Chocolade Oliebollen: Voor de Echte Zoetekauw

Chocolade Oliebollen: Voor de Echte Zoetekauw

Heerlijke oliebollen met gesmolten chocolade van binnen en een knapperige korst. Een zoete verrassing!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml lauwe melk
  • 100 g chocolade chunks puur of melk
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de chocolade chunks toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer met warme chocoladesaus of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn of warme chocolademelk.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Hartige Oliebollen met Kaas en Spek

Hartige Oliebollen met Kaas en Spek

Deze hartige oliebollen met kaas en spek zijn een verrassende variatie op de zoete klassieker. Perfect voor bij de borrel!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Kaas, Snack, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml lauwe melk
  • 100 g geraspte kaas
  • 100 g uitgebakken spekjes
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de geraspte kaas en uitgebakken spekjes toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Serveer met een romige knoflooksaus of aioli voor extra smaak.

Wijnadvies:

Combineer met een glas droge witte wijn of een lichte pilsener.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Glutenvrije Oliebollen: Smakelijk en Geschikt voor Iedereen

Glutenvrije Oliebollen: Smakelijk en Geschikt voor Iedereen

Heerlijke glutenvrije oliebollen die net zo luchtig en smakelijk zijn als de klassieke variant. Perfect voor iedereen aan tafel!
Bereidingstijd1 uur 27 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g glutenvrije bloem bijv. rijstmeel of een glutenvrije bakmix
  • 10 g gist glutenvrij
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml lauwe melk lactosevrij indien gewenst
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de glutenvrije bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een klein bakje jam of chocoladefondue.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met een kop warme chocolademelk.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g

Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig

Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig

Deze vegan oliebollen zijn heerlijk luchtig en volledig plantaardig. Perfect voor een diervriendelijk Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 350 ml plantaardige melk lauw
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg de lauwe plantaardige melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Roer de rozijnen door het beslag.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met vegan slagroom voor extra feestelijkheid.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme glühwein.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g

Appel-Kaneel Oliebollen: Een Zoete Twist op de Klassieker

Appel-Kaneel Oliebollen: Een Zoete Twist op de Klassieker

Geniet van oliebollen met een zoete twist door stukjes appel en een vleugje kaneel toe te voegen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 1 grote appel in kleine stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout, suiker en kaneel in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Roer de stukjes appel door het beslag.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met extra kaneelsuiker voor een heerlijke zoete smaak.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme appelcider.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.3g | Sugar: 7g

Klassieke Oliebollen: Traditioneel Nederlands Recept

Klassieke Oliebollen: Traditioneel Nederlands Recept

Heerlijke klassieke oliebollen, krokant van buiten en luchtig van binnen. Onmisbaar bij Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer warm, bestrooid met een royale laag poedersuiker voor de ultieme smaakbeleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – serveer met warme chocolademelk of glühwein.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g

Belgische Frieten Perfect Gebakken

Belgische Frieten Perfect Gebakken

De ultieme Belgische frieten, tweemaal gebakken voor die perfecte goudbruine knapperigheid.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Snack
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg kruimige aardappels
  • Frituurvet

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze met een scherp mes in frieten.
  • Doe de frieten in een bak met water.
  • Giet na 5 minuten het troebele water weg en vervang het door schoon water.
  • Herhaal dit proces totdat het water helder blijft.
  • Droog de frieten grondig met een schone doek.
  • Verwarm het frituurvet tot 150 °C.
  • Bak de frieten in porties gedurende 6 minuten.
  • Haal ze eruit en herhaal dit met de volgende lading.
  • Verhoog de temperatuur van het frituurvet tot 180 °C.
  • Bak de voorgebakken frieten opnieuw tot ze goudbruin zijn, ongeveer 3 minuten.
  • Laat uitlekken en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Frieten combineren goed met een Belgische tripel of een witbier. Voor wijnliefhebbers is een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc een goede keuze.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Gefrituurde Zwezerik met Sjalottencompote en Wortel-Appelsaus

Gefrituurde Zwezerik met Sjalottencompote en Wortel-Appelsaus

Delicaat gefrituurde zwezerik, geserveerd met een rijke sjalottencompote en een verfijnde wortel-appelsaus.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Tussengerecht, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de zwezerik:

  • 1 kg zwezerik
  • 1 wit van prei
  • 100 g knolselderij
  • 1 sjalot
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm

Voor het beslag:

  • 80 g bloem
  • 40 g zetmeel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels bruschetta kruiden
  • IJswater

