Romige Wortel-Gorgonzola Risotto

Romige Wortel-Gorgonzola Risotto

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 700kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 6 el olijfolie
  • 400 g risottorijst
  • 800 g winterpeen
  • 180 g gorgonzola kaas
  • 1 zakje verse peterselie 30 g
  • 200 ml room culinair

Instructies

  • Pel en snipper de uien.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een braadpan.
  • Bak de helft van de gesnipperde ui gedurende 1 minuut.
  • Voeg de risottorijst toe en bak deze gedurende 1 minuut mee tot de korrels glanzen.
  • Breng op smaak met zout en peper en voeg beetje bij beetje 1200 ml water toe.
  • Maak de winterpeen schoon en snijd deze in plakjes.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan.
  • Bak de rest van de ui samen met de winterpeen gedurende 4 minuten.
  • Dek de pan af en laat de wortel in ongeveer 15 minuten beetgaar stoven.
  • Snijd de gorgonzola in stukken en knip de peterselie fijn.
  • Schep de room culinair en de helft van de fijngeknipte peterselie door de risotto.
  • Verdeel de gorgonzola over de gestoofde wortel en laat deze een beetje smelten.
  • Verdeel de risotto over vier borden en bestrooi met de rest van de peterselie.
  • Schep voorzichtig de gestoofde wortel naast de risotto op de borden

Notities

Wijnadvies:

Deze romige risotto met de pittige smaak van gorgonzola vraagt om een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Barbera.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 15g | Vet: 35g | Sugar: 10g

Gegratineerd Aardappel-Paddenstoelentorentje met Geitenkaas

Gegratineerd Aardappel-Paddenstoelentorentje met Geitenkaas

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Europa, Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 200 g paddenstoelenmelange
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 520 g gekookte rode kool met appel
  • 500 g verse aardappelpuree met kastanje en appel
  • 4 el roomboter
  • 300 g verse geitenkaas met honing

Instructies

  • Verwarm de rode kool in een pan volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Was de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Snijd de appel vervolgens in 8 plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een braadpan.
  • Bak de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze gedurende 6 minuten.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de plakken appel gedurende 2 minuten.
  • Leg een plakje appel op een bord, schep er wat aardappelpuree op, leg er nog een plakje appel op, nog een schep puree en dek af met een plak geitenkaas.
  • Plaats het bord met het torentje gedurende 2 minuten onder de hete grill.
  • Breng de paddenstoelenmelange op smaak met zout en peper en serveer deze naast het torentje.

Notities

Wijnadvies:

Deze smaakvolle en romige aardappel-paddenstoelentorentjes passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 19g | Vet: 25g | Sugar: 15g

Couscous met Pittige Kip, Perzik en Snijbonen

Couscous met Pittige Kip, Perzik en Snijbonen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Pan voor het koken van snijbonen
  • Pan voor het wellen van de couscous

Ingrediënten

  • 1 blik perziken op lichte siroop 410 g
  • 300 g snijbonen
  • 2 eetlepels olie
  • 400 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 250 g champignons fijn schoongeveegd en gehalveerd
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 300 g couscous
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Laat de perziken uitlekken (vang het sap op) en snijd ze in stukjes.
  • Snijd de snijbonen in ruitjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de kipblokjes goudbruin.
  • Voeg de champignons toe en bak ze 1 minuut mee.
  • Roer de tomatenpuree en chilipoeder erdoor.
  • Voeg het perziksap en 100 ml water toe, dek af en laat de kip op laag vuur 15 minuten stoven.
  • Kook intussen de snijbonen in 5-7 minuten beetgaar.
  • Laat de couscous 5 minuten wellen in kokend water met wat zout.
  • Meng de perzikstukjes door de kip en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de couscous over vier borden.
  • Schep het kipmengsel en de snijbonen over de couscous.

