Knapperig bladerdeeg met ham en gepocheerd ei

Knapperig bladerdeeg met ham en gepocheerd ei

Krokant bladerdeeg, smaakvolle Gandaham en een perfect gepocheerd ei.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Hartige taart, Lunch
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 4 plakken Gandaham
  • 4 kleine eieren
  • Tuinkers
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Steek uit de 4 plakjes bladerdeeg rondjes van ongeveer 7 cm.
  • Leg de plakken Gandaham op de bakplaat en plaats de bladerdeegrondjes erop.
  • Bak het bladerdeeg in het midden van de oven gedurende 10 minuten, of tot het goudbruin is.
  • Breek boven elk bladerdeegrondje 1 klein ei.
  • Bak de eieren in de oven nog 10 minuten, of tot het eiwit gestold is maar de dooier nog zacht.
  • Knip de tuinkers los.
  • Haal de bladerdeegpakketjes uit de oven, bestrooi met versgemalen peper en verdeel de tuinkers erover.
  • Serveer direct en geniet!

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een glas mousserende wijn.
Wijnadvies:
Deze knapperige bladerdeeghapjes passen goed bij een lichte, mousserende wijn zoals Prosecco. De frisheid van de wijn balanceert de rijke smaken en verfrist de smaakpapillen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Chocolade Tijgerrol met Roomkaasvulling

Chocolade Tijgerrol met Roomkaasvulling

Deze Chocolade Tijgerrol met romige roomkaasvulling is een ware traktatie! De luchtige biscuit met chocoladepatroon en zachte vulling maken dit een perfect dessert of gebak voor bij de koffie.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Cake, Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 325kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Biscuit:
  • 150 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren kamertemperatuur
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • Schil van 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • ¼ theelepel zout

Vulling:

  • 300 gram roomkaas
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 milliliter vloeibare slagroom
  • 4 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Klop de eieren samen met suiker en zout luchtig.
  • Zeef de bloem en voeg deze geleidelijk toe, meng goed door met een garde.
  • Voeg de geraspte citroenschil en het merg van het vanillestokje toe en spatel dit erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Schep een kwart van het beslag in een aparte kom en meng met de cacaopoeder.
  • Doe dit beslag in een spuitzak.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit met het chocoladebeslag in de lengte tijgerstrepen op het bakpapier.
  • Bak de strepen 2 minuten in de oven.
  • Haal de bakplaat uit de oven en verdeel voorzichtig de rest van het beslag over de tijgerstrepen.
  • Strijk het beslag glad met een siliconen spatel.
  • Bak de cake in 15 minuten gaar in de oven.
  • Laat de cake afkoelen op de bakplaat en bestuif met poedersuiker om plakken te voorkomen.
  • Leg een vel bakpapier en een tweede bakplaat erbovenop en draai het geheel om.
  • Verwijder voorzichtig het bakpapier en draai de cake terug met het tijgerpatroon naar beneden.
  • Verplaats de cake naar een snijplank en snijd de randen bij zodat een mooie rechthoek ontstaat.
  • Hak de chocolade fijn en meng deze met roomkaas, poedersuiker en vloeibare slagroom tot een glad mengsel.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de cake met behulp van een spatel.
  • Rol de cake strak op en leg hem met de naad naar beneden.
  • Snijd de Chocolade Tijgerrol in plakken en serveer.

Notities

Serveertip:

Deze Tijgerrol is heerlijk bij een kop koffie of thee. Serveer met een toefje slagroom en vers fruit zoals frambozen of aardbeien voor een extra feestelijk effect.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Late Harvest Riesling past goed bij dit rijke en smaakvolle dessert.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g

Flammkuchen met groene asperges, serranoham en ei

Flammkuchen met groene asperges, serranoham en ei

Een heerlijke Flammkuchen met groene asperges, serranoham en ei, perfect voor een lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Albanië
Jaargetijde:: Lente
Servings: 1 Flammkuchen
Calories: 800kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 groene asperges
  • 1 rol flammkuchendeeg
  • 150 gram crème fraîche
  • 2 eieren
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • 10 plakken serranoham
  • Een handvol verse peterselie
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Schil de asperges en snijd de harde uiteinden af.
  • Halveer de asperges in de lengte.
  • Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk het deeg met crème fraîche en rol de randjes iets naar binnen.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel de asperges en serranoham over het deeg.
  • Bestrooi met peterselie.
  • Bak 17 minuten in de oven.
  • Kook de eieren hard, pel en snijd fijn.
  • Verdeel het ei over de Flammkuchen.

