Gevulde Speculaas met Amandelspijs

Gevulde Speculaas met Amandelspijs

Deze klassieke gevulde speculaas met rijke amandelspijs en geurige speculaaskruiden is een echte traktatie. Perfect voor Sinterklaas of bij een kop warme thee!
Bereidingstijd1 uur
rusttijd1 dag
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 12
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g basterdsuiker
  • 250 g gezeefd volkorenmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 175 g koude plantaardige margarine in stukjes
  • el speculaaskruiden
  • ½ tl zout
  • 3 el sojamelk
  • 400 g amandelspijs
  • 1 ei optioneel, voor bestrijken
  • Hele amandelen voor decoratie

Instructies

  • Meng de basterdsuiker, volkorenmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
  • Voeg de koude margarine toe en kneed het tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de sojamelk toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg een nacht afgedekt rusten in de koelkast.
  • De volgende dag:
  • Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat of bakvorm met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol beide delen uit tot een lap van 5 mm dikte.
  • Leg één deeglap op de bakplaat en bestrijk dun met een beetje losgeklopt ei of melk.
  • Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg en druk glad.
  • Leg de tweede deeglap erbovenop en druk voorzichtig aan.
  • Bestrijk de bovenkant opnieuw met ei en versier met hele amandelen.
  • Bak de speculaas in het midden van de oven 40 minuten op 170°C.
  • Laat afkoelen op een rooster en snijd in stukken.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een ultiem herfst- en wintermoment.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscatel of een warme Glühwein past perfect bij de kruidige smaken van de speculaas.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.4g | Sugar: 18g

Dikke Roomboterspeculaas

Dikke Roomboterspeculaas

Deze dikke roomboterspeculaas heeft een heerlijk kruidige smaak en een knapperige bite. Perfect voor de herfst en winter, vooral tijdens Sinterklaas!
inclusief rusten en bakken1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 12
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g bloem
  • 350 g roomboter
  • 225 g basterdsuiker
  • 5 tl bakpoeder
  • 4 el speculaaskruiden
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel.
  • Kneed met koele handen tot een soepele deegbal die geen deegresten meer achterlaat.
  • Rol het deeg op een met boter ingevette of met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.
  • Laat het deeg 1 uur rusten op een koele plaats.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de speculaas in het midden van de oven gedurende 35 minuten.
  • Laat het gebak kort afkoelen en leg het daarna op een taartrooster om volledig koud te worden.
  • Snijd in stukken en serveer.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een heerlijk wintermoment.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry of een Glühwein past perfect bij de rijke speculaassmaak.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g

Gevulde Pepernoten met Hazelnoot en Amandel

Gevulde Pepernoten met Hazelnoot en Amandel

Deze heerlijke gevulde pepernoten met een romige hazelnoot- en amandelvulling zijn een luxe variant op de klassieke kruidnoot. Perfect voor pakjesavond!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Koek, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 25 stuks
Calories: 55kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 50 g basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 el koekkruiden
  • 50 g boter
  • 1 el hazelnoten fijngehakt
  • 1 el amandelen fijngehakt
  • 1 el honing
  • 3 el suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zeef de bloem, basterdsuiker, het zout en de koekkruiden in een kom.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
  • Gebruik twee messen of je vingers om de boter door het mengsel te snijden en kneed het daarna tot een soepel deeg.
  • Meng in een aparte kom de hazelnoten, amandelen, honing en suiker tot een smeuïg geheel.
  • Neem een klein stukje deeg, maak er een plat schijfje van en leg een beetje van de vulling in het midden.
  • Vouw het deeg dicht en rol het tot een bolletje.
  • Herhaal dit voor alle pepernoten.
  • Leg de gevulde pepernoten op de bakplaat en bak ze in 15-18 minuten goudbruin.
  • Laat ze volledig afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:

Serveer bij een kop warme chocolademelk of speculaasthee voor een ultiem Sinterklaasmoment.

Wijnadvies:

Een glas PX sherry of een warme Glühwein past goed bij de kruidige en zoete smaken van de gevulde pepernoten.

