Rabarber Frangipane Plaattaart
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 3-4 rabarberstengels
- 120 g boter op kamertemperatuur
- 120 g suiker
- 120 g amandelmeel
- Merg van 0.5 vanillestokje
- 2 eieren
- 1 ei om te bestrijken
- Een beetje suiker om te bestrooien
- Honing om achteraf te besprenkelen
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het deeg uit op het bakpapier.
Klop de zachte boter op hoge snelheid los met een handmixer.
Voeg de eieren en een deel van de suiker toe en klop door tot het mengsel licht en luchtig is.
Voeg de rest van de suiker, het vanillemerg en amandelmeel toe en klop op lage snelheid tot alles goed gemengd is.
Verdeel de frangipane gelijkmatig over het deeg, laat de randen een beetje vrij.
Snijd de rabarberstengels in de lengte doormidden en vervolgens op lengte zodat ze precies op het deeg passen.
Leg de rabarber op de frangipane.
Bestrijk de randen van het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi het geheel met wat suiker.
Bak de taart gedurende 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Laat de taart afkoelen en besprenkel met honing naar smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti vormt een heerlijke combinatie met de frisse rabarber en de rijke frangipane
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 0.4g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55
Havermout-Rabarbertaart met Knapperige Kruimels
Deze havermout-rabarbertaart combineert een knapperige kruimellaag met de frisse smaak van rabarber. Perfect als dessert of bij de koffie!
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 60 g bloem
- 60 g grove havermoutvlokken
- 150 g suiker
- ½ tl kaneel
- 1 tl sinaasappelschil geraspt
- 75 g zachte boter
- 500 g rabarber geschild en in 1 cm brede stukjes gesneden
- 4 lange vingers of biscuit fijn gemalen
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het taartdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Meng in een kom de bloem, havermoutvlokken, 75 g suiker, kaneel en sinaasappelschil tot een gelijkmatig mengsel.
Voeg de zachte boter toe en kneed met je handen tot een kruimelig deeg.
Plaats het kruimelmengsel in de koelkast.
Meng de rabarberstukjes met de resterende 75 g suiker en laat 30 minuten rusten.
Giet daarna het overtollige water af.
Rol het deeg met het bijgeleverde bakpapier uit en leg het in een taartvorm.
Druk met het uitstekende deeg de randen stevig aan om ze te versterken.
Verdeel de gemalen lange vingers over de bodem en leg de uitgelekte rabarberstukjes erbovenop.
Haal het kruimelmengsel uit de koelkast en strooi dit gelijkmatig over de rabarber.
Bak de taart in het midden van de oven gedurende 35 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
Laat de taart afkoelen en bestuif vlak voor het serveren met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Muscat, die de fruitige en zoete smaken van de taart aanvult.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55
Citroen-Frambozenrol met Granita van Mousserende Wijn
Een verrukkelijk en verfrissend dessert van luchtige meringue met citroenroom, frambozen en een zelfgemaakte mousserende granita.
inclusief invriestijd4 uur uur 30 minuten min
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
Diepvriesdoos
Kommen (2)
garde of mixer
theedoek
Voor de granita:
- 100 g suiker
- 500 ml mousserende witte wijn bijv. Fontanafredda Moscato d'Asti
- 250 ml water
- 300 ml vers citroensap ca. 6 citroenen
Voor de meringue:
- 6 eiwitten
- 200 g suiker
- 1 theelepel maïzena
- 1 theelepel witte wijnazijn
- Enkele druppels vanillearoma
Voor de vulling:
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1-2 eetlepels citroensap
- ½ pot lemon curd ca. 170 g
- 300 g verse frambozen
Voor de garnering:
- Poedersuiker
- Overgebleven frambozen
Granita:
Breng in een steelpan de suiker, mousserende wijn en water aan de kook.
Roer tot de suiker volledig is opgelost.
Laat het mengsel afkoelen en meng met het citroensap.
Giet het mengsel in een diepvriesdoos en zet in de vriezer.
Haal de doos na 30 minuten uit de vriezer en roer met een vork de ijskristallen los.
Herhaal dit proces minstens vijf keer totdat grove ijskristallen ontstaan.
