Courgette mozzarellarolletjes met pestodressing

Courgette mozzarellarolletjes met pestodressing

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Koude Hapjes
Land van herkomst: Italië
Servings: 8 stuks
Calories: 105kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 kleine courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bol mozzarella kaas, 125 g
  • 2 eetlepels groene pesto verse
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Citroen schoonboenen, schil eraf raspen en citroen uitpersen.
  • Van courgette diagonaal 8 lange plakken van ca. ½ cm dik snijden.
  • Plakken aan beide kanten dun met olie bestrijken en op rooster vlak onder grill in ca. 6 minuten mooi bruin roosteren, halverwege keren.
  • Mozzarella in 8 plakken snijden en op keukenpapier laten uitlekken.
  • In kommetje rest van olie met 2 eetlepels citroensap, citroenrasp, pesto en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Plakken courgette op bord leggen, dressing erover sprenkelen.
  • Op elke plak courgette plak mozzarella leggen, voorzichtig oprollen en met cocktailprikker vaststeken.
  • Rolletjes op schaal leggen en 2 eetlepels van achtergebleven dressing erover sprenkelen.

Notities

Streepjes:
Als je de plakken courgette in een gloeiend hete grillpan roostert, krijgen ze decoratieve bruine streepjes.
Het kost wel iets meer tijd.

Nutrition

Serving: 1persoonsportie | Calories: 105kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 4g | Vet: 9g

Ananas met spek

Ananas met spek

recept van de hofmeester Zuiderkruis / Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fruit, Hapjes, Varkensvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ananas
  • doorregen spek ,niet te vet

Instructies

  • Stukken ananas van de grootte van een halve vinger in niet te vet doorregen spek wikkelen [één keer rondom].
  • Met een houten cocktailprikkers vast zetten zodat het spek blijft zitten.
  • Even in de frituurpan bruinen en bij borrel of apéritif warm opdienen.

Gevulde kipfilet

Gevulde kipfilet

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 dikke kipfilets
  • 4 eetlepels basilicum gehakte
  • 2 teentjes koflook
  • 8 plakje kaas
  • 50 g boter

Instructies

  • el de knoflookteentjes, hak ze fijn en meng deze in een kommetje met de basilicum, peper en zout.
  • Snijd met een fileermes een inkeping in de kipfilets en bestrooi de kipfilets van binnen en buiten met het kruidenmengsel.
  • Leg in elke kipfilet 2 plakjes kaas en maak de opening dicht met prikkers.
  • Verhit de boter in een pan en bak hierin de kipfilets aan beide kanten mooi bruin.
  • Draai dan de hittebron wat lager en laat de kipfilets in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar sudderen.

Struisvogelsaté met kokossaus

Struisvogelsaté met kokossaus

Snel te maken oosters
Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 struisvogelbiefstukjes
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 200 ml kokosmelk
  • 25 g pinda's fijngehakt

Instructies

  • Elk biefstukje in 12 stukjes snijden en telkens 3 stukjes aan cocktailprikkers rijgen.
  • In kom sambal mengen met sojasaus en 1 eetlepel roerbakolie.
  • Spiesjes hiermee bestrijken en op schaal leggen.
  • In steelpan rest van olie verhitten en knoflook en rode peper even aanfruiten.
  • Rest van marinade,kokosmelk en pinda's erdoor roeren en ca. 5 minuten laten sudderen.
  • Overdoen in kom.
  • In pannetje scheutje roerbakolie verhitten en 2 spiesjes in 3-5 minuten rondom bruinbakken.
  • Wat kokossaus erover scheppen en nog 2 minuten meewarmen.

