Smoky Nacho Kaasdip met een Kick
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 1 schaaltje
Calories: 175kcal
Author: Cor Kevenaar
- 50 milliliter volle melk
- 150 milliliter slagroom
- 150 gram geraspte cheddar kaas
- 1 flinke theelepel maïzena
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel Hot & Spicy Kruidenmix
- 1 zak nacho chips
- ¼ rode ui
- Peterselie
- Zout
Verwarm de slagroom en melk in een steelpannetje.
Houd een beetje melk apart voor later gebruik.
Pel het teentje knoflook en pers het uit boven de pan.
Voeg de geraspte cheddar kaas toe en laat smelten terwijl je roert met een garde.
Breng op smaak met Hot & Spicy Kruidenmix en een snufje zout.
Meng de maïzena met de achtergehouden melk.
Roer goed door met een lepeltje en voeg toe aan de nacho kaasdip.
Verwarm de dip tot deze de gewenste dikte heeft, terwijl je blijft roeren met een garde.
Giet de dip in een serveerschaaltje.
Laat een beetje afkoelen, maar zet het niet in de koelkast, aangezien de dip na verloop van tijd steviger wordt.
Snipper de rode ui en meng het met gehakte peterselie.
Strooi dit mengsel over de dip en serveer met een zak nacho chips.
Bij deze pittige nacho kaasdip past een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. Deze wijnen helpen de smaken in balans te brengen en verfrissen het gehemelte na elke smaakvolle hap van de dip.
Calories: 175kcal
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8
Romige Aardappelgratin en Truffel-gevulde Runderrollade
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 680kcal
Author: Cor Kevenaar
Aardappelgratin in Tulband:
- 250 milliliter slagroom
- 150 gram geraspte Gruyère kaas
- 150 gram vegetarische spekjes
- 10 gram tijm
- 2 eieren
- 2 tenen knoflook
- 1 kilo vastkokende aardappels
- Peper
- Roomboter
- Zout
Truffelrollade:
- 150 milliliter slagroom
- 100 milliliter runderbouillon
- 2 theelepels truffeltapenade
- 1 runderrollade
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel Worcestershiresaus
- Bakboter
Laat de runderrollade op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet de tulbandvorm in met roomboter om ervoor te zorgen dat de gratin gemakkelijk uit de vorm komt.
Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes (bij voorkeur met een mandoline).
Bak de spekjes krokant in een droge koekenpan en voeg ze toe aan de aardappelschijfjes.
Meng in een kom slagroom met geraspte Gruyère kaas, eieren, geperste knoflook, zout en peper.
Giet dit mengsel over de aardappelschijfjes en spatel alles goed door elkaar met een siliconen spatel.
Zorg ervoor dat het mengsel gelijkmatig verdeeld is.
Vul de ingevette tulbandvorm met het aardappelmengsel en giet eventueel achtergebleven mengsel over de schijfjes.
Bak gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven.
Bak de runderrollade rondom bruin in een koekenpan met bakboter.
Plaats de rollade samen met de jus en 2 takjes tijm in een ovenschaal.
Steek een vleesthermometer in het midden van de rollade en plaats het naast de aardappelgratin in de oven.
Bak de rollade tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius voor medium gaarheid, dit duurt ongeveer 45 minuten.
Breng de runderbouillon aan de kook en meng deze met slagroom, mosterd, truffeltapenade en Worcestershiresaus.
Laat het geheel inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
Laat de aardappelgratin 5 minuten afkoelen voordat je de vorm omkeert.
Garneer met tijm.
Verwijder het touw van de rollade, snijd het in dunne plakken en serveer met de zelfgemaakte truffelsaus.
Serveer met haricots verts of andere groenten naar keuze.
Geniet van deze heerlijke Aardappelgratin met Truffelrollade als een hartverwarmende maaltijd voor het hele gezin!
