Broodje Gehaktbal met Tomaat en Augurk

Broodje Gehaktbal met Tomaat en Augurk

Een klassiek broodje gehaktbal met sla, tomaat en augurk, perfect voor een snelle en smakelijke lunch.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blaadje sla
  • 1 eetlepel melk
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 met boter besmeerd sneetje brood
  • 1 stukje augurk
  • 1 tomaat
  • 10 gram boter
  • 40 gram gehakt
  • ½ dl water
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Meng het gehakt met paneermeel, peper, zout, nootmuskaat en melk.
  • Vorm met vochtige handen een stevige bal.
  • Laat de boter lichtbruin worden in een braadpan.
  • Bak de gehaktbal rondom bruin (keer voorzichtig).
  • Zet de vlam klein, doe het deksel schuin op de pan en giet het water op het deksel.
  • Roer goed tot het bruin van de bodem is opgelost.
  • Breng de jus aan de kook en laat de gehaktbal 10 minuten gaar stoven.
  • Leg sla, tomaat en augurk op een bordje.
  • Serveer de gehaktbal op het brood.

Notities

Serveertip:
Serveer met mosterd of mayonaise.
Wijnadvies:
Geen specifieke aanbeveling.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Boerenkoollasagne met Shoarma

Boerenkoollasagne met Shoarma

Een hartverwarmende boerenkoollasagne met shoarmavlees. Een heerlijke winterse ovenschotel.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram belegen kaas
  • 4 eetlepels boter
  • 500 ml melk
  • 600 gram boerenkool gesneden
  • ½ pak lasagnebladen naturel à 250 g
  • 1 schaaltje shoarmavlees ca. 450 gram
  • 1 doosje mix voor tagliatelle roomsaus 70 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een braadpan en bak het shoarmavlees in 5 minuten rondom bruin.
  • Schep het vlees uit de pan en verhit de rest van de boter.
  • Bak de boerenkool 5 minuten in de pan.
  • Breng de boerenkool op smaak met zout en peper.
  • Bereid de sausmix met melk volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Schep een laagje saus in de ovenschaal, gevolgd door lasagnebladen, boerenkool en shoarmavlees.
  • Herhaal de lagen tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag saus.
  • Bestrooi de lasagne met kaas en bak in de oven in ca.
  • 30 minuten gaar en bruin.

Notities

Serveertip:
Serveer de lasagne warm.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Groentestoofpot met Verse Worst en Spek

Groentestoofpot met Verse Worst en Spek

Geniet van een heerlijke winterse groentestoofpot met verse worst, spek en een rijke smaak van mosterd en tijm.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 winterwortelen in plakjes
  • 4 aardappelen in stukken
  • 100 g spek in dobbelsteentjes
  • 400 g verse worst in stukken van 4 cm
  • 3 uien in partjes
  • ½ groene kool in repen
  • 2 dl pils
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Bak de spekjes in een braadpan zachtjes uit.
  • Voeg de stukjes verse worst toe en bak ze in 4 minuten rondom bruin.
  • Snijd de uien, winterwortelen en groene kool en voeg deze samen met de aardappelen toe aan de pan.
  • Bak de groenten 4 minuten mee.
  • Roer de mosterd, tijm, bouillonpoeder en pils erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Stoof het geheel met het deksel schuin op de pan in 10 minuten zachtjes gaar.

Notities

Serveertip:

Lekker met een stuk donkerbruin brood of een frisse mosterdsaus.