Kalfsvlees met Parmaham en Salie in Marsalasaus

Kalfsvlees met Parmaham en Salie in Marsalasaus

Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

6 personen:

  • 1 kg aardappels vastkokende Lady Cristl
  • 3 courgettes
  • 1 zakje Italiaanse kruiden verse
  • 6 eetlepel(s) olijfolie
  • 6 kalfsentrecotes op kamertemperatuur
  • 6 plakken Parmaham
  • 6 eetlepel(s) Marsala dessertwijn uit Sicilië

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de aardappelen en snijdt ze in dunnen plakjes.
  • Snijdt de courgettes in dunne plakjes.
  • Leg de aardappel en courgetteplakjes om en om in rijen op de ingevette bakplaat.
  • Ris de tijm van de takjes en strooi deze met zout en peper over de schijfjes.
  • Sprenkel er 4 el olijfolie over.
  • Schuif de bakplaat 45 minuten in de hete oven.
  • Bestrooi de kalfsentrecotes met zout en peper, leg er een vers salieblaadje op (uit de It. kruidenmix).
  • Wikkel een plak Parmaham om de de entrecote en zet vast met prikker.
  • Tien minuten voor de ovenschotel klaar is, 2 el olie verhitten in een koekenpan.
  • Bak de entrecotes op hoog vuur in 2 min. bruin.
  • Schenk de Marsala er bij en laat nog 2-3 min. op medium vuur doorgaren.
  • Draai het vlees halverwege.
  • Het mag vanbinnen nog rosé zijn.
  • Serveer de aardappels en courgette op warme borden, leg het vlees erop en lepel de saus uit de pan erover.

Gegratineerde scholrolletjes met vermoutsaus

Gegratineerde scholrolletjes met vermoutsaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ pot visfond
  • 100 ml witte vermout
  • 2 el olijfolie
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 2 worteltjes in piepkleine blokjes
  • 4 zwarte olijven in stukjes
  • 1 citroen
  • 6 el peterselie
  • 6 scholfilets
  • 200 ml crème fraiche
  • 50 gram geraspte belegen kaas

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200°c
  • In wijde pan fond en vermout op hoog vuur tot kwart inkoken. In pan olie verhitten.
  • Sjalot, wortel, olijven en 1 el. van vocht erdoor scheppen.
  • Afgedekt in 3-4 min. gaar smoren.
  • Citroen raspen en uitpersen.
  • Van vuur af citroensap en peterselie door het wortelmengsel scheppen.
  • Peper en zout.
  • Filets in lengte halveren en inwrijven met peper, zout en citroensap.
  • Wortelmengsel over brede kant van filets uitspreiden.
  • Vis oprollen en vastzetten met prikkers.
  • In ovenschaal leggen.
  • Crème fraiche door ingekookt vocht roeren en saus laten binden.
  • Zout en peper.
  • Saus over de rolletjes schenken en kaas erover strooien.
  • In oven in 20-25 min goudbruin en gaar laten worden.

Mediterrane Groenterolletjes

Mediterrane Groenterolletjes

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pot geroosterde paprika's 465 g
  • 1 pakje gemarineerde artisjokken 100 g
  • 1 pakje gegrilde aubergine 100 g
  • Ca. 100 g zongedroogde tomaten in olie
  • 2 bol mozzarella kaas à 125 g (optioneel)
  • 1 courgette
  • 2 el olijfolie
  • ½ bakje verse walnootpesto à 100 g
  • ¼ zakje verse munt à 15 g

Instructies

  • Laat de paprika's, artisjokken, aubergine en zongedroogde tomaten goed uitlekken in een zeef.
  • Snijd de paprika's en aubergines in brede repen.
  • Indien gebruikt, snijd de mozzarella in repen.
  • Wikkel de repen paprika en aubergine (en mozzarella indien gebruikt) om elkaar heen.
  • Steek de rolletjes vast met een cocktailprikker, eventueel met een artisjok of zongedroogde tomaat.
  • Bak dunne, lange plakken courgette in olijfolie tot ze zacht zijn.
  • Besmeer de courgetteplakken met walnootpesto en strooi er verse munt overheen.
  • Rol de courgetteplakken op en steek ze vast met een cocktailprikker.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij deze lichte en smaakvolle groenterolletjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Antipasti Feestplank met Italiaanse Specialiteiten