Calories: 680kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 34g | Vet: 43g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8
Clafoutis van Peren met Kastanjepuree en Crème Fraîche
Deze heerlijke clafoutis van peren combineert zoete peren met kastanjepuree en een vleugje vanille. Serveer het met crème fraîche en madeleines voor een perfect dessert.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g peren geschild, in dunne schijven
- 125 g basterdsuiker
- 75 g bloem
- 75 g boter gesmolten
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 2 ½ dl melk
- 1 snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 blik kastanjepuree
- Crème fraîche voor serveren
Schil de peren, snijd ze in dunne schijven en schik ze in een beboterde ovenschaal.
Klop in een kom de gesmolten boter, basterdsuiker, eieren, eidooier, melk, bloem, een snufje zout en vanillesuiker tot een glad mengsel.
Schenk het beslag over de peren in de ovenschaal.
Bak de clafoutis 40 minuten in het midden van de oven, tot het geheel gaar en goudbruin is.
Laat de clafoutis iets afkoelen en bestrooi met vanillesuiker.
Serveer lauwwarm met kastanjepuree, een lepel crème fraîche en eventueel madeleines.
Serveer de clafoutis lauwwarm en geef er kastanjepuree, crème fraîche en madeleines bij.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een klassieke Muscat de Beaumes-de-Venise past perfect bij de zoetheid van de clafoutis en kastanjepuree.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8
Buideltjes met Gerookte Zalm en Paling
Delicate buideltjes gevuld met gerookte zalm en paling, geserveerd met een romige saus. Een verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 285kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaat (ingevet)
Kleine pan
- 2 eieren
- 125 g gezeefde bloem
- 1 ¼ dl melk
- 1 ¼ dl bier
- 30 g gesmolten boter
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 100 g gerookte zalm
- 75 g gerookte paling
- 1 eetlepel fijngesneden dille
Voor de saus:
- 125 ml crème fraîche
- ⅓ dl witte wijn
- ¼ dl visfond
- ½ eetlepel citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Scheutje gembervocht
Extra:
- Preireepjes even geweekt in kokend water, om de buideltjes dicht te binden
Maak het beslag door eieren, melk, bloem en een snufje zout te mengen.
Voeg het bier en de gesmolten boter toe en roer goed door.
Zeef het beslag en laat het 2 uur rusten.
Bak van het beslag 4 dunne flensjes in een koekenpan en laat ze afkoelen.
Verdeel de gerookte zalm, gerookte paling en fijngesneden dille over de flensjes.
Vouw de flensjes tot buideltjes en bind ze dicht met preireepjes.
Zet de buideltjes op een ingevette bakplaat en verwarm ze in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende ongeveer 7 minuten.
Maak ondertussen de saus: meng de crème fraîche, witte wijn, visfond, citroensap, zout, peper en een scheutje gembervocht in een kleine pan.
Verwarm op laag vuur en roer goed door.
Schep de saus op borden en zet de warme buideltjes erop.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past uitstekend bij de gerookte vis en romige saus.
Calories: 285kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 15g | Vet: 17g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8
Romige Honing-Tijmsaus met Kalfsfond
Een rijke honing-tijmsaus met een vleugje witte wijn en kalfsfond – perfect bij gevogelte, varkensvlees of een feestelijk diner.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el boter
- 1 el zachte honing
- 3 el azijn
- 3 el witte wijn
- 3 takjes verse tijm
- 3 dl kalfsfond uit pot, ca. 380 ml
- 30 g koude boter in kleine klontjes
Afwerking:
Zeef de saus om de tijm en eventuele restjes te verwijderen.
Verwarm de saus opnieuw op laag vuur en klop geleidelijk de koude boterklontjes erdoor.
Zorg ervoor dat de saus niet meer kookt om de boter niet te laten schiften.
Serveer deze saus warm bij gebraden gevogelte zoals kip of kalkoen, of bij varkensvlees zoals een malse varkenshaas. Ook heerlijk bij geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Combineer met een witte wijn zoals Chardonnay of een Viognier voor een zachte, romige pairing.