Meringue:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Maak alle keukengerei vetvrij met een halve citroen.
Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe, tot het mengsel dik en glanzend is.
Zeef de maïzena boven het eiwit en voeg de azijn en vanillearoma toe.
Spatel voorzichtig door het eiwitmengsel.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken een rechthoek van 22x33 cm.
Strijk het eiwitmengsel gelijkmatig uit over het bakpapier.
Bak de meringue 20 minuten in de oven, tot deze droog is.
Vulling:
Klop de slagroom met poedersuiker lobbig.
Meng met citroensap naar smaak.
Bestrooi een groot vel bakpapier met poedersuiker en leg de meringue erop.
Strijk de lemon curd over de meringue en verdeel de citroenroom gelijkmatig.
Leg de helft van de frambozen op de room en rol de meringue voorzichtig op met behulp van het bakpapier.
Laat de rol minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Serveren:
Snijd de meringuerol in plakken en leg ze op dessertborden.
Garneer met de overgebleven frambozen en strooi poedersuiker erover.
Schep de granita in champagneglazen en serveer naast de meringuerol.
Serveertip:
Vervang de zelfgemaakte granita door kant-en-klare citroensorbetijs als je tijd wilt besparen.
Wijnadvies:
Een glas mousserende wijn zoals Fontanafredda Moscato d'Asti past perfect bij dit dessert, met zijn frisse en lichtzoete smaak.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 36g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55
Zomerfruit strudel met roomkaas en poedersuiker
Een heerlijke strudel met frisse zomerfruitvulling, romige roomkaas en een krokant laagje poedersuiker.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Oostenrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg 270 g
- 200 g roomkaas
- 2 tl maizena
- 35 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 350 g zomerfruit mag ook uit de diepvries
- 75 g suiker
- Rasp van ½ citroen
- 2 el citroensap
- 2 el maizena
- 1 ei
- Poedersuiker om te bestrooien
Breng het fruit met de suiker aan de kook in een pan tot het een vloeibaar geheel is.
Prak grote stukken fruit met een vork, maar laat kleine stukjes intact.
Voeg de maizena, losgeroerd met citroensap en citroenrasp, toe.
Laat pruttelen tot de saus gebonden is, voeg indien nodig extra suiker toe.
Laat de vulling afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer de helft van de roomkaas los met maizena en (vanille)suiker, en meng de andere helft erdoor.
Bewaar het roomkaasmengsel in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220°C en haal het bladerdeeg 10 minuten van tevoren uit de koelkast.
Rol het bladerdeeg uit op bakpapier.
Snijd het deeg in een strook van 11 cm en een van 13 cm.
Maak eventueel figuurtjes van de strook van 13 cm en bewaar deze.
Verdeel het roomkaasmengsel over de 11 cm brede strook, laat 1,5 cm vrij aan de randen.
Voeg de afgekoelde fruitvulling toe.
Klop het ei los en bestrijk de randen van de strook.
Vouw de strook met de decoraties over de strook met vulling en druk de randen aan met een vork.
Bestrijk de bovenkant met ei en plak de decoraties erop.
Bak de strudel in de oven gedurende 30 minuten tot hij goudbruin is.
Laat afkoelen en bestuif met poedersuiker voor het serveren.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, accentueert de fruitige smaken van de strudel.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55
Pesto-Parmezaan Twisters met Pijnboompitten
Knapperige twisters met groene pesto, Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten. Perfect als borrelhapje of bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers spelt-pizzadeeg Tante Fanny
- 4 eetlepels groene pesto Genovese
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
- 4 tomaten fijngehakt
- Sesamzaadjes om te bestrooien
- 1 ei geklutst
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
Verwerk het pizzadeeg direct uit de koelkast.
Snijd het deeg in twee gelijke stukken.
Bestrijk één helft van het deeg met 2 eetlepels pesto.
Doe hetzelfde met de andere helft en leg deze apart.
Strooi de Parmezaanse kaas over één helft en verdeel de fijngehakte tomaten en geroosterde pijnboompitten erover.
Leg de apart gehouden deeghelft met de ingesmeerde kant naar beneden op de belegde helft en druk licht aan.
