Zalmforel in Zoutkorst met Basilicumsaus
Een sappige hele vis in een zoutkorst, perfect voor een indrukwekkend diner.
inclusief rusttijd50 minuten min
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 hele vis bijv. grote zalmforel, karper of brasem, schoongemaakt
- 1 kg grof zeezout
- 350 g bloem
- 6 eiwitten
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Meng het grove zeezout, de bloem en de eiwitten tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit met een deegroller.
Leg de schoongemaakte vis op het uitgerolde deeg.
Vouw het deeg rondom de vis, zodat deze volledig bedekt is.
Plaats de ingepakte vis op een bakplaat en bak deze in het midden van de oven gedurende 30 minuten.
Laat de vis na het bakken 15 minuten rusten.
Hak de zoutkorst voorzichtig open en verwijder deze.
Serveer de vis met een frisse basilicumsaus.
De zoutkorst zorgt ervoor dat de vis sappig blijft en een heerlijke smaak behoudt. Geniet van dit indrukwekkende hoofdgerecht!
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling past uitstekend bij deze vis.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 5g | Zout: 3.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10
Geroosterde Pompoensoep met Kokosmelk en Korianderpesto
Fluweelzachte pompoensoep met romige kokosmelk en frisse korianderpesto, ideaal voor een feestelijk kerstdiner.
Bereidingstijd50 minuten min
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
Keukenmachine of blender
soeppan
Voor de soep:
- 1 middelgrote pompoen in blokjes
- 1 ui grof gesneden
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- Zout en zwarte peper naar smaak
Voor de korianderpesto:
- 1 bosje verse koriander gewassen en grof gehakt
- 50 g geroosterde pijnboompitten
- 50 g Parmezaanse kaas geraspt
- 1 teentje knoflook
- 100 ml extra vierge olijfolie
- Zout en zwarte peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de pompoenblokjes, ui, knoflook, olijfolie, komijn, koriander, zout en peper.
Spreid het mengsel uit op een bakplaat en rooster 25-30 minuten tot de pompoen zacht en licht gekarameliseerd is.
Doe de geroosterde groenten in een soeppan en voeg de groentebouillon toe.
Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
Roer de kokosmelk erdoor en verwarm opnieuw zonder te laten koken.
Voor de korianderpesto:
Meng de koriander, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie, zout en peper in een keukenmachine tot een gladde pesto.
Serveer de soep in kommen en druppel een lepel korianderpesto over elke portie.
Garneer eventueel met een swirl kokosmelk.
Heerlijk met vers gebakken brood of een krokant toastje.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10
Chocolade Schuimpuntjes
Calories:
Author: Auteur onbekend
stervormige spuitmond
rooster
magnetron
- 3 eiwitten
- 100 g suiker
- 75-100 g pure chocolade
- 1 eetlepel olie
Verwarm de oven voor op 125°C.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Doe de eiwitten in een droge en vetvrije kom.
Klop de eiwitten los en voeg tijdens het kloppen de helft van de suiker toe.
Meng dan de rest van de suiker erdoor.
Doe het schuim in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit toefjes op de bakplaat.
Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten.
Het schuim is klaar als het stevig aanvoelt.
Trek het bakpapier met de schuimpuntjes op een rooster en laat ze afkoelen.
Hak de chocolade fijn en smelt deze met olie au bain-marie of in de magnetron.
Laat het iets afkoelen en doop de onderkant van de schuimpuntjes erin.
Laat de schuimpuntjes uitharden op een stuk bakpapier.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10
Bietenrisotto
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Calories:
Author: Christine Brekelmans
- 750 ml bietensap
- 2 uien fijngehakt
- 1 eetlepel roze peperbessen optioneel
- Olijfolie om in te bakken
- 400 gram risotto
- 4 rode bieten in blokjes gesneden
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram gemalen cashewnoten
- 1,5 eetlepel honing
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels frambozenazijn
- 75 gram rucola
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Breng het bietensap aan de kook in een pan.
Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de fijngehakte ui.
Voeg de blokjes rode biet toe aan de pan samen met de risotto.
Giet een beetje bietensap in de pan en laat de rijst gaar worden.
Voeg indien nodig meer bietensap toe tot de rijst gaar is.
Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar en verspreid de zonnebloempitten en gemalen cashewnoten erop.
Besprenkel met honing en voeg zout en peper toe.
Leg hier bovenop de plakken Parmezaanse kaas.
Bak de bakplaat ongeveer 10 minuten in de oven, houd het goed in de gaten.
Breng de risotto op smaak met frambozenazijn, zout en peper.
Roer de geraspte Parmezaanse kaas door de risotto.
Hak de rucola grof en meng het door de risotto.
Serveer de bietenrisotto in diepe borden, garneer met extra rucola en Parmezaanse kaas en leg de plakken kaas met noten en pitten er bovenop.
- Voor een veganistische versie kun je de Parmezaanse kaas vervangen door veganistische kaas of gistvlokken.
