Poché Zalm met Kruidenmayonaise en Visgelei

Poché Zalm met Kruidenmayonaise en Visgelei

Deze verfijnde poché zalm wordt geserveerd met een romige kruidenmayonaise en een glanzende laag visgelei. Een klassiek gerecht dat perfect past bij een stijlvol voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Saus, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 krop sla
  • 1 liter water
  • 1 takje dragon
  • 1 takje pimpernel
  • 2 hardgekookte eierdooiers
  • 2 schijven ui
  • 2 tomaten
  • 20 g kervel
  • 40 g peterselie
  • 50 g spinazie
  • 50 g waterkers
  • 6 moten zalm
  • ½ komkommer
  • ¼ liter visgelei
  • 4 dl mayonaise met citroen
  • 2 rondjes wortel
  • Kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng het water in een grote pan aan de kook met ui, wortel, kruidenbosje, zout en peper.
  • Laat dit 20 minuten zachtjes koken en vervolgens afkoelen.
  • Plaats de zalmmoten in de afgekoelde court-bouillon en verwarm langzaam tot het suddert.
  • Laat de vis 4-6 minuten pocheren, afhankelijk van de dikte.
  • Laat de zalm in het kookvocht afkoelen.
  • Maak de saus door de spinazie, waterkers, peterselie, kervel, dragon en pimpernel kort te blancheren.
  • Laat uitlekken en pureer ze fijn.
  • Meng de kruidenpuree met de mayonaise en voeg de fijngemaakte eierdooiers toe.
  • Haal de zalm uit de bouillon en laat uitlekken.
  • Schik de moten op slabladeren op een serveerschaal.
  • Giet de visgelei over de zalm en laat opstijven op een koele plaats.
  • Garneer met plakjes tomaat en komkommer.
  • Serveer de kruidenmayonaise apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een droge, witte wijn zoals Chablis of Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Vanillewafels met een luchtige textuur

Vanillewafels met een luchtige textuur

Heerlijke vanillewafels met een luchtige textuur, perfect voor een zoete traktatie of als dessert met een bolletje ijs.
Bereidingstijd30 minuten
rijstijd4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 15 wafels
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g bloem
  • 300 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 25 g bakkersgist
  • 2 dl melk
  • 2 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
  • 200 g boter gesmolten
  • Boter om het wafelijzer in te smeren
  • ½ tl zout

Instructies

  • Zeef de bloem, suiker, vanillesuiker en het zout in een grote kom.
  • Maak in het midden een kuiltje.
  • Los de bakkersgist op in handwarm water en giet dit in het kuiltje.
  • Bestrooi met een beetje bloem uit de kom en laat 10 minuten rusten tot er barstjes ontstaan.
  • Voeg de eierdooiers en de gesmolten boter toe en klop tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het beslag.
  • Laat het beslag ongeveer 4 uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een schone doek.
  • Verwarm het wafelijzer en vet het in met boter.
  • Giet een beetje beslag in het hete wafelijzer, sluit het en bak de wafels 2-3 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Herhaal tot al het beslag is opgebruikt.

Notities

Serveertip:
Serveer de wafels warm met poedersuiker, slagroom of een bolletje vanille-ijs. Voor een feestelijk tintje kun je ze ook serveren met chocoladesaus of vers fruit.
Wijnadvies:
Een glas licht mousserende dessertwijn zoals Moscato d’Asti past uitstekend bij de zoete en romige smaken van de wafels.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 0.3g | Zout: 14g

Engelse crème

Engelse crème

Een zijdezachte en romige Engelse crème, perfect als basis voor desserts zoals ijs, custard of pudding.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 ltr(genoeg voor 6 personen)
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 500 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract

Instructies

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit.
  • Doe de melk, slagroom, vanillezaadjes en het vanillestokje in een grote pan en breng langzaam aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur zodra het mengsel kookt.
  • Klop in een mengkom de eidooiers en suiker samen tot een licht en romig mengsel.
  • Giet een klein beetje van het warme melkmengsel bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen (tempereren).
  • Voeg geleidelijk de rest van de melk toe terwijl je blijft kloppen.
  • Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur.
  • Roer constant met een houten lepel tot de crème dikker wordt en de achterkant van de lepel bedekt.
  • Laat het niet koken, anders gaat het schiften.
  • Haal van het vuur en giet de crème door een fijne zeef om klontjes en het vanillestokje te verwijderen.
  • Laat afkoelen en gebruik als basis voor je vanille-ijs of andere desserts.

Notities

Serveertip:
Gebruik deze Engelse crème als saus bij desserts zoals appeltaart, brownies of pudding, of als basis voor zelfgemaakt ijs.