Nutrition

Calories: 55kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 4g

Noors Platbrood met Zaden en Oude Kaas

Noors Platbrood met Zaden en Oude Kaas

Dit Noorse platbrood, rijk aan zaden en oude kaas, is heerlijk knapperig en perfect voor een koolhydraatarm dieet.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Vleesvervangers
Land van herkomst: Noorwegen
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 130 g oude kaas geraspt
  • 1 el mayonaise
  • 2 el roomkaas of Griekse yoghurt, Mon Chou
  • 1,5 tl wijnsteenbakpoeder
  • 70 g sesamzaad
  • 65 g lijnzaad
  • 75 g zonnebloempitten
  • 80 g pompoenpitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200-225°C.
  • Meng in een kom de eieren, oude kaas, mayonaise, roomkaas en bakpoeder tot een dun beslag.
  • Voeg de zaden en pitten toe tot het mengsel steviger wordt, maar zorg ervoor dat het niet te droog is.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de plaat.
  • Gebruik de achterkant van een vochtige lepel om het platbrood gelijkmatig uit te smeren tot een plak van 1-1,5 cm dik.
  • Bak het platbrood in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten tot het goudbruin is.
  • Laat volledig afkoelen en snijd in ca.
  • 16 stukken.

Notities

Serveertip:

Serveer met roomboter, kruidenkaas of als knapperige basis voor beleg.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een zachte Riesling past goed bij de nootachtige smaken van dit platbrood.

Nutrition

Serving: 100Per 100 gram Noors platbrood koolhydraatarm: | Calories: 340kcal | koolhydraten: 5.4g | Protein: 18.4g | Vet: 28.2g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Krokante Sacristains met Amandelspijs en Glaçage

Krokante Sacristains met Amandelspijs en Glaçage

Deze knapperige Franse sacristains, gemaakt van bladerdeeg met een heerlijke vulling van amandelspijs en een zoete glaçage, zijn perfect bij de koffie of thee.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei gesplitst
  • 100 g amandelspijs zeer fijn verkruimeld
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • 40 g boter
  • 20 g maïzena 2 x 10 g
  • Rasp van ½ citroen
  • ¼ tl citroensap
  • 30 g amandelen grof gehakt
  • 100 g poedersuiker + extra om te bestrooien

Instructies

  • Meng de eidooier, amandelspijs, vanillesuiker, boter, citroenrasp en 10 g maïzena tot een homogeen mengsel (frangipane).
  • Zet apart.
  • Roer 20 g eiwit met 100 g poedersuiker, 10 g maïzena en ¼ tl citroensap tot een dikke pasta (glaçage).
  • Zet apart.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het over de lengte in tweeën.
  • Smeer de frangipane gelijkmatig uit over één helft van het bladerdeeg.
  • Leg de andere helft bladerdeeg erbovenop en druk licht aan.
  • Smeer de glaçage gelijkmatig uit over de bovenkant.
  • Strooi de gehakte amandelen over de glaçage.
  • Snijd het deeg in repen van ongeveer 2 cm breed met een pizzasnijder.
  • Draai elke reep twee keer een halve slag en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de sacristains 10 minuten op 200°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de sacristains afkoelen op een taartrooster en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kop espresso of een glas dessertwijn.

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past goed bij de zoete en knapperige textuur van de sacristains.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 12g

Knapperige Kaas-Sesam Spiralen

Knapperige Kaas-Sesam Spiralen

Deze krokante kaas-sesam spiralen van bladerdeeg zijn heerlijk als borrelhapje of bij een feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 25 personen
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Laat de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Strooi wat bloem op het werkblad of een snijplank.
  • Leg telkens 2 plakjes bladerdeeg op elkaar en verwijder het bakpapier ertussen.
  • Snijd de stapeltjes bladerdeeg in 6 gelijke repen.
  • Draai elke reep in een spiraalvorm.
  • Meng in een diep bord de sesamzaadjes en Parmezaanse kaas.
  • Klop in een kommetje de eieren los met 2 eetlepels water.
  • Bestrijk de spiralen met het losgeklopte ei en bestrooi met het kaas-sesammengsel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de spiralen erop.
  • Bak de spiralen 20-25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:

Serveer warm of op kamertemperatuur als borrelhapje of bij een kaasplank.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Prosecco past perfect bij deze kaas-sesam spiralen.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 0.5g

Knapperige Kaaskrakers met Tortillachips

Knapperige Kaaskrakers met Tortillachips

Deze knapperige kaaskrakers van tortillachips en gesmolten kaas zijn het perfecte borrelhapje. Serveer ze met tomatenketchup voor extra smaak!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zakken tortillachips naturel à 150 g
  • 300 g jonge kaas geraspt
  • Tomatenketchup

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg de tortillachips in rijtjes op de bakplaat.
  • Bestrooi elke chip met een beetje geraspte kaas in het midden.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak ongeveer 10 minuten, tot de kaas gesmolten is.
  • Gebruik ovenwanten om de bakplaat uit de oven te halen en laat de kaaskrakers even afkoelen.
  • Serveer op een grote schaal met een bakje tomatenketchup in het midden of spuit een toefje ketchup op elke chip.

