Entrecote met mosterdsaus

Entrecote met mosterdsaus

Aller Hande 1996
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories: 285kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sjalotjes
  • ½ zakje verse koriander á 15 g,
  • 50 g boter of margarine
  • 4 entrecotes
  • zout
  • versgemalen peper,
  • 1 ½ eetlepel Dijonmosterd Grey Poupon,
  • 3 deciliter witte Bourgognewijn,

Instructies

  • Platte schaal voorverwarmen.
  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • In kopje koriander fijnknippen.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Entrecotes in ca. 6 minuten bruin en van binnen rosé bakken, halverwege keren.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Entrecotes op warme schaal leggen, afdekken met aluminiumfolie en warmhouden.
  • Sjalotjes, mosterd en helft van koriander door bakvet roeren en ca. 1 minuut zachtjes bakken.
  • Wijn erbij schenken.
  • Op hoog vuur in ca. 5 minuten inkoken tot ca. 1/4 deel over is.
  • Entrecotes op vier borden leggen.
  • Beetje jus over entrecotes scheppen.
  • Bestrooien met rest van koriander.
  • Rest van jus apart erbij geven.

Notities

Rest van jus apart erbij geven.
Serveren met aardappelpuree en sperziebonen.

Nutrition

Calories: 285kcal | Protein: 29g | Vet: 18g

Entrecote met balsamicosaus

Entrecote met balsamicosaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Servings: 2 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g zachte boter of margarine
  • 1 eetlepel(s) rode pesto potje,
  • 2 entrecotes á ca. 200 g,
  • versgemalen zwarte peper,
  • 1 eetlepel(s) olijfolie,
  • 2 eetlepel(s) balsamico-azijn flesje, Grand'ltalia,
  • 1 dl droge rode wijn
  • ½ pot vleesfond á 380 ml, AH,
  • 2 takjes tijm zakje á 15 g,
  • 2 eetlepel(s) bosvruchtenjam
  • 2 zongedroogde tomaten potje á 170 g, Green's,
  • zout
  • 1 theelepel aardappelmeel
  • 2 grote blaadjes verse basilicum zakje á 15 g,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • In kommetje 50 g boter en pesto door elkaar roeren.
  • Overdoen in spuitzak.
  • Op stuk aluminiumfolie 2 grote toefen pestoboter spuiten.
  • In koelkast ca. 1 uur laten opstijven.
  • Entrecotes bestrooien met peper en besprenkelen met olie en 1 eetlepel azijn.
  • Afgedekt ca. 1 uur in koelkast zetten.
  • In steelpan wijn aan de kook brengen.
  • Fond, tijm, jam en rest van azijn erdoor roeren.
  • Onafgedekt in ca. 10 á 15 minuten op matig hoog vuur tot helft inkoken.
  • Saus boven schenkkan door zeef schenken.
  • Tomaten droogdeppen met keukenpapier en in dunne reepjes snijden.

BEREIDEN:

  • Entrecotes droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Entrecotes in ca. 6 à 8 minuten bruin en van binnen rosé bakken, halverwege keren.
  • Twee borden voorverwarmen.
  • Entrecotes bestrooien met zout.
  • Afdekken met aluminiumfolie en ca. 5 minuten laten rusten.
  • Ingekookte bouillon door bakvet roeren.
  • Aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Aardappelmeel met 1 theelepel koud water gladroeren.
  • Al roerend aan saus toevoegen en blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat.
  • Entrecotes in dunne plakken snijden.
  • Saus in midden op borden scheppen.
  • Entrecoteplakken in saus leggen.
  • Blaadje basilicum met toef pestoboter ernaast leggen.
  • Garneren met tomaatreepjes.

Notities

Serveren met gemengde salade en ciabattastokbrood.

