Quinoapilaf met spinazie en kaas
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 eetlepels quinoa
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels naturel zonnebloempitten
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 50 g verse spinazieblaadjes
- 2 theelepels citroensap
- 25 gram geraspte stevige geitenkaas
Een pan licht gezouten water op een hoge vlam aan de kook brengen.
Quinoa toevoegen en in 15-20 minuten gaar koken.
Afgieten door een vergiet en met koud water afspoelen.
Apart zetten.
In een koekenpan op een middelhoog vuur de olie verhitten en
daarin de zonnebloempitten ong. 2 minuten licht roosteren.
Knoflook erdoor roeren en ong. 2 minuten bakken, tot de knoflook zacht wordt en de geur vrijkomt.
Afgekoelde quinoa en spinazie erdoor roeren en al roerend de quinoa heet en de spinazie slap laten worden.
Citroensap en bijna alle kaas erdoor roeren.
De kaas laten smelten en het restje kaas over het gerecht strooien alvorens te serveren.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15
Asperges met ham uit de oven
Servings: 1 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 0.25 kilo witte asperges
- 0.5 sneetjesoud witbrood of paneermeel
- 25 gram achterham
- 0.75 eetlepel(s) peterselie
- 6.5 gram boter gesmolten ik gebruikte walnotenboter
- 1 eetlepelsCrème fraîche
Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden en draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag.
Leg de asperges naast elkaar en snijd de harde onderkanten zo weg, dat alle asperges even lang zijn.
Kook de asperges 5 minuten in een pan met ruim kokend water en laat ze van het vuur af nog 8-10 minuten nagaren.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Maal de sneetjes brood in de keukenmachine tot fijne kruimels.
Hak de peterselie fijn.
Laat de boter smelten.
Doe de kruimels over in een kom en schep de ham, peterselie en wat zout en versgemalen zwarte peper erdoor.
Roer tot slot de gesmolten boter erdoor.
Hak de achterham heel fijn.
Laat de asperges in een vergiet goed uitlekken en leg ze naast elkaar met alle kopjes naar één kant in de schaal.
Strijk de crème fraîche erover uit en strooi het hammengsel erover.
Schuif de schaal in de oven en laat de asperges in 20-25 minuten goudbruin worden.
Lekker met gekookte krieltjes.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15
Kra
Calories:
Author: Cor Klaar
keukepapier
pollepel
grote opscheplepel met gaatjes
bakblik van ongeveer 30x20 (mag ook grote zijn, dan wordt het gewoon wat lager)
grote mengkom (ik gebruik een schone was teil)
- 1 pak Uncle Bens Rijst ongekookt
- ½ pot keukenstroop
- 1 schijf gula Djawa palm suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- snufje zout
- olie
Olie in een wok verhitten,
Het moet goed heet zijn, anders poft de rijst niet. de temperatuur iets zachter zetten, voordat je begint met poffen.
Een klein handvol rijst in de olie gooien, en als goed is poft de rijst gelijk.
Je moet nu snel te werk gaan, en de gepofte rijst uitscheppen met een opscheplepel met gaatjes.
De gepofte rijst af laten koelen in een grote schaal, met keukenpapier.
Helemaal doorgaan totdat alle rijst gepoft is.
Hierna, in een pannetje de keukenstroop, gula djawa, vanille suiker en zout aan de kook brengen.
Het duurt wel even, dus blijft roeren!
De gepofte rijst in de was teil doen.
Hierboven op, giet je beetje bij beetje de siroop in.
En gelijk de mengsel roeren.
Roer alles samen tot je ziet dat de rijst een goudkleur heeft gekregen.
Vervolgens giet je de mengsel in een bakblik of platte schaal.
Je moet hierna, alles goed aandrukken, persen.
Dit is heel belangrijk, je moet het heel goed aandrukken, desnoods met behulp van een lepel. Laat het geheel afkoelen, en dan kan je de grote plaat
Kra op een plank storten en snijden.
En smullen maar!
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15
Krokante Indiase Maïsbeignets
Ervaar de smaak van India met deze krokante maïsbeignets!
Gemaakt van knapperige maïs en een mix van specerijen, perfect als borrelhapje of bijgerecht.
Serveer ze warm met een frisse dipsaus voor een extra smaakexplosie.
Een echte traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 300 gram maïs uit blik
- 60 gram bloem
- 2 eieren
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 snuf gemalen korianderzaad ketoembar
- 1 snuf komijn djinten
- 1 snuf peper
- 1 snuf zout
- 1 kleine rode ui fijngehakt
- 2 takjes selderij fijngehakt
- Zonnebloemolie voor frituren
- Olie om te bakken
Laat de maïskorrels uitlekken in een vergiet en spoel ze af met koud water.
