Kip met koekkruiden, rijst en spruitjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Nienke Jagersma
- 4 kippenbouten
- 1½ eetlepel(s) koekkruiden
- chilipeper
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 65 g roomboter
- 1 ui gesnipperd
- 300 g witte rijst
- 3 tabletten kippenbouillon
- 3 eetlepel(s) walnoten gepelde fijngehakt
- 3 eetlepel(s) walnotenolie
- 2 zakjes spruiten geschoond
- nootmuskaat
- 4 verse vijgen
- 5 eetlepel(s) balsamicoazijn
Snijd de kippenbouten tussen poot en karbonade in 2 stukken.
Schuif het vel van de kip opzij en bestrooi het vlees met koekkruiden, chilipoeder en zout.
Schuif het vel weer terug.
Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de stukken kip rondom bruin.
Voeg een beker water toe, zet het vuur laag en braad de kip afgedekt ca. 15 minuten.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit 25 g boter in een pan en fruit de ui zachtjes 2 minuten.
Roer de rijst, 1 bouillontablet en 550 ml water erdoor en kook de rijst op een laag vuur zachtjes gaar.
Roer de walnoten en de walnotenolie erdoor en laat de rijst afgedekt nagaren.
Kook de spruitjes in een laagje water met 15 gr boter en 2 bouillontabletten in ca. 15-20 minuten beetgaar.
Verwarm 25 g boter in een pan en smoor de spruitjes met wat nootmuskaat in ca. 5 minuten gaar.
Snijd de vijgen in plakjes, houd 4 mooie plakjes apart voor de garnering.
Leg de kip in een braadslede en laat de kip in de oven in nog ca. 20 minuten gaar worden.
Roer de aanbaksels in de braadpan los.
Voeg de balsamicoazijn en vijgen toe en kook ze 5 minuten.
Wrijf de saus door een zeef.
Klop de saus met de staafmixer glad en breng op smaak met zout en peper.
Houd een paar spruitjes apart en pureer de rest met de staafmixer.
Schep, eventueel met behulp van een serveerring, een bergje rijst en bergje spruitjes op vier borden.
Leg de stukken kip ernaast en lepel de vijgensaus erover.
Garneer met de achtergehouden spruitjes en plakjes vijg.
Serveer de rest er apart bij.
Topkok winnend recept aflevering 4, 2006.
Van deze aflevering is Nienke Jagersma
de winnaar. Haar gerecht is lekker winters.
Opvallend van smaak zijn de kip met koekkruiden en chilipoeder en de mooie volle saus van verse vijgen met balsamicoazijn.
Receptenplein.nl
Home / fijne zeef / Pagina 2
Aardbeienkaviaar met Couscous en Vanille
Een bijzonder dessert met couscous gegaard in aardbeiensap, op smaak gebracht met vanillesuiker en elegant geserveerd in een ei. Perfect voor een feestelijke afsluiting!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
fijne zeef
Eierhouder (optioneel)
- Couscous hoeveelheid naar keuze
- 200 g aardbeien door een zeef gewreven
- Vanillesuiker naar smaak
- 4 eieren
Pureer de aardbeien en wrijf ze door een fijne zeef om het sap te verkrijgen.
Kook de couscous in het aardbeiensap volgens de instructies op de verpakking.
Breng de gegaarde couscous op smaak met vanillesuiker naar smaak.
Snijd de bovenkant van de eieren af en verwijder voorzichtig het eiwit en eigeel.
Reinig de eischelpen voor de presentatie.
Serveer de aardbeiencouscous in de lege eischelpen voor een unieke presentatie.
Wijnadvies:
Serveer dit lichte dessert met een dessertwijn zoals een Moscato of een fruitige champagne.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / fijne zeef / Pagina 2
Traditionele Glühwein met Cognac en Honing
Geniet van deze klassieke Glühwein, verrijkt met cognac, honing en winterse kruiden. Perfect voor koude winteravonden en feestelijke gelegenheden!
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Servings: 1 fles Glühwein
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
fijne zeef
Glazen of kopjes
- 1 citroen onbehandeld
- 1 sinaasappel onbehandeld
- 1 fles 75 cl rode wijn (bijv. een goedkope Côtes du Rhône)
- 250 ml water
- 75 g suiker
- 2 kaneelstokjes
- 10 kruidnagels
- 1 klein glaasje Cognac of Brandy naar smaak
- Honing bij voorkeur acaciahoning met vanille
Snijd de citroen en sinaasappel in dunne schijfjes.