Calories: 140kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 3g | Zout: 12g | Sugar: 0.8g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8
Romige Chocoladepudding
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 liter halfvolle melk
- ½ liter room
- 8 eetlepels fijne suiker
- 500 g pure chocolade
- 4 eetlepels aardappelzetmeel
Giet de melk, room en chocolade in een grote pan en verwarm het bijna tot het kookpunt.
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Voeg de suiker toe aan de pan en roer goed door tot de suiker volledig is opgelost.
Meng het aardappelzetmeel met een beetje water om een glad papje te vormen.
Voeg het aardappelzetmeel mengsel langzaam toe aan de pan terwijl je continu roert met een garde.
Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt en de gewenste consistentie heeft bereikt.
Verdeel de chocoladepudding direct over de schaaltjes.
Laat de pudding afkoelen en opstijven in de koelkast voor minstens 1 uur voordat je serveert.
Wijnadvies:
Een glas zoete rode wijn zoals een Ruby Port past goed bij deze romige chocoladepudding, de rijke smaken vullen elkaar mooi aan.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 40g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8
Romig Toetje met Honing en Mirabellen
Een heerlijk snel toetje met romige slagroom, frisse yoghurt en zoete mirabellen confiture. Perfect voor een zoete afsluiting van de maaltijd!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 doosje slagroom 250 ml
- 250 g magere yoghurt
- 2 el mirabellen confiture
- 1 el honing vloeibaar
Klop de slagroom stijf in een mengkom.
Voeg de magere yoghurt toe en meng voorzichtig met een spatel.
Voeg een scheut vloeibare honing toe naar smaak en meng door het geheel.
Voeg de mirabellen confiture toe en meng kort door, zodat er nog een swirl zichtbaar is.
Serveer direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.
Dit toetje gaat goed samen met een glas zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of Moscato d'Asti.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8
Indonesische Spekkoek met Specerijen
Geniet van deze traditionele Indonesische spekkoek, rijk aan lagen en vol met heerlijke specerijen. Een echte traktatie!
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 2 theelepels anijspoeder
- 2 theelepels gemalen kruidnagel
- 2 theelepels kardemom
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels nootmuskaat
- 2 theelepels zout
- 3 eetlepels koffiemelk
- 3 eetlepels kaneel
- 400 g witte basterdsuiker
- 500 g boter
- 10 eieren
- 2 theelepels citroensap
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 vanillestokje
- 250 g bloem
Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit.
Klop in een kom de boter met de helft van de suiker en het vanillemerg luchtig.
Scheid de eieren.
Klop in een andere kom de dooiers met de rest van de suiker luchtig.
Klop de eiwitten stijf.
Spatel het botermengsel, de dooiers en het eiwit voorzichtig door elkaar.
Spatel de bloem, zout en koffiemelk door het mengsel.
Verdeel het beslag in twee delen.
Meng de specerijen door één deel van het beslag.
Verwarm de grill voor.
Vet een springvorm van 20 cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier.
Breng een dunne laag van het neutrale beslag aan op de bodem van de springvorm.
Plaats de vorm onder de grill en bak tot de laag licht goudbruin is.
Breng een laag van het gekruide beslag aan en bak opnieuw onder de grill.
Herhaal dit proces, afwisselend tussen het neutrale en gekruide beslag, tot het beslag op is en de spekkoek de gewenste hoogte heeft.
Controleer elke laag met een satéprikker om te zien of deze gaar is.
Verplaats het rooster naar een lagere positie als de spekkoek te hoog wordt.
Laat de spekkoek afkoelen voordat je hem serveert.
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 46g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8
Luxe Terrine van Gerookte Zalm met Kreeftenbavarois
Impressioneer je gasten met deze luxe terrine, waarin de rijke smaak van gerookte zalm wordt gecombineerd met een delicate kreeftenbavarois. Perfect voor speciale gelegenheden, dit gerecht is even elegant als heerlijk.