Notities

Serveertip:

Serveer met guacamole, zure room of een pittige salsa voor extra variatie.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé past goed bij de knapperige chips en gesmolten kaas.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gekruid Varkensheupstuk met Kaneel en Steranijs

Gekruid Varkensheupstuk met Kaneel en Steranijs

Dit sappige varkensheupstuk wordt geroosterd met een kruidige marinade van kaneel, steranijs en kardemom, wat zorgt voor een heerlijk aromatische smaak.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg varkensvlees heupstuk
  • 60 g boter gesmolten
  • 2 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 4 kaneelstokjes
  • 4 stuks steranijs
  • 4 geplette kardemompeultjes
  • 4 teentjes knoflook gepeld

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg het varkensheupstuk op een groot stuk bakpapier.
  • Meng de gesmolten boter met de honing en sojasaus en bestrijk het vlees rondom met dit mengsel.
  • Verdeel de kaneelstokjes, steranijs, kardemompeultjes en knoflookteentjes over het vlees.
  • Vouw het bakpapier dicht zodat het vlees goed ingepakt is.
  • Plaats het pakket op een bakplaat en bak gedurende 35 minuten in de oven.
  • Haal het vlees uit de oven, laat 5 minuten rusten en snijd het in plakken.

Notities

Serveertip:

Serveer met geroosterde groenten en aardappelpuree voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Shiraz of Malbec past perfect bij de kruidige smaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 50g | Vet: 26g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Hartige Bladerdeeghapjes met Salami en Tomatensaus

Hartige Bladerdeeghapjes met Salami en Tomatensaus

Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met salami, komkommer en tomatensaus zijn perfect voor elke borrel of feestje. Snel, simpel en heerlijk!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 150 g salami in blokjes
  • ¼ komkommer zonder zaadjes, in blokjes
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 4 el tomatensaus Tomato Frito
  • Bloem voor bestuiven van werkblad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestuif het werkblad met wat bloem en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Klop het ei los met 1 eetlepel water.
  • Snijd de salami en komkommer in kleine blokjes en doe in een kom.
  • Voeg de fijngehakte peterselie en tomatensaus toe en meng goed.
  • Schep 1 eetlepel vulling op elk plakje bladerdeeg.
  • Bestrijk de randen met losgeklopt ei en vouw het bladerdeeg dubbel.
  • Druk de randen goed dicht met een vork om een kartelrand te maken.
  • Bestrijk de bovenkant met een beetje ei.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en plaats de bladerdeeghapjes erop.

Notities

Serveertip:

Serveer warm met een frisse yoghurtdip of een pittige chilisaus.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij deze hartige hapjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Bieten-Veldslastamppot met Kabeljauwpakketjes

Bieten-Veldslastamppot met Kabeljauwpakketjes

Een gezonde en smaakvolle stamppot met rode bieten en veldsla, geserveerd met delicate kabeljauw in een pakketje. Perfect voor een doordeweekse avond vol comfort en voedingswaarde.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 150 g veldsla
  • 1 bosje dille
  • 1 dl droge witte wijn
  • 300 g kabeljauw
  • 500 g kruimige aardappels
  • 4 lente-ui
  • 50 g boter
  • 500 g voorgekookte bieten
  • l demi-crème fraîche
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Knip 4 vierkante vellen bakpapier en verdeel de kabeljauw in 4 gelijke stukken, leg ze midden op elk vel.
  • Hak de dille grof en verdeel de helft ervan samen met wat vlokjes boter over de vis.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vouw de pakketjes dicht, giet een klein scheutje witte wijn door de laatste opening en bind de pakketjes dicht met een touwtje.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat en laat de vis in de oven in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Kook intussen de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Breng in een andere pan ruim water aan de kook, verwijder de schil van de bieten en kook ze 3 minuten.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes.
  • Verwarm de crème fraîche op laag vuur, voeg de rest van de gehakte dille toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de bieten grof en stamp ze met de aardappelen tot een grove stamppot.
  • Roer de warme room erdoor en schep daarna snel de veldsla en de lente-ui door.
  • Serveer de stamppot direct met de vispakketjes.

Notities

Variatietips:
  • Vervang de veldsla door kleinbladige spinazie of gesneden andijvie. -
  • Vervang het vispakketje door een pakketje met een plak feta van 50 gr, besprenkeld met olijfolie en 2 eetlepels versgehakte tuinkruiden.
  • Zet vervolgens 12 minuten in de oven.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse Sauvignon Blanc of een andere droge witte wijn om de zachte smaken van de vis en de romige stamppot te accentueren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g