Chocolade Oliebollen: Voor de Echte Zoetekauw
Heerlijke oliebollen met gesmolten chocolade van binnen en een knapperige korst. Een zoete verrassing!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml lauwe melk
- 100 g chocolade chunks puur of melk
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de chocolade chunks toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met warme chocoladesaus of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn of warme chocolademelk.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2
Hartige Oliebollen met Kaas en Spek
Deze hartige oliebollen met kaas en spek zijn een verrassende variatie op de zoete klassieker. Perfect voor bij de borrel!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml lauwe melk
- 100 g geraspte kaas
- 100 g uitgebakken spekjes
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de geraspte kaas en uitgebakken spekjes toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveertip:
Serveer met een romige knoflooksaus of aioli voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een glas droge witte wijn of een lichte pilsener.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2
Glutenvrije Oliebollen: Smakelijk en Geschikt voor Iedereen
Heerlijke glutenvrije oliebollen die net zo luchtig en smakelijk zijn als de klassieke variant. Perfect voor iedereen aan tafel!
Bereidingstijd1 uur uur 27 minuten min
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g glutenvrije bloem bijv. rijstmeel of een glutenvrije bakmix
- 10 g gist glutenvrij
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml lauwe melk lactosevrij indien gewenst
- 100 g rozijnen
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker voor serveren
Meng de glutenvrije bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.
Serveertip:
Serveer warm met een klein bakje jam of chocoladefondue.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met een kop warme chocolademelk.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2
Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig
Deze vegan oliebollen zijn heerlijk luchtig en volledig plantaardig. Perfect voor een diervriendelijk Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist gedroogd
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 350 ml plantaardige melk lauw
- 100 g rozijnen
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker voor serveren
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg de lauwe plantaardige melk toe en mix tot een glad beslag.
Roer de rozijnen door het beslag.
Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer warm met vegan slagroom voor extra feestelijkheid.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme glühwein.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2
Appel-Kaneel Oliebollen: Een Zoete Twist op de Klassieker
Geniet van oliebollen met een zoete twist door stukjes appel en een vleugje kaneel toe te voegen!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist gedroogd
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml melk lauw
- 1 grote appel in kleine stukjes
- 1 theelepel kaneel
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker voor serveren
Meng de bloem, gist, zout, suiker en kaneel in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Roer de stukjes appel door het beslag.
Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer warm met extra kaneelsuiker voor een heerlijke zoete smaak.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme appelcider.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.3g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2
Klassieke Oliebollen: Traditioneel Nederlands Recept
Heerlijke klassieke oliebollen, krokant van buiten en luchtig van binnen. Onmisbaar bij Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur uur 29 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 10 g gist gedroogd
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 300 ml melk lauw
- 100 g rozijnen
- 1 liter zonnebloemolie om te frituren
- Poedersuiker voor serveren
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.
Serveertip:
Serveer warm, bestrooid met een royale laag poedersuiker voor de ultieme smaakbeleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – serveer met warme chocolademelk of glühwein.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2
Belgische Frieten Perfect Gebakken
De ultieme Belgische frieten, tweemaal gebakken voor die perfecte goudbruine knapperigheid.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg kruimige aardappels
- Frituurvet
Schil de aardappels en snijd ze met een scherp mes in frieten.
Doe de frieten in een bak met water.
Giet na 5 minuten het troebele water weg en vervang het door schoon water.
Herhaal dit proces totdat het water helder blijft.
Droog de frieten grondig met een schone doek.
Verwarm het frituurvet tot 150 °C.
Bak de frieten in porties gedurende 6 minuten.
Haal ze eruit en herhaal dit met de volgende lading.
Verhoog de temperatuur van het frituurvet tot 180 °C.
Bak de voorgebakken frieten opnieuw tot ze goudbruin zijn, ongeveer 3 minuten.
Laat uitlekken en serveer direct.