Antipasti Feestplank met Italiaanse Specialiteiten

Deze Antipasti Feestplank brengt de smaken van Italië samen met een mix van vleeswaren, kaas, tomaat, en vers brood. Perfect voor borrels of als voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Borrelhapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 12 cherrytomaatjes
  • 1 bakje mozzarella piccolo 125 g
  • 1 bakje pestodressing 100 g
  • 1 voorgebakken focaccia of ciabatta brood
  • 100 g Parmaham
  • 100 g mortadella vleeswaren
  • 1 bakje sardinefilets met olijven 100 g
  • 1 pot artisjokharten

Instructies

  • Was de cherrytomaatjes en laat de mozzarellabolletjes uitlekken.
  • Halveer eventueel grote bolletjes om 12 stuks te maken.
  • Steek een cherrytomaatje en een bolletje mozzarella aan een cocktailprikker en leg de spiesjes in een kom.
  • Schep de pestodressing over de spiesjes en laat ze ongeveer 30 minuten marineren.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gasovenstand 5).
  • Bak de focaccia of ciabatta in 5 à 7 minuten knapperig en goudbruin.
  • Rangschik de sardines met olijven, artisjokharten en mozzarellaspiesjes op een bord.
  • Leg de Parmaham, mortadella en in repen gesneden brood ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer op een grote houten plank voor een feestelijke presentatie en voeg olijven of gegrilde groenten toe voor extra variatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Vermentino past uitstekend bij deze Antipasti Feestplank, omdat het de smaken van de verschillende ingrediënten mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 2.2g | Sugar: 2g

Forel Omwikkeld met Courgette

Forel Omwikkeld met Courgette

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 4 forellen heel
  • Sap van 1 limoen
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 zakje verse koriander 15 g, fijngeknipt
  • 4 eetlepels olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schaaf met een kaasschaaf 8 gelijkmatige plakken van de courgette.
  • Spoel de forellen af met water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Besprenkel de forellen aan de binnen- en buitenkant met limoensap en bestrooi ze met zout.
  • Meng in een kom de verkruimelde chilipeper, geperste knoflook, helft van de fijngeknipte koriander en 2 eetlepels olie door elkaar.
  • Verdeel het kruidenmengsel over de buikholten van de forellen.
  • Bewaar de forellen afgedekt met folie in de koelkast tot gebruik.
  • Omwikkel elke forel met 2 linten courgette en steek de courgette vast met cocktailprikkers.
  • Bestrooi de courgette licht met zout.
  • Afhankelijk van de grootte van de barbecue, rooster de forellen in één of twee keer.
  • Leg de forel in een visklem, bedruppel met de resterende olie en rooster op de barbecue in 10 tot 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer de forellen regelmatig om tijdens het roosteren.

Notities

Wijnadvies:

Deze forel omwikkeld met courgette gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse en fruitige smaken van de wijn vullen de subtiele smaken van de forel aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Hazenrugfilet met Verse Cranberrysaus

Hazenrugfilet met Verse Cranberrysaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 ml rode port
  • 50 g suiker
  • 250 g verse cranberry's
  • 2 hazenrugfilets ieder 2 stuks, op kamertemperatuur
  • 25 g boter

Instructies

  • Breng in een pan de rode port met suiker aan de kook en laat het 2-3 minuten inkoken.
  • Schep de verse cranberry's door het portmengsel en verwarm ze op laag vuur gedurende 7-8 minuten, totdat de bessen beginnen te knappen.
  • Indien gewenst, laat de saus afkoelen en bewaar afgedekt.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Leg de hazenrugfilets op een snijplank en vouw de smalle punten terug zodat de filets overal even dik zijn.
  • Steek ze vast met cocktailprikkers.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de hazenrugfilets rondom bruin in ongeveer 2 minuten.
  • Leg het vlees in een ovenschaal en laat het in de oven in 6-8 minuten van binnen rosé worden.
  • Roer ondertussen de cranberrysaus door het bakvet en verwarm de saus kort.
  • Snijd de hazenrugfilets schuin in plakken en leg ze op vier warme borden.
  • Schep de saus over het vlees en serveer de rest van de saus ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Deze hazenrugfilet met verse cranberrysaus past goed bij een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De volle smaken van de wijn vullen de rijke smaken van het gerecht mooi aan.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g