Indonesisch Getinte Andijviestamppot met Seroendeng en Atjar
Een kruidige vegetarische andijviestamppot met een Indonesisch tintje, verrijkt met sambal, seroendeng en frisse atjar tjampoer.
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 dl melk
- 2 eetlepels boter
- 1 theelepel sambal oelek
- 2 eetlepels gefruite uitjes
- 400 g andijvie fijngesneden
- 3 eetlepels seroendeng
- 150 g atjar tjampoer
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
Voeg melk en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout, peper en sambal en roer de gefruite uitjes erdoor.
Schep de fijngesneden andijvie in delen door de puree, zodat deze iets slinkt maar knapperig blijft.
Serveer de stamppot bestrooid met seroendeng en geef de atjar tjampoer er apart bij.
Serveertip:
Lekker met een gebakken ei of krokante tempeh voor extra eiwitten.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Riesling of een licht gekoelde Pinot Noir past goed bij de kruidige en frisse smaken van deze stamppot.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3
Uien-visstamppot
Een verrassende stamppot met romige aardappelpuree, gekarameliseerde uien, koolvis en een kruidige touch van kerrie en mosterd.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1½ kg uien in ringen
- 50 g boter
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 600 g koolvisfilet diepvries
- 5 dl visbouillon van een tablet
- 1 dl melk
- 300 g gekookte rijst
- 4-6 eetlepels mosterd
- 1-2 eetlepels citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de uiringen met kerriepoeder goudgeel en zacht.
Snijd de iets ontdooide koolvis in blokjes en bestrooi met zout en peper.
Breng de visbouillon aan de kook en pocheer de vis hierin tot hij net gaar en stevig is.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de hete melk tot een smeuïge puree.
Meng de gekarameliseerde uien en de rijst met de mosterd door de puree.
Zorg dat dit mengsel goed heet is.
Schep voorzichtig de stukjes koolvis door de stamppot zonder ze te breken.
Breng de stamppot op smaak met zout, peper en citroensap.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een knapperig stokbroodje met kruidenboter.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc past perfect bij de frisse en hartige smaken van deze visstamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3
Tomaten-Basilicumstamppot met Romige Sjalottensaus
Een frisse en kruidige stamppot met tomaten en basilicum, geserveerd met een romige sjalottensaus voor extra diepgang in smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1¼ kg aardappelen geschild en in stukken
- 50 g boter
- 750 g tomaten in blokjes
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- ½ pakje basilicum diepvries of vers
- 5 kerstomaten in vieren
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Voor de sjalottensaus:
- 30 g boter
- 6 sjalotten fijn gesnipperd
- ½ eetlepel wijnazijn
- 1½ dl kruidenbouillon van een tablet
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de tomaten met de Italiaanse kruiden 2 minuten al omscheppend.
Verhit 30 g boter in een steelpan en fruit de sjalotten zachtjes glazig.
Voeg de wijnazijn en kruidenbouillon toe, breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de gebakken tomaten, basilicum en 25 g boter.
Schep voorzichtig de kerstomaatjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de stamppot met de warme sjalottensaus.
Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse tomatensmaak en romige saus.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3
Witlofstamppot met Ananas en Pittige Kerriesaus
Een verrassende stamppot met witlof, ananas en rozijnen, geserveerd met een romige en pittige kerriesaus. Een smaakvolle twist op een klassiek gerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar
Voor de stamppot:
- 1½ kg aardappelen in blokjes
- 1 groene peper in dunne reepjes
- 50 g boter
- 1 dl melk
- 4 struikjes witlof in reepjes
- 4 el ananasstukjes uit blik, uitgelekt
- 2 el blanke rozijnen geweekt en uitgelekt
- Snufje zout
- Snufje peper
Voor de kerriesaus:
- 45 g boter
- 40 g bloem
- 1 el kerriepoeder
- 3 dl kippenbouillon van tablet
- Tabasco of chilisaus naar smaak
Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
Blancheer de reepjes groene peper 1 minuut in kokend water en laat ze uitlekken.
Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem en het kerriepoeder toe en laat 2 minuten garen.
Voeg de bouillon toe en breng al roerend aan de kook.
Roer de saus glad en laat nog 2-3 minuten zachtjes koken.
Breng de saus pittig op smaak met tabasco of chilisaus.
Stamp de aardappelen met de boter en melk fijn tot een puree.
Schep de witlof, ananas, rozijnen en reepjes peper door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot met de kerriesaus.
Serveertip:
Garneer met verse koriander of peterselie voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de zoete en pittige smaken van dit gerecht.
Calories: 530kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 9g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3
Romige Stamppot Zuurkool met Gerookte Kip en Spekjes
Een hartverwarmende stamppot met zuurkool, gerookte kip, spekjes en een romige twist van crème fraîche en oude kaas. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg afkokende aardappelen
- 1½ dl halfvolle melk
- 600 g zuurkool
- 75 g mager rookspek in reepjes
- 2 el boter
- 1 paprika gesnipperd
- 400 g gerookte kip in reepjes
- 1 klein potje bruine bonen uitgelekt
- 3 el crème fraîche
- 1 tl chilisaus
- 75 g geraspte oude kaas
- Snufje zout
- Snufje peper
Kook de aardappelen met een beetje zout gaar, giet af en stamp ze fijn.
Verwarm de melk en meng deze door de puree.
Breng op smaak met peper.
Bak de spekjes in de boter op middelhoog vuur tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de gesnipperde paprika toe en bak kort mee.
Snijd de gerookte kipfilet in reepjes en warm deze mee met het spek.
Schep de losgemaakte zuurkool, een beetje water en de uitgelekte bruine bonen bij de kip en spekjes.
Laat alles al omscheppend kort stoven.
Meng de crème fraîche en chilisaus door het zuurkoolmengsel en schep dit door de aardappelpuree.
Serveer de stamppot bestrooid met geraspte oude kaas.
Variaties
Met mosterd en worstjes:
Bak met de spekjes 1 gesnipperd uitje mee, gebruik gewone zuurkool, stoof met 1 dl alcoholvrij bier in plaats van water, 2 eetlepels Zaanse mosterd, 2 stevige handappels in parten, 100 gr rozijnen en schep 2 blikken verwarmde rundercocktailworstjes door de puree.
Met hazenpeper en champignons:
Bak met de spekjes 1 gesnipperde ui, 200 gr kastanjechampignons in plakjes en 450 gr in stukjes gesneden hazenvlees bruin, doe er een verkruimelde plak ontbijtkoek, 3 kruidnagels, 1 laurierblad, een takje rozemarijn, 2 jeneverbessen, een flinke draai peper, 2 eetlepels crème fraîche en 1 dl rode wijn bij en laat 15 minuten stoven. Verwarm de wijnzuurkool apart en schep hem met de hazenpeper door de puree.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een grove mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de frisheid van de zuurkool en de romigheid van de stamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3
Stamppot van Zoete Aardappel met Seitan en Gebakken Banaan
Een verrassende stamppot van zoete aardappel met seitan en gebakken banaan voor een heerlijke balans tussen hartig en zoet.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg zoete aardappelen
- 3 dl plantaardige melk
- 1 pot seitan fijngehakt
- 4 rijpe bakbananen
- 1 el zonnebloemolie
- ¼ tl korianderpoeder
- Snufje zout
Schil de zoete aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in een bodem water met zout gaar.
Laat de aardappelen kort droogstomen en prak ze fijn.
Breng de plantaardige melk aan de kook met een snufje zout en het korianderpoeder.
Meng de hete melk door de geprakte aardappelen tot een gladde puree ontstaat.
Roer de fijngesneden seitan door de stamppot.
Pel de bakbananen en snijd ze in plakjes.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de bananenplakjes aan beide kanten goudbruin.
Serveer de stamppot en garneer met de gebakken banaan.
Serveertip:
Bestrooi de stamppot met gehakte pinda’s of cashewnoten voor extra crunch en smaak.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Viognier past goed bij de zoete en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 95g | Protein: 14g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 27g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3
Stamppot Witte Kool met Kerrie en Ananas
Een verrassende stamppot met witte kool, kerrie en ananas, perfect in combinatie met knapperige visnuggets of kibbeling. Een heerlijke mix van hartig en zoet!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 640kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen
- 2 dl melk
- 2 el boter
- 1 el kerriepoeder
- 300 g witte kool gesneden
- 1 blik ananas 350 g, in stukjes
- 300 g visnuggets of kibbeling
- Snufje zout
- Snufje peper
Kook de aardappelen in een ruime pan met weinig zout in ± 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
Voeg de melk en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan, roer de kerrie erdoor en bak de witte kool 5 minuten al omscheppend.
Snijd de ananasschijven in stukjes en schep deze samen met de witte kool door de puree.
Verwarm de visnuggets of kibbeling volgens de instructies en serveer bij de stamppot.
Optioneel:
Serveer met kerriesaus voor extra smaak.
Serveertip:
Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer met een frisse komkommersalade voor extra balans.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoete ananas en kruidige kerrie in dit gerecht.
Calories: 640kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.6g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3
Wilde Stamppot met Raapstelen, Brandnetel en Komijnekaas
Een verrassende en voedzame stamppot met raapstelen en brandnetel, gecombineerd met de pittige smaak van komijnekaas. Een echte voorjaarsklassieker!
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen
- 1 bos raapstelen
- 500 g brandnetel
- 250 g komijnekaas in blokjes
- Melk naar behoefte
- Snufje zout
- Snufje peper
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in een ruime pan met water gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Voeg een scheutje melk toe voor een smeuïge puree.
Blancheer de brandnetels kort in kokend water en laat goed uitlekken.
Was de raapstelen en hak zowel de raapstelen als de geblancheerde brandnetels fijn.
Meng de fijngesneden groenten door de aardappelpuree en verwarm het geheel goed door.
Breng de stamppot op smaak met peper en zout.
Roer de blokjes komijnekaas erdoor en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een knapperige groene salade en geroosterde noten voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse en kruidige witte wijn zoals een Grüner Veltliner past goed bij de licht pittige en hartige smaken van deze stamppot.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3
Stamppot met Stokvis, Rijst en Gekarameliseerde Uien
Een authentieke stamppot met stokvis, rijst en uien, verrijkt met mosterd en boter voor een romige en hartige smaak.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g geweekte stokvis
- ½ liter water
- 6 g zout
- 500 g aardappelen geschild
- 200 g rijst
- 1 kg ui in dunne ringen
- 40 g boter
- 1 dl melk
- 2 el mosterd
Breng het water met het zout aan de kook en voeg de stokvis toe.
Laat de vis 15 minuten tegen de kook aan trekken.
Haal de stokvis uit het water, verwijder vel en graten en zet apart.
Voeg de aardappelen en rijst toe aan het kookvocht en breng aan de kook.
Laat het geheel in ± 30 minuten gaar worden.
Bak ondertussen de uien in een koekenpan met een beetje boter tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
Giet het kookvocht af en bewaar een deel ervan.
Stamp de aardappelen en rijst samen met de stokvis fijn.
Meng een deel van het kookvocht, de hete melk, de gebakken uien, de boter en de mosterd door de stamppot.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een klontje extra boter voor een rijkere smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Muscadet of een Albariño past goed bij de ziltige tonen van de stokvis en de romige structuur van de stamppot.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 32g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3
Frisée-Slastamppot met Mosterdkaas en Paprikarelish
Een smaakvolle stamppot met frisse frisée-sla, romige mosterdkaas en knapperige cashewnoten, geserveerd met een zoetzure paprikarelish voor extra diepte.
Bereidingstijd45 minuten min
wachttijd voor de relish2 uur uur
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Voor de paprikarelish:
- 250 g rode paprika in reepjes
- 250 g gele paprika in reepjes
- 125 g ui in ringen
- 1½ dl wijnazijn
- 150 g suiker
- 1 theelepel zout
- ½ eetlepel mosterdzaad
- 1 theelepel Worcestershiresaus
Voor de stamppot:
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 dl melk
- 40 g boter
- 300 g frisée-sla in reepjes
- 150 g cashewnoten grofgehakt
- 150 g mosterdkaas in blokjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
Bereid de paprikarelish minstens 2 uur van tevoren:
Breng de paprika en uien met de azijn, suiker, zout en het mosterdzaad aan de kook.
Laat dit 30 minuten zachtjes koken.
Voeg de Worcestershiresaus toe en laat de relish afkoelen.
Kook de aardappelen in gezouten water gaar, giet af en stamp ze fijn.
Roer de melk, boter, zout, peper en nootmuskaat door de puree tot een stevige, pittige stamppot ontstaat.
Schep de frisée-sla, gehakte cashewnoten en mosterdkaasblokjes door de puree.
Warm de stamppot voorzichtig door op laag vuur, zodat de kaas niet volledig smelt.
Serveer de stamppot met de paprikarelish apart erbij.
Serveertip:
Lekker met een scheutje grove mosterd of extra gehakte cashewnoten voor een knapperige bite.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de licht pittige mosterdkaas en de zoetzure relish.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 78g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 3