Ski Vlaai met Kersen en Merengue
Heerlijke ski vlaai met kersen, merengue en mascarpone slagroom. Een feestelijke taart voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 1 taart
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
spuitzak met spuitmond
taartrooster
vlaaivorm
Bodem:
- 1 ei
- 15 gram verse gist of 8 gram droge gist
- 25 gram basterdsuiker
- 250 gram bloem
- 3 gram zout
- 50 ml melk
- 75 gram boter
Merengue staafjes:
- 100 gram eiwit 3-4 eieren
- 100 gram poedersuiker
- 100 gram suiker
Topping:
- 150 gram mascarpone
- 500 ml slagroom
- 70 gram poedersuiker
Vulling:
- 1 grote pot kersen
- 3 koffielepels aardappelzetmeel 24 gram
- 50 gram suiker
Merengue staafjes:
Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk de suiker toe.
Voeg de poedersuiker toe en klop verder.
Spuit lange staven op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de merengue 1,5 uur op 80°C (hetelucht) met de ovendeur op een kier.
Deeg voor de bodem:
Meng alle ingrediënten (behalve zout) in een keukenmachine en kneed 5 minuten.
Voeg zout toe en kneed nog 25 minuten.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
Rol het deeg uit en leg in een ingevette vlaaivorm.
Prik gaatjes in de bodem en rol de randen af.
Bedek de bodem met bakpapier en bakparels en bak 20 minuten op 200°C.
Verwijder het bakpapier en laat de bodem afkoelen.
Kersenvulling:
Doe de kersen met het sap in een steelpan.
Meng aardappelzetmeel met een beetje kersensap tot een papje.
Voeg suiker toe aan de kersen en breng aan de kook.
Voeg het papje toe en roer tot de kersen ingedikt zijn.
Schenk de kersen in de vlaaibodem en laat afkoelen in de koelkast.
Topping en afwerking:
Breek de merengue staven in stukjes.
Klop slagroom, mascarpone en poedersuiker stijf.
Bedek de vlaai met een laag slagroom.
Strooi de merengue staafjes over de vlaai.
Serveertip:
Serveer de ski vlaai gekoeld.
Wijnadvies:
- Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de vlaai.
- Fruitige witte wijn (bijv. Riesling): De fruitige tonen van de wijn complementeren de kersen en merengue.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41
Katenspek Soepstengels
Krokante soepstengels met katenspek, heerlijk bij de soep of als borrelhapje.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
Trommel (afgesloten)
- 150 ml water
- 200 gram katenspek in plakjes
- 250 gram mix voor witbrood
- 4 eetlepels knoflookolie
Meng de broodmix met het lauwwarme water en 2 eetlepels knoflookolie in een kom.
Kneed de ingrediënten volgens de verpakking tot een soepel deeg.
Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in 24 stukjes.
Rol de stukjes deeg tussen de handen tot worstjes en rol verder uit tot dunne 'potloden' van 20 cm.
Leg de soepstengels op de bakplaat en bestrijk met de rest van de knoflookolie.
Bak de soepstengels in het midden van de oven in 10 minuten lichtbruin en gaar.
Zet de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de soepstengels nog 10 minuten krokant worden.
Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel.
Wikkel aan de bovenkant van elke soepstengel een plakje katenspek.
Leg de soepstengels op een schaal.
Serveertip:
Serveer de soepstengels bij erwtensoep of als borrelhapje.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41
Roomkaasletters met Crostini
Romige roomkaasletters met knapperige crostini, een elegant en smaakvol hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten min
Totale tijd15 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 stokbrood
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels honing-mosterddressing
- 75 gram rucola slamelange
- 735 gram roomkaas
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd het stokbrood schuin in dunne plakken.
Leg de plakken brood op een bakplaat en bestrijk ze met olijfolie.
Bak de crostini's 10-12 minuten goudgeel en knapperig.
Roer de roomkaas los in een kom en voeg peper toe.
Schep de roomkaas in een spuitzak.
Spuit de eerste letter van de namen van de tafelgenoten op kleine borden.
Meng de rucola met de honing-mosterddressing in een kom.
Voeg zout en peper toe.
Leg een toef sla bovenop de kaasletters en leg de crostini's ernaast.
Serveertip:
Serveer de roomkaasletters direct.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrus tonen die goed past bij de roomkaas en mosterd.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de roomkaas complementeert.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41
Zachte Melkbroodjes voor Ontbijt
Heerlijk zachte melkbroodjes, perfect voor een ontspannen ontbijt. Makkelijk te maken en het lekkerst als ze nog warm zijn.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
rijstijd20 minuten min
Servings: 12
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1-2 eetlepels room
- 10 gram zout
- 15 gram gist vers of 1 zakje gedroogde gist
- 2,8 dl melk
- 450 gram bloem voor witbrood
Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water.
