Appel kaneelmuffins van Harry Eastwood

Appel kaneelmuffins van Harry Eastwood

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • citruspers
  • cupcaketray
  • muffin- of cupcakevormpjes

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 2 appels Braeburn
  • 2 eieren
  • 0.25 tl zout
  • 120 g lichte basterdsuiker
  • 200 g pompoenpuree
  • 100 g witte rijstbloem
  • 100 g gemalen amandelen
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el olie
  • 1 tl bakpoeder
  • 0.5 tl baksoda
  • 2 el pompoenpitte

Instructies

  • Snijd de citroen doormidden en pers het sap.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes van circa 1 cm dik.
  • Week de appelstukjes in het citroensap.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Bekleed de bakvorm met de vormpjes.
  • Klop de eieren met het zout en de suiker tot het lichtgeel van kleur is en het volume is verdubbeld.
  • Voeg nu de pompoenpuree, gemalen amandelen, olie en kaneelpoeder toe.
  • Roer goed door.
  • Meng voorzichtig de appel, pompoenpitten, bloem, bakpoeder en baksoda door de natte ingrediënten tot een glad beslag.
  • Bak circa 30 minuten in de oven tot de muffins goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de muffins afkoelen op een rooster.

Notities

je kunt de muffins circa 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje.

Temaki Sushi met Rosbief en Cocktailgarnalen

Temaki Sushi met Rosbief en Cocktailgarnalen

Maak je sushi-ervaring compleet met zelfgemaakte temaki sushi. Geniet van krokante nori, frisse waterkers en heerlijke vullingen van rosbief en cocktailgarnalen!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Rijst, Sushi, Zeevruchten
Land van herkomst: Japan
Servings: 10 personen
Calories: 300kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g sushirijst
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 3 stengels bleekselderij
  • 100 g rosbief vleeswaar
  • 32,5 g zakje waterkers
  • 125 g cocktailgarnalen
  • 1 pakje nori-vellen
  • 1 eetlepel wasabipasta
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus

Instructies

  • Kook de sushirijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Meng de rijstazijn, suiker en zout in een kommetje en roer goed door.
  • Besprenkel de gekookte rijst met het azijnmengsel terwijl je het voorzichtig omschept met een spatel.
  • Laat de rijst volledig afkoelen.
  • Schil de bleekselderij met een dunschiller, snijd in stukken van ca.
  • 5 cm en snijd deze in dunne reepjes.
  • Snijd de rosbief in reepjes en pluk de blaadjes waterkers van de takjes.
  • Verwijder het staartje van 10 cocktailgarnalen.
  • Spreid de nori-vellen uit en verdeel een diagonaal 'reepje' rijst over elk vel, waarbij je de randen vrijhoudt.
  • Bestrijk de randen met wasabipasta.
  • Leg op 5 nori-vellen elk 3 cocktailgarnalen (met het staartje omhoog) en de reepjes bleekselderij.
  • Leg op de overige 5 vellen reepjes rosbief en blaadjes waterkers.
  • Rol de nori-vellen tot hoorntjes, waarbij de vulling aan één kant iets uitsteken mag.
  • Leg de temaki sushi op een schaal en serveer direct met een schaaltje Japanse sojasaus voor de dipsaus.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de delicate smaken van temaki sushi.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 5g | Zout: 2g

Spaghetti limone

Spaghetti limone

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 4 braadworst ca. 500 g
  • 250 g champignons
  • 15 gr peterselie verse
  • 12,5 gr bieslook verse
  • 500 g spaghetti
  • zout
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • peper
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Citroen onder stromend water schoonboenen.
  • Met dunschiller brede repen van citroenschil halen.
  • Citroenschil en worst in pan doen, 5 dl water erbij schenken en aan de kook brengen.
  • Op matig vuur worst in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Worst uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Kookvocht bewaren.
  • Champignons met keukenpapier schoonvegen en in vieren snijden.
  • Citroen uitpersen.
  • Worsten in lengte halveren en in plakken snijden.
  • Peterselieblad grof hakken.
  • Bieslook in stukjes van ca. 1 cm knippen.
  • Spaghetti in ca. 8 minuten beetgaar koken in ruim water met zout.
  • Daarna afgieten.
  • In koekenpan boter smelten, bloem in één keer toevoegen en ca. 2 minuten al roerend
  • meebakken.
  • Kookvocht en citroensap in pan schenken.
  • Roeren tot gladde, dunne saus ontstaat.
  • Vuur laag draaien, champignons door saus roeren en in ca. 5 minuten gaar laten worden. Worstplakjes en slagroom door saus roeren en even meewarmen.
  • Saus op smaak brengen met weinig zout en peper.
  • Spaghetti over de borden verdelen.
  • Saus op pasta scheppen, royaal bestrooien met verse kruiden.
  • Serveren met tomatensalade.

