Rode bonen met geitenkaas en paprika

Rode bonen met geitenkaas en paprika

Een smaakvol en eenvoudig bijgerecht met rode bonen, geitenkaas en paprika. Snel te bereiden en heerlijk als vegetarische optie!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hapjes, Noten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik rode bonen ca. 350 g
  • 2 el wokolie of arachideolie
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 1 rode paprika in repen
  • 1 gele paprika in repen
  • 2 bosuitjes in stukjes van 2 cm
  • ½ el verse tijm of ½ tl gedroogde tijm
  • 1 mespuntje paprikapoeder
  • Zout en versgemalen peper
  • 100 g zachte geitenkaas in blokjes of verkruimeld

Instructies

  • Giet de bonen af, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Verhit de olie in een wok.
  • Fruit de knoflook kort en roerbak de paprika 4 minuten.
  • Voeg de bosui, tijm en bonen toe en bak nog 2 minuten.
  • Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
  • Serveer met verkruimelde geitenkaas erover.

Notities

Serveertip:
Vervang de rode bonen door bruine bonen of kapucijners voor variatie.
Wijnadvies:
Lekker met een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 14g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Romige witte kool met wortel en ui

Romige witte kool met wortel en ui

Een zacht gegaarde witte kool met wortel en ui in een romige saus. Heerlijk als bijgerecht bij diverse maaltijden.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dikke witte kool
  • 2,5 dl room
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 50 g boter
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de harde stronk weg.
  • Snijd de kool in vieren en blancheer de stukken 5 minuten in kokend gezouten water.
  • Spoel de kool onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Hak de wortelen en ui fijn en stoof ze zachtjes in de boter tot de ui glazig is.
  • Voeg de kool toe en giet er ½ liter water over.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat 30 minuten zachtjes koken.
  • Giet de kool af en houd warm op een serveerschaal.
  • Laat het kookvocht inkoken tot de helft en voeg dan de room toe.
  • Laat de saus 5 minuten sudderen en giet over de kool.
  • Serveer direct, goed warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig brood of als bijgerecht bij een vlees- of visgerecht.
Wijnadvies:
Een milde witte wijn zoals Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Romige tagliatelle met fijne spinazie en kaas

Romige tagliatelle met fijne spinazie en kaas

Een romige tagliatelle met fijne spinazie en kaas, perfect voor een snelle en heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 6 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g tagliatelle
  • 500 g diepgevroren spinazie
  • 150 g geraspte gruyère of Parmezaanse kaas
  • 100 g boter
  • 2 dl room
  • 1 dl melk
  • 2 eieren alleen de dooiers
  • 1 citroen sap
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout en peper

Instructies

  • Laat de spinazie ontdooien op laag vuur met de helft van de boter.
  • Hak de spinazie fijn en doe deze in een kookpot.
  • Voeg de resterende boter, room, melk, 50 g geraspte kaas, een snufje nootmuskaat, enkele druppels citroensap, zout en peper toe.
  • Laat het zachtjes koken en roer af en toe door.
  • Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking tot deze gaar, maar niet plakkerig is.
  • Haal de saus van het vuur en roer de eierdooiers erdoor.
  • Meng goed.
  • Giet de tagliatelle af en meng direct met de saus.
  • Voeg de resterende kaas toe en meng tot een romig geheel.
  • Serveer direct en garneer eventueel met extra geraspte kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Bordeaux past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen

Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen

Een heerlijke Poolse jachtschotel van witte kool, zuurkool, spek, paddenstoelen en worst, doordrenkt met rode wijn – perfect voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Polen
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g gesneden witte kool
  • 500 g zuurkool
  • 6 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 4 speklapjes
  • 2 grote uien in ringen gesneden
  • 1 Gelderse gekookte worst in blokjes gesneden
  • 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Kook de witte kool in een braadpan met weinig water beetgaar.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
  • Meng de zuurkool, laurierblaadjes en peperkorrels door de witte kool.
  • Leg het zuurkoolspek bovenop de kool en laat het geheel ca.
  • 15 minuten stoven tot de kool en het spek gaar zijn.
  • Voeg indien nodig wat water toe.
  • Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
  • Haal het spek uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes ca.
  • 15 minuten op laag vuur.
  • Snijd de uien in ringen en de worst in blokjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren.
  • Haal de speklapjes uit de pan, snijd in stukjes en zet apart.
  • Bak de uien in het bakvet ca.
  • 2 minuten glazig.
  • Verhoog het vuur en voeg de paddenstoelen toe.
  • Bak het geheel ca.
  • 3 minuten al omscheppend.
  • Meng het paddenstoelenmengsel en vlees door de kool.
  • Voeg de rode wijn toe en laat de jachtschotel onafgedekt ca.
  • 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer met gekookte krieltjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade om de rijke smaken te balanceren.
Wijnadvies:
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir of een Merlot passen goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Biefstuk Stroganoff met Romige Pasta