Verwarm de melk tot 37-38°C.
Verwarm de bloem in een kom in de oven (50°C).
Meng zout, gistoplossing en warme melk door de bloem.
Kneed tot een soepel deeg, vorm een bal en leg in de kom.
Bedek de kom en laat het deeg 1 uur rijzen.
Bestuif een bakplaat met bloem.
Sla het deeg terug, kneed kort en vorm een rol.
Verdeel de rol in 12 gelijke delen en vorm bolletjes.
Bedek de bolletjes en laat ze 15-20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Leg de bolletjes ondersteboven op de bakplaat.
Maak een snee in de bolletjes en laat ze kort rijzen.
Bak de broodjes 15 minuten op 220°C.
Temper de oven tot 190°C en bak nog 5-10 minuten.
Bestrijk de broodjes met room voor glans.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
In dit recept wordt melk gebruikt in plaats van water, omdat dit de korst zachter maakt.
Serveertip:
Serveer de broodjes warm met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past perfect bij deze zachte broodjes.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41
Traditionele Duivekater Brood
Een traditioneel zoet Nieuwjaarsbrood, de Duivekater. Heerlijk met roomboter.
Servings: 1 brood
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen geraspte schil
- 1 ei losgeklopt
- 100 gram suiker
- 2 dl water warm
- 2 theelepels zout
- 40 gram gist vers of 20 gram gedroogde gist
- 500 gram bloem
- 75 gram roomboter zacht
Doe de bloem in een kom, maak een kuil en brokkel de gist erin.
Strooi 2 theelepels suiker over de gist en giet er warm water op.
Klop tot een glad papje en voeg de rest van het water toe.
Klop 1/4 van de bloem erdoor en besla het mengsel 1 minuut.
Dek het beslag af met bloem en laat 20 minuten rijzen.
Voeg de rest van de suiker, citroenschil, boter en zout toe.
Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten tot het loslaat.
Vorm een bol, bedek met plastic en laat 60 minuten rijzen.
Vet een bakplaat in.
Rol het deeg uit tot een ovaal van 40-50 cm met puntige uiteinden.
Leg het deeg op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen.
Knip de uiteinden in en krul de repen om.
Kerf figuurtjes in het deeg.
Bestrijk met ei en laat 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200-225°C.
Bestrijk nogmaals met ei en bak de Duivekater 25-30 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de Duivekater met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij dit zoete brood.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41
Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel
Luchtige sneeuwballen met een vleugje sinaasappel, omhuld met chocolade en poedersuiker. Een feestelijke traktatie voor de winterse dagen.
excl. afkoelen en opstijven2 uur uur
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel sinaasappellikeur
- 12 satéprikkers
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 75 gram chocolade
- Kaneel
- Poedersuiker gezeefd + om te bestuiven
Klop de eiwitten stijf.
Klop de poedersuiker en sinaasappellikeur erdoor tot pieken ontstaan.
Verwarm de oven voor op 120°C.
Schep bollen op bakpapier met een ijsbolletjestang.
Maak pieken op de bollen met een lepel.
Bak de bollen 90 minuten in de oven tot ze droog zijn.
Laat de bollen afkoelen op een rooster.
Verwarm water en suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost.
Steek de bollen op satéprikkers.
Bestrijk de bollen met suikerstroop en laat hard worden.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Strijk chocolade op de platte kanten van de bollen.
Plak twee bollen tegen elkaar.
Laat de chocolade opstijven in de koelkast.
Bestuif de sneeuwballen met poedersuiker en kaneel.
Serveertip:
Serveer de sneeuwballen als feestelijke traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, past goed bij de chocolade en sinaasappel.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41
Gevuld Speculaashart met Amandelspijs
Een heerlijk gevuld speculaashart met amandelspijs, perfect voor Sinterklaasavond.
Voorbereidingstijd2 uur uur
rusten1 uur uur
Servings: 20 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 50 gram amandelen
- 500 gram bloem
- 250 gram basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- 250 gram roomboter in blokjes
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel citroenrasp
- 450 gram amandelspijs
Zeef de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk en citroenrasp toe.
Voeg de boter toe en wrijf met koele handen tot kruimels.
Kneed snel tot een samenhangend deeg.
Dek af en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Kneed de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het ei tot een stevige pasta.
