Smoothie 3

Smoothie 3

Abrikozen zijn in de zomer goed van smaak, maar ook uitstekend in blik te kopen. De abrikozensmoothie bestaat uit verschillende ingrediënten.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Smoothies
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 halve abrikozen
  • ijs
  • 0.5 melk
  • 0.5 glas water of een klein beetje (sojayoghurt)

Instructies

  • alles in de blender

Notities

De bovenstaande smoothie is lekker in de avond, maar ook uitstekend op andere momenten van de dag te drinken. Geniet ervan en probeer te variëren met verschillende ingrediënten.

Smoothie 2

Smoothie 2

Deze sinaasappelsmoothie is heerlijk fris en eigenlijk perfect voor wanneer de sinaasappels op hun best zijn.
Het kost ongeveer vijf minuten om de smoothie te maken.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Smoothies
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel gepeld
  • 2 theelepel bevroren sinaasappelsap
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 ijsklontjes
  • water of een klein beetje (sojayoghurt )

Instructies

  • Alles in de blender

Notities

Heb je geen voorbereidingen getroffen?
Dan kun je de vanille en het bevroren sinaasappelsap ook best wel weglaten, je merkt echter dat de smoothie hierdoor veel krachtiger van smaak zal worden.

Ananassaus

Ananassaus

Lekker bij geroosterd varkensvlees, ham of kip.
Recept categorieën: Fruit, Saus
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje ananas 450 gr
  • 2 teentjes knoflook grofgehakt
  • ½ eetlepel(s) sojasaus
  • 2 eetlepel(s) droge sherry
  • 1 rode peper van zaad ontdaan en in stukjes gesneden
  • ½ theelepel peper
  • 2 eetlepel(s) bieslook fijngesnipperd

Instructies

  • Doe de stukjes ananas, de knoflook, sojasaus, sherry, het pepertje en de witte peper in een blender en pureer alles 30 seconden.
  • Verwarm de saus vlak voor het opdienen in een pannetje en voeg dan pas de gesnipperde bieslook toe.

Aardbeiensaus

Aardbeiensaus

Recept categorieën: Fruit, Saus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gram Aardbeien
  • 1 à 2 eetlepel(s) citroensap
  • 30 gram poedersuiker

Instructies

  • Pureer de aardbeien in een keukenmachine of blender.
  • Breng de puree op smaak met het citroensap en de poedersuiker.

Krokante geitenkaas met geroosterde paprika en paardenbloem

Krokante geitenkaas met geroosterde paprika en paardenbloem

Heerlijke krokante geitenkaasjes met een zoet paprikaslaatje en een frisse paardenbloemvinaigrette.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • ½ bos basilicum
  • 4 geitenkaasjes ± 120 gram per stuk
  • 1 knoflookteen
  • 3 eetlepels hazelnootolie
  • 3 eetlepels maïsolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • 8 paprika's
  • 100 gram paardenbloemblaadjes
  • 80 gram geroosterde pijnboompitten
  • 30 gram paneermeel
  • Peper
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • Zout

Instructies

  • Rooster de paprikastukken 20 minuten in de oven op 220°C tot de schil blakert.
  • Bedek de paprika's met een vochtige handdoek en laat afkoelen.
  • Mix de helft van de paardenbloem, basilicum, knoflook, pijnboompitten en paneermeel in een blender.
  • Bestrijk de geitenkaas met maïsolie en wentel in het kruidenmengsel.
  • Bak de geitenkaasjes 8 minuten in de oven op 200°C.
  • Verwijder de schillen van de paprika's en halveer ze.
  • Leg de paprika's nog 3 minuten in de oven.
  • Meng de ingrediënten voor de vinaigrette.
  • Leg de geitenkaasjes op borden, schik de paprika eromheen en overgiet met de vinaigrette.
  • Garneer met de overgebleven paardenbloemblaadjes en basilicum.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of een lichte salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, of een rosé.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Aubergine gâteau met geroosterde pijnboompitten

Aubergine gâteau met geroosterde pijnboompitten

Een heerlijke aubergine gâteau met geroosterde pijnboompitten, een smaakvol vegetarisch gerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
koelen12 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine in plakjes van 5 mm
  • 1 eetlepel basilicum
  • 1 citroen geperst
  • 1 courgette in blokjes
  • 4 dessertlepels olijfolie
  • 25 gram geroosterde pijnboompitten
  • 1 paprika fijngesneden
  • 2 tomaten in vieren
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 takje tijm
  • 50 ml witte wijn
  • 300 ml groentebouillon

Instructies

  • Doop de aubergineplakjes in citroensap.
  • Maak de saus: bak tomaten en de helft van de uien 1-2 minuten in 1 dessertlepel olijfolie.
  • Voeg tomatenpuree, wijn, bouillon, basilicum en tijm toe.
  • Laat 10 minuten koken en pureer in een blender.
  • Bak courgette, paprika's, rest van de uien en knoflook 3 minuten in de rest van de olijfolie.
  • Bind met wat tomatensaus.
  • Bak de aubergineplakjes lichtbruin in olijfolie en laat uitlekken.
  • Maak de gâteau: leg laagjes groenten en aubergine in een ovenschaal.
  • Dek af met vetvrij papier en druk aan met iets zwaars.
  • Laat minstens 30 minuten tot een nacht in de koelkast staan.