(plus tijd om op te stijven)1 uur uur
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gerookte zalm
- 4 gekookte kreeften
- 1 bosje bieslook
Voor de Bavarois:
- 5 dl kreeftenfond
- 12 g gelatine
- 2,5 dl room
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Worcestershiresaus naar smaak
- Cognac naar smaak
Voor de Garnituur:
- 75 g pousse de blette snijbietscheuten
- 75 g rucola
- 1 frisée sla
Voor de Dressing:
- 1 dl kreeftenfond
- 1 dl zonnebloemolie
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl olijfolie
- Mosterd naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 5 blaadjes citroenmelisse
Bavarois:
Week de gelatine in koud water.
Breng de helft van de kreeftenfond aan de kook en los de gelatine erin op.
Laat dit afkoelen.
Klop de room lobbig en spatel dit door de afgekoelde gelatine.
Voeg het kreeftenvlees en de fijngehakte bieslook toe.
Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en een scheutje cognac.
Dressing:
Roer mosterd, zout en peper door het kreeftenfond.
Voeg al roerende de zonnebloemolie, druivenpitolie en olijfolie toe.
Hak de citroenmelisse fijn en roer door de dressing.
Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en cognac.
Terrine:
Bekleed een terrinevorm met plasticfolie en leg de gerookte zalm op de bodem.
Schep hier de kreeft bavarois op en leg nog een laagje gerookte zalm bovenop.
Sluit de terrine met de overhangende folie en laat opstijven in de koeling.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 18g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8
Feestelijke Terrine van Parelhoender met Gelei
Een verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden: deze feestelijke terrine van parelhoender in gelei, met een rijke bouillon en delicate smaken, is een ware blikvanger op elk feestelijk diner.
(plus tijd om op te stijven)2 uur uur
Servings: 8
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
plasticfolie
kookpan
Lepel
Koeling
Voor de Bouillon:
- Parelhoenkarkassen
- 1 prei
- 1 wortel
- 100 g knolselderij
- 1 sjalot
- 1 takje tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 foelieblaadjes
- 2 dl witte wijn
- 1 liter gevogeltebouillon
Voor de Gelei:
- 1 liter gevogeltebouillon
- ½ dl Madeira
- 25 g gelatine
- Voor de Salade:
- 300 g mesclun
Voor de Dressing:
- ½ dl sherryazijn
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- ½ dl gevogeltebouillon
- 1 eetlepel grove mosterd
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl basilicumolie
- 1 dl zonnebloemolie
Voor de Garnering:
- Kervel naar behoefte
- Shiso purper rode shiso naar behoefte
Verwijder de poten en borstfilets van de parelhoenders.
Rooster de parelhoenkarkassen 20 minuten in de oven op 180 graden.
Snijd de groenten grof en kook samen met de karkassen, witte wijn, gevogeltebouillon, tijm, laurier en foelie gedurende 1 uur tot een bouillon.
Zeef de bouillon en bewaar 1 liter voor de gelei.
Week de gelatine in koud water, voeg deze toe aan de ingekookte bouillon met Madeira, breng op smaak en laat afkoelen.
Parelhoenpoten:
Pekel de poten en confit ze in ganzenvet gedurende 60 minuten op 160 graden.
Pluk daarna het vlees.
Bak de borstfilets en pocheer 2 borstfilets.
Snijd alles in repen.
Blancheer de wortelplakken en laat uitlekken.
Terrine:
Bouw de terrine op in een vorm, begin met blokjes appel, plakjes bloedworst, gelei en het parelhoenvlees.
Laat de terrine opstijven in de koeling en stort deze daarna op een bord.
Wijnadvies:
Serveer met een verfijnde witte wijn zoals een Pouilly-Fuissé of een Sauvignon Blanc.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 8