Goudbruine Honingpastinaak
Deze geroosterde pastinaak met een vleugje honing heeft een heerlijke knapperige buitenkant en een zachte, zoete binnenkant. Een perfect winters bijgerecht!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Nog Zonder foto
- 1 el olie
- 1 L volle melk
- 2 el heldere honing
- 6 pastinaken
- Zout
- Versgemalen peper
Snijd de pastinaken in de lengte in vieren en verwijder de kern.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Verwarm de melk tot net onder het kookpunt.
Blancheer de pastinaakstukken 2-3 minuten in de melk en laat uitlekken.
Leg de pastinaken op een bakblik, strooi er peper en zout over en besprenkel met olie.
Rooster 25-30 minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Giet de laatste minuten de honing over de pastinaak en schep om.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met geroosterde noten of een frisse yoghurtdip.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / bakblik
Soep van geroosterde pastinaak met groentechips
Een heerlijke, romige pastinaaksoep met een subtiele kruidige smaak, afgemaakt met knapperige groentechips voor een extra bite. Perfect voor een winterse dag!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Nog Zonder foto
Voor de soep:
- 1,5 l bouillon
- 1 kg pastinaak geschild en in grote stukken
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook grof gesneden
- 3 el honing
- 3 takjes verse tijm
- 450 ml room
- 1 ui grof gesneden
- 1-2 tl hete kerriepoeder
- Zout en versgemalen peper
Voor de groentechips:
- Olie om te frituren
- ½ meiknolletje geschild
- ½ pastinaak geschild
- ½ rode biet geschild
- ½ wortel geschild
Voor het serveren:
- 250 ml room
- Sap van ½ citroen
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de pastinaak, ui, knoflook, tijm, honing en kerriepoeder in een bakblik.
Strooi er peper en zout over en besprenkel met olijfolie.
Rooster de groenten 25-30 minuten tot ze zacht en goudkleurig zijn.
Breng de bouillon aan de kook en voeg de room toe.
Voeg de geroosterde groenten toe en laat zachtjes sudderen.
Giet 250 ml bouillon in het bakblik, roer de restanten los en voeg toe aan de soep.
Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm olie in een frituurpan tot 190°C.
Snij de groenten met een dunschiller in lange repen.
Frituur tot goudkleurig en laat uitlekken op keukenpapier.
Klop de room tot zachte pieken en roer het citroensap erdoor.
Serveer de soep met een schepje room en groentechips.
Serveertip:
Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle honing voor een verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een zachte, romige Chardonnay of een Viognier past perfect bij deze soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 11g
Receptenplein.nl
Home / bakblik
Bijensteek: Duitse Kokos Cake met Boterafwerking
Een luchtige en zoete Duitse cake, bedekt met geraspte kokos en een boterachtige afwerking – perfect voor een verwenmoment.
Bereidingstijd45 minuten min
Recept categorieën: Cake, Gebak Land van herkomst: Duitsland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 tassen botermelk
- 1 tas suiker
- 4 tassen zelfrijzende bloem
- 2 tassen geraspte kokosnoot
- 2 tassen suiker voor de topping
- 3 eieren
- 200 g gesmolten boter voor de afwerking
Meng de botermelk, suiker, zelfrijzende bloem, geraspte kokosnoot, suiker en eieren goed door elkaar.
Vet een bakblik in en giet het deeg erin.
Meng 1 tas suiker met 2 tassen geraspte kokosnoot en verdeel het mengsel gelijkmatig over het deeg.
Bak de cake in een voorverwarmde oven op 175°C voor ongeveer 35 minuten, of totdat de cake goudbruin is.
Laat de cake gaar worden en test met een satéprikker.
Schep de gesmolten boter voorzichtig over de nog warme cake.
Laat de cake afkoelen voordat je hem serveert.
Geniet van deze heerlijke Duitse Bijensteek!
Serveertip:
Serveer met een kopje thee of koffie voor een perfect tussendoortje.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Muscat kan goed samengaan met deze zoete cake.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / bakblik
Gouden Aardappelrozetten
Luchtige aardappelrozetten met een krokant goudbruin laagje, perfect voor feestelijke diners of een knusse maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 189kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g aardappelen
- 60 g boter
- 3 eidooiers
- 1 theelepel kruidenzout
- Nootmuskaat
- 1 eetlepel melk
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Pureer de aardappelen met een pureeknijper.
Meng de puree met de boter, 2 eidooiers, kruidenzout en rijkelijk versgeraspte nootmuskaat.
Vul een spuitzak met de aardappelmassa en spuit rozetten op een ingevet bakblik.
Klop de resterende eidooier los met de melk en bestrijk hiermee de rozetten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de aardappelrozetten 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichtfruitige Pinot Noir past goed bij dit eenvoudige maar elegante bijgerecht.
Calories: 189kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / bakblik
Amerikaans Bananenbrood met Walnoten
Een heerlijk, klassiek Amerikaans bananenbrood met walnoten – perfect voor bij de brunch of als tussendoortje.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
garde of mixer
pureestamper
- 100 g margarine
- 200 g suiker
- 2 eieren losgeklopt
- 1 theelepel citroensap
- 3 middelgrote rijpe bananen
- 100 g bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 60 g gehakte walnoten
Verwarm de oven voor op 150°C en vet het bakblik in met olie.