Wijnadvies:
Frieten combineren goed met een Belgische tripel of een witbier. Voor wijnliefhebbers is een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc een goede keuze.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2
Gefrituurde Zwezerik met Sjalottencompote en Wortel-Appelsaus
Delicaat gefrituurde zwezerik, geserveerd met een rijke sjalottencompote en een verfijnde wortel-appelsaus.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Voor de zwezerik:
- 1 kg zwezerik
- 1 wit van prei
- 100 g knolselderij
- 1 sjalot
- 1 blaadje laurier
- 2 takjes tijm
Voor het beslag:
- 80 g bloem
- 40 g zetmeel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels bruschetta kruiden
- IJswater
Voor de sjalottencompote:
- 1 kg sjalotten
- 100 g boter
- 1 dl witte wijn
- Zout peper en suiker naar smaak
Voor de saus:
- 2 wortelen
- 4 granny smith appels
- 2 dl room
- Gembersiroop naar smaak
Voor de garnering:
- Plakjes gember
- Takjes kervel
Zwezerik:
Spoel de zwezerik in koud water.
Snijd de prei, knolselderij en sjalot in kleine stukjes (brunoise).
Breng 1 liter koud water met groenten, laurier en tijm aan de kook.
Voeg de zwezerik toe en pocheer 20 minuten.
Spoel de zwezerik koud, pel deze en laat opstijven in de koeling.
Beslag:
Meng bloem, zetmeel, zout en bruschetta kruiden.
Voeg ijswater toe en roer tot een glad beslag.
Koel bewaren.
Sjalottencompote:
Schil de sjalotten en snijd in vieren.
Smelt boter en fruit de sjalotten aan.
Voeg witte wijn toe, breng aan de kook en laat op laag vuur garen.
Laat overtollig vocht verdampen en breng op smaak met zout, peper en suiker.
Saus:
Schil wortelen en snijd in stukken van 2 cm.
Kook wortelen in gezouten water gaar.
Voeg geschilde en gesneden appels toe en kook 5 minuten mee.
Laat uitlekken, pureer wortelen en appels en verwerk met room tot een sausdikte.
Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.
Zwezerik:
Snijd de zwezerik in 16 plakken, zout licht en wentel door bloem.
Haal door het beslag en frituur goudbruin.
Dresseren:
Leg een lepel sjalottencompote in het midden van elk bord.
Plaats de gefrituurde zwezerik erop.
Garneer met plakjes gember en takjes kervel.
Lepel de saus rondom.
Wijnadvies:
Een medium droge witte wijn zoals een Viognier of een Pinot Gris past perfect bij de delicate smaak van de zwezerik en de rijke sjalottencompote.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2
Krokante Gefrituurde Julienne van Prei
Krokante gefrituurde julienne van prei, een heerlijk knapperig bijgerecht dat perfect de smaken van elk hoofdgerecht aanvult.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g prei alleen het witte deel
- Frituurolie
Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd daarna in dunne reepjes (julienne) van 7 cm lengte.
Zet de prei in ruim koud water en breng aan de kook.
Spoel de preireepjes koud af.
Dep de preireepjes zorgvuldig droog met keukenpapier.
Verhit de frituurolie tot 180°C.
Frituur de reepjes prei in 3 minuten krokant.
Laat de gefrituurde prei uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Wijnadvies
Serveer bij deze gefrituurde prei een frisse Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die goed samengaan met de krokante textuur van de prei.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 200g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2
Pommes 'Dauphine'
Een verfijnd Frans bijgerecht van luchtige aardappelsoezen, gefrituurd tot goudbruin, perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Voor het soezenbeslag:
- 50 g boter
- Zout en witte peper naar smaak
- 50 g bloem gezeefd
- 2 eieren
- 1 dl water
Voor de puree:
- 300 g geschilde aardappels
- Nootmuskaat naar smaak
- Bieslook of tijm optioneel
Voor het soezenbeslag: Breng 1 dl water, de boter en zout aan de kook.
Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot een glad mengsel.
Laat het op laag vuur 5 minuten gaar worden.
Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het beslag.
Voor de puree: Kook de aardappels in ruim water gedurende 25 minuten.
Pureer de aardappels.
Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree.
Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel bieslook of tijm toe.
Vul een spuitzak met het mengsel en verhit de frituurolie tot 190°C.
Spuit kleine rozetten op de vingertoppen en laat ze voorzichtig in de olie glijden.
Frituur de rozetten goudbruin.
Haal de rozetten met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de Pommes 'Dauphine' direct.
Wijnadvies
Serveer bij dit verfijnde gerecht een frisse Chardonnay of een lichte Pinot Noir om de rijke texturen van de gefrituurde aardappelsoezen te complementeren.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 200g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 2