Broccolistamppot met Noten en Geroosterde Kaas

Deze broccolistamppot met noten en geroosterde oude kaas is een heerlijk vegetarisch gerecht dat de romigheid van aardappelen en broccoli combineert met de knapperigheid van noten. Een perfecte ovenschotel voor koude dagen, boordevol smaak en textuur.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingredients

  • 750 g aardappels
  • 750 g broccoli
  • 4 eetlepels zure room
  • 1 klein ei
  • Peper naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • 100 g oude kaas
  • 200 g gemengde noten grof gehakt
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructions

  • Schil de aardappelen en kook ze op matig vuur in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Maak intussen de broccoli schoon, verdeel hem in roosjes en snijd de stronk in dunne plakjes.
  • Kook de broccoli in een laagje kokend water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen en de broccoli af en verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Stamp de broccoli en aardappelen fijn met een aardappelstamper.
  • Roer de zure room, het ei, een snufje peper, nootmuskaat, een scheutje Worcestershiresaus, de helft van de geraspte kaas en de helft van de gehakte noten door de stamppot.
  • Schep de stamppot in een ovenvaste schaal en strooi de resterende noten en kaas over de bovenkant.
  • Plaats de schaal onder de hete grill en laat het gerecht snel bruin worden, tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
  • Serveer direct en geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen.

Notes

 
Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay, die de romige en hartige smaken van het gerecht aanvult.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Gorgonzola focaccia met tomaat en knoflookolie

Een heerlijke Italiaanse focaccia met smeuïge gorgonzola, sappige tomaten en knoflookolie. Perfect als lunch, borrelhapje of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Hapjes, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 pak Easy Bakery Focaccia Italiaans 250 g
  • 4 tomaten in plakjes
  • 250 g gorgonzola in dunne plakjes
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt

Instructions

  • Verwarm de grill voor.
  • Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook in een kom.
  • Snijd de focaccia open en bestrijk beide helften royaal met de knoflookolie.
  • Verdeel de plakjes tomaat gelijkmatig over het brood en leg er de dunne plakjes gorgonzola bovenop.
  • Schuif het brood onder de voorverwarmde grill en laat de kaas in ongeveer 5 minuten smelten en lichtbruin worden.
  • Haal het brood uit de oven en bestrooi met de fijngehakte bieslook.
  • Vouw de focaccia dicht en snijd in handzame stukken.
  • Serveer met een verfrissende rucolasalade.

Notes

Serveertip:
Serveer deze focaccia met een frisse rucolasalade met balsamicodressing voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een robuuste rode wijn zoals Canaletto Primitivo Puglia uit Italië vormt een perfecte aanvulling op de intense smaak van de gorgonzola en de kruidige focaccia.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g

Gegratineerde portkaas-toastjes

Knapperige toastjes met een rijke port- en kaassmaak, perfect voor bij de borrel of als luxe hapje. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • 100 ml rode port
  • 0,5 eetlepel boter
  • 200 g oude kaas
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 6 sneetjes geroosterd volkorenbrood zonder korst

Instructions

  • Breng in een steelpan de rode port met de boter aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat al roerend de oude kaas erin smelten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door het mengsel.
  • Snijd de geroosterde sneetjes brood diagonaal in vieren.
  • Leg de stukjes brood op een bakplaat en bestrijk ze met het kaasmengsel.
  • Plaats de bakplaat onder een hete grill en laat de toastjes in 1-2 minuten goudbruin kleuren.

Notes

Serveertip:
Serveer de gegratineerde toastjes direct en combineer ze eventueel met een glas rode port voor een extra smaakvolle ervaring.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode port of een andere dessertwijn naar keuze.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gegrilde Mosselspiesjes met Garnalen en Spek

Smaakvolle spiesjes met mosselen, garnalen, spek en zilveruitjes, gemarineerd in een frisse soja-citroenmarinade en perfect gegrild.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill
  • kwastje
  • spiesen

Ingredients

  • 1 scheutje sojasaus
  • 3 eetlepels olie
  • 50 g doorregen spek in smalle repen gesneden
  • 100 g grote garnalen of shrimps ontdooid
  • 12 zilveruitjes uitgelekt
  • 400 g gekookte mosselen
  • Sap van 1/2 citroen
  • Chilipeper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructions

  • Snijd het spek in smalle repen.
  • Rijg de mosselen, garnalen, zilveruitjes en spek afwisselend aan grillspiesen.
  • Meng de sojasaus, citroensap en olie in een kom tot een marinade.
  • Bestrijk de spiesjes met de marinade.
  • Leg de spiesjes onder de grill en draai ze eenmaal om zodat ze gelijkmatig garen.
  • Bestrooi met zout en chilipeper naar smaak.
  • Serveer de mosselspiesjes direct met geroosterd witbrood.

Notes

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een partje citroen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge Duitse Riesling vormt een uitstekende aanvulling op de zeