Boerenkoolstamppot met Runderrookworst en Bosui

Boerenkoolstamppot met Runderrookworst en Bosui

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • magnetron
  • vork

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de boerenkool in 10 minuten gaar.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Prik met een vork gaatjes in de verpakking van de runderrookworst en verwarm de worst 2 minuten op vol vermogen in de magnetron.
  • Snijd de augurken in plakjes.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Meng de gekookte boerenkool, augurk en de helft van de bosui door de aardappelpuree.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de stamppot over twee borden.
  • Leg op elk bord een halve worst en garneer het gerecht met de rest van de bosui.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn vullen de hartige smaak van de worst en de boerenkool aan, terwijl de zachte tannines het geheel complementeren.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Roergebakken Witlof met Eiermimosa

Roergebakken Witlof met Eiermimosa

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 4 struikjes witlof
  • 15 g verse peterselie
  • 2 eetlepels boter
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 theelepel poedersuiker
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in 8 minuten hard.
  • Spoel ze daarna af onder koud stromend water, pel ze en halveer ze.
  • Snijd het eiwit fijn en verkruimel de dooiers met een vork (dit is de 'mimosa').
  • Was de witlof, verwijder de onderkant en de bittere, harde kern.
  • Halveer de witlof in de lengte en snijd deze in reepjes.
  • Pluk de steeltjes van de peterselie en dep de blaadjes goed droog.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een steelpan en bak de peterselie in ongeveer 30 seconden knapperig.
  • Meng de peterselie met boter en ei door elkaar en breng op smaak met zout, peper en versgemalen nootmuskaat.
  • Verhit de rest van de boter in een wok of hapjespan en roerbak de witlofreepjes ongeveer 3 minuten.
  • Bestrooi ze met poedersuiker en roerbak nog 1 minuut.
  • Schep de witlof in een schaal en verdeel de eiermimosa erover.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen hebben voldoende frisheid en een lichte body die goed samengaan met de delicate smaken van witlof en eiermimosa.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Vanille Wodka Granita met Frambozen en Basilicum

Vanille Wodka Granita met Frambozen en Basilicum

inclusief vriezen4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • lage ovenschaal
  • vork
  • scherp mes

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 150 g kristalsuiker
  • 5 dl water
  • 2 dl wodka
  • 150 g frambozen
  • 12 blaadjes basilicum

Instructies

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 5 dl water samen met de suiker, het vanillestokje en het vanillemerg aan de kook.
  • Laat het mengsel ongeveer 5 minuten tegen de kook aan blijven terwijl je regelmatig roert tot alle suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwijder het vanillestokje uit de siroop en roer de helft van de wodka erdoor.
  • Schenk het mengsel in een lage ovenschaal en zet deze in de vriezer.
  • Na 2 uur, neem de schaal uit de vriezer en roer de lichtbevroren massa met een vork door om ijskristallen los te maken.
  • Plaats de schaal terug in de vriezer en herhaal dit proces drie keer, telkens na 1 uur vriezen, totdat een sneeuwachtige ijsmassa is ontstaan.
  • Granita kan tot gebruik in de vriezer worden bewaard.
  • Uur voor serveren, zet vier mooie glazen in de vriezer.
  • Veeg de frambozen voorzichtig schoon.
  • Pluk de basilicumblaadjes en houd 4 mooie blaadjes apart voor garnering.
  • Rol de overige blaadjes op als een sigaartje en snijd ze in flinterdunne reepjes met een scherp mes.
  • Neem de granita uit de vriezer en schep deze nogmaals om met een vork.
  • Meng de basilicumreepjes erdoor.
  • Neem de glazen uit de vriezer en leg in elk glas 3 frambozen.
  • Verdeel de resterende wodka over de glazen.
  • Vul de glazen in laagjes met de wodka-vanillegranita en de resterende frambozen.
  • Garneer elk glas met een basilicumblaadje.

Notities

Wijnadvies:

Hoewel granita meestal zonder wijn wordt geserveerd, kun je bij deze vanille wodka granita een glas Prosecco of een lichte, sprankelende Moscato overwegen. De frisse bubbels en zoetheid van de wijn vullen de smaken van de granita mooi aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 28g

Flantaart van Amber

Flantaart van Amber

Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg
  • 1 liter volle melk
  • 180 gram suiker
  • 120 gram maizena
  • 2 hele eieren + 1 eigeel
  • 2 dessertlepels vanille-essence
  • Poedersuiker of slagroom naar smaak

Instructies

  • Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
  • Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
  • Zet de vorm even in de koelkast.
  • Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
  • Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
  • Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
  • Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
  • Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
  • Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
  • Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
  • Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
  • Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
  • Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
  • Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
  • Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!

Prinsessentaart

Prinsessentaart

Prinsessentaart is een klassieke en weelderige lekkernij.
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ronde cake zelfgemaakt of gekocht
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gram frambozenjam
  • 200 gram groene marsepein
  • Poedersuiker voor bestuiven
  • Eetbare decoraties bijv. bloemetjes van suiker

Instructies

  • Snijd de ronde cake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en suiker.
  • Smeer een laag frambozenjam op een van de cakeplakken en bedek deze vervolgens met een royale laag van de opgeklopte slagroom.
  • Leg de andere cakeplak erbovenop.
  • Bedek de bovenkant en zijkanten van de cake met een dunne laag frambozenjam en vervolgens met een dunne laag slagroom.
  • Rol de groene marsepein uit tot een dunne lap groot genoeg om de taart volledig te bedekken.
  • Leg de marsepein over de taart en snijd het overtollige marsepein aan de onderkant weg.
  • Versier de bovenkant van de taart met eetbare decoraties en bestuif de taart met poedersuiker voor een mooie finish.
  • Laat de taart even koelen in de koelkast voordat je hem serveert.
  • Snijd de taart in 4 gelijke stukken en geniet van deze heerlijke traktatie!

Notities

Dit recept is een basisprincipe voor een prinsessentaart. Je kunt variëren met de vulling, decoraties en kleuren marsepein naar smaak en voorkeur. Veel plezier met het maken ervan!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Sugar: 25g

Kaas hamtaart met artisjokken

Kaas hamtaart met artisjokken

Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Taartvorm
  • vork

Ingrediënten

  • 5 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 blik artisjokharten 400 g
  • 2 pakjes achterham a 65 g
  • 4 eieren middel groot
  • 1 beker slagroom 125 ml
  • 200 g gemalen belegen kaas zakje a 150 g
  • zout
  • peper
  • olie om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Plakjes bladerdeeg laten ontdooien.
  • Artisjokken laten uitlekken en in stukjes snijden.
  • Ham in reepjes snijden.
  • Eieren met room, kaas, zout en peper loskloppen.
  • Taartvorm invetten en bekleden met bladerdeeg.
  • Met vork gaatjes in bladerdeeg prikken.
  • Artisjokken en ham over bodem verdelen.
  • Eiermengsel erover schenken.
  • In het midden van de oven taart in ca. 25 minuten gaar en lichtbruin bakken.

Kalfsschnitzels met gepofte aardappels

Kalfsschnitzels met gepofte aardappels

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels kruimige à ca. 200 g
  • 800 g broccoli
  • 4 eetlepel(s) boter of margarine
  • 4 kalfsschnitzels à ca. 125 g
  • zout
  • peper
  • 1 beker crème fraîche 125 ml
  • 1 zakje peterselie verse 30 g
  • 1 teentje knoflook

Instructies

  • Aardappels schoonboenen en op verschillende plaatsen met vork inprikken.
  • Broccoli schoonmaken, wassen en in roosjes verdelen.
  • Aardappels in magnetronschaal in magnetron op vol vermogen (700 Watt) ca. 10 minuten verhitten.
  • Broccoli in ca. 8 minuten beetgaar koken. In koekenpan boter verhitten.
  • Kalfsschnitzels bestrooien met zout en peper en in ca. 8 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Halverwege keren.
  • Intussen crème fraîche losroeren met zout en peper.
  • Peterselie fijnknippen.
  • Peterselie door crème fraîche roeren.
  • Knoflook pellen, boven sausje uitpersen en doorroeren.
  • Aardappels half opensnijden en opdienen met flinke lepel saus.
  • Serveren met kalfsschnitzels en broccoli.