Doe de schijfjes fruit in een diepe pan.
Voeg de rode wijn, water, suiker, kaneelstokjes en kruidnagels toe.
Verwarm het mengsel zachtjes tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel 10 minuten trekken.
Voeg de cognac of brandy toe en laat nog 5 minuten trekken.
Zeef de Glühwein door een fijne zeef om de kruiden en fruitresten te verwijderen.
Serveer de Glühwein warm in glazen of kopjes en voeg naar wens een theelepel honing toe.
Serveertip:
Serveer de Glühwein warm in stevige glazen of mokken, eventueel gegarneerd met een kaneelstokje of een schijfje sinaasappel. Perfect bij een bordje kerstkoekjes of peperkoek.
Wijnadvies:
Gebruik een stevige, volle rode wijn zoals een Côtes du Rhône of Merlot als basis voor deze Glühwein.
Serving: 200ml | Calories: 210kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / fijne zeef / Pagina 2
Zachte Ganzenlever Royale met Romige Textuur
Een verfijnd voorgerecht met de romige, fluweelzachte smaak van ganzenlever, bereid in een au bain-marie voor een delicate textuur.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
Au bain-marie pan
fijne zeef
Vier beboterde vormpjes
Passeer de ganzenlever door een fijne zeef om een gladde textuur te verkrijgen.
Meng de gepasseerde ganzenlever met de bechamelsaus.
Klop de eieren los en voeg ze toe aan het mengsel.
Giet het geheel in de beboterde vormpjes.
Pocheer de vormpjes au bain-marie gedurende 40 à 45 minuten, tot de royale gestold is.
Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens voorzichtig te storten.
Serveertip:
Serveer met een dunne brioche toast en een vleugje vijgencompote voor een luxe presentatie.
Wijnadvies:
Een droge, mousserende witte wijn zoals Champagne past perfect bij dit gerecht. De frisse zuren en bubbels contrasteren prachtig met de romige textuur van de ganzenlever.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / fijne zeef / Pagina 2
Zachte Vis Royale met Romige Textuur
Een fluweelzachte Franse vis royale, bereid met gekookte vis, slagroom en bechamelsaus. Een luxe voorgerecht met een verfijnde smaak.
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Au bain-marie pan
vijzel
fijne zeef
Vier beboterde vormpjes
Stamp de gekookte vis fijn in een vijzel samen met de slagroom.
Voeg de bechamelsaus en de losgeklopte eierdooiers toe en meng goed.
Breng het mengsel op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat.
Passeer het mengsel door een fijne zeef om een gladde textuur te verkrijgen.
Giet het mengsel in beboterde vormpjes.
Pocheer de vormpjes au bain-marie gedurende 40 à 45 minuten, tot de royale gestold is.
Laat de vormpjes buiten het waterbad afkoelen alvorens voorzichtig te storten.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een scheutje citroensap voor een verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een elegante witte wijn zoals een Chablis of een droge Sauvignon Blanc past perfect bij dit lichte en romige gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 14g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / fijne zeef / Pagina 2
Romige Italiaanse tomatenfondue met witte wijn
Een heerlijke Italiaanse tomatenfondue op basis van aromatische witte wijn en verse kruiden. Perfect om diverse ingrediënten in te dippen!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 tomaten fijngesneden
- 10 g verse Italiaanse kruidenmix fijngehakt
- 3 vleesbouillonblokjes
- 300 ml droge witte wijn
- 1 liter water
Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur.
Voeg de tomaten en fijngehakte Italiaanse kruiden toe en bak nog 3 minuten mee.
Verkruimel de bouillonblokjes boven het mengsel en voeg de witte wijn en 1 liter water toe.
Breng de bouillon aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.
Giet de bouillon door een fijne zeef in de fonduepan en wrijf de achtergebleven tomatenpulp erdoor met de bolle kant van een lepel.
Breng de tomatenbouillon opnieuw aan de kook en zet de fonduepan op tafel.
Vul het schepnetje telkens met ingrediënten en laat ze enkele minuten in de bouillon garen.
Serveertip:
Serveer met diphapjes zoals tortellini, kalkoenrolletjes, kalfsgehaktballetjes met salie, rucola-gevulde biefstuk, oesterzwammen, champignons en cherrytomaatjes.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino vormt een perfecte aanvulling op de smaken van de tomatenfondue.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / fijne zeef / Pagina 2