Notities

Serveertip:
Serveer direct uit de oven.
Wijnadvies:
Een droge witte Elzasser wijn, zoals Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 800kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Tompouce met Gamba’s en Groente-Dragonsaus

Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus

Een verrassend voorgerecht van knapperig bladerdeeg met gamba’s en een romige groente-dragonsaus.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg 10 x 10 cm
  • 1 ei
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl visbouillon van tablet
  • 1 eetlepel cognac
  • 2 ½ dl slagroom
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotjes in dunne ringen
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij in dunne schijfjes
  • ½ venkelknol in reepjes
  • ½ prei in dunne ringen
  • 1 theelepel verse gember geraspt
  • 20 grote gamba’s gekookt
  • 1 theelepel verse dragon fijngehakt
  • 1 theelepel kervel fijngehakt
  • Zout en peper
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vieren.
  • Leg de stukken op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei gemengd met 1 theelepel water.
  • Bak in de oven gedurende 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook.
  • Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot de helft.
  • Roer de slagroom erdoor en laat inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Bak in een koekenpan de sjalot en wortel 5 minuten in de boter.
  • Voeg de bleekselderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten zachtjes mee.
  • Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal.
  • Voeg de gamba's toe aan het groentemengsel en bak voorzichtig 5 minuten mee.
  • Voeg aan de saus dragon, kervel, zout, peper en een beetje citroensap toe en roer het gamba-mengsel erdoor.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast tot het serveren.
  • Halveer de bladerdeegplakjes.
  • Verdeel het gamba-mengsel over de onderste helften en bedek met de bovenste helften voor een ‘tompouce’ presentatie.

Notities

Wijnadvies
Een frisse en aromatische witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei of Nieuw-Zeeland, past perfect bij de delicate smaken van dit gerecht. Voor wie liever rood heeft, kies een lichte Pinot Noir of jonge Tempranillo.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 23g | Vet: 32g | Zout: 350g | Sugar: 2g

Smoky Tex-Mex Feestmaal

Smoky Tex-Mex Feestmaal

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijfilets in dunne repen gesneden
  • 5 theelepels Tex-Mex kruidenmix
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 handvol geraspte cheddar
  • 1 handvol geraspte mozzarella
  • ½ rode paprika
  • ½ gele paprika
  • ½ groene paprika
  • ½ oranje paprika
  • 125 milliliter zure room
  • 12 kleine tortilla's
  • 2 limoenen
  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • Platbladige peterselie

Tomatensalsa

  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel olijfolie extra vierge
  • 1 vleestomaat

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Meng de kippendijrepen met Tex-Mex kruidenmix, honing en olijfolie in een kom tot de kip gelijkmatig bedekt is met de kruidenmix.
  • Verspreid de gekruide kip gelijkmatig over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Snijd de paprika's in reepjes en voeg ze toe aan de bakplaat met de gekruide kip.
  • Meng alles goed door elkaar zodat de kruiden en groenten gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 20 minuten.
  • Bereid intussen de tomatensalsa door de vleestomaat in blokjes te snijden en te mengen met fijngesneden rode ui, rode wijnazijn, extra vierge olijfolie en gehakte platbladige peterselie.
  • Snijd de limoenen in partjes en de avocado in plakjes.
  • Pluk wat blaadjes platbladige peterselie en pel de rode ui en snijd deze in halve ringen.
  • Haal de bakplaat uit de oven en verwijder overtollig vocht.
  • Bestrooi de Tex-Mex mix met geraspte cheddar en mozzarella.
  • Zet de bakplaat nog 3 minuten terug in de oven om de kaas te laten smelten.

