Kaas noten ragout

Kaas noten ragout

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak tarly 250 g
  • 800 gram dunne prei
  • 2 eetlepel(s) boter of margarine
  • 150 g Zaanlander kaas oud
  • 2 potten groentesaus kaas à 250 ml
  • 1 zakje elitehaver 200 g

Instructies

  • Tarly bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Prei wassen, schoonmaken en in stukken van ca. 3 cm snijden.
  • In braadpan boter verhitten en prei in ca. 10 minuten zachtjes gaar bakken.
  • Intussen kaas in blokjes snijden.
  • Groentesaus verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Blokjes kaas en elitehaver toevoegen en ca. 2 minuten doorwarmen.

Notities

Ragoût serveren bij prei en tarly.

Pasta met ricotta en rivierkreeftjes

Pasta met ricotta en rivierkreeftjes

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 courgettes
  • 2 bakken verse tagliatelle à 250 g
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • ½ zakje verse Italiaanse kruiden à 20 g
  • 1 cup groene pesto 100 g
  • 1 cup ricotta kaas 250 g
  • 2 bak rivierkreeftjes à 100 g

Instructies

  • Uien pellen en snipperen.
  • Courgettes wassen, schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Tagliatelle beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In braadpan olie verhitten en uien ca. 3 minuten fruiten.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen, rest van kruiden fijnhakken.
  • Courgettes en kruiden toevoegen aan ui en ca. 4 minuten bakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tagliatelle, pesto, ricotta en rivierkreeftjes in pan mengen.
  • Tagliatelle en groente apart serveren.

Pasta met kip en zongedroogde tomaat

Pasta met kip en zongedroogde tomaat

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g penne pasta
  • 1 ratatouillepakket ca. 1 kg
  • 1 schaal kipfilet ca. 350 g
  • 5 eetlepel(s) olijfolie
  • 150 ml vleesbouillon van ¼ tablet
  • 8 zongedroogde tomaten in olie pot à 180 g

Instructies

  • Penne volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • Aubergine, courgette, paprika en tomaat schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Ui pellen en snipperen. Knoflook pellen en fijnsnijden.
  • Tijmblaadjes van takje rissen.
  • Kip in blokjes snijden en met zout en peper bestrooien. In braadpan olie verhitten en kipblokjes rondom bruinbakken.
  • Groenten en tijm toevoegen en 5 minuten roerbakken.
  • Bouillon toevoegen, aan de kook brengen en groenten ca. 15 minuten stoven.
  • Gedroogde tomaten in stukjes snijden en toevoegen.
  • Saus en penne mengen en met zout en peper op smaak brengen.

Franse vissoep

Franse vissoep

Snel te maken en slank
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 bruine pistoletjes afbakbroodjes, zak à 8 stuks
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 zak ratatouille-groentemix 400 g
  • 2 blikken tomatenblokjes à 400 g
  • 2 visbouillonblokjes
  • 1 schaaltje kabeljauwfilet graatvrij ca. 200 g
  • 1 bak fruits de mer zeevruchten, 150 g
  • 1 potje tapenade van gedroogde tomaatjes 140 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Broodjes afbakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Groentemix ca. 3 minuten roerbakken.
  • Tomaatblokjes, bouillonblokjes en ½ l water toevoegen en aan de kook brengen.
  • Intussen kabeljauw in stukjes snijden.
  • Kabeljauw en fruits de mer toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes meekoken.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper.

Notities

Soep serveren met warme broodjes en tapenade.

Bietenstamppot met visschnitzel

Bietenstamppot met visschnitzel

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 appel goudrenet
  • 1 schaaltje rode bietjes gekookte 500 g
  • 4 eetlepel(s) boter
  • 1 pak zee schnitzels diepvries, 400 g
  • 2 eetlepel(s) kruidenazijn fles, à 500 ml
  • 1 pak aardappelpuree voor stamppot met baconsmaak 2 zakjes à 112 g
  • 1 eetlepel(s) Franse mosterd

Instructies

  • Uien pellen en snipperen.
  • Appel schillen en in blokjes snijden.
  • Bieten pellen en in blokjes snijden.
  • In braadpan 2 eetlepels boter verhitten en uien ca. 4 minuten fruiten.
  • In koekenpan rest van boter verhitten en zee schnitzels bakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Bieten, appel en azijn bij ui voegen en ca. 8 minuten goed mee verwarmen.
  • Puree bereiden volgens gebruiksaanwijzing en mengen met bietenmengsel.
  • Op smaak brengen met mosterd.
  • Stamppot serveren met schnitzels.