Klop de margarine en suiker romig.
Voeg de losgeklopte eieren toe en meng goed.
Pureer de bananen, roer het citroensap erdoor en voeg toe aan het roommengsel.
Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe, en roer tot een glad beslag.
Voeg als laatste de gehakte walnoten toe.
Giet het beslag in het bakblik en bak gedurende 1 uur en 15 minuten, of tot het bananenbrood gaar is.
Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Serveer met of zonder boter.
Een kop koffie of thee past uitstekend bij dit bananenbrood.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / bakblik
Appel-Havermout Taartje met Kaneel en Citroen
Dit heerlijke appel-havermout taartje combineert de zoete smaak van goudrenetten met de warme tonen van kaneel en een frisse hint van citroen. Het kruimeldeeg zorgt voor een knapperige bovenlaag, terwijl de sappige appels eronder smelten in je mond. Perfect voor een gezellige herfstdag, en eenvoudig te maken in de airfryer!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g bruine basterdsuiker
- 50 g havermout
- 100 ml boter vloeibare Blue Band
- 2 appels goudrenetten, in stukjes
- Kaneel naar smaak
- Citroensap naar smaak
- Citroenrasp naar smaak
Meng het zelfrijzend bakmeel, bruine basterdsuiker, havermout en vloeibare boter in een mengkom tot een kruimeldeeg.
Verdeel 2/3 van het kruimeldeeg over de bodem van een ingevet bakblik.
Snijd de appels in stukjes en meng ze met citroensap en kaneel naar smaak.
Leg het appelmengsel op het deeg in het bakblik en strooi er citroenrasp overheen.
Verdeel de rest van het kruimeldeeg over de appels en druk het lichtjes aan, zodat het niet loskomt tijdens het bakken.
Bak de taart 30 minuten in een voorverwarmde airfryer op 160 graden, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Laat het taartje afkoelen voordat je het uit het bakblik haalt en serveer.
Combineer met een glas Cider of een lichte Chardonnay.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / bakblik
Appelcake met Abrikozenjam en Kaneel
Deze heerlijke appelcake met abrikozenjam is een perfecte combinatie van zoet en fris, met een vleugje kaneel. De zachte cake gevuld met sappige appelstukjes, afgewerkt met een laagje glanzende abrikozenjam, is ideaal voor elke feestelijke gelegenheid. Gemaakt in de airfryer, dus snel en makkelijk!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 8
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g cakemeel
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 150 g roomboter
- 150 g suiker
- 4 appels geschild en in stukjes
- Kaneel naar smaak
- Abrikozenjam voor afwerking
Klop de 4 eieren in een mengkom schuimig.
Voeg de vanillesuiker en suiker toe en klop alles tot een luchtig mengsel.
Voeg vervolgens de zachte roomboter toe en mix tot het geheel goed is gemengd.
Voeg het cakemeel en zelfrijzend bakmeel toe en meng tot een glad beslag.
Snijd de appels in stukjes en strooi er kaneel over naar smaak.
Giet de helft van het beslag in een ingevet bakblik.
Verdeel de appelstukjes over het beslag in het bakblik.
Giet het resterende beslag over de appels en zorg ervoor dat het gelijkmatig is verdeeld.
Bak de cake in de voorverwarmde airfryer op 160 graden gedurende 19-20 minuten, of tot de cake goudbruin en gaar is.
Als de cake klaar is, bestrijk deze direct met abrikozenjam voor een glanzende afwerking.
Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt.
Combineer met een zoete witte wijn zoals een Moscato.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / bakblik
Knapperige Tuiles met Kwark- en Roomvulling
Heerlijke knapperige tuiles gevuld met frisse kwark, romige vulling en een vleugje sinaasappellikeur. Perfect voor feestelijke gelegenheden!
Servings: 8 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
Springvorm van 15 cm
2 rechte glazen van 8 cm
Voor het deeg:
- 3 eiwitten
- 100 gr zachte boter
- 2 pakjes vanillesuiker
- 80 gr suiker
- 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
- 50 gr bloem
- 50 gr gemalen gepelde amandelen
Voor de vulling:
- 200 gr Griekse yoghurt
- 2 eetlepels suiker
- Sap en geraspte schil van ½ citroen
- 2 eetlepels fijngemalen pistachenootjes ongezouten
- 1 eetlepel fijngehakte pistachenootjes
- 2 dl slagroom
- 1 pakje slagroomversteviger
- 2 eetlepels sinaasappellikeur
- 2 eetlepels sterk gezette koffie
- ½ eetlepel cacaopoeder
Als garnering:
- Fruit zoals bessen bramen, nectarines
Leg een vochtige doek in een vergiet en laat de yoghurt 1½ uur uitlekken.
Zet de eiwitten in een kom met warm water om op te warmen.
Roer de boter, vanillesuiker en suiker schuimig.
Roer de eiwitten erdoor.
Meng in een andere kom de sinaasappelschil, bloem en amandelen, en roer dit door het suikermengsel.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Teken op bakpapier met een springvorm 2 cirkels van 15 cm en strijk 1 eetlepel deeg op elke cirkel.
Bak de deegrondjes in het midden van de oven 10-12 minuten goudbruin.
Haal de bodems van het bakpapier en vouw ze om de glazen.
Laat ze op de glazen afkoelen.
Bak op dezelfde manier nog 6 tuiles.
Roer 1 eetlepel suiker door de uitgelekte yoghurt.
Verdeel de yoghurt in tweeën.
Meng de ene helft met citroensap en -schil en vul hiermee 2 tuiles.
Meng de andere helft met fijngemalen pistachenootjes en vul hiermee 2 tuiles.
Strooi de rest van de pistachenootjes erover.
Klop de slagroom stijf met slagroomversteviger en de rest van de suiker.
Meng de ene helft met sinaasappellikeur en verdeel over 2 tuiles.
Roer koffie door de rest van de slagroom en vul hiermee de laatste 2 tuiles.
Bestuif met cacaopoeder.
Garneer de tuiles met vers fruit.
Wijnadvies
Serveer deze knapperige tuiles met een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een zoete Riesling voor een frisse, zoete aanvulling op het dessert.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / bakblik
Torta Peperone
Deze Torta Peperone is een heerlijke Italiaanse groentetaart met paprika, tomaat en ansjovis, perfect voor een smaakvol diner of feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 6 paprika's geel en rood
- ½ dl olie
- 1 kg tomaten ontveld, ontpit en grof gehakt
- 3 teentjes knoflook gehakt
- Zout en peper naar smaak
- 1 theelepel gedroogde majoraan
- 1 rode chilipeper zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 1 eetlepel wijnazijn
- 450 gr bladerdeeg 10 plakjes
- 1 eidooier
- 12 ansjovisfilets
- Melk
- Olijfolie
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Verwarm de oven voor op 240 °C.
Rooster de paprika's in de oven gedurende 25-30 minuten, waarbij je ze halverwege keert.
Plaats de geroosterde paprika's in een plastic zak en laat ze 5 minuten uitdampen.
Verwijder de schil en snijd de paprika's in repen.
Verwarm de olie in een pan en bak de tomaten 15-25 minuten tot het vocht is verdampt.
Voeg knoflook, zout, peper, majoraan, chilipeper en de paprika's toe.
Bak nog eens 10 minuten op laag vuur.
Voeg de wijnazijn toe en verwarm de oven voor op 220 °C.
Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een lap van 45 x 20 cm en 3 mm dik.
Snijd rondom 2 cm af en plak dit met water als een opstaande rand vast.
Leg het deeg op een bakblik en prik de bodem in met een vork.
Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk het deeg ermee.
Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven.
Verlaag de oventemperatuur naar 190 °C.
Week de ansjovis 15 minuten in melk, laat uitlekken en bestrijk ze met olijfolie.
Schep het groentemengsel op het deeg en verdeel de ansjovis erover.
Bak de taart 20-30 minuten in het midden van de oven.
Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer warm.
Deze taart kan ook gemaakt worden met andere groenten mengsels, zoals ratatouille.
Vul voor kleine taartjes zelfgemaakte of kant-en-klare pasteibakjes met het groentemengsel.
Wijnadvies
Deze paprikataart gaat goed samen met een Italiaanse rode wijn uit de buurt van Verona, zoals de Valpolicella Classico Superiore van Masi Agricola.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / bakblik
Griekse Bugatsa met Citroenroom en Filodeeg
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
- 3 eieren
- 350 g suiker
- 250 g fijne tarwegries
- 1½ l melk
- Schil van 1 citroen geraspt
- 150 g boter
- 500 g filodeeg
- Poedersuiker
- Kaneel
Klop de eieren, tarwegries en suiker tot een schuimige massa.
Giet het mengsel in een pan en voeg al roerend de melk toe.
Breng het mengsel aan de kook en roer de geraspte citroenschil erdoor.
Laat het mengsel afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Smelt de boter en bestrijk elk filodeegblaadje ermee.
Leg de helft van het filodeeg op een ingevet bakblik.
Verdeel de afgekoelde crème gelijkmatig over het deeg.
Bedek met de rest van het filodeeg.
Bak de bugatsa ongeveer 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudgeel en krokant is, en de vulling gestold.
Laat de bugatsa iets afkoelen, bestrooi met poedersuiker en kaneel.
Snijd in gelijke porties en serveer warm.
Serveertip:
Bugatsa is een heerlijk Grieks gebak met een knapperige filodeeglaag en een romige vulling. Bestrooi het voor het serveren met poedersuiker en kaneel voor extra smaak en presentatie. Geniet van deze authentieke Griekse lekkernij!
Wijnadvies:
Bij dit zoete en romige dessert past een frisse Muscat wijn perfect. De lichte muskaatsmaak van de wijn vormt een mooie aanvulling op de citroenroom en de zoete smaak van de bugatsa.
Receptenplein.nl
Home / bakblik