- Deze bietenrisotto is heerlijk als hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrilde groenten.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht en vult de smaken mooi aan.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10
Heerlijke Speculaaskoek
Deze speculaaskoek is de perfecte traktatie bij een kopje koffie. Kruidig en krokant, ideaal voor de wintermaanden of een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten min
nacht rusten1 dag d
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g bruine basterdsuiker
- 150 g roomboter
- 10 g speculaaskruiden
- Snufje zout
Plaats het zelfrijzend bakmeel in een ruime kom en voeg de in stukken gesneden roomboter toe.
Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
Voeg de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout toe.
Kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg.
Dek het deeg af met plasticfolie en laat het minimaal een nacht in de koelkast rusten.
Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 7 mm dikte en leg het op een ingevette bakplaat of bakpapier.
Bak de speculaaskoek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten tot hij gaar is.
Laat de koek afkoelen; hij wordt harder tijdens het afkoelen.
Breek de koek in grote stukken.
let op:
De koek is nog zacht en wordt hard tijdens het afkoelen).
Laat de speculaaskoek afkoelen en breek deze in grote stukken.
Opmerking:
- Als je een glanzende bovenkant wilt, klop dan een ei los en bestrijk het deeg
ermee voordat je het bakt (gebruik niet alles).
- Voor amandelspeculaas kun je wat
geschaafde amandelen over de bovenkant strooien.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete wijn zoals een Moscato d'Asti of een glaasje warme glühwein past goed bij deze speculaaskoek, die heerlijk combineert met de kruiden en de zoetheid van de koek.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10
Collettes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 g witte chocolade in stukken
Vulling:
- 150 g pure chocolade met sinaasappelsmaak
- 1 ½ dl slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt de witte chocolade au bain-marie.
Verdeel de gesmolten witte chocolade over 20 papieren bonbonvormpjes, en bestrijk ook de zijkanten met chocolade.
Leg de bonbons ondersteboven op de bakplaat en laat ze stollen.
Verwijder voorzichtig de papieren vormpjes.
Smelt de chocolade met sinaasappelsmaak.
Klop de slagroom en poedersuiker tot een glad mengsel.
Meng de gesmolten chocolade met de slagroom en suiker en zet dit in de koelkast tot het stevig genoeg is om te spuiten.
Vul een spuitzak met een stervormige spuitmond met het mengsel en spuit wat in elk chocoladebakje.
Bewaar de collettes in de koelkast tot gebruik.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10
Chocolade Mascarpone Bakjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Vulling:
- 100 g melkchocolade
- 200 g mascarpone
- ¼ theelepel vanille-extract
- Cacaopoeder
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt de pure chocolade au-bain-marie.
Verdeel de gesmolten chocolade over 20 papieren bonbonvormpjes en bestrijk ook de zijkanten met chocolade.
Plaats de vormpjes ondersteboven op de bakplaat en laat de chocolade stollen.
Verwijder voorzichtig de papieren vormpjes zodra de chocolade is afgekoeld.
Smelt de melkchocolade voor de vulling.
Roer het vanille-extract en de gesmolten melkchocolade door de mascarpone totdat je een glad mengsel krijgt.
Laat het mengsel afkoelen tot het stevig genoeg is om te spuiten, terwijl je af en toe roert.
Doe de mascarponevulling in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit de vulling in de chocoladebakjes.
Bestrooi de bakjes met wat cacaopoeder voor het serveren.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10
Gevulde Tomaten met Geitenkaas en Tempura Beslag
Deze verfijnde gevulde tomaten met geitenkaas, omhuld door krokant tempura beslag, maken elke speciale gelegenheid bijzonder. Perfect als elegant voorgerecht.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 16 pomodori tomaten
- 8 takjes tijm
- 8 tenen knoflook
- Olijfolie
- Peper
- Zeezout
- 250 g geitenkaas
SAUS:
- 1 bos peterselie
- 1 bos waterkers
- 3 dl bouillon
- 40 g boter
- ½ dl olijfolie
- ½ knolselderij
- 1 bos basilicum
TEMPURABESLAG:
- 80 g bloem
- 40 g zetmeel
- 5 g bakpoeder
- IJswater
- Zout
- Instructies:
POMODORI'S:
Halveer de tomaten en verwijder de zaden.
Bedek een bakplaat met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Leg de gehalveerde tomaten met de snijkant naar beneden op de bakplaat.
Bestrooi met gehakte tijm en knoflook, zout en peper, en besprenkel met olijfolie.
Droog de tomaten in een oven van 100°C gedurende ongeveer 2 uur.
SAUS:
Kook de peterselie en waterkers gedurende 4 minuten, laat uitlekken en pureer met de helft van de bouillon.
Verwarm de rest van de bouillon, voeg de puree toe, breng aan de kook en monteer met boter en olijfolie.
Breng op smaak met zout en peper.
KAAS:
Verdeel de geitenkaas in 32 gelijke stukken.
TEMPURABESLAG:
Meng bloem, zetmeel, bakpoeder en zout in een kom en roer er ijswater onder tot een niet te dik beslag ontstaat.