Kalkoendriehoekjes met gesmoorde spruiten

Kalkoendriehoekjes met gesmoorde spruiten

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kalkoen
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller Hande

Equipment

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg diepvries, pakje à 450 g
  • 2 zakjes spruitjes à 450 g
  • 1 schaaltje kalkoenblokjes ca. 300 g
  • 1 pakje verse roomkaas met knoflook en kruiden 150 g)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 g vloeibare margarine
  • 100 ml groentebouillon van blokje
  • 2 eetlepel(s) pijnboompitten

Instructies

  • Oven op 225 °C voorverwarmen.
  • Deeg op aanrecht uitspreiden en laten ontdooien.
  • Spruitjes schoonmaken.
  • Kalkoen in midden van deeg verdelen en met zout en peper bestrooien.
  • Boursin erover verdelen en plakjes deeg er diagonaal overheen klappen.
  • Met vork randen goed dichtmaken en flapjes in midden van oven in 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In Hapjesspan margarine verhitten en ui met knoflook fruiten.
  • Spruiten en bouillon toevoegen, pan afdekken en spruiten in 8 minuten gaarsmoren.
  • In droge koekenpan pijnboompitten roosteren.
  • Spruiten over vier borden verdelen en met pijnboompitten bestrooien.
  • Flapjes ernaast leggen.

Knapperige Broccoli Fritots met Romige Rucoladip

Knapperige Broccoli Fritots met Romige Rucoladip

Deze krokante broccoli fritots, geserveerd met een frisse rucoladip, zijn een snel te maken en onweerstaanbaar hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Amuse, Groenten, Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 stuks
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl bier
  • 1 ei
  • 60 g bloem
  • 1 dl mayonaise
  • 15 g rucola
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 stronk broccoli ca. 400 g
  • Olie om te frituren
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de frituurpan tot 180 °C.
  • Roer intussen het bier, ei, bloem en een snufje zout in een kom tot een glad beslag.
  • Pureer in een keukenmachine de mayonaise met de rucola en breng op smaak met citroensap.
  • Verdeel de broccoli in kleine roosjes, was ze en dep ze droog.
  • Schep de broccoliroosjes door het bierbeslag tot ze volledig bedekt zijn.
  • Schep de roosjes met een vork uit het beslag, laat het overtollige beslag uitlekken en frituur ze in kleine porties in ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Haal de fritots direct uit de frituur en bestrooi ze met zout.
  • Serveer de broccoli fritots warm met de rucoladip.

Notities

Serveertip:
Serveer de fritots op een mooie schaal met de rucoladip in een kommetje in het midden. Voeg extra rucola als garnering toe voor een frisse uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay. Deze wijnen passen goed bij de hartige en romige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Avocado Blini’s met Gerookte Zalm

Avocado Blini's met Gerookte Zalm

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Pannenkoeken, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g mix voor poffertjes
  • 250 ml melk
  • 1 ei
  • 2-3 eetlepels olie
  • 3 kleine rijpe avocado's
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel citroensap
  • 10 g verse basilicum
  • ½ zakje verse koriander à 15 g
  • 100 g gerookte zalm
  • 1 potje zwarte lompviskaviaar 50 g
  • 100 g gerookte kipfiletreepjes

Instructies

  • Klop in een kom de poffertjesmix met melk en ei tot een glad beslag.
  • Verhit in een ruime koekenpan een klein beetje olie.
  • Bak in porties 12 pannenkoekjes (blini's) van 7 cm doorsnee en 12 kleine blini's van 5 cm doorsnee (bak eventueel iets meer en kies de mooiste uit).
  • Pel de avocado's en snijd ze in blokjes.
  • Prak ze fijn met een vork in een kom.
  • Roer de zure room en citroensap door de avocado.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd enkele kleine blaadjes basilicum en koriander apart voor garnering, snijd de rest fijn en roer deze door de helft van het avocadomengsel.
  • Zet beide mengsels en de blini's afgedekt in de koelkast.
  • Verdeel voor volwassenen de grote blini's over vier borden.
  • Schep op elke blini een bergje avocadoroom met kruiden, verdeel de zalmrepen erover en schep er wat kaviaar op.
  • Garneer met verse kruiden.
  • Verdeel voor kinderen de kleine blini's over bordjes.
  • Schep op elke blini een bergje avocadoroom zonder kruiden en verdeel de kipreepjes erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De frisheid van de wijn en de volle smaak vullen de romige avocado en de gerookte zalm perfect aan.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g