Notities

Serveer de Tex-Mex feestmaal op tafel, gegarneerd met limoenpartjes, plakjes avocado, rode uienringen, tomatensalsa, klodders zure room, platbladige peterselie en kleine tortilla's (optioneel kort verwarmd).
 
De smaken van de Tex-Mex feestmaal vragen om een levendige en fruitige wijn om ze aan te vullen. Een gekoelde Zinfandel of een fruitige Rosé past hier perfect bij. Hun verfrissende karakter en fruitige tonen vormen een geweldige aanvulling op de kruidige en hartige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Blauwschimmelkaas

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Blauwschimmelkaas

Luxe gevulde champignons met romige spinazie, blauwe kaas en een frisse tomatensalade. Een smaakvol vegetarisch bijgerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g verse spinazie
  • 8 reuzenchampignons
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 100 g blauwe kaas in blokjes
  • 5 eetlepels olie
  • 200 ml sojaroom
  • 200 g kerstomaatjes gehalveerd
  • Paar blaadjes sla in reepjes
  • 2 eetlepels citroensap
  • Mespuntje suiker
  • Schijfjes citroen ter garnering
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de spinazie grondig.
  • Poets de champignons, verwijder de steeltjes en snijd deze fijn.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de champignons 5 minuten.
  • Breng de champignons op smaak met peper en zout.
  • Voeg de knoflook en fijngesneden champignonsteeltjes toe en bak nog 3 minuten.
  • Laat in dezelfde pan de spinazie slinken in de overgebleven olie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de geslonken spinazie, blauwe kaas en champignonsteeltjes met de sojaroom.
  • Vul de champignonkopjes met dit mengsel.
  • Plaats de champignons op een bakplaat, besprenkel ze met de resterende olie en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 10 minuten.
  • Bereid ondertussen de salade: meng de kerstomaatjes, slareepjes en citroensap met de resterende olie.
  • Breng op smaak met zout, peper en een mespuntje suiker.
  • Serveer de gegratineerde champignons met de frisse tomatensalade en garneer met schijfjes citroen.

Notities

Serveertip:

Lekker met knapperig stokbrood of als luxe vegetarisch hoofdgerecht.

Wijnadvies:

Combineer met een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 9g | Vet: 24g | Zout: 1.3g | Sugar: 4g

Eiwitschuim Pavlova met Aardbeien en Balsamico

Eiwitschuim Pavlova met Aardbeien en Balsamico

Een luchtige pavlova met aardbeien en een vleugje balsamico voor een verfijnd dessert.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Ei, Fruit
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 2 theelepels maïzena
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 250 g aardbeien
  • Versgemalen peper
  • Scheutje balsamicoazijn
  • 100 ml slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 140°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom tot stijve pieken ontstaan.
  • Voeg geleidelijk de witte basterdsuiker toe en klop door tot het mengsel wit en glanzend is.
  • Spatel de maïzena en witte wijnazijn voorzichtig door het eiwitschuim.
  • Schep het schuimmengsel op de bakplaat en vorm een cirkel met een kuiltje in het midden.
  • Bak de pavlova gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet daarna de oven uit en laat de pavlova volledig afkoelen in de oven.
  • Was de aardbeien en snijd ze in stukken.
  • Meng ze met versgemalen peper en een scheutje balsamicoazijn.
  • Klop de slagroom stijf en vul het kuiltje van de pavlova ermee.
  • Garneer de pavlova met de gemarineerde aardbeien.

Notities

Serveer direct voor een luchtig en fris dessert.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete mousserende wijn zoals Moscato d’Asti.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 23g

Gevulde Peren met Pruimen

Gevulde Peren met Pruimen

Een elegant nagerecht met gevulde peren, Stilton en pruimen, perfect voor een feestelijke afsluiting!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g Stilton Engelse kaas
  • 1 ½ eetlepel boter
  • 4 stevige rijpe handperen
  • Sap van 1 citroen
  • 1 ei losgeklopt
  • 2 dl rode port
  • 20 pruneaux gedroogde pruimen, ontpit

