Zalm Papillot met Venkel en Witte Selder

Zalm Papillot met Venkel en Witte Selder

Deze lichte zalm papillot, gecombineerd met venkel en witte selder, is perfect voor een gezonde en smaakvolle maaltijd, direct uit de oven.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 stukken zalmfilet ongeveer 150 g elk
  • ½ witte selder in stukjes gesneden
  • 1 venkel in blokjes gesneden
  • 2 glazen droge witte wijn
  • Olijfolie
  • Dille
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Bestrijk 4 vellen aluminiumfolie met olijfolie.
  • Leg op elk vel een stuk zalmfilet en kruid met peper, zout en dille.
  • Verdeel de gesneden venkel en witte selder over de zalm.
  • Giet een glas droge witte wijn over de groenten en de zalm.
  • Vouw de aluminiumfolie goed dicht en zorg ervoor dat de pakketjes stevig zijn.
  • Plaats de pakketjes ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past perfect bij dit gerecht, waarbij de frisheid van de wijn de zalm en groenten mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Courgettekoekjes

Courgettekoekjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Koek
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette grof geraspt
  • 50 g belegen komijnekaas grof geraspt
  • 1 ei
  • 25 g tarwebloem
  • Peper
  • Zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Meng de courgette met de kaas, het losgeklopte ei, de bloem en peper en zout naar smaak.
  • Verhit telkens een beetje olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak kleine koekjes van het courgette mengsel.
  • Houd ze warm onder aluminiumfolie in een hete oven van 200 °C tot gebruik.

Spaanse Sinaasappeltaart met Romige Sinaasappelcrème

Spaanse Sinaasappeltaart met Romige Sinaasappelcrème

Deze Spaanse sinaasappeltaart is een heerlijk fris en zoet dessert, gevuld met een romige sinaasappelcrème en afgewerkt met gepocheerde sinaasappelschijfjes en een zoete sinaasappelstroop. Perfect voor feestelijke gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Pasen, Verjaardag
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de taartbodem:

  • 1 rol zoet kruimeldeeg
  • Vetstof voor de vorm

Voor de crème:

  • 5 eieren
  • 3 sinaasappels sap
  • 200 g griessuiker
  • 50 g boter

Voor de afwerking:

  • 1 sinaasappel onbespoten
  • 50 g griessuiker
  • 2 koffielepels sinaasappelsap

Instructies

  • Vet de springvorm goed in en bedek met het kruimeldeeg.
  • Druk het deeg goed tegen de randen aan.
  • Bedek het deeg met aluminiumfolie en vul de vorm met droge bonen.
  • Bak de bodem 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Verwijder daarna de folie en de bonen.
  • Klop de eieren los met het sinaasappelsap en de griessuiker.
  • Smelt de boter en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Verwarm het mengsel au bain-marie tot de crème licht begint te binden.
  • Roer constant met een houten lepel.
  • Giet de crème op de taartbodem en bak de taart nog eens 20 minuten in de oven.
  • Boen de overgebleven sinaasappel schoon en snijd hem in fijne plakjes.
  • Laat de suiker smelten in 2½ dl water en pocheer de sinaasappelplakjes 5 minuten.
  • Laat uitlekken en schik ze op de afgekoelde taart.
  • Voeg het sinaasappelsap toe aan het suikerwater en laat het inkoken tot een stroop.
  • Giet de stroop over de taart en laat volledig afkoelen voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze frisse taart met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een lichte Spaanse Cava voor een perfecte combinatie van smaken.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g

Rustieke Boerenpastei met Kalfsvlees en Varkensfilet

Rustieke Boerenpastei met Kalfsvlees en Varkensfilet

(inclusief marineren)3 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings:
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol taartdeeg
  • 400 gram gekookte varkensfilet
  • 400 gram gekookt kalfsvlees
  • 4 uien gehakt
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 150 ml witte wijn
  • 100 gram paneermeel
  • 1 struikje peterselie fijngehakt
  • 6 wortels kort gekookt en in stukjes gesneden
  • 75 gram haricots verts kort gekookt en in stukjes gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Maal de varkensfilet en het kalfsvlees grof.
  • Bak de gehakte uien aan tot ze glazig zijn.

Marineren:

  • Meng in een kom het gemalen vlees, de gebakken uien, ei, witte wijn, stukjes wortel, stukjes haricots verts, paneermeel en fijngehakte peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het mengsel ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.