Aspergeschotel met Parmezaanse kaas

Aspergeschotel met Parmezaanse kaas

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Kaas
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • Zout
  • 1 kg witte asperges
  • 75 g Parmezaanse kaas stukje,
  • 50 g boter of margarine,
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • In pan ruim water met zout aan de kook brengen.
  • Asperges met dunschiller vanaf vlak onder kopje naar beneden schillen.
  • Houtachtige uiteinden (ca. 2 à 3 cm) eraf snijden.
  • Asperges in kokend water in ca. 10 minuten beetgaar koken.
  • Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Kaas raspen.
  • In (steel)pan boter smelten. In vergiet asperges laten uitlekken.
  • Asperges naast elkaar in ovenschaal leggen.
  • Boter erover schenken, zodat alle asperges ermee bedekt zijn.
  • Bestrooien met peper en kaas.
  • In midden van oven aspergeschotel in ca. 20 minuten gaar en goudbruin laten worden.

Notities

Serveren bij kalfsvlees of entrecote en krielaardappeltjes.

Crêpe suzette van Sofie Dumont

Crêpe suzette van Sofie Dumont

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Flensjesdeeg:

  • 200 g bloem
  • 150 g eieren 3
  • 500 ml melk
  • 1 eetlepel arachideolie
  • snuifje zout
  • 20 g vanillesuiker
  • boter om te bakken

Sinaasappelsaus:

  • 100 g suiker
  • 30 g boter
  • sap van halve citroen
  • sap 3 sinaasappels
  • sinaasappel zestes
  • scheut Grand Marnier
  • scheut Cognac

Instructies

Bereiding flensjes:

  • Doe de bloem in een hoge kom en maak een kuiltje, strooi het zout op de rand.
  • Roer de eieren en de vanillesuiker los en giet in het bloemkuiltje.
  • Giet er voorzichtig de melk bij.
  • Meng met een garde en roer tot een beslag zonder klonters.
  • Laat het beslag een halfuurtje rusten.
  • Voeg er, net voor je gaat bakken, de olie bij.
  • Bak de flensjes dun in een warme koekenpan en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Gebruik wanneer nodig een klontje boter om de flensjes te bakken.

Bereiding sinaasappelsaus:

  • Was de sinaasappels.
  • Verwijder met een dunschiller de sinaasappelschil van één sinaasappel.
  • Enkel de schil, niet het witte vel.
  • Snij de schillen in dunne sliertjes (julienne).
  • Zo bekom je zogenaamde zestes.
  • Blancheer de zestes gedurende 1 minuut.
  • Giet af en verfris met koud stromend water.
  • Herhaal dit nog een tweede keer.
  • Pers citroen en sinaasappelen.
  • Laat de boter smelten, voeg er de suiker aan toe.
  • Laat inkoken tot de suiker bijna begint te karameliseren.
  • Blus het mengsel met het sinaas- en citroensap en laat even indikken tot een licht gebonden saus.
  • Neem van het vuur.
  • Breng op smaak met een geut Grand Marnier en Cognac.
  • Voeg de zestes van sinaasappel toe en laat bij voorkeur een uurtje trekken.
  • Warm de sinaasappelsaus op, wentel de flensjes er in tot ze warm zijn en vouw in vieren.

Notities

Serveer eventueel met een bolletje vanilleijs en toef slagroom, dat heet dan een Comédie Française.
TIP:
Zorg steeds dat je pan warm genoeg is bij het bakken.
Door de zestes van sinaasappelschil te blancheren verdwijnt de bitterheid van de schil, en dat is gewoonweg smakelijker.