Gegrilde Chinese Vispakketjes met Garnalen

Gegrilde Chinese Vispakketjes met Garnalen

Bereidingstijd15 minuten
marineren3 uur
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eetlepels Chinese sojasaus
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 400 gram kabeljauwfilet diepvries
  • 100 gram Noorse garnalen diepvries
  • 1 bosje bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel sesamolie

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Meng in een wijde schaal de Chinese sojasaus, droge sherry, gembersiroop en geperste knoflook.
  • Leg de bevroren kabeljauwfilet in de marinade en laat afgedekt in de koelkast minimaal 3 uur marineren, waarbij je af en toe de vis keert.
  • Laat de Noorse garnalen in een zeef ontdooien gedurende ongeveer 1 uur.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Bereiden:
  • Leg op het aanrecht 4 stukken aluminiumfolie van 30 x 30 cm uit.
  • Haal de gemarineerde kabeljauw uit de marinade en snijd in 4 stukken.
  • Leg elk stuk op een stuk aluminiumfolie.
  • Verdeel de gesneden bosui en ontdooide garnalen gelijkmatig over de kabeljauw.
  • Vouw de folie tot pakketjes dicht en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
  • Op de barbecue:
  • Verwarm de barbecue voor tot middelhoog vuur.
  • Leg de vispakketjes op de barbecue en laat ze in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Vouw de pakketjes voorzichtig open en besprenkel de vis met sesamolie.

Notities

Serveer de gegrilde vispakketjes direct van de barbecue. Ze kunnen worden geserveerd met gestoomde rijst en een frisse salade.

Wijnadvies:

Deze Chinese vispakketjes passen goed bij een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, die de frisse en lichte smaken van de vis en marinade aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 800g

Camemberttaartjes

Camemberttaartjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries,
  • 2 rode uien,
  • 2 scharrel eieren,
  • 4 eetlepel(s) melk
  • zout
  • peper
  • 200 g camembert
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 1 eetlepel(s) gesneden bakgember potje, AH,
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten
  • 1 eetlepel(s) bloem om te bestuiven

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Plakjes -bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien. Intussen uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • In kom eieren loskloppen met melk, zout en peper.
  • Met natgemaakt mes camembert in plakjes snijden.
  • Vormpjes invetten.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Plakjes bladerdeeg elk uitrollen tot vierkanten van ca. 16 x 16 cm.
  • Vormpjes bekleden met elk 1 plakje bladerdeeg.
  • Overtollig deeg langs randen wegsnijden.
  • Plakjes camembert over vormpjes verdelen.
  • Uienringen erop leggen.
  • Eiermengsel in vormpjes schenken.
  • In midden van oven taartjes in ca. 25 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Taartjes ca. 10 minuten in vormpjes laten afkoelen.
  • Uit vormpjes nemen en op taartrooster verder laten afkoelen.
  • Taartjes tot gebruik afgedekt in koelkast (of diepvries) zetten.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Taartjes afdekken met aluminiumfolie en in midden van oven in ca. 15 à 20 minuten verwarmen.
  • Intussen in kommetje olie en azijn tot sausje kloppen.
  • Gember erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Taartjes uit oven nemen en uit vormpjes halen.
  • Op vier borden elk 1 taartje zetten en sla erover verdelen.
  • Sausje erover scheppen.

Boerenpaté

Boerenpaté

Voorbereidingstijd2 uur 30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
wachttijd1 dag
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories: 225kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g dunne plakjes katenspek
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g varkenslever
  • 700 g varkensgehakt
  • 2 eetlepels cognac of vieux
  • ½ dl droge witte wijn
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 ei
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C (gasovenstand 2).
  • Vet de vorm in met boter of margarine.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met spek, laat het spek aan alle kanten ca. 4 cm overhangen.
  • Snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
  • Breng ruim water aan de kook in een fluitketel of pan.
  • Snijd de varkenslever in stukken en pureer deze in een keukenmachine tot een fijn mengsel.
  • Doe het levermengsel in een kom en meng het met het varkensgehakt, sjalot, knoflook, cognac, witte wijn, tomatenpuree, ei en nootmuskaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het vleesmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Vouw de overhangende plakjes spek terug over het mengsel om het af te dekken.
  • Bedek de vorm met aluminiumfolie en zet deze in een braadslede.
  • Vul de braadslede met kokend water, zodat de vorm voor 2/3 in het water staat.
  • Bak de paté in het midden van de oven gedurende ongeveer 2 uur, tot het gaar is.
  • Haal de paté uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat het afkoelen.
  • Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem ca. 24 uur in de koelkast.