Nutrition

Serving: 150ml | Calories: 200kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 14g

Chocoladesoufflé

Chocoladesoufflé

Een luchtige soufflé met rijke chocolade, ideaal als een elegante afsluiter van je diner.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g fondantchocolade
  • 30 g meel
  • 100 g kristalsuiker
  • 400 ml melk
  • 4 eierdooiers
  • 6 eiwitten stijf geklopt
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Smelt de chocolade in een beetje zeer warme melk.
  • Voeg de rest van de lauwe melk toe en meng met de suiker tot een homogene massa.
  • Los het meel op in wat koude melk en voeg dit langzaam bij het chocolademengsel.
  • Verwarm het geheel op laag vuur, al roerend, totdat het kookt.
  • Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken.
  • Laat het 20-30 minuten afkoelen.
  • Meng er één voor één de eierdooiers door.
  • Boter de soufflévorm in.
  • Klop de eiwitten stijf (met een snufje zout voor stevigheid) en spatel ze voorzichtig door het afgekoelde mengsel.
  • Giet het beslag in de voorbereide soufflévorm.
  • Bak de soufflé 12-15 minuten in een matig warme oven (thermostaat 6).
  • Serveer de soufflé zodra hij goed gerezen is.
  • Open de oven niet tijdens het bakken.

Notities

Serveertip:
Bestuif met poedersuiker of serveer met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals Muscat of een fruitige rode wijn past uitstekend bij de rijke chocoladesmaak.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Sint-Jakobsschelpen op Perigourdine wijze

Sint-Jakobsschelpen op Perigourdine wijze

Een verfijnd Frans gerecht met Sint-Jakobsschelpen, romige truffelsaus en een vleugje cognac. Ideaal voor speciale gelegenheden!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Ontdooitijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g diepgevroren Sint-Jakobsschelpen
  • 100 g boter
  • 2 dl slagroom
  • 3 eidooiers
  • 1 glaasje cognac of 2 dl madeira/porto
  • 2 el meel
  • 1 klein blik gebroken truffels met sap
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 citroen
  • Peper en zout

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat de Sint-Jakobsschelpen gedurende 1 uur ontdooien in melk.
  • Giet ze af en bedek ze lichtjes met meel.

Schelpjes bereiden:

  • Smelt de boter in een grote pan en leg de Sint-Jakobsschelpen erin.
  • Laat ze enkele minuten op een laag vuur bakken.

Saus bereiden:

  • Voeg de cognac of madeira toe aan de pan en laat op hoog vuur inkoken tot de saus goed aan de schelpen kleeft.
  • Voeg de helft van de slagroom toe en meng goed.
  • Roer de truffels samen met het sap uit het blikje door de saus.
  • Laat enkele minuten zachtjes sudderen en roer regelmatig.

Afwerking:

  • Haal de pan van het vuur en voeg de resterende slagroom toe waarin de eidooiers al zijn verwerkt.
  • Zet de pan terug op laag vuur en laat de saus gedurende 2 minuten zachtjes bakken.

Kruiden en serveren:

  • Breng op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap.
  • Proef en pas de kruiden indien nodig aan.
  • Strooi de gehakte peterselie over het gerecht en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperige salade of gestoomde groenten en vers stokbrood om de heerlijke saus mee op te nemen.
Wijnadvies:
Combineer met een droge champagne sec, een volle witte wijn zoals Graves, of een zoete Sauternes voor een klassieke pairing.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Sinaasappelcrème met karamel

Sinaasappelcrème met karamel

Een elegante sinaasappelcrème met een heerlijke laag karamel. Perfect als fris en zoet dessert voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd50 minuten
Afkoelen1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Zesteur of rasp
  • puddingvormpjes
  • kookpan
  • Bain-marie (of een grote pan met water)

Ingrediënten

  • 6 sappige sinaasappelen
  • 925 g suiker in stukjes
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ liter melk
  • 6 grote eieren of 8 middelgrote

Voor de karamel:

  • 12 suikerklontjes
  • 4 el water

Instructies

  • Was de sinaasappelen grondig en droog ze af.
  • Druk de suikerstukjes een voor een in de schil, zodat ze het sap opnemen en uiteenvallen.
  • Leg de suikerstukjes in een kom.
  • Pers de sinaasappelen uit en zeef het sap.
  • Giet het sap over de suiker in de kom en laat dit intrekken.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Klop in een aparte kom de eieren schuimig en voeg al kloppend beetje bij beetje de hete melk toe.
  • Voeg daarna het gesuikerde sinaasappelsap en de vanillesuiker toe en meng goed.
  • Bereid de karamel door de suikerklontjes op een zacht vuur te smelten zonder water.
  • Als de suiker goudbruin is, voeg je 4 eetlepels water toe en laat je het mengsel kort op hoog vuur staan.
  • Bedek de bodem en zijkanten van 6 puddingvormpjes met de karamel.
  • Verdeel het sinaasappelmengsel over de vormpjes.
  • Plaats de vormpjes in een bain-marie en verwarm ze op een laag vuur.
  • Laat de crème ongeveer 30 minuten stollen.
  • Controleer de gaarheid door een breinaald in het midden te steken; deze moet droog en glad blijven.
  • Laat de sinaasappelcrèmes volledig afkoelen voordat je ze uit de vormen haalt.
  • Serveer ze op een bord met de karamel naar boven gericht.