Zeeuwse rijsttafel

Zeeuwse rijsttafel

Donderdag maaltijd bij de Koninklijke Marine met eigen twist
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 speklap per persoon
  • aardappels en/of rijst naar behoefte
  • bruine bonen en/of capucijners uit blik
  • sla beetje stevig bv ijsbergsla
  • kaantjes
  • uien
  • piccalilly om uit te bakken
  • sambal bvk brandal of manis maar sambal tempeh manis kan ook
  • Amsterdamse uien en/of augurk als garnituur op tafel
  • mosterd
  • kerriepoeder
  • zout
  • peper

Instructies

  • Doe eerst de koude voorbereidingen zoal aardappels schillen en ui snipperen.
  • Bak de kaantjes uit, laat ze uitlekken op een bord met papier (bewaar spekvet).
  • Zet de aardappels op in ruim water met wat zout.
  • Bestrooi de speklappen met zout, peper en kerriepoeder en smeer ze in met mosterd.
  • Zet de speklappen afgedekt ongeveer een kwartier in de koelkast (langer is geen probleem).
  • Zet de bruine bonen en/of de kapucijners op en kook deze.
  • Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
  • Snij de sla en bewaar deze in een afgedekte schaal in de koelkast.
  • Bak de speklappen mooi goudbruin, niet doorbakken, tot ze een licht krokante en gaar zijn.
  • Giet de aardappels en rijst af zodra deze gaar zijn.
  • Maak van het bakvocht van de speklappen een jus (voeg nog aanwezige jus toe indien nodig).
  • Serveer de maaltijd op borden of in schalen zodra alle gerechten klaar zijn.
  • Warme gerechten die moesten wachten zijn dus warm gehouden.

Notities

De sambal, piccalilly, sla en zuur staan op tafel. Ieder kan naar behoefte dit toevoegen.
Ik gebruik spekvet en jus in de verhouding 1:2.
Je hebt veel pannen en dus ruimte op de kookplaat nodig, plan dit goed. Rijst is makkelijk lang warm te houden, dit kan dus eerder verwarmd worden. De kaantjes en het spek kunnen na elkaar op dezelfde pit en in dezelfde pan als je het spekvet van de kaantjes bewaard hebt. Bonen en capucijners uit blik maken het makkelijker. Wil je verse producten gebruiken denk dan aan het laten wellen van de groente. Dit welwater dan ook gebruiken om de groente in te koken.

Chocoladedruiven met ijs

Chocoladedruiven met ijs

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g pitloze witte druiven,
  • 4 eetlepel(s) fijne kristalsuiker
  • 150 g pure chocolade
  • 3 eetlepel(s) melk
  • ¾ bak wit chocoladeijs á 1 liter, Carte d'Or,

Instructies

  • VOORBEREIDEN:
  • Druiven wassen, droogdeppen met keukenpapier en in trosjes van 3 á 4 druiven verdelen.
  • Suiker in kommetje doen.
  • Met dunschiller 25 g chocolade in krullen schaven.
  • Rest van chocolade boven steelpan in stukjes breken.
  • Melk toevoegen.
  • Al roerend chocolade op zacht vuur laten smelten.
  • Trosjes druiven eerst in gesmolten chocolade dopen en dan direct door suiker wentelen.
  • Op bord leggen.
  • Tot gebruik in koelkast zetten.
  • BEREIDEN:
  • In midden van vier bordjes met ijsbolletjeslepel 2 bolletjes ijs scheppen.
  • Druiventrosjes er omheen leggen.
  • Chocoladekrullen op ijs leggen.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 6g | Vet: 25g