MONTAGE:
Plaats een stuk geitenkaas op elke gehalveerde tomaat en vouw de tomaat om de kaas.
Haal de gevulde tomaten door het beslag en frituur ze in olie op 180°C.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de saus en de knolselderij in een beetje water en boter.
Serveer de gefrituurde tomaten op de saus en garneer met een takje basilicum.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij deze gevulde tomaten met geitenkaas.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10
Tartaar van Zalm met Mosterdmayonaise en Knapperig Stokbrood
Een verfijnd voorgerecht van lichte gerookte zalm, geserveerd met knapperig stokbrood, kwarteleitjes, en een romige mosterdmayonaise. Dit gerecht combineert texturen en smaken tot een elegante start van elk diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Ringen voor opmaak
Verklikker voor de oven
Voor de tartaar:
- 16 flinterdunne plakjes stokbrood
- Olijfolie naar smaak
- Truffelolie naar smaak
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- 360 g wilde zalm licht gerookt en in plakjes gesneden
- 6 verse kwarteleitjes
- Roquette sla naar smaak
- Frisée sla naar smaak
Voor de mosterdmayonaise:
- 2 eidooiers
- 1 dl witte wijnazijn
- 1 dl olijfolie
- 1 eetlepel groene mosterd met tuinkruiden
- 1 eetlepel poedersuiker
Voor de tartaar:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bestrijk de plakjes stokbrood met olijfolie en bak ze goudbruin in de oven.
Laat afkoelen.
Bak het ontbijtspek krokant in een koekenpan en laat afkoelen.
Snijd de lichte gerookte zalm in plakjes en meng deze met een beetje olijfolie.
Bak de kwarteleitjes in een pan tot ze gaar zijn.
Was de roquette en frisée sla en laat goed uitlekken.
Voor de mosterdmayonaise:
Meng de eidooiers met de witte wijnazijn in een kom.
Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl je blijft kloppen, tot een romige mayonaise ontstaat.
Roer de groene mosterd en poedersuiker erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Dresseren:
Gebruik een ring om het gerecht op te maken.
Begin met een laagje krokant ontbijtspek, gevolgd door een laagje zalm.
Voeg een beetje sla toe en leg een gebakken kwarteleitje bovenop.
Garneer het gerecht met een lepel mosterdmayonaise en serveer met de knapperige stokbroodplakjes.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10
Tartaar van Asperges en Garnalen met Krokantje en Yoghurtmayonaise
Een verfijnd voorgerecht van tartaar van witte en groene asperges, garnalen, en een zelfgemaakt krokantje. Geserveerd met een frisse yoghurtmayonaise en garneer met eetbare planten zoals bulls blood voor een prachtig bord en volle smaak.
Bereidingstijd45 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Garnituur:
- Bieslook voor garnering
- Bulls blood eetbare plant
- Olijfolie
- Zout
- Peper
Krokantje:
- 75 g eidooier
- 40 g suiker
- 90 g eiwit
- 50 g suiker
- 80 g bloem
- 20 g amandelpoeder
Tartaar:
- 1 kg witte asperges
- 1 kg groene asperges
- 500 g garnalen
- 2 sjalotten
- ¼ bosje bieslook
Mayonaise:
- 100 g eidooiers
- Zout
- Peper
- Mosterd
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 dl zonnebloemolie
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl Hojiblanca olijfolie
- Worcestersaus naar smaak
Saus:
- Mayonaise bereid zoals hierboven
- 1 theelepel yoghurtpoeder
- 1 dl yoghurt
- ½ dl witte vermouth
Tartaar:
Schil de witte asperges en snijd zowel de witte als de groene asperges in kleine blokjes.
Blancheer de asperges apart en laat ze goed uitlekken.
Snipper de sjalotten fijn en hak de bieslook fijn.
Snijd de garnalen klein en meng met de asperges, sjalotten en bieslook.
Voeg de mayonaise toe tot het mengsel samenhangend is.
Breng op smaak met zout en peper.
Druk het tartaarmengsel in ringen en zet in de koelkast.
Mayonaise:
Klop de eidooiers met zout, peper, mosterd en witte wijnazijn.
Voeg geleidelijk de oliën toe terwijl je blijft kloppen tot een gladde mayonaise ontstaat.
Breng op smaak met een scheutje Worcestersaus.
Krokantje:
Klop de eidooiers wit met de suiker.
Klop de eiwitten stijf, voeg de suiker toe en spatel voorzichtig door het dooiermengsel.
Spatel de bloem en het amandelpoeder erdoor.
Spuit dunne repen op een bakplaat en bak af in de oven op 180°C tot ze lichtbruin zijn.
Laat afkoelen.
Garnituur:
Plaats de tartaar in het midden van het bord.
Spuit wat van de saus op het bord rondom de tartaar.
Garneer met bulls blood, stengels bieslook en het krokantje.
Druppel olijfolie over de tartaar en serveer als voorgerecht.
Wijnadvies:
Combineer dit verfijnde gerecht met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Chardonnay, die de lichte en frisse smaken van asperges en garnalen mooi aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 10