Biefstuk Stroganoff met Romige Pasta

Een klassiek gerecht met malse biefstukreepjes in een romige stroganoffsaus, geserveerd met perfect gekookte pasta.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0,6 dl rode wijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 3 dl room
  • 30 g bloem gemengd met zout en peper
  • 300 g champignons in dikke plakken
  • 380 g fettuccine of tagliatelle
  • 40 g boter
  • 60 g boter
  • 600 g rib eye steak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Wikkel de rib eye steaks in plasticfolie en sla ze plat met een deegroller of vleeshamer tot ze half zo dik zijn.
  • Snijd de steaks in repen van 1 centimeter breed.
  • Doe de reepjes in een plastic zakje met bloem, zout en peper, en schud tot ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Kook de pasta al dente in een grote pan met licht gezouten water.
  • Smelt 40 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui 2 minuten.
  • Bak het vlees in porties, elk 5 minuten, tot het egaal bruin is.
  • Haal het vlees uit de pan en houd warm.
  • Verhit de resterende boter in de pan en bak de champignons 2-3 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  • Voeg de tomatenpuree en rode wijn toe en roer goed door.
  • Laat 2 minuten inkoken tot de saus dikker wordt.
  • Voeg het vlees weer toe aan de pan en giet de room erbij.
  • Draai het vuur laag en laat 1 minuut sudderen tot de saus is ingedikt.
  • Serveer de biefstuk Stroganoff met de gekookte pasta.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Shiraz of een Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g

Kruidige Chili con Carne met Maïsrijst

Kruidige Chili con Carne met Maïsrijst

Een smaakvolle chili con carne geserveerd met rijst en maïs. Perfect voor een hartverwarmend diner vol kruidige aroma's en rijke smaken!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g Silvo Parboiled rijst
  • 500 g bruine bonen pot, blik of zelf gekookt
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • ½ rode Spaanse peper
  • 20 g margarine
  • 500 g gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree 140 g
  • 3 dl koud water
  • 1 zakje Silvo Kruidenmix Chili Con Carne
  • 1 klein blikje maïskorrels 150 g

Instructies

  • Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
  • Pel de ui en snijd deze fijn.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
  • Snijd de Spaanse peper in dunne reepjes, verwijder eventueel de zaadjes voor minder pittigheid.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de margarine in een braadpan en fruit de ui, paprika en Spaanse peper kort aan.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul en goudbruin.
  • Pers de knoflook erboven uit en roer de tomatenpuree erdoor.
  • Meng de kruidenmix met 3 dl koud water en voeg dit toe aan het gehaktmengsel.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Voeg de bruine bonen toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes sudderen, af en toe roeren.
  • Laat de maïs uitlekken en meng deze door de gekookte rijst.
  • Serveer de chili con carne samen met de maïsrijst.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kruidige chili con carne met een frisse salade en wat zure room als topping. Garneer met verse koriander voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past perfect bij dit gerecht. De rijke, fruitige tonen van de wijn vullen de kruidige smaken van de chili con carne mooi aan.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 7g

Pittige Mexicaanse Chili con Carne

Pittige Mexicaanse Chili con Carne

Een hartverwarmende Mexicaanse klassieker met gehakt, paprika, bonen en rijke kruiden. Perfect voor een stevige maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 grote pot of blik bruine bonen
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 blikje tomatenpuree 140 g
  • 2 eetlepels boter of olie
  • 3 dl koud water
  • Silvo kruidenmix voor Chili con Carne

Instructies

  • Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
  • Was de paprika en snijd deze in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snipper deze fijn.
  • Verhit de boter of olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui en paprika in de pan tot ze zacht zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul, totdat het goudbruin is.
  • Roer de tomatenpuree door het gehaktmengsel en bak kort mee.
  • Meng de Silvo kruidenmix met 3 dl koud water en voeg dit toe aan de pan.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Voeg de bruine bonen toe en laat het gerecht ongeveer 15 minuten sudderen op laag vuur.
  • Roer af en toe door en proef voor de juiste smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer de chili con carne met warme rijst, knapperig stokbrood of tortillachips. Garneer met verse koriander en een schepje zure room voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Shiraz past uitstekend bij de rijke smaken van deze chili con carne.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Authentieke Bami Goreng met Varkensvlees, Kip en Ontbijtspek