Taartvorm Bekleden:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Bekleed een bakblik met het taartdeeg, zorg dat de zijkanten goed bedekt zijn.
  • Vul het deeg met het vleesmengsel.

Afwerking:

  • Dek de pastei af met een laag taartdeeg en druk de randen goed aan.
  • Maak een kleine opening in het midden van de bovenkant van de pastei om stoom te laten ontsnappen (schoorsteenpijp).
  • Bestrijk de bovenkant met de eierdooier.

Bakken:

  • Plaats de pastei in de voorverwarmde oven en bak gedurende 1 uur.
  • Bedek de bovenkant van de pastei na 30 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat het te bruin wordt.

Serveren:

  • Laat de pastei 5 minuten rusten nadat deze uit de oven is gehaald.
  • Neem de pastei uit de vorm en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Kabeljauw in Room met Haricots Verts en Paprika

Kabeljauw in Room met Haricots Verts en Paprika

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwfilets elk 100 g
  • 1 ui
  • 1 puntpaprika
  • 1 klein pakje keukenroom 200 ml
  • 250 g haricots verts
  • 2 el olie
  • 1 tl baharat kruiden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de luchtoven voor op 200 graden.
  • Doe de keukenroom in een ovenschaal.
  • Roer de baharat kruiden en zout door de room.
  • Leg de stukken kabeljauw in de room.
  • Snijd de ui fijn.
  • Snijd de puntpaprika in blokjes.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en paprika met wat zout en baharat kruiden tot ze zacht zijn.
  • Kook de haricots verts in een pan met water beetgaar.
  • Leg het ui-paprika mengsel bovenop de kabeljauw en daarbovenop de haricots verts.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Zet de schaal 45 minuten in de oven.

Notities

Bij dit gerecht past een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Tagliatelle met Roquefort, Spinazie en Kabeljauw

Tagliatelle met Roquefort, Spinazie en Kabeljauw

Een luxe pastagerecht met romige roquefortsaus, verse spinazie, champignons en perfect gebakken kabeljauw. Heerlijk voor een speciaal diner!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Vis
Servings:
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g tagliatelle
  • 600 g verse spinazie
  • 250 ml kookroom
  • 200 g roquefort
  • 400 g kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 2 uien fijn gesneden
  • 400 g kabeljauwfilets gebakken met peper en zout
  • Rasp en sap van 1 citroen
  • 60 g walnoten in kleine stukjes gehakt

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en houd warm.
  • Verhit in een koekenpan wat olie en bak de ui en champignons totdat de ui glazig is en de champignons zacht zijn.
  • Voeg de spinazie toe en bak mee tot deze geslonken is.
  • Verwarm de kookroom in een pan samen met de roquefort en laat zachtjes smelten tot een smeuïge saus.
  • Bak ondertussen de kabeljauwfilets in een koekenpan met wat olie, bestrooi met peper en zout.
  • Bak aan beide kanten goudbruin en gaar.
  • Houd warm in aluminiumfolie.
  • Neem een grote schaal en doe de gekookte tagliatelle erin.
  • Roer het spinazie- en champignonmengsel en het citroensap erdoor.
  • Giet de roquefortsaus over de tagliatelle en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel de tagliatelle over de borden en garneer met citroenrasp en walnoten.
  • Leg de gebakken kabeljauwfilets bovenop de pasta.
  • Serveer direct en geniet van dit heerlijke gerecht.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht met zijn romige en hartige smaken.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Aardappelgratin uit de Provence met Tomaat en Basilicum

Aardappelgratin uit de Provence met Tomaat en Basilicum

Deze Provençaalse aardappelgratin combineert de rijke smaken van tomaat, basilicum en knoflook met aardappelschijfjes en geraspte kaas. Een perfect bijgerecht of hoofdgerecht voor elk seizoen!
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 350kcal
Author: Frans Huits

Ingrediënten

  • 2 uien in ringen gesneden
  • 3 eetlepels olie
  • 400 gram tomaatblokjes blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 kg aardappels in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 gram belegen kaas geraspt
  • 25 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de uienringen in 3 eetlepels olie gedurende 5 minuten in een pan.
  • Voeg de tomaatblokjes, tomatenpuree, basilicum, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Laat het mengsel 5 minuten sudderen.
  • Leg de dunne aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal en schenk het tomaatmengsel erover.
  • Verdeel de fijngesneden peterselie, geraspte belegen kaas en boter gelijkmatig over het mengsel.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie en bak nog eens 30 minuten, totdat de aardappels gaar en de bovenkant goudbruin is.
  • Laat de gratin iets afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas rosé uit de Provence of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