Drumsticks met ansjovis

Drumsticks met ansjovis

Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Amuse, Gevogelte, Kip, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 8 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 blikje Ansjovis filets 48 g
  • 20 g zwarte olijven zonder pit
  • 8 drumsticks
  • 25 g boter of margarine
  • 2 eetlepel(s) rode pesto bakje a 100 g

Instructies

Voorbereiden

  • Ansjovisfilets laten uitlekken.
  • In keukenmachine ansjovisfilets met olijven fijnmalen.
  • Ansjovismengsel met theelepel onder vel van drumsticks smeren.

Bereiden

  • In braadpan boter verhitten, drumsticks bestrooien met peper en rondom zachtjes aanbraden.
  • Vervolgens 100 ml water toevoegen en in gesloten pan in ca. 25 minuten gaar sudderen.
  • Drumsticks op bordjes leggen.
  • Braadvocht iets laten inkoken, pesto toevoegen, omroeren en over drumsticks scheppen.

Gehakt met courgette en tomatensaus

Gehakt met courgette en tomatensaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo grote vastkokende aardappels
  • zout
  • 1 grote courgettes ca. 500 g,
  • 1 zakje kaassaus Knorr,
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepel(s) olijfolie,
  • 1 mespunt tijm
  • 1 mespunt rozemarijn
  • 1 mespunt oregano
  • 500 g rundergehakt
  • 1 pot gekruide tomatensaus netto ca. 250 ml, Heinz Spagheroni,
  • peper
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • 1 eetlepel(s) olie om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Aardappels schillen, wassen en in plakken van ca. 1/2 cm dik snijden.
  • In pan met weinig water en zout aardappelplakjes in ca. 10 minuten beetgaar koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen.
  • Courgette wassen en in blokjes snijden.
  • Kaassaus maken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Ui en knoflook in ca. 1 minuut glazig fruiten.
  • Tijm, rozemarijn en oregano erdoor roeren.
  • Gehakt toevoegen en in ca. 5 minuten rul bakken,
  • Courgetteblokjes toevoegen en al omscheppend ca. 2 minuten meebakken.
  • Tomatensaus erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met wat zout en peper.
  • Schaal invetten en helft van aardappelplakjes dakpansgewijs over bodem verdelen.
  • Daarop gehaktmengsel scheppen en afdekken met rest van aardappelplakjes.
  • Kaassaus erover verdelen.
  • Bestrooien met geraspte kaas.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • In oven gehaktschotel in ca. 30 minuten goudbruin en warm laten worden.

Chutney van zoete uien

Chutney van zoete uien

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soda
  • potje met draaideksel (inhoud ca. 450 g),
  • schone theedoek

Ingrediënten

  • 1 ½ grote Sweet Onion á ca. 250 g,
  • 1 eetlepel(s) maïsolie,
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 eetlepel(s) vloeibare honing
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse rozemarijn zakje á 15 g,
  • zout
  • versgemalen witte peper,
  • soda

Instructies

  • Uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Uienringen ca. 3 minuten zachtjes fruiten (uien mogen niet verkleuren).
  • Wijn, honing, laurierblaadje en rozemarijn toevoegen.
  • Chutney in ca. 40 minuten op zacht vuur gaar sudderen.
  • Intussen potje schoonmaken met kokend water en soda.
  • Potje omgekeerd op theedoek laten uitlekken.
  • Rozemarijn en laurierblaadje uit chutney verwijderen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Chutney overdoen in potje.
  • Goed dichtdraaien en ca. 5 minuten omgekeerd laten staan.

Notities

De houdbaarheid van deze chutney is ca. 2 weken in de koelkast.