Voeg eventueel wat water toe (niet te veel).
Teken en knip een kartonnen hart van 30x20 cm.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot 3 mm dik.
Rol de amandelspijs uit tot dezelfde dikte.
Snijd met het kartonnen hart twee deeg-harten en een amandelspijs-hart uit.
Leg een deeg-hart op de bakplaat, dan het amandelspijs-hart en dek af met het andere deeg-hart.
Pak het hart in met aluminiumfolie, laat de bovenkant vrij.
Bestrijk met de rest van het ei en versier met amandelen.
Bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
Laat 10 minuten afkoelen en verwijder de folie.
Laat verder afkoelen.
Serveertip:
Serveer met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41
Zelfgemaakte Knapperige Kruidnootjes
Deze knapperige, zelfgemaakte kruidnootjes zijn heerlijk kruidig en een onmisbare traktatie tijdens Sinterklaas. Bak ze zelf en geniet van de geur!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g basterdsuiker
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 40 g boter in kleine stukjes
- 2 eetlepels melk
Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout boven een kom.
Voeg de boter en melk toe en wrijf met de vingers tot kruimels.
Kneed het deeg tot een stevige bal en verpak in huishoudfolie.
Laat het deeg 30 minuten opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol kleine balletjes van het deeg (ca.
1 cm doorsnede) en druk ze iets platter op de bakplaat.
Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in ca.
20 minuten goudbruin en gaar.
Laat ze afkoelen en bewaar ze luchtdicht.
Serveertip:
Meng 50 g fijngehakte pure chocolade door het deeg voor een extra lekkere twist.
Wijnadvies:
Lekker bij een glas warme chocolademelk of een kruidige glühwein.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41
Chocolade-Dadels met Amandelspijs
Deze luxe dadels gevuld met romige amandelspijs en gedipt in chocolade zijn een heerlijk zoete traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd55 minuten min
Totale tijd55 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels amandelen
- 175 g amandelspijs
- ½ theelepel sinaasappelschil geraspt
- 1 eetlepel sinaasappellikeur
- 20-25 dadels
- 100 g pure chocolade in stukjes
Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
Meng in een kom het amandelspijs met sinaasappelrasp en sinaasappellikeur.
Voeg de geroosterde amandelen toe en kneed kort tot een stevig mengsel.
Snijd de dadels in de lengte open en verwijder de pitten.
Vul de dadels met het amandelspijsmengsel.
Bekleed een bakplaat of platte schaal met bakpapier.
Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron (1,5-2 minuten op vol vermogen, tussendoor roeren).
Dip de gevulde dadels voor de helft in de gesmolten chocolade en leg ze op het bakpapier.
Laat de chocolade in de koelkast opstijven.
Haal de dadels voor het serveren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Serveertip:
Serveer de chocolade-dadels met een kop verse muntthee of een glaasje dessertwijn.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een PX Sherry of Muscat past perfect bij deze chocolade-dadels.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41
Knapperige Loempiaatjes uit de Oven
Deze knapperige loempiaatjes uit de oven zijn een heerlijk Aziatisch hapje. Gevuld met groenten, gerookte kip en op smaak gebracht met ketjap en sambal, zijn ze perfect voor een borrel of als voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 10 plakjes bladerdeeg diepvries
- 1 zakje soepgroenten
- 125 gram taugé
- 1 eetlepel olie
- 1½ eetlepel ketjap manis
- 100 gram gerookte kipfilet in reepjes
- 3 eetlepels tomatenketchup
- Mespuntje sambal
- Bloem voor het uitrollen
Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat de plakjes bladerdeeg in 10 minuten ontdooien.
Verhit de olie in een wok en bak de soepgroenten en taugé kort (ongeveer 30 seconden).
Haal de pan van het vuur en schep de ketjap manis erdoor.
Laat het mengsel uitlekken en afkoelen in een zeef.
Meng de gerookte kipreepjes door de groenten.
Bestrooi het aanrecht met bloem en rol elk plakje bladerdeeg uit tot een vierkant van 15 cm x 15 cm.
Schep 2 eetlepels van het groente-kipmengsel op één helft van het deeg.
Vouw de andere helft erover en druk de randen stevig dicht met een vork.
Leg de loempiaatjes op de bakplaat en bestrijk de bovenkant met een dun laagje olie.
Bak de loempiaatjes 20 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer met een pittige chilisaus of roer een mespunt sambal door de tomatenketchup voor een extra kick!
Wijnadvies:
Deze loempiaatjes gaan goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 6g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 41