Notities

Serveertip:
Serveer koud of op kamertemperatuur.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Falafel Aubergine Burgers

Falafel Aubergine Burgers

Oeroude falafel burger met aubergine, harissa en mayonaise. Verantwoord, vleesvrij en vol smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Arabisch, Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 bos peterselie
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 tomaat
  • 1 Turks brood
  • 2 eetlepels Hellmann's Real
  • 2 eetlepels zelfrijzend meel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels harissa pasta
  • 2 uien
  • 2 sneetjes getoast wit brood
  • 4 kruidnagels
  • 400 gram kikkererwten
  • Koriander fijngesneden
  • Peper
  • Sla
  • Zout

Instructies

  • Maal kikkererwten, uien, toast, peterselie, bakpoeder, bloem en knoflook grof in de blender.
  • Meng in een kom met koriander, komijn, zout en peper.
  • Snijd de aubergine in plakjes, voeg zout toe.
  • Bak de aubergine in een pan tot ze zacht is.
  • Meng mayonaise en harissa pasta in een kom.
  • Kneed bolletjes van het falafelmengsel.
  • Bak de falafel op laag vuur in zonnebloemolie gaar.
  • Besmeer het Turks brood met mayonaise.
  • Voeg de falafel, aubergine, tomaten en extra mayonaise toe.

Notities

Serveertip:
Serveer de falafel burger direct.
Wijnadvies:
  • Rosé wijn: Een lichte en fruitige wijn die goed past bij de kruidige smaken.
  • Licht rode wijn (bijv. Pinot Noir): Een soepele wijn die de smaken van de falafel complementeert.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Groene Varkenscurry met Kokos en Pisang Ambon

Groene Varkenscurry met Kokos en Pisang Ambon

Deze geurige Thaise varkenscurry met kokosmelk en Pisang Ambon combineert pittige en zoete smaken op een unieke manier. Perfect met gestoomde rijst!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Marineertijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Azië, Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de curry:

  • 800 g varkenshaasje grof gesneden
  • 4 dl kokosmelk
  • ½ dl maïsolie
  • 1 handvol cashewnoten
  • Enkele blaadjes munt
  • ½ bosje koriander
  • 1 dl Pisang Ambon

Voor de groene kerriepasta:

  • 6 lente-uitjes
  • 4-6 groene pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gember fijngehakt
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel zout
  • 1 stengel citroengras sereh, fijngehakt
  • ½ bosje basilicum
  • ½ bosje koriander
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • Schil van 4 limoenen fijngehakt
  • Sap van 4 limoenen

Instructies

  • Schil de limoenen met een dunschiller en hak de schil fijn.
  • Doe de gehakte limoenschil, het limoensap en alle overige ingrediënten voor de kerriepasta in een blender.
  • Mix tot een gladde, groene pasta ontstaat.
  • Marineer het varkensvlees 30 minuten in 2 eetlepels kerriepasta en de Pisang Ambon.
  • Verhit de maïsolie in een wok en bak het gemarineerde varkensvlees 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de rest van de kerriepasta toe en roer goed door.
  • Schenk de kokosmelk erbij en laat het geheel zachtjes 10 minuten sudderen op laag vuur.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met gebroken cashewnoten en gehakte koriander en munt.
  • Serveer met gestoomde rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer deze curry met Thaise jasmijnrijst of kleefrijst en een frisse komkommersalade met limoendressing.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland vormt een goed contrast met de pittige en aromatische smaken van de curry.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 38g | Vet: 40g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Frambozensmoothie met Citroensorbetijs

Frambozensmoothie met Citroensorbetijs

Deze frisse frambozensmoothie met citroensorbetijs is een heerlijke en verfrissende traktatie voor warme dagen, perfect als dessert of tussendoortje.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs, Smoothies
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen schoongeboend
  • 500 ml ijskoude fruitdrank appel/framboos
  • 300 g bevroren frambozen
  • 4 bollen citroensorbetijs

Instructies

  • Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf.
  • Pers de citroen uit en vang het sap op.
  • Schenk de fruitdrank in een blender en voeg de citroenrasp, het citroensap en de bevroren frambozen toe.
  • Houd vier frambozen apart voor garnering.
  • Pureer de ingrediënten in de blender tot een dikke en gladde smoothie.
  • Schenk de smoothie in vier wijde glazen.
  • Schep in elk glas een bolletje citroensorbetijs en leg een framboos op elk bolletje ijs.

Notities

Serveertip:
Serveer de smoothie direct, zodat het sorbetijs mooi intact blijft en de smoothie zijn frisheid behoudt.
Wijnadvies:
Combineer deze smoothie met een lichte en mousserende wijn zoals Prosecco. De sprankelende bubbels vormen een feestelijke aanvulling op de fruitige en frisse tonen van de smoothie.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 1g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g

Pizza met aubergine en boerenkoolpesto

Pizza met aubergine en boerenkoolpesto

Heerlijke pizza met een verrassende twist: gegrilde aubergine, romige boerenkoolpesto, en zachte geitenkaas.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië, Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g boerenkool
  • 50 g walnoten
  • 60 ml olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het pizzadeeg uit en bak 8 minuten, tot de randjes lichtbruin beginnen te kleuren.
  • Laat het pizzadeeg afkoelen.
  • Maak de pesto door boerenkool, walnoten, olijfolie, citroensap, knoflook, zout en peper in een blender tot een glad mengsel te mixen.
  • Proef en breng op smaak.
  • Gril de plakjes aubergine in de oven of een pan tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrijk het afgekoelde pizzadeeg met de boerenkool-walnootpesto.
  • Verdeel de gegrilde aubergineplakjes en verkruimelde geitenkaas over de pizza.
  • Bestrooi met pijnboompitten en bak de pizza in ongeveer 10 minuten goudbruin.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke vegetarische pizza.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra walnoten en een scheutje olijfolie voor een nog rijkere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé, past perfect bij de rijke smaken van deze pizza.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g