Voor de sjalottencompote:

  • 1 kg sjalotten
  • 100 g boter
  • 1 dl witte wijn
  • Zout peper en suiker naar smaak

Voor de saus:

  • 2 wortelen
  • 4 granny smith appels
  • 2 dl room
  • Gembersiroop naar smaak

Voor de garnering:

  • Plakjes gember
  • Takjes kervel

Instructies

Zwezerik:

  • Spoel de zwezerik in koud water.
  • Snijd de prei, knolselderij en sjalot in kleine stukjes (brunoise).
  • Breng 1 liter koud water met groenten, laurier en tijm aan de kook.
  • Voeg de zwezerik toe en pocheer 20 minuten.
  • Spoel de zwezerik koud, pel deze en laat opstijven in de koeling.

Beslag:

  • Meng bloem, zetmeel, zout en bruschetta kruiden.
  • Voeg ijswater toe en roer tot een glad beslag.
  • Koel bewaren.

Sjalottencompote:

  • Schil de sjalotten en snijd in vieren.
  • Smelt boter en fruit de sjalotten aan.
  • Voeg witte wijn toe, breng aan de kook en laat op laag vuur garen.
  • Laat overtollig vocht verdampen en breng op smaak met zout, peper en suiker.

Saus:

  • Schil wortelen en snijd in stukken van 2 cm.
  • Kook wortelen in gezouten water gaar.
  • Voeg geschilde en gesneden appels toe en kook 5 minuten mee.
  • Laat uitlekken, pureer wortelen en appels en verwerk met room tot een sausdikte.
  • Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.

Zwezerik:

  • Snijd de zwezerik in 16 plakken, zout licht en wentel door bloem.
  • Haal door het beslag en frituur goudbruin.

Dresseren:

  • Leg een lepel sjalottencompote in het midden van elk bord.
  • Plaats de gefrituurde zwezerik erop.
  • Garneer met plakjes gember en takjes kervel.
  • Lepel de saus rondom.

Notities

Wijnadvies:
Een medium droge witte wijn zoals een Viognier of een Pinot Gris past perfect bij de delicate smaak van de zwezerik en de rijke sjalottencompote.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Krokante Gefrituurde Julienne van Prei

Krokante Gefrituurde Julienne van Prei

Krokante gefrituurde julienne van prei, een heerlijk knapperig bijgerecht dat perfect de smaken van elk hoofdgerecht aanvult.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g prei alleen het witte deel
  • Frituurolie

Instructies

  • Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd daarna in dunne reepjes (julienne) van 7 cm lengte.
  • Zet de prei in ruim koud water en breng aan de kook.
  • Spoel de preireepjes koud af.
  • Dep de preireepjes zorgvuldig droog met keukenpapier.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C.
  • Frituur de reepjes prei in 3 minuten krokant.
  • Laat de gefrituurde prei uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Serveer bij deze gefrituurde prei een frisse Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die goed samengaan met de krokante textuur van de prei.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 200g | Sugar: 2g

Pommes ‘Dauphine’

Pommes 'Dauphine'

Een verfijnd Frans bijgerecht van luchtige aardappelsoezen, gefrituurd tot goudbruin, perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het soezenbeslag:

  • 50 g boter
  • Zout en witte peper naar smaak
  • 50 g bloem gezeefd
  • 2 eieren
  • 1 dl water

Voor de puree:

  • 300 g geschilde aardappels
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Bieslook of tijm optioneel

Voor het frituren:

  • Frituurolie

Instructies

  • Voor het soezenbeslag: Breng 1 dl water, de boter en zout aan de kook.
  • Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot een glad mengsel.
  • Laat het op laag vuur 5 minuten gaar worden.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het beslag.
  • Voor de puree: Kook de aardappels in ruim water gedurende 25 minuten.
  • Pureer de aardappels.
  • Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree.
  • Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel bieslook of tijm toe.
  • Vul een spuitzak met het mengsel en verhit de frituurolie tot 190°C.
  • Spuit kleine rozetten op de vingertoppen en laat ze voorzichtig in de olie glijden.
  • Frituur de rozetten goudbruin.
  • Haal de rozetten met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de Pommes 'Dauphine' direct.

Notities

Wijnadvies
Serveer bij dit verfijnde gerecht een frisse Chardonnay of een lichte Pinot Noir om de rijke texturen van de gefrituurde aardappelsoezen te complementeren.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 200g | Sugar: 1g