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Roer de Stilton met de boter en doe het mengsel in een spuitzak.
  • Schil de peren (bewaar de steeltjes) en hol ze uit met een appelboor tot bijna onderin.
  • Wrijf de buitenkant in met citroensap.
  • Spuit het kaasmengsel in de peren.
  • Rol de plakjes deeg dun uit en vouw ze om de peren.
  • Snijd eventueel te veel deeg weg.
  • Maak blaadjes van de restjes deeg en vouw ze om de bovenkant van de peer.
  • Steek het steeltje erin en bewaar de peren in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
  • Bak de peren op een bakplaat in de oven gedurende 25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Verwarm de rode port.
  • Laat de pruneaux er 15 minuten in wellen.
  • Zet de peren op borden, schep de gewelde pruneaux en de port eromheen.

Notities

Geniet van dit heerlijke nagerecht met gevulde peren en pruimen, een perfecte afsluiting van je maaltijd!

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Ruby Port past perfect bij dit gerecht.

Sint-Jacobsschelpen met Prei en Bladerdeeg

Sint-Jacobsschelpen met Prei en Bladerdeeg

Noix de Saint Jacques aux poireaux
Elegant gerecht van Sint-Jacobsschelpen met prei, venkel en bladerdeeg, perfect voor feestelijke diners.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg grof zeezout
  • 3 eetlepels Noilly Prat droge witte vermouth
  • 40 g boter in kleine dobbelsteentjes
  • 50 g venkelknol in dunne reepjes
  • 6 coquilles Saint Jacques diepvries
  • 6 plakjes bladerdeeg van 10 x 10 cm
  • 100 g prei in dunne schijfjes
  • 1 eidooier losgeklopt
  • Kerrie
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voorbereiden:

  • Haal het harde parelmoergedeelte van de coquilles en halveer het witte deel.
  • Verwarm 10 g boter in een pan en bak de prei en venkel 5 minuten.
  • Verdeel het prei-venkelmengsel over de lege schelpen en leg er een gehalveerde coquille op.
  • Voeg het oranje kuitgedeelte toe aan elke schelp.
  • Bestrooi met peper, zout en een beetje kerrie.
  • Schenk Noilly Prat en verdeel de resterende boter over de schelpen.
  • Rol de ontdooide bladerdeegplakjes dun uit en vouw ze over de gevulde schelpen.
  • Plak vast met eidooier.
  • Snijd uit het resterende deeg 6 decoratieve schelpvormen en plak ze met wat water op de bladerdeegdakjes.
  • Bewaar de schelpen afgedekt in de koelkast.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk het bladerdeeg met eidooier.
  • Bak de schelpen 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak een bedje van grof zeezout op elk bord en plaats de hete Sint-Jacobsschelpen erop.
  • Serveer direct.

Notities

Je kunt ook de schelpen vullen met reepjes andere vis of garnalen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een glas Noilly Prat zelf past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Zalmforel in Zoutkorst met Basilicumsaus

Zalmforel in Zoutkorst met Basilicumsaus

Een sappige hele vis in een zoutkorst, perfect voor een indrukwekkend diner.
inclusief rusttijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 hele vis bijv. grote zalmforel, karper of brasem, schoongemaakt
  • 1 kg grof zeezout
  • 350 g bloem
  • 6 eiwitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Meng het grove zeezout, de bloem en de eiwitten tot een stevig deeg.
  • Rol het deeg uit met een deegroller.
  • Leg de schoongemaakte vis op het uitgerolde deeg.
  • Vouw het deeg rondom de vis, zodat deze volledig bedekt is.
  • Plaats de ingepakte vis op een bakplaat en bak deze in het midden van de oven gedurende 30 minuten.
  • Laat de vis na het bakken 15 minuten rusten.
  • Hak de zoutkorst voorzichtig open en verwijder deze.
  • Serveer de vis met een frisse basilicumsaus.

Notities

De zoutkorst zorgt ervoor dat de vis sappig blijft en een heerlijke smaak behoudt. Geniet van dit indrukwekkende hoofdgerecht!
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling past uitstekend bij deze vis.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 5g | Zout: 3.5g | Sugar: 0g