Authentieke Bami Goreng met Varkensvlees, Kip en Ontbijtspek

Een klassieke Indonesische Bami Goreng met varkensvlees, kip, ontbijtspek, en groenten. Een rijkelijk gevulde maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g eiermie
  • 100 g varkensvlees in blokjes
  • 100 g kippenvlees in blokjes
  • 50 g ontbijtspek in stukjes
  • 4 eieren
  • ½ blik visballetjes in vieren gesneden (optioneel)
  • 200 g spitskool gesneden
  • 50 g prei in ringen gesneden
  • 50 g ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 25 g selderij fijngehakt
  • 3 eetlepels vissaus of sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • Peper naar smaak
  • Mespuntje ve-tsin optioneel
  • 6 eetlepels olie
  • Margarine om te bakken

Instructies

  • Kook de eiermie 5 minuten in 2 liter kokend water.
  • Haal de slierten uit elkaar met 2 vorken, laat uitlekken in een vergiet, en voeg een beetje olie toe om plakken te voorkomen.
  • Verhit wat margarine in een pan en bak de eieren tot een omelet.
  • Breek de omelet in stukken en zet apart.
  • Verhit 6 eetlepels olie in een wok en fruit de ui tot deze glazig is.
  • Voeg de knoflook en prei toe en roerbak kort.
  • Voeg het varkensvlees, kip, en visballetjes toe en bak op laag vuur.
  • Voeg selderij, vissaus of sojasaus, ketjap manis, peper en ve-tsin toe en meng goed.
  • Voeg de gekookte mie toe en bak alles al omscheppend.
  • Voeg als laatste de omelet toe en serveer warm.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 28g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Gebakken Zeetong met Witbier Sabayon en Tagliolini

Gebakken Zeetong met Witbier Sabayon en Tagliolini

Geniet van deze verfijnde gebakken zeetong, geserveerd met een luchtige sabayon op basis van witbier en vergezeld door al dente tagliolini en verse groenten. Een perfect gerecht voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g zeetongfilet
  • Zout en versgemalen peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 20 cl keizerskroon witbier
  • 200 g tagliolini
  • 3 eidooiers
  • 100 g roomboter in twee delen
  • 250 g verse groenten zoals worteltjes broccoli, peultjes, asperges
  • 2 limoenen in partjes

Instructies

  • Was en schil de groenten, blancheer ze beetgaar en zet apart.
  • Bestrooi de tongfilets met zout en peper en wentel ze door de bloem, klop het overtollige bloem eraf.
  • Verwarm 4 eetlepels olijfolie en 25 g roomboter in een pan.
  • Bak de tongfilets aan beide zijden lichtbruin, haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Kook de tagliolini al dente in een pan met gezouten water en 1 eetlepel olijfolie.
  • Giet af en zet apart.
  • Voor de sabayon: Klop de eidooiers samen met het witbier en een snufje zout au bain marie tot de saus goed warm en schuimig is.
  • Klop er vervolgens 25 g roomboter in kleine vlokjes doorheen tot de boter volledig is opgenomen.
  • Verdeel de tagliolini over voorverwarmde borden, leg de geblancheerde groenten erop en plaats de gebakken zeetong bovenop.
  • Schep de sabayon rondom de zeetong en garneer met partjes limoen.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas witbier of een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gebakken Witlof met Gekruid Paneermeel

Gebakken Witlof met Gekruid Paneermeel

Deze gebakken witlof uit West Zeeuws Vlaanderen is een heerlijk bijgerecht met een krokant laagje gekruid paneermeel. Perfect om te serveren met gekookte aardappelen en vlees naar keuze!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof
  • Een klein beetje boter Croma
  • Gekruid paneermeel
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de witlof schoon en verwijder het bittere deel aan de onderkant.
  • Kook de witlof gaar in water en laat deze uitlekken in een vergiet.
  • Verhit de boter in een koekenpan tot deze lichtbruin is.
  • Leg de uitgelekte witlof in de pan en bestrooi de bovenkant met gekruid paneermeel.
  • Bak de witlof op middelhoog vuur totdat de onderkant goudbruin is.
  • Draai de stronken om en zorg ervoor dat ze rondom mooi bruin worden.
  • Serveer de gebakken witlof direct met gekookte aardappelen en vlees naar keuze.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Zout: 10g | Sugar: 0.7g