructies

  • Schenk de whisky in een groot hittebestendig glas.
  • Voeg suiker toe naar smaak.
  • Giet kokend water in het glas tot de gewenste sterkte is bereikt.
  • Roer goed zodat de suiker volledig oplost.
  • Voeg een schijfje citroen toe voor een frisse toets.
  • Serveer direct en geniet van de verwarmende smaken.

Notities

Als je een opkomend griepje voelt, drink dan een Warme Whisky Punch en kruip onder de wol. Het zal je deugd doen!
Wijnadvies:
Niet van toepassing – de punch is zelf een verwarmend drankje.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 8g

Romige Aspergesoep met Forelballetjes

Romige Aspergesoep met Forelballetjes

Een elegante en smaakvolle aspergesoep met forelballetjes, perfect voor bijzondere momenten.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Duitsland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eiwit
  • 1 el slagroom
  • 1 tl citroensap
  • 2 eidooiers
  • 2 el bloem
  • 4 el slagroom
  • 50 gr roomboter
  • 100 gr forel gefileerd
  • 375 gr asperges schoongemaakt
  • 5 el aspergekookvocht
  • ½ el suiker
  • ½ l water
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Haal de forelfilet en slagroom uit de koelkast en snijd de filet in kleine stukjes.
  • Pureer de forel met room en eiwit tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Zet de puree voor 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Schil de asperges en snijd ze in stukken.
  • Breng water aan de kook met een beetje zout, suiker en 1 el boter.
  • Voeg de aspergeschillen toe en laat dit 20 minuten koken.
  • Giet het kookvocht door een zeef en gooi de schillen weg.
  • Vul het aspergevocht aan met melk en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de aspergestukken toe en laat ze in 25 minuten gaar koken.
  • Laat de asperges uitlekken, bewaar 5 el van het kookvocht.
  • Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en bak tot deze lichtgeel kleurt.
  • Voeg langzaam het bewaarde kookvocht toe aan de roux, roer goed door.
  • Voeg de aspergestukken toe en laat nog 5 minuten koken.
  • Klop de eidooiers met slagroom los en voeg dit mengsel toe om de soep te binden.
  • Verwarm kort door.
  • Vorm met een theelepel kleine balletjes van de forelpuree en pocheer deze 4 minuten in heet, maar niet kokend water.
  • Verdeel de forelballetjes over de soepkommen en giet de hete soep eroverheen.
  • Garneer met kervel, peterselie of bladselderij naar smaak.

Notities

Serveer deze soep met een droge Riesling of een Pinot Blanc voor een perfecte combinatie.
 

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegrilde Kaas-Komkommer Sandwich met Griekse Yoghurt

Gegrilde Kaas-Komkommer Sandwich met Griekse Yoghurt

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels dille diepvries, fijngesneden
  • Versgemalen zwarte peper
  • 15 cm komkommer
  • 6 sneetjes tijgerbrood wit
  • 35 gr rucola-sla of waterkers
  • 120 g port salut kaas voorgesneden

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Meng in een kom de Griekse yoghurt met olijfolie, dille en naar smaak zout en peper.
  • Schil de komkommer, halveer in de lengte en schraap met een theelepel de zaadjes eruit.
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes en meng met de helft van de dille-yoghurt.
  • Bestrijk de sneetjes brood dik met de dille-yoghurt.
  • Verdeel rucola, kaas en pijnboompitten over 4 sneetjes brood.
  • Schep de komkommersalade op 2 sneetjes brood en stapel deze op de andere 2 belegde sneetjes brood.
  • Leg de laatste sneetjes met de yoghurtkant naar beneden op de stapels.
  • Druk de sandwiches iets aan en snijd tweemaal diagonaal door voor serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze gegrilde kaas-komkommer sandwich. De frisheid van de wijn vormt een mooie aanvulling op de romige textuur van de Griekse yoghurt en de lichte smaak van de kaas en komkommer.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g