Snijd het dubbele deeg in vier banen.
Neem de uiteinden van elke baan tussen je duim en wijsvinger en draai ze in tegenovergestelde richting om een twister te vormen.
Leg de twisters op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het geklutste ei.
Bestrooi met sesamzaadjes en bak de twisters in de onderste helft van de oven gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Dek ze eventueel af met aluminiumfolie als ze te donker worden.
Serveertip:
Serveer de twisters warm als borrelhapje of als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino, die de hartige en nootachtige smaken mooi complementeert.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55
Mediterrane Galette met Geroosterde Ratatouille
Deze knapperige galette met geroosterde ratatouille en feta is een smaakvolle en kleurrijke maaltijd, ideaal voor een lichte lunch of diner.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg
- 2 paprika's rood en geel, in stukken van 2 cm gesneden
- 1 kleine aubergine in stukken van 2 cm gesneden
- 1 kleine courgette in stukken van 2 cm gesneden
- 1 grote rode ui in stukken van 2 cm gesneden
- 4 teentjes knoflook geperst
- Peper en zout naar smaak
- 2 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
- 4 eetlepels olijfolie
- 350 g tomaten gehalveerd
- 75 g feta in blokjes (of olijven voor een veganistische optie)
- 1 eetlepel pijnboompitten
- Verse basilicumblaadjes
Verwarm de oven voor op 220°C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Snijd de aubergine, courgette, ui en paprika's in stukken van ongeveer 2 cm en leg ze samen met de knoflook op een bakplaat.
Bestrooi de groenten met Provençaalse kruiden, zout en peper, en besprenkel met olijfolie.
Meng goed.
Rooster de groenten gedurende 25 minuten in de oven, draai ze halverwege om.
Voeg de gehalveerde tomaten toe aan de geroosterde groenten en rooster nog 10 minuten.
Laat de groenten afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 15 minuten) en meng er verse basilicumblaadjes door.
Controleer de smaak en voeg indien nodig zout toe.
Rol het bladerdeeg uit op het bijbehorende bakpapier.
Verdeel de ratatouille over het bladerdeeg, laat een rand van 5 cm rondom vrij.
Strooi de blokjes feta over de groenten en breng op smaak met peper.
Vouw de randen van het deeg over de vulling en bestrijk de rand met water.
Bestrooi eventueel met extra Provençaalse kruiden.
Bak de galette 25-30 minuten in de oven, tot hij goudbruin en krokant is.
Strooi in de laatste 10 minuten van de baktijd de pijnboompitten over de galette, zodat ze licht geroosterd worden.
Serveertip:
Serveer de galette met een frisse groene salade en een glaasje rosé voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een frisse rosé.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 9g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55
Zoete Aardbeienpizza met Mascarpone en Aardbeienjam
Deze romige aardbeienpizza met mascarpone en aardbeienjam is een verrukkelijk dessert, ideaal als afsluiting van een Italiaanse maaltijd of als zoete verwennerij.
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers pizzadeeg
- 500 g mascarpone
- 100 ml room
- 3 eetlepels suiker
- Het merg van 1 vanillestokje
- 2-3 eetlepels aardbeienjam
- 2 eetlepels water
- 300 g aardbeien gehalveerd
- Verse muntblaadjes ter garnering
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte.
Rol het pizzadeeg direct uit op het bijgeleverde bakpapier op een bakplaat.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de bodem gedurende 20 minuten in de oven, tot hij goudbruin en krokant is.
Laat de pizzabodem volledig afkoelen.
Klop in een kom de mascarpone, room, suiker en vanillemerg tot een gladde en romige massa.
Bestrijk de afgekoelde pizzabodem met de mascarponecrème.
Verwarm in een steelpan de aardbeienjam met water, roer tot een gladde siroop en bestrijk hiermee de aardbeien.
Verdeel de gehalveerde aardbeien over de pizza en druppel de resterende siroop erover.
Garneer met verse muntblaadjes.