Verhit een beetje olie in een wokpan en bak de knoflook en ui lichtbruin.
Voeg de fijngehakte selderij en maïs toe en bak al roerend gedurende 3 minuten.
Breng het mengsel op smaak met gemalen korianderzaad, komijn, peper en zout.
Zet het vuur uit en voeg de eieren toe aan het mengsel.
Voeg de bloem toe en roer met een lepel totdat een kleverige massa ontstaat.
Voeg indien nodig extra bloem toe als het mengsel te dun is.
Verhit een laagje olie van ongeveer 1-2 cm in een pan tot ongeveer 160 graden (de olie is op temperatuur als het mengsel direct begint te borrelen).
Schep ongeveer een eetlepel van het maïsmengsel in de pan met olie, druk het iets plat en vorm het eventueel met de lepel tot een rondje.
Draai de maïsbeignets na 1-2 minuten om, wanneer ze goudbruin zijn aan de onderkant.
Bak ook de andere kant lichtbruin en schep ze vervolgens met een schuimspaan uit de olie.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Combineer deze beignets met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte, sprankelende Prosecco om de krokante textuur en specerijen te complementeren.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15
Soto ajam 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 5 blokjes kippenbouillon
- 4 liter water
- 3 vette kuikenbouten
- 3 stengels citroengras Sereh
- 3 theelepel koenjit
- 1 zakje Soto Ajam pasta van de plus
- aardappels
- chinese rijstvermicelli laska
- 6 eieren
- 1 prei
- 1 flinke ui
- gebakken uiensnippers
bouilion aan de kook brengen met de blokjes kippenbouillon (4 liter water)
dan 3 vette kuikenbouten erbij weer aan de kook brengen en daarna gelijk zacht zetten op een heel laag pitje.
Drie stengels citroengras Sereh (te koop bij de lidl) in 3×3 stukken hakken en alvast bij de boulion indoen met 3 theelepels koenjit en een zakje Soto Ajam pasta van de plus.
Dit mag rustig minimaal 3 uur trekken.
Daarna de kuikenbouten laten uitlekken in een vergiet en af laten koelen
Aardappelen schillen en in blokjes snijden wassen en bij de soto indoen samen met dunne chinese rijstvermicelli de allerdunste. Indische mensen noemen dit laska.
Eieren koken een stuk of 6 die gaan er later in plakjes los bij
Een prei dun snijden en wassen en een flinke ui snipperen.
Deze twee fruiten in een wok of koekepan in iets olie en bij de soto indoen.
Het vel van de kuikenbouten halen en het vlees ervan in stukjes in de soto doen.
Als het op de borden gaat wat gebakken uiensnippers uit een potje uit de supermarkt erbij
en het ei in plakjes ook erbij en salamat makan maar Oftewel eet smakelijk
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15
Cocktail de concombre au gruyère
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 komkommer
- 100 g gruyèrekaas
- 1 deciliter mayonaise
- 1 theelepel suiker
- tomatenketchup
- zout
- peper
- 100 g garnalen
- 1 krop sla
- 1 deciliter yoghurt
- 1 citroen
- dille
Schil de komkommer en boor er met een parisienne steker balletjes uit.
Bestrooi deze met peper en zout.
Leg ze een uurtje op een vergiet, zodat het vocht eruit loopt.
Meng intussen de yoghurt en mayonaise.
Voeg suiker en citroensap erdoor.
Breng op smaak met een flinke scheut tomatenketchup, wat dille en zout en peper.
Leg in de coupes een blaadje sla en daarop de balletjes komkommer en de garnalen.
Snij de kaas in kleine stukjes en leg deze ook in de coupes.
Schenk er een lepeltje saus over en serveer met stokbrood en boter.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15
Brood met hele tarwekorrels
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 75 gram tarwekorrels
- 1 theelepel instantgist
- 300 gram tarwebloem of tarwemeel
- 200 gram volkorenmeel
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- 25 gram boter
- 3½ deciliter water
- Tarwevlokken om te bestrooien
Hele tarwekorrels geven het brood extra textuur en smaak.
Voor deze korrels is alleen het buitenste vliesjes verwijderd, daarom moeten ze eerst worden voorgekookt alvorens ze in het brooddeeg worden verwerkt.
Een mengsel van het tarwebloem en volkorenmeel geeft altijd een mooi resultaat.
Kook de tarwekorrels 20 minuten in rijkelijk water.
Laat ze in een vergiet uitlekken.
