Aardbeien kwarktaart

Aardbeien kwarktaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

voor het zanddeeg:

  • 3 dozen Aardbeien
  • 1 pak Bastognekoeken
  • 120 gram boter
  • 500 gram kwark
  • 300 ml slagroom
  • 12 blaadjes gelatine 20 gram of agar agar
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 citroen

voor de aardbeiencoulis:

  • 3 gelatineblaadjes of agar agar
  • 250 gram Aardbeien
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Bekleed de bodem en de zijkanten van een springvorm met bakpapier.
  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Verkruimel de koekjes tot ze zeer fijn zijn.
  • Smelt de boter en voeg deze bij de koekjes en roer het geheel goed door zodat alle kruimels beboterd zijn.
  • Verdeel de koekkruimels over de bodem van de springvorm en druk ze aan met de bolle kant van een lepel of een paletmes.
  • Zet de springvorm in de koelkast.
  • Haal van ongeveer 450 gram aardbeien de kroontjes af en pureer ze.
  • Snijd de citroen in 2 helften en pers ze uit boven een steelpan.
  • Verwarm het citroensap en voeg de gelatine toe en roer totdat het opgelost is en laat het daarna afkoelen tot ca 30°C.
  • Doe de kwark in een grote kom en roer de gepureerde aardbeien en de poedersuiker erdoor.
  • Haal de springvorm uit de koelkast.
  • Neem een aantal mooie grote aardbeien en ontdoe ze van hun kroontje.
  • Halveer ze en zet ze met de gladde kant tegen de rand.
  • Vul de rest van de bodem op met de overige aardbeien.
  • Meng het citroensap met de gelatine door de kwark en roer door.
  • Klop de slagroom stijf en schep deze door de aardbeienkwark.
  • Schenk nu voorzichtig het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant eventueel glad.
  • Zet de taart nu in de koelkast en laat ze minimaal 4 uur opstijven.
  • Maak de aardbeiencoulis door de 3 gelatineblaadjes ca een half uurtje te laten weken.
  • Pureer de aardbeien samen met de suiker.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en verwarm ze licht tot ze gesmolten zijn. .
  • Voeg de vloeibare gelatine nu toe aan de aardbeien.
  • Neem de springvorm erbij en schenk de coulis boven op de kwark.
  • Zorg dat de bovenkant goed bedekt is.
  • Zet de taart nu even in de diepvries tot de gelatine mooi opgesteven is.
  • Werk af met een aardbei en eventueel een blaadje munt

Welsh Rarebit (kaasbroodje)

Welsh Rarebit (kaasbroodje)

Heerlijke Welsh Rarebit, een hartig kaasbroodje met bier en mosterd, perfect voor een snelle lunch of snack.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Kaas, Lunch, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 dl Pale Ale
  • 250 gram Cheddar in blokjes
  • 2 theelepels mosterd
  • Peper
  • 4 dikke sneetjes geroosterd wit casinobrood

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Verwarm het bier met de kaas, de mosterd en de peper al roerend tot een vloeibare massa.
  • Leg het brood op bakpapier en schenk het mengsel erover.
  • Laat het onder de grill 2 minuten kleuren.

Notities

Serveertip:
Leg eerst wat uitgebakken spekjes, een plakje ham, schijven tomaat of een spiegelei op de toast.
Wijnadvies:
Een Pale Ale of een droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Kaasvlinders met sesamzaad

Kaasvlinders met sesamzaad

Knapperige kaasvlinders met sesamzaad, een heerlijk hartig hapje voor bij de borrel.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 eiwit
  • 80 gram geraspte belegen kaas
  • 1 ½ eetlepel sesamzaad
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Bestrijk de plakjes met eiwit.
  • Verdeel de kaas, sesamzaad, peper en zout erover.
  • Leg telkens 2 plakjes op elkaar.
  • Rol de zijkanten naar het midden op.
  • Snijd in plakjes van 1 cm dik.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak 15 minuten op 200°C tot goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer warm of koud.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 0.1g

Appel-stiltonstrudel met portsaus

Appel-stiltonstrudel met portsaus

Een feestelijke appel-stiltonstrudel met een heerlijk portsausje, perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Engeland, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10 plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine geschilde appels in blokjes
  • 2 eetlepels citroensap
  • 225 gram Stilton
  • Tijmpoeder
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 10 vellen ontdooid fyllodeeg
  • 100 gram boter gesmolten
  • 100 gram paneermeel
  • 1 rode appel
  • 1 ½ dl port
  • 1 theelepel cranberrycompote
  • 1 theelepel suiker

Instructies

  • Meng de blokjes appel, citroensap, Stilton, tijmpoeder, peper en zout in een kom.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Leg een vochtige theedoek op het aanrecht.
  • Leg 2 vellen fyllodeeg op de theedoek, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
  • Herhaal dit 4 keer.
  • Verdeel het appel-Stiltonmengsel over het deeg en rol op met behulp van de theedoek.
  • Leg de strudel op de bakplaat, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
  • Bak 30-35 minuten in de oven.
  • Steek sterretjes uit de rode appel.
  • Snijd plakken van de strudel en leg op borden.
  • Portsausje: Doe port, cranberrycompote en suiker in een pannetje en kook 2 minuten in.
  • Breng op smaak met citroensap.
  • Verwarm het sausje vlak voor het serveren.
  • Garneer met appelsterretjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de strudel warm met het portsausje.
Wijnadvies:
Een dessertwijn, zoals een zoete sherry of port.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Aspergerolletjes met Roomkaas

Aspergerolletjes met Roomkaas

Feestelijk en makkelijk hapje voor bij de borrel: aspergerolletjes met roomkaas en een krokant jasje van croissantdeeg.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Asperges, Borrelhapjes, Groenten, Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje croissantdeeg
  • 500 gram groene asperges
  • Roomkaas met mierikswortel
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de asperges 1 minuut in ruim water met zout en laat ze uitlekken.
  • Rol het croissantdeeg uit en snijd er repen van 3 cm breed uit.
  • Bestrijk de deegrepen met roomkaas.
  • Rol de deegrepen spiraalsgewijs om de asperges.
  • Snijd de rolletjes doormidden.
  • Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze 10-15 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met een frisse dip, zoals yoghurtdip of een kruidendip.
  • Serveer direct na het bakken voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Prosecco: Een sprankelende wijn die goed past bij de hartige smaken van het hapje.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de asperges complementeert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Ski Vlaai met Kersen en Merengue

Ski Vlaai met Kersen en Merengue

Heerlijke ski vlaai met kersen, merengue en mascarpone slagroom. Een feestelijke taart voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 1 taart
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Bodem:

  • 1 ei
  • 15 gram verse gist of 8 gram droge gist
  • 25 gram basterdsuiker
  • 250 gram bloem
  • 3 gram zout
  • 50 ml melk
  • 75 gram boter

Merengue staafjes:

  • 100 gram eiwit 3-4 eieren
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram suiker

Topping:

  • 150 gram mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 70 gram poedersuiker

Vulling:

  • 1 grote pot kersen
  • 3 koffielepels aardappelzetmeel 24 gram
  • 50 gram suiker

Instructies

Merengue staafjes:

  • Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk de suiker toe.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop verder.
  • Spuit lange staven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de merengue 1,5 uur op 80°C (hetelucht) met de ovendeur op een kier.

Deeg voor de bodem:

  • Meng alle ingrediënten (behalve zout) in een keukenmachine en kneed 5 minuten.
  • Voeg zout toe en kneed nog 25 minuten.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Rol het deeg uit en leg in een ingevette vlaaivorm.
  • Prik gaatjes in de bodem en rol de randen af.
  • Bedek de bodem met bakpapier en bakparels en bak 20 minuten op 200°C.
  • Verwijder het bakpapier en laat de bodem afkoelen.

Kersenvulling:

  • Doe de kersen met het sap in een steelpan.
  • Meng aardappelzetmeel met een beetje kersensap tot een papje.
  • Voeg suiker toe aan de kersen en breng aan de kook.
  • Voeg het papje toe en roer tot de kersen ingedikt zijn.
  • Schenk de kersen in de vlaaibodem en laat afkoelen in de koelkast.

Topping en afwerking:

  • Breek de merengue staven in stukjes.
  • Klop slagroom, mascarpone en poedersuiker stijf.
  • Bedek de vlaai met een laag slagroom.
  • Strooi de merengue staafjes over de vlaai.