Snijd de pizza in stukken en serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze aardbeienpizza met een bolletje vanille-ijs voor een extra decadente ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco of een fruitige rosé, die perfect aansluit bij de zoete en romige smaken.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 30g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55
Dadel-Sinaasappel Bladerdeeghapjes met Sesam
Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met een smeuïge dadel-sinaasappelpuree en bestrooid met sesamzaadjes zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vulling:
- 230 g ontpitte Iraanse dadels
- Rasp van een halve sinaasappel
- 100 ml sinaasappelsap
- 2 tl koekkruiden
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 el sinaasappelbloesemwater
- 1 tl kaneel
Begin met de dadelvulling door de dadels samen met het sinaasappelsap, sinaasappelrasp, koekkruiden, kaneel en vanillesuiker in een pan te doen.
Breng het mengsel aan de kook en laat het op zacht vuur gedurende 5 minuten pruttelen.
Druk al roerend met de achterkant van een lepel op de dadels totdat een gladde puree ontstaat.
Roer het sinaasappelbloesemwater door de dadelpasta en laat deze op een bord afkoelen gedurende 15 minuten.
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkvlak en verdeel het in de lengte in twee gelijke stukken.
Schep de afgekoelde dadelpuree in het midden van beide deegrepen.
Vouw het deeg over de vulling en druk de naden stevig dicht.
Snijd de deegrepen in 12 gelijke stukken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de hapjes met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes.
Bak de hapjes gedurende 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat de hapjes volledig afkoelen en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer de bladerdeeghapjes bij de koffie of thee, of als een licht dessert na een diner.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte dessertwijn zoals een Muscat of een fruitige Riesling, die de zoete en kruidige smaken van de hapjes perfect aanvullen.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55
Vegan Regenboogpizza met Knapperige Groenten
Een kleurrijke vegan regenboogpizza vol verse groenten en een knapperige korst. Perfect voor een eenvoudige en smakelijke maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Pizzadeeg
- 200 g tomatensaus
- 75 g vegan kaas diverse soorten naar keuze
- 1 rode ui in stukjes gesneden
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 1 gele paprika in blokjes gesneden
- 1 groene paprika in blokjes gesneden
- 2 tomaten in blokjes gesneden
- 1 rode biet in blokjes gesneden
- 4 kleine stronkjes broccoli
Verwarm de oven voor op 200°C en rol het pizzadeeg met het bakpapier uit op een bakblik.
Bestrijk het deeg gelijkmatig met de tomatensaus.
Bestrooi de pizza met de vegan kaas en verdeel de stukjes rode ui over de saus.
Verdeel de gesneden groenten in horizontale strepen over de pizza om een regenboogeffect te creëren.
Plaats de pizza in de oven en bak gedurende 20 minuten, of tot de korst goudbruin is en de kaas gesmolten is.
Haal de pizza uit de oven, snijd hem in stukken en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de pizza met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc. Deze versterken de frisse en knapperige smaken van de groenten.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55
Knapperige Bladerdeegpakketjes met Walnoten en Chocolade
Deze knapperige bladerdeegpakketjes gevuld met walnoten, chocolade en een vleugje kaneel zijn perfect als dessert of zoete snack.
Bereidingstijd35 minuten min
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 200 g gehakte walnoten
- 50 g suiker
- 100 ml melk
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl gemalen kardemom
- 50 g grof gehakte chocolade
- 1 ei losgeklopt
- Extra:
- hele walnoten voor decoratie
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Meng in een kom de gehakte walnoten, suiker, melk, kaneel, kardemom en chocolade tot een gelijkmatig mengsel.
Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd het in 8 gelijke stukken.
Bestrijk de randen van elk stuk deeg met losgeklopt ei.
Schep 2 eetlepels van het walnotenmengsel in het midden van elk stuk deeg.
Vouw de hoeken van het deeg naar binnen en druk ze stevig aan om pakketjes te vormen.
Bestrijk de bovenkant van de pakketjes met losgeklopt ei en decoreer elk pakketje met een hele walnoot.
Bak de pakketjes gedurende 20-25 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Haal de pakketjes uit de oven en laat ze enkele minuten afkoelen voordat je ze serveert.
Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een late harvest Riesling, die mooi aansluit bij de zoete en kruidige smaken.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 55