Wijnadvies:

Een kruidige rode wijn zoals een Côtes du Rhône past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Romige Koolraapstamppot met Gehaktballen

Romige Koolraapstamppot met Gehaktballen

Een heerlijke stamppot met zachte koolraap, romige aardappelen en smaakvolle gehaktballen in jus. Perfect voor een koude dag!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • 30 g boter
  • 1 koolraap geschild en in blokjes
  • 2 tl suiker
  • ½ tl kaneel
  • 1 zakje rundvleesjus
  • 4 gehaktballen
  • Instructies:

Instructies

  • Kook de aardappelen in een ruime pan met gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Smelt ondertussen de boter in een pan en voeg de koolraap, suiker, kaneel en een snufje zout toe.
  • Bak de koolraap 5 minuten op halfhoog vuur terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg 100 ml water toe en laat de koolraap in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Bereid intussen de rundvleesjus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm de gehaktballen in de jus.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de gare koolraap en het kookvocht tot een smeuïge stamppot.
  • Serveer de stamppot met de gehaktballen en de jus.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse komkommersalade voor een lichte tegenhanger.

Wijnadvies:

Een kruidige rode wijn zoals Corbières Trésor past uitstekend bij dit gerecht.

SEO-titel:

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Pittige Karbonade in Ketjapsaus

Pittige Karbonade in Ketjapsaus

Malse karbonade in een smaakvolle, pittige ketjapsaus, perfect met rijst en een frisse salade.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ dl water
  • 1 theelepel cajunkruiden
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 schouderkarbonades
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • ½ ui
  • Chinese vijfkruidenpoeder

Instructies

  • Bestrooi de karbonade aan een kant met cajunkruiden.
  • Bestrooi de andere zijde met Chinese vijfkruidenpoeder.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan.
  • Bak de karbonades aan beide zijden lichtbruin.
  • Haal de karbonades uit de pan.
  • Pers de knoflook boven de braadpan.
  • Voeg de gesnipperde ui toe.
  • Bak de ui glazig.
  • Doe de karbonades terug in de pan.
  • Voeg de ketjap manis, sambal, kerriepoeder en water toe.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes sudderen met het deksel schuin op de pan.
  • Keer de karbonades regelmatig om.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte rijst en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Hartige Gehakt Hachee

Hartige Gehakt Hachee

Langzaam gestoofde hachee met gehakt, uien en kruiden, heerlijk met aardappelen of rijst.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Bak het gehakt lichtbruin in de margarine.
  • Voeg de fijn gesnipperde uien en de klein gesneden tomaten toe.
  • Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, bouillonblokjes, zout en peper toe.
  • Laat het geheel 2 tot 3 uur smoren op een laag pitje.
  • Voeg eventueel een zakje vleesjus toe om de hachee te binden.
  • Serveer de hachee met aardappelen en rode kool, frietjes met rauwkostsalade of rijst met doperwten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade voor extra groenten.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Kalkoenreepjes in Romige Champignonsaus

Kalkoenreepjes in Romige Champignonsaus

Deze romige kalkoenreepjes met champignons en een zachte roomsaus zijn heerlijk in combinatie met rijst en tuinerwten. Een eenvoudig en smaakvol gerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 250 g champignons in plakjes
  • 50 g boter
  • 350 g kalkoenreepjes
  • 4 el bloem
  • 400 ml kookroom light
  • 1 kippenbouillontablet
  • 450 g diepvrieserwten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de kalkoenreepjes 3 minuten goudbruin.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Strooi de bloem over het mengsel en laat 2 minuten zachtjes garen.
  • Schenk de kookroom erbij en roer goed tot een lichtgebonden saus ontstaat.
  • Verkruimel de bouillontablet erboven en roer goed door.
  • Laat de saus 2 minuten op laag vuur tegen de kook aan staan.
  • Bereid ondertussen de tuinerwten volgens de instructies op de verpakking (bijvoorbeeld in de magnetron).
  • Breng de kalkoenreepjes in roomsaus op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de rijst en tuinerwten.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse peterselie of een snufje nootmuskaat voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Eugène Loron Mâcon Villages Blanc past perfect bij de romige saus en kalkoen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Italiaanse Worstschotel in Tomatensaus

Italiaanse Worstschotel in Tomatensaus

Deze Italiaanse worstschotel in een kruidige tomatensaus met basilicum en citroen is een eenvoudig en smaakvol gerecht. Heerlijk met aardappelpuree of pasta!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 3 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 kg tomaten ontveld en in stukjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 pot bockworsten uitgelekt
  • 4 el verse basilicum fijngehakt

Instructies

  • Boen de citroen schoon en rasp de gele schil dun af.
  • Pers 2 eetlepels citroensap uit de citroen.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomaten, citroenrasp en citroensap toe en bak al omscheppend 5 minuten.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout en laat 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Leg de bockworsten in de saus en laat ze door en door warm worden.
  • Bestrooi de worstschotel met verse basilicum en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met aardappelpuree of pasta en een frisse groene salade.