Vegetarische Biryani met Gemengde Groenten

Vegetarische Biryani met Gemengde Groenten

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g basmatirijst pak à 400 g
  • 2 eetlepels magere yoghurt
  • 100 g bloemkool
  • 75 g sperziebonen
  • 1 rode paprika
  • 1 tomaat
  • 2 rode pepers
  • 75 g champignons
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 3 eetlepels olie
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • 50 g diepvriesdoperwten
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 eetlepel slagroom
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gemalen kardemom

Instructies

  • Week de rijst ongeveer 15 minuten in ruim koud water in een kom en laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.
  • Verdun de yoghurt in een kopje met 3 à 4 eetlepels water.
  • Maak de groenten schoon: verdeel de bloemkool in kleine roosjes, snijd de sperziebonen, paprika, tomaat, en champignons in stukjes, en snijd de rode pepers in reepjes.
  • Pel en snipper de ui en knoflook, en schil en hak de gember fijn.
  • Hak de koriander fijn.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
  • Fruit de ui ongeveer 3 minuten zachtjes.
  • Voeg de rest van de olie toe, samen met de gemalen komijn, knoflook en gember.
  • Bak ongeveer 30 seconden.
  • Voeg dan kurkuma, chilipoeder en zout toe en bak alles nog ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers toe.
  • Stoof afgedekt ongeveer 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
  • Laat nog onafgedekt ongeveer 5 minuten verwarmen en het vocht laten verdampen, zodat er een vrij droge curry ontstaat.
  • Roer een snufje nootmuskaat, slagroom en de helft van de gehakte koriander erdoor.
  • Breng in een pan 1 liter water met kruidnagels, kaneelstokje, laurierblaadjes en gemalen kardemom aan de kook.
  • Voeg de rijst toe en kook deze op hoog vuur ongeveer 2 minuten.
  • Giet de rijst af en verdeel over een bord.
  • Verwijder de specerijen uit het water en verdeel de rijst in 3 gelijke porties.
  • Verdeel een portie rijst over de bodem van de pan.
  • Schep de helft van de groentecurry erop.
  • Herhaal met een laag rijst en een laag groenten.
  • Dek af met de laatste laag rijst.
  • Strooi de rest van de gehakte koriander erover en giet het yoghurtmengsel erover.
  • Kook afgedekt in ongeveer 25 minuten zachtjes gaar.
  • Serveer met bijvoorbeeld gemarineerde jumbogarnalen of lamsvlees.

Notities

Wijnadvies:

Probeer deze vegetarische biryani te combineren met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Ries

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 9g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Filodeegtaart met Aubergine

Filodeegtaart met Aubergine

Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Rundvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 7 vellen fillobladerdeeg diepvries
  • 1 aubergine
  • 75 g rozijnen
  • 1 blik gepelde tomaten netto 400 g
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 300 g rundergehakt
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 2 eieren
  • 3 preien ca. 400 g
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (of gasovenstand 3).
  • Laat de fillobladerdeegvellen in ca.
  • 2 uur ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Was en snijd de aubergine in blokjes.
  • Was de rozijnen en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Snijd de gepelde tomaten in stukken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
  • Bak het rundergehakt in ca.
  • 2 minuten rul.
  • Haal het gehakt uit de pan.
  • Bak de aubergineblokjes met kaneelpoeder in dezelfde pan in ca.
  • 3 minuten bruin.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Meng de tomaat, gehakt en rozijnen door de aubergine.
  • Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
  • Klop in een kommetje de eieren los met het opgevangen tomatenvocht.
  • Meng het eimengsel door het gehaktmengsel.
  • Vet de springvorm in met boter.
  • Leg de fillobladerdeegvellen stergewijs op elkaar, waarbij elke laag dun bestreken wordt met olie (1 eetlepel olie achterhouden).
  • Bekleed de vorm met de deegstapel, waarbij het deeg iets over de rand hangt.
  • Schep het gehaktmengsel in de vorm.
  • Vorm een 'gekreukte' rand door het overhangende deeg naar binnen te vouwen.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende ca.
  • 40 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Dek de afgekoelde taart af en zet deze tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
  • Dek de taart af met aluminiumfolie en verwarm hem gedurende ca.
  • 20 minuten in het midden van de oven.
  • Maak ondertussen de prei schoon, was deze en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Verhit de resterende olie in een wok of braadpan en bak de prei al omscheppend in ca.
  • 3 minuten op hoog vuur.
  • Haal de taart uit de oven en breng de prei op smaak met zout.
  • Serveer de prei op de taart.