Notities

Serveertip:
Serveer de ski vlaai gekoeld.
Wijnadvies:
  • Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de vlaai.
  • Fruitige witte wijn (bijv. Riesling): De fruitige tonen van de wijn complementeren de kersen en merengue.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Chocolade Speculaas Rotsjes

Chocolade Speculaas Rotsjes

Heerlijke chocolade speculaas rotsjes met schuddebuikjes. Een snelle en makkelijke traktatie voor de feestdagen.
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram schuddebuikjes broodbeleg of grof gebroken kruidnoten
  • 200 gram chocolade in kleine stukjes

Instructies

  • Leg een stuk bakpapier op een platte schaal of plank.
  • Doe de chocolade in een pannetje.
  • Breng in een grotere pan een laag water tot tegen de kook aan.
  • Hang het pannetje met chocolade in het waterbad.
  • Laat de chocolade voor driekwart smelten zonder te roeren.
  • Haal het pannetje uit het waterbad en roer tot alle chocolade gesmolten is.
  • Schep de schuddebuikjes voorzichtig door de gesmolten chocolade.
  • Schep met twee dessertlepels kleine bergjes van het chocolademengsel op het bakpapier.
  • Laat de speculaas rotsjes in de koelkast opstijven (ongeveer 1 uur).

Notities

Serveertip:
Serveer de speculaas rotsjes als zoete traktatie bij de koffie, thee of als onderdeel van een dessert.
Wijnadvies:
Zoete dessertwijn, zoals Pedro Ximénez sherry.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Amandel Speculaas Brokken

Amandel Speculaas Brokken

Heerlijke, zelfgemaakte speculaas brokken met amandelen. Perfect voor Sinterklaas.
exclusief rusttijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Snoepgoed, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram basterdsuiker
  • 175 gram koude harde roomboter (in blokjes)
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram amandelen gehalveerd

Instructies

  • Meng het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en de speculaaskruiden in een kom.
  • Voeg de blokjes koude boter toe en kneed tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de gehalveerde amandelen toe en kneed kort door.
  • Vorm een platte schijf van het deeg, wikkel in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.
  • Leg het deeg op de bakplaat.
  • Bak de speculaas brokken in ongeveer 25-30 minuten goudbruin.
  • Laat de koek afkoelen op de bakplaat en breek in stukken.

Notities

Serveertip:
Serveer de speculaas brokken bij de koffie, thee of als onderdeel van een Sinterklaas traktatie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Katenspek Soepstengels

Katenspek Soepstengels

Krokante soepstengels met katenspek, heerlijk bij de soep of als borrelhapje.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Hapjes, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml water
  • 200 gram katenspek in plakjes
  • 250 gram mix voor witbrood
  • 4 eetlepels knoflookolie

Instructies

  • Meng de broodmix met het lauwwarme water en 2 eetlepels knoflookolie in een kom.
  • Kneed de ingrediënten volgens de verpakking tot een soepel deeg.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 24 stukjes.
  • Rol de stukjes deeg tussen de handen tot worstjes en rol verder uit tot dunne 'potloden' van 20 cm.
  • Leg de soepstengels op de bakplaat en bestrijk met de rest van de knoflookolie.
  • Bak de soepstengels in het midden van de oven in 10 minuten lichtbruin en gaar.
  • Zet de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de soepstengels nog 10 minuten krokant worden.
  • Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel.
  • Wikkel aan de bovenkant van elke soepstengel een plakje katenspek.
  • Leg de soepstengels op een schaal.

Notities

Serveertip:
Serveer de soepstengels bij erwtensoep of als borrelhapje.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Ierse Gemberkoek voor Vrouwendag

Ierse Gemberkoek voor Vrouwendag

Een kruidige gemberkoek, traditioneel gebakken voor Ierse Vrouwendag. Perfect voor een gezellige theemiddag.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Cake, Gebak, Koek
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram bloem
  • 50 gram bakgember
  • 90 gram boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 ½ dl melk
  • 75 gram rozijnen
  • 175 gram stroop
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel zout

Instructies

  • Zeef de bloem, zout, gemberpoeder en bakpoeder in een kom.
  • Verwarm de bruine basterdsuiker en boter in een pan, roer tot een glad mengsel.
  • Voeg de stroop en melk toe, roer glad.
  • Laat het mengsel afkoelen en roer het door de droge ingrediënten.
  • Meng het ei, rozijnen en bakgember erdoor.
  • Schep het beslag in een met bakpapier beklede vorm.
  • Bak de koek 1 uur op 180°C.
  • Laat de koek uitdampen op een rooster.
  • Serveer met roomboter.

Notities

Serveertip:
Serveer de gemberkoek met een kopje thee en een klontje roomboter.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Madeira, past goed bij de gemberkoek.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g