Doe de overige ingredienten in het bakblik van de broodmachine, houd de volgorde en werkwijze aan zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing.
Voeg de tarwekorrels toe tegelijk met het water.
Zet het bakblik in de broodmachine en stel het apparaat in op basisprogramma met korst naar keuze .
Druk op start.
Bestrijk het deeg voor het bakken met water en bestrooi het met tarwevlokken.
Neem het brood na het bakproces uit de machine en laat het op een taartroostger afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15
Ambachtelijke Boerenabrikozen in Brandewijn
Maak kennis met ambachtelijke boerenabrikozen in brandewijn: een heerlijke traktatie die je 6 weken moet laten trekken voor de perfecte smaak. Ideaal voor feestelijke gelegenheden of als een bijzondere toevoeging aan desserts!
Bereidingstijd5 minuten min
6 weken inweken42 dagen d
Servings: 4 Stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gewelde abrikozen
- 150 g kristalsuiker
- 500 ml brandewijn
- ½ sinaasappel schil
- 1 vanillestokje
Was de abrikozen grondig in heet water.
Laat ze uitlekken in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden.
Schil de sinaasappel dun.
Reinig een inmaakpot grondig.
Plaats de abrikozen samen met de suiker, het vanillestokje en de sinaasappelschil in de pot.
Giet de brandewijn erover.
Sluit de pot goed af en laat deze minstens 6 weken op een donkere plek staan.
Schud de pot regelmatig gedurende deze periode.
Serveer de boerenabrikozen in glaasjes met een cocktailprikker voor gemakkelijke consumptie.
Bewaar de boerenabrikozen tot 6 maanden na bereiding.
Na opening blijven ze nog ongeveer 1 maand goed.
Serving: 100g | Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15
Chinese Lasagne met Gehakt en Garnalen
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
wachttijd35 minuten min
Totale tijd1 uur uur 5 minuten min
Servings: 4
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g gehakt half-om-half
- 125 g roze garnalen fijngehakt
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 eetlepel verse gember fijngehakt
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eiwitten losgeklopt
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 2 verse lasagnevellen
Voorbereiden:
Pureer in een keukenmachine het gehakt met de garnalen, knoflook, gember, sojasaus, eiwit en naar smaak zout en peper tot een grof mengsel.
Meng de bosui erdoor.
Snijd de lasagnevellen in 3 gelijke stukken.
Kook ze in ruim water met zout gedurende 3 minuten.
Giet de lasagne af en laat ze uitlekken in een vergiet.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Vet een kleine rechthoekige ovenschaal in.
Leg een lasagnevel in de ovenschaal en strijk hierover 1/5 deel van het gehaktmengsel gelijkmatig uit.
Herhaal de lagen en eindig met een lasagnevel.
Schenk een eetlepel water in de schaal.
Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet de ovenschaal op het rooster in het midden van de oven en laat het geheel in ongeveer 35 minuten gaar worden.
Haal de schaal uit de oven en laat het 5 minuten rusten.
Snijd de lasagne in 4 gelijke stukken en serveer met sojasaus als dip.
Lekker met gehakte koriander en roergebakken Chinese kool.
Deze Chinese lasagne met gehakt en garnalen gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling. Hun levendige smaken zullen de exotische kruiden en de zeevruchten mooi aanvullen.
Calories: 365kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15
Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt
Geniet van deze authentieke Griekse moussaka, een rijke ovenschotel met aubergine, gehakt en een romige béchamelsaus.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g
- 1 blikje tomatenpuree ca. 70 g
- 2 aubergines
- 2 eieren
- 2 uien
- 2½ dl melk
- 2½ eetlepel olijfolie
- 500 g rundergehakt
- ½ zakje béchamelsaus zakje à 50 g
- 1 eiwit
- 10 eetlepels olijfolie
- 75 g geraspte Parmezaanse kaas
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
- Zout naar smaak
Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan het rundergehakt.
Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Bereid intussen de béchamelsaus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk.
Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
Klop het eiwit stijf en spatel dit samen met 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas door de béchamelsaus.
Vet een ovenschaal in en leg hierin de aubergineplakken in lagen.
Bestrooi elke laag met een beetje zout.
Breek de eieren en roer ze door de tomatensaus.
Breng op smaak met zout.
Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk het glad.
Verdeel de béchamelsaus erover en strijk het weer glad.
Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het gaar en goudbruin is.
Serveer de moussaka met gemengde groene sla en vers brood.
Serveer de moussaka met een stevige rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Italiaanse Chianti Classico, die goed passen bij de rijke smaken van het gerecht.
Calories: 70kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 15