Romige Aspergesoep met Groene Aspergetips

Romige Aspergesoep met Groene Aspergetips

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Soep, Voorgerechten
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 500 g witte asperges
  • 1 eetlepel boter
  • ½ deciliter witte vermout
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 bakje groene aspergetips
  • Zout
  • 125 ml slagroom
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Pel en snipper het sjalotje.
  • Schil de witte asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
  • Snijd de asperges in stukjes van 1 cm.
  • Smelt de boter in een pan en fruit hierin de sjalotjes zachtjes.
  • Voeg de stukjes asperges toe en bak ze ca.
  • 2 minuten zachtjes mee.
  • Schenk de vermout erover en verwarm tot het vocht verdampt is.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg 6 dl water toe.
  • Kook de aspergestukjes in ca.
  • 10 minuten zachtjes gaar.
  • Kook intussen in een andere pan met ruim kokend water en zout de aspergekopjes en aspergetips in ca.
  • 5 minuten beetgaar.
  • Spoel ze af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Doe de aspergestukjes met bouillon in een blender.
  • Voeg de slagroom toe en pureer alles op de hoogste snelheid in 1-2 minuten tot een gladde, schuimige soep.
  • Verwarm de soep opnieuw in een pan en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in vier diepe borden en maak in het midden een bergje van groene aspergetips en aspergekopjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige aspergesoep combineert goed met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn complementeren de verfijnde smaken van de asperges.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gemarineerde Asperges met Aardbeien en Parmezaanse Kaas

Gemarineerde Asperges met Aardbeien en Parmezaanse Kaas

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd10 minuten
wachttijd2 uur
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • Zout
  • 1 deciliter olie
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ deciliter droge witte wijn
  • ½ zakje verse basilicum 15 g
  • ½ zakje verse munt 15 g
  • Versgemalen witte peper
  • 100 g aardbeien
  • 75 g Parmezaanse kaas

Instructies

Voorbereiden:

  • Schil de asperges vanaf vlak onder de kopjes naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden op gelijke lengte (2 á 3 cm).
  • Kook de asperges in een pan met ruim water en zout in ongeveer 15 á 20 minuten beetgaar.
  • Schep de asperges met een schuimspaan in een vergiet, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
  • Leg de asperges met de kopjes naar één kant in een schaal.
  • Maak een saus door de olie, witte wijnazijn, mosterd en droge witte wijn te kloppen.
  • Knip de basilicum en munt fijn en roer ze door de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en versgemalen witte peper.
  • Schenk de saus over de asperges.
  • Laat de asperges afgedekt ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.
  • Halverwege de marinetijd omscheppen.

Bereiden:

  • Haal de asperges uit de saus en rangschik ze op vier bordjes.
  • Klop de saus goed door.
  • Schep telkens 1 eetlepel saus over de asperges.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
  • Leg de plakjes aardbei naast de asperges.
  • Schaaf de Parmezaanse kaas erboven.

Notities

Wijnadvies:

De lichte en frisse smaak van dit gerecht wordt goed aangevuld door een witte wijn met een lichte zuurgraad, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Hun citrusachtige tonen zullen mooi samengaan met de aardbeien en de marinade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Sjaslick

Sjaslick

Russische lamsspies
Recept categorieën: Lamsvlees
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram lamsschouder
  • Voor de marinade
  • 2 rode paprika’s
  • 4 uien
  • 1 ltr witte wijn azijn
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • 2 rode ui
  • 4 augurken
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje bieslook
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes van ong. 3 cm.
  • Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes van 3 cm.
  • Snijd de uien in kwarten.
  • Doe het vlees en de groenten in een schaal.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Giet de azijn erover.
  • Dek de schaal af met huishoudfolie en laat minimaal 12 uur marineren in de koelkast.
  • Laat de houten prikkers weken in water.
  • Giet het vlees en de groenten af.
  • Bewaar de marinade.
  • Snijd de tomaten in plakken.
  • Snijd de komkommer met behulp van een dunschiller of kaasschaaf in linten.
  • Snijd de rode uiten in ringen.
  • Rijg vlees, ui en paprika aan de prikkers.
  • Hak de peterselie en bieslook fijn
  • Grill de spiesen in een grillpan of op een bqq gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Overgiet regelmatig met de marinade en draai ze regelmatig om.
  • Maak de borden op met een spies, plakken tomaat, rode ui, augurk en bestrooi met de peterselie en bieslook.

Notities

Overdag eten de russen dit gerecht en drinken dan er een wit biertje bij. ‘s-avonds drinken ze er een wodka bij.
Wat je er ook bijdrinkt, drink met mate(n)