Notities

Serveertip:
Garneer met een paar schijfjes verse sinaasappel of een toefje slagroom voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals Sauternes of een glas Grand Marnier versterkt de frisse sinaasappelsmaak van dit dessert.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 7g | Vet: 4g | Zout: 0.2g | Sugar: 60g

Frisse witte koolsalade met romige mierikworteldressing

Frisse witte koolsalade met romige mierikworteldressing

Een eenvoudige en frisse salade van witte kool met een romige mierikworteldressing. Perfect als bijgerecht of lichte lunch!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine vaste witte kool
  • 1 bol mayonaise
  • 1 dl room
  • 1-2 tl geraspte mierikwortel
  • 1 el citroensap
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Was de witte kool grondig, halveer deze en verwijder de harde kern.
  • Snijd de kool met een scherp mes in dunne repen.
  • Breng 2-3 liter water met een flinke snuf zout aan de kook.
  • Voeg de koolrepen toe en blancheer ze 1 minuut.
  • Giet af en spoel direct af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Laat goed uitlekken.
  • Klop de room lichtjes op (niet helemaal stijf).
  • Meng de room beetje bij beetje met de mayonaise.
  • Voeg vervolgens de mierikwortel en het citroensap toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de uitgelekte kool toe aan de dressing en meng alles goed door elkaar.
  • Zet de salade in de koelkast om op te frissen voordat je deze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer deze frisse salade als bijgerecht bij gegrilde gerechten of als lichte lunch met knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past goed bij de lichte en romige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Bierpap met Donkerbruin Bier

Bierpap met Donkerbruin Bier

Een ouderwets Nederlands nagerecht, bierpap met donkerbruin bier. Ideaal als verwarmende afsluiter van de maaltijd of als krachtig tussendoortje.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Geboorte
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 75 g maïzena
  • Snufje zout
  • 250 ml donkerbruin bier

Instructies

  • Neem een kleine hoeveelheid melk apart om de maïzena aan te maken.
  • Roer tot er een glad papje ontstaat.
  • Breng de rest van de melk met een snufje zout aan de kook in een pan.
  • Voeg al roerend het maïzenapapje toe aan de kokende melk.
  • Blijf roeren tot de pap begint te binden en kookt.
  • Giet vlak voor het opdienen het donkerbruine bier erbij en roer goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de bierpap warm, eventueel met een klein beetje kaneel of nootmuskaat als garnering.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht is geen wijnadvies nodig, gezien het gebruik van bier. Een goed glas donkerbruin bier erbij kan het gerecht complementeren.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Luchtige Biscuit met Eiwitten en Aardappelmeel

Luchtige Biscuit met Eiwitten en Aardappelmeel

Een luchtige, zachte biscuit die perfect is voor elke gelegenheid, eenvoudig te maken met eiwitten, eidooiers en een vleugje aardappelmeel.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 4 eetlepels water
  • 4 eidooiers
  • 200 g suiker
  • 75 g zelfrijzende bloem
  • 75 g aardappelmeel

Instructies

  • Klop de eiwitten met het water tot het licht stijf is.
  • Voeg de suiker geleidelijk toe en blijf kloppen totdat het mengsel stevig is.
  • Voeg de eidooiers één voor één toe terwijl je op lage snelheid blijft kloppen.
  • Zeef de zelfrijzende bloem en aardappelmeel en spatel deze voorzichtig door het mengsel.
  • Giet het beslag in een springvorm die je hebt ingevet en bebloemd.
  • Bak de biscuit 45 minuten op 180°C.
  • Controleer met een priem; als deze er droog uitkomt, is de biscuit klaar.
  • Laat de biscuit afkoelen en versier naar eigen smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers fruit, slagroom of een lichte glazuur voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete mousserende wijn zoals Prosecco past goed bij dit luchtige gebak.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g

Gegratineerde Appelcompote met Krokante Amandelen

Gegratineerde Appelcompote met Krokante Amandelen

Een heerlijk warm nagerecht met zachte appelcompote, romige slagroom en een knapperige amandel-suikerlaag. Perfect om je maaltijd zoet af te sluiten!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 klein potje appelcompote
  • ½ theelepel Silvo Kaneel Gemalen
  • 1 dl slagroom
  • 1 eetlepel geschaafde amandelen
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Roer de appelcompote en kaneel door elkaar in een mengkom.
  • Verdeel de appelcompote over twee kleine ovenschaaltjes.
  • Klop de slagroom half stijf en verdeel deze over de appelcompote.
  • Strooi de geschaafde amandelen en bruine basterdsuiker gelijkmatig over de slagroom.
  • Plaats de schaaltjes in de oven en verwarm ze gedurende ongeveer 10 minuten, tot de suiker is gesmolten en licht gekaramelliseerd.
  • Haal de schaaltjes voorzichtig uit de oven en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de gegratineerde appelcompote met een bolletje vanille-ijs of een knapperig koekje voor extra textuur en smaak.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een lichtgekoelde Riesling, past uitstekend bij dit warme nagerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.1g | Sugar: 24g