Bereiden:

  • Houd een mes onder warm water en snijd voorzichtig langs de randen van de paté om hem los te maken.
  • Leg een plat bord op de vorm, keer hem om en laat de paté uit de vorm glijden.
  • Houd het mes opnieuw onder warm water en snijd de paté in 12 plakken.

Notities

Serveer met gemengde sla en toast.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van deze boerenpaté.

Nutrition

Calories: 225kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 19g | Vet: 16g

Gegrilde Roodbaarspakketjes met Rode Pesto en Tomaat

Gegrilde Roodbaarspakketjes met Rode Pesto en Tomaat

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 roodbaarsfilets ongeveer 150 g per stuk
  • 4 eetlepels rode pesto
  • 2 tomaten in dunne plakjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak
  • Vers gehakte basilicumblaadjes ter garnering (optioneel)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Scheur vier grote stukken aluminiumfolie af, groot genoeg om elk roodbaarsfilet in te pakken.
  • Leg elke roodbaarsfilet op een stuk aluminiumfolie.
  • Bestrijk elke roodbaarsfilet gelijkmatig met 1 eetlepel rode pesto.
  • Leg enkele plakjes tomaat bovenop elke filet.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vouw de aluminiumfolie dicht en zorg ervoor dat de pakketjes goed zijn afgesloten.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15-20 minuten, of tot de vis gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt.
  • Haal de pakketjes uit de oven en laat ze een paar minuten rusten.
  • Garneer indien gewenst met vers gehakte basilicumblaadjes voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij dit gerecht vanwege de frisse en lichte smaken die goed samengaan met de pesto en de delicate smaak van de roodbaars.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 25g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gegrilde Zalmfilet met Tuinkruiden

Gegrilde Zalmfilet met Tuinkruiden

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g zalmfilet op de huid
  • 3 eetlepels citroensap
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 zakje verse dille 15 g
  • ½ zakje verse peterselie ca. 15 g
  • ½ zakje verse bieslook ca. 12 g
  • 500 g groene asperges
  • 450 g voorgekookte krieltjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Grof zeezout of saltflakes

Instructies

  • Verwijder met de botte kant van een mes eventuele losse schubben van de zalmhuid.
  • Besprenkel het visvlees met 2 eetlepels citroensap en maal er grof zwarte peper over.
  • Houd 2 takjes dille apart, snijd de rest van de kruiden zeer fijn en meng ze door elkaar.
  • Druk de zalmfilets stevig in de kruidenmix, zodat ze helemaal bedekt zijn.
  • Laat de zalm nog 10 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Roer de rest van de kruidenmix met 1 eetlepel citroensap door 2 eetlepels olijfolie.
  • Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges en halveer ze in de lengte.
  • Kook de asperges in een hapjespan in water met zout in 10 minuten beetgaar.
  • Kook de krieltjes volgens de instructies op de verpakking gaar.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan en dek losjes af met aluminiumfolie.
  • Laat de zalm op laag vuur in 8-10 minuten nèt gaar worden.
  • Maal er zout over.
  • Neem de asperges met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over twee warme borden.
  • Bestrooi ze met zout en schep de kruidendressing erover.
  • Leg de gegrilde zalm voorzichtig op de asperges.
  • Serveer de krieltjes naast de zalm op het bord.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde zalm met tuinkruiden komt goed tot zijn recht met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 35g | Sugar: 2.5g

Gegrilde Kiptikka Naanbroodjes

Gegrilde Kiptikka Naanbroodjes

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 570kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 2 limoenen
  • 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 300 g Griekse yoghurt
  • 500 g kipfilet
  • 3 eetlepels olie
  • 4 naanbroodjes koriander-knoflook, pak à 2 stuks
  • ½ zakje jonge bladsla 100 g