Notities

Garneer met verse kruiden zoals koriander of peterselie voor extra smaak.
Serveer met een partje citroen voor een frisse touch.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 35g | Vet: 15g | Sugar: 12g

Ovengebakken Zuurschotel

Ovengebakken Zuurschotel

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 370kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 grote ui grof gesnipperd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 500 g uitgelekte zuurkool
  • ½ bruinbrood gesneden
  • 2 eieren
  • 125 ml zure room
  • 250 g schouderham in repen (optioneel)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Fruit de ui in een braadpan in 2 eetlepels olie gedurende 5 minuten.
  • Voeg paprikapoeder en zuurkool toe aan de pan en verwarm het geheel 5 minuten zachtjes.
  • Snijd de helft van de sneetjes brood schuin doormidden en zet ze dicht tegen elkaar langs de rand van een ovenschaal.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met de rest van de sneetjes brood, dicht tegen elkaar aan.
  • Klop in een kom de eieren los met de zure room en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het zuurkoolmengsel door het eimengsel.
  • Verdeel het zuurkoolmengsel over de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
  • Verdeel eventueel de repen schouderham erover.
  • Bestrijk de broodrand met de resterende olie.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak gedurende ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzure witte wijn zoals een Riesling vormt een goede aanvulling op de zuurkool en de romige zure room.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 11g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geroosterde Aubergine en Kikkererwten Stoofpot

Geroosterde Aubergine en Kikkererwten Stoofpot

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 283kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 500 g winterpeen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 2 blikken gepelde tomaten à 400 g
  • 1 blik kikkererwten 400 g, uitgelekt
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker

Instructies

  • Snijd de uiteinden van de aubergines af en snijd ze vervolgens in blokjes van 3 cm.
  • Schil de winterpeen dun of schraap deze en snijd in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de blokjes aubergine rondom bruin.
  • Voeg de winterpeen en knoflook toe en bak heel even mee.
  • Meng de komijn en chilipoeder door de groenten.
  • Roer de gepelde tomaten met sap, kikkererwten en basterdsuiker erdoor.
  • Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de groenten afgedekt in 15-20 minuten gaarstoven, af en toe omscheppen.
  • Breng de stoofpot op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 283kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.9g | Sugar: 15g

Provençaalse Kip-Tonijnschotel met Aardappelschijfjes en Komkommersalade

Provençaalse Kip-Tonijnschotel met Aardappelschijfjes en Komkommersalade

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 447kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g aardappelschijfjes
  • 350 g kipfilet in blokjes
  • ½ eetlepel Provençaalse kruiden
  • 2 blikjes tonijn op olie ca. 160 g per blikje
  • 1 komkommer
  • 125 ml suikervrije zure room
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 3 bosuitjes in ringen
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel azijn uit het potje kappertjes

Instructies

  • Kook de aardappelschijfjes volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze gaar zijn.
  • Bestrooi de kipblokjes met Provençaalse kruiden, zout en peper.
  • Verhit 3 eetlepels van de olie uit de tonijnblikjes in een braadpan en bak de kipblokjes in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar.
  • Schil de komkommer en snijd deze in plakjes.
  • Meng in een grote kom de komkommerplakjes met 2 eetlepels suikervrije zure room, 1 eetlepel azijn uit het potje kappertjes, 1 gesneden bosuitje, zout en peper.
  • Giet de tonijn af en meng deze met de kappertjes, de rest van de bosuitjes en de resterende suikervrije zure room door de kipblokjes.
  • Verwarm het mengsel nog 2 minuten door.
  • Verdeel de aardappelschijfjes en het kip-tonijnmengsel over de borden en schep de komkommersalade ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 447kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 21g | Zout: 1.1g | Sugar: 0g

Ambachtelijke Gehaktballen in Tomatensaus

Ambachtelijke Gehaktballen in Tomatensaus

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ dl melk
  • 3 beschuiten
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Zout en peper naar smaak
  • 500 g half-om-half gehakt
  • 4 el boter
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 dl water