IJstaart van Frans Huits

IJstaart van Frans Huits

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Servings: personen
Calories:
Author: Frans Huits

Equipment

Ingrediënten

  • ½ lt slagroom
  • 1 pakje klopklop 2 zakjes
  • 3 pakjes schuimbatons met chocola
  • een scheutje drank bijv. rum of Amaretto suiker

Instructies

  • Sla de slagroom met suiker stijf.
  • Doe hetzelfde in een andere kom met de klopklop.
  • Bekleed de springvorm met aluminiumfolie.
  • Bedek de bodem met batons.
  • Verkruimel de rest boven de slagroom.
  • Voeg de klopklop en de drank toe.
  • Roer alles goed door elkaar en doe het mengsel in de springvorm.
  • Zet de vorm 6 uur in de vriezer.
  • Als u er geen drank in doet, wordt de taart harder en is dan moeilijker te snijden.

Varkensrollade met Gestoofde Sjalotten en Mosterdsaus

Varkensrollade met Gestoofde Sjalotten en Mosterdsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: personen
Calories: 747kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 3 eierdooiers
  • 1 eetlepel maïzena
  • 3 eetlepels mosterd
  • 2 varkensfiletrollades à 500 g
  • 500 g sjalotten
  • 12 blaadjes salie van plantje of uit zakje verse Italiaanse kruidenmix
  • 50 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • In een hoge pan de slagroom met de vleesfond in ongeveer 30 minuten tot de helft inkoken.
  • Schenk een scheutje roomsaus in een kom en laat dit even afkoelen.
  • Roer de eierdooiers, maïzena en 2 eetlepels mosterd door het afgekoelde scheutje roomsaus.
  • Voeg dit mengsel toe aan de roomsaus in de pan en verwarm zachtjes onder voortdurend roeren tot de saus begint te binden.
  • Haal de pan direct van het vuur wanneer de saus de juiste dikte heeft (de saus 'hangt' aan de bolle kant van een lepel en een erin getrokken streep blijft zichtbaar).
  • Laat de saus afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Laat de rollades op kamertemperatuur komen.
  • Pel en snijd de sjalotten in vier parten.
  • Snijd de salie fijn.
  • Dep de rollades droog en bestrooi ze met zout en peper.
  • Smelt de boter in een braadpan en braad de rollades rondom aan.
  • Voeg de sjalotten toe en bak ze 2 minuten op hoog vuur mee.
  • Voeg de fijngesneden salie toe, draai het vuur laag en laat de rollades met het deksel schuin op de pan in 30-40 minuten gaar braden.
  • Haal het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie.
  • Laat het 5 minuten rusten.
  • Warm de mosterdsaus voorzichtig op het warmhoudplaatje op en breng op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Snijd de rollades in plakken en leg ze op een schaal.
  • Leg de sjalotten eromheen.
  • Serveer de rollades aan tafel en schenk de warme mosterdsaus er apart bij.

Notities

Wijnadvies:

Deze Varkensrollade met Gestoofde Sjalotten en Mosterdsaus gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een kruidige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 747kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 44g | Vet: 54g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g

Gevulde Tomaten Risotto

Gevulde Tomaten Risotto

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Servings: personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 12 middelgrote tomaten gewassen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 200 g risottorijst
  • 2 theelepels gedroogde dragon
  • 1 pot gevogeltefond 380 ml
  • 150 g pittige kaas geraspt

Instructies

  • erwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd van elke tomaat het kapje af en hol ze uit.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotten hierin.
  • Voeg de risottorijst en gedroogde dragon toe en bak het geheel al omscheppend 2-3 minuten.
  • Zet de uitgeholde tomaten dicht tegen elkaar aan in een ingevette ovenschaal en vul ze met de rijst.
  • Lepel de gevogeltefond over de tomaten (er mag ook fond tussen de tomaten) en verdeel de kaas erover.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de tomaten in 30 minuten gaar worden in de voorverwarmde o

Notities

Serveertip:

Serveer de gevulde tomaten risotto als hoofdgerecht met een groene salade aan de zijde.

Bewaartip:

Als je dit gerecht alvast wilt bereiden, laat de gare tomaten dan afkoelen en bewaar ze afgedekt op een koele plaats tot gebruik (maximaal 24 uur). Verwarm de tomaten voor consumptie 6 minuten op vol vermogen in de magnetron of 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc, vormt een mooie aanvulling op de smaken van de tomaten en de kaas in dit gerecht.