Wijnadvies:

Een kruidige rode wijn zoals Côtes du Ventoux past perfect bij deze tomatensaus en worst.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Geniet van een klassiek gerecht: zuurkoolstamppot met een romige kaassaus en een heerlijke combinatie van venkel, jeneverbessen en stoofpeer. Perfect voor de winter!
Bereidingstijd25 minuten
stooftijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stoofpeer
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 750 g zuurkool
  • 2 dl witte wijn
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 6 jeneverbessen
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • 1,5 kg aardappels
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 7 dl bouillon
  • ½ dl slagroom
  • Nootmuskaat peper naar smaak
  • 150 g geraspte kaas

Instructies

  • Hak de schoongemaakte ui, knoflook en stoofpeer fijn in de keukenmachine.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui, knoflook en peer 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.
  • Snijd de zuurkool fijn en voeg deze samen met de wijn, venkelzaad, jeneverbessen en het laurierblad toe aan de pan.
  • Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes stoven.
  • Kook de aardappelen gaar.
  • Smelt de boter in een pan, roer er de bloem door en laat de roux 5 minuten op laag vuur bakken (zonder dat het bruin wordt).
  • Voeg al roerend de bouillon toe en laat de saus even doorkoken.
  • Roer er naar smaak de peper, nootmuskaat, geraspte kaas en slagroom door.
  • Verwijder het laurierblad, de peperkorrels en de jeneverbessen.
  • Stamp de aardappelen door de zuurkool (eventueel met wat kookwater) en schep er de kaassaus over.
  • Serveer eventueel met rookworst.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel een gekookt eitje voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zuurkool en de romige kaassaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Witte Bonenstamppot met Knolselderij en Paprika

Witte Bonenstamppot met Knolselderij en Paprika

Heerlijke en romige witte bonenstamppot met knolselderij en paprika. Een lekker, voedzaam en pittig bijgerecht voor elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stamppot, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot witte bonen
  • 1 knolselderij
  • 1 pak erwten diepvries
  • 2 paprika's
  • 1 dl melk
  • 50 g boter
  • Versgemalen peper
  • Nootmuskaat
  • Zout

Instructies

  • Spoel de witte bonen in een vergiet onder warm stromend water af en laat ze uitlekken.
  • Schil de knolselderij, was hem en snijd in stukken.
  • Kook de knolselderij in een pan met weinig water en zout in ± 15 minuten gaar.
  • Kook intussen de erwten in een andere pan volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Was en schoonmaak de paprika’s.
  • Snijd één paprika in kleine blokjes en de andere paprika in dunne reepjes.
  • Laat de gekookte knolselderij uitlekken in een zeef.
  • Pureer de knolselderij, de helft van de doperwten en de helft van de witte bonen in een keukenmachine of met een draaizeef.
  • Verwarm de melk en boter in een braadpan en roer de groentepuree erdoor.
  • Laat het geheel al roerend goed doorwarmen.
  • Breng pittig op smaak met zout, versgemalen peper en nootmuskaat.
  • Roer de rest van de witte bonen, doperwten en paprika blokjes door de stamppot.
  • Laat dit nog ± 3 minuten op laag vuur met het deksel op de pan doorwarmen.
  • Verwarm een glazen schaal voor en schep de stamppot erin.
  • Garneer de bovenkant stervormig met de paprika reepjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een zoet bijgerecht, zoals stoofpeertjes, voor een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur van de stamppot en de paprika.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g