Instructies

  • Klop het ei los met ½ dl melk in een kom.
  • Verkruimel de beschuiten boven het ei-melkmengsel.
  • Voeg nootmuskaat, gemalen kruidnagel, zout en peper naar smaak toe.
  • Roer goed door.
  • Kneed het eimengsel door het gehakt en vorm er met natte handen 4 gelijke gehaktballen van.
  • Verhit de boter in een braadpan.
  • Zodra het schuim begint weg te trekken, leg je de gehaktballen in de pan en bak ze op hoog vuur rondom bruin.
  • Rol de ballen regelmatig rond met een houten spatel voor een gelijkmatige kleur.
  • Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat de gehaktballen ca.
  • 20 minuten zachtjes bakken.
  • Keer ze af en toe om.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm.
  • Roer de tomatenpuree door het bakvet in de pan en voeg 1 dl water toe.
  • Breng aan de kook en roer goed om alle aanbaksels los te maken.
  • Breng de jus op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer de gehaktballen met de tomatensaus, gekookte aardappels en gesmoorde prei.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van deze ambachtelijke gehaktballen in tomatensaus.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 28g | Vet: 36g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Groenterisotto met Kalkoenreepjes

Groenterisotto met Kalkoenreepjes

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Tarwevrij
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 1 rode paprika in stukken
  • 1 courgette in plakjes
  • 1 zakje risotto ai funghi
  • 2 kalkoenschnitzels
  • ½ theelepel koekkruiden
  • 100 ml droge witte wijn
  • 500 ml water
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel boter in een braadpan en roerbak de paprika en courgette 2 minuten.
  • Voeg de risotto ai funghi toe en schep goed om.
  • Voeg 500 ml water toe en breng zonder deksel aan de kook.
  • Laat de risotto in ongeveer 8 minuten zachtjes gaar koken.
  • Snijd de kalkoenschnitzels in reepjes en meng met koekkruiden, zout en peper.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de kalkoenreepjes op matig vuur in 5 minuten bruin.
  • Schenk langs de rand van de pan de witte wijn erbij en laat het vlees nog 3 minuten zachtjes sudderen.
  • Schep de risotto in twee diepe borden en verdeel de kalkoenreepjes met jus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de romige en hartige smaken van deze groenterisotto met kalkoenreepjes.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Verse Spaanse Tomatensaus

Verse Spaanse Tomatensaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Mediterraan, Spanje
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 dl medium dry sherry
  • 3 takjes tijm
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • el en snipper de ui en knoflook.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook heel zachtjes glazig.
  • Voeg de tomaten en chilipoeder toe en bak alles circa 2 minuten zachtjes.
  • Schenk de sherry erbij.
  • Rits de tijmblaadjes van de takjes en voeg toe aan het mengsel.
  • Laat de tomaten afgedekt in circa 10 minuten zachtjes gaar smoren.
  • Doe het tomatenmengsel over in een blender en pureer het op de hoogste stand in circa 1 minuut tot een gladde saus.
  • Doe de saus terug in de pan en laat nog 5-10 minuten zachtjes sudderen tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Notities

Lekker bij geroosterd vlees, vis of pasta.
Serveer met een Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo of een Rioja.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Kruidige Varkensschnitzel met Marsalasaus

Kruidige Varkensschnitzel met Marsalasaus

Bereidingstijd34 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Valentijnsdag, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 varkensschnitzels à 150 g
  • 3 el olijfolie
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 ml Marsala wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 100 ml slagroom
  • 1 el bloem
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Kruid de varkensschnitzels met zout en peper.
  • Bak de schnitzels in de pan tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Haal ze uit de pan en houd warm.
  • Voeg de resterende eetlepel olijfolie toe aan de pan en bak de sjalotten en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Strooi de bloem over de sjalotten en knoflook en roer goed door.
  • Voeg de Marsala wijn toe en breng aan de kook, laat het 2 minuten inkoken.
  • Voeg de kippenbouillon, slagroom, oregano en tijm toe en laat de saus indikken, ongeveer 5-7 minuten.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Leg de schnitzels terug in de pan en laat ze nog 2 minuten sudderen in de saus.
  • Serveer de schnitzels met de saus eroverheen.

Notities

Bij dit gerecht past een volle rode wijn, zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 3g