Instructies

  • Pel en snipper 1 ui heel fijn, snijd de andere ui in flinterdunne ringen.
  • Pel en hak de knoflook en gember zeer fijn.
  • Hak de helft van de koriander fijn.
  • Pers het sap uit 1 limoen.
  • Meng in een kom de gesnipperde ui, knoflook, gember, fijngehakte koriander, limoensap, gemalen koriander, komijn, chilipoeder, 1 theelepel zout, peper en 75 g yoghurt.
  • Snijd de kipfilets in blokjes en meng ze door het yoghurtmengsel.
  • Laat de kip ca.
  • 2 uur afgedekt in de koelkast marineren.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Bekleed de grillplaat met aluminiumfolie en leg de gemarineerde kip erop.
  • Bestrijk de kip met olie.
  • Schuif de bakplaat ca.
  • 15 cm onder de hete grill en rooster de kip in 15 à 20 minuten mooi bruin, af en toe omscheppen.
  • Snijd de andere limoen in dunne plakjes.
  • Rooster de naanbroodjes onder de grill, snijd ze doormidden en bestrijk de onderste helften met de rest van de yoghurt.
  • Verdeel de sla over de onderste helften van de naanbroodjes en leg de gegrilde kiptikka erop.
  • Verdeel de uienringen, de rest van de korianderblaadjes en plakjes limoen erover.
  • Leg de bovenste helften van de naanbroodjes erop.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige en smaakvolle kiptikka gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Gewürztraminer uit de Elzas.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Gegrild Naanbrood met Courgette, Quorn en Piccalilly

Gegrild Naanbrood met Courgette, Quorn en Piccalilly

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper en zout
  • 1 pak naanbrood naturel (2 stuks)
  • 175 g Quorn fijngehakt
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • Piccalilly

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd met een kaasschaaf plakken van de courgette.
  • Besprenkel de courgetteplakken met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper.
  • Leg de courgetteplakken op een bakplaat.
  • Leg de naanbroden op elkaar en verpak ze in aluminiumfolie.
  • Bak de courgette en naanbroden 10 minuten in de oven.
  • Ondertussen bak je de Quorn in 1 eetlepel olie tot het bruin is.
  • Blus het af met de sojasaus.
  • Laat de naanbroden iets afkoelen en bestrijk ze royaal met piccalilly.
  • Beleg ze vervolgens met de gebakken courgette en Quorn.

Notities

Wijnadvies:

Deze combinatie van pittige piccalilly en gegrilde courgette vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Geitenkaas Gevulde Kipfilet met Honingjus

Geitenkaas Gevulde Kipfilet met Honingjus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kaas, Kip
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ zakje verse tijm ongeveer 7,5 g
  • 100 g zachte geitenkaas chèvre de bellay of Bettine blanc, zonder korst
  • 1 bosuitje in ringetjes gesneden
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 kipfilets
  • 100 g Ardenner ham
  • 25 g boter
  • ½ pot gevogeltefond ongeveer 190 ml
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus of ketjap manis

Instructies

  • Rits de tijmblaadjes van de takjes en hak ze fijn.
  • Prak de geitenkaas fijn in een kom en meng met de bosuitjes, de helft van de fijngehakte tijm en zwarte peper naar smaak.
  • Snijd elke kipfilet overlangs diep in en vul de ontstane holte met een kwart van het geitenkaasmengsel.
  • Druk de inkeping goed dicht en wikkel de kipfilets strak in plakken ham.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipfilets op matig vuur in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar, waarbij je ze regelmatig keert.
  • Leg de kipfilets op een warm bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Roer de gevogeltefond, honing, sojasaus en de rest van de tijm door het bakvet.
  • Roer de aanbaksels los en laat de jus op hoog vuur 2-3 minuten inkoken tot deze lichtgebonden is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de kipfilets op vier warme borden en schep de jus erover.

Notities

Wijnadvies:

Deze gevulde kipfilet met honingjus vraagt om een witte wijn met wat body en een lichte zoetheid om de honingtoetsen te complementeren. Een Chardonnay uit Nieuw-Zeeland of een Viognier uit Frankrijk zou hier goed bij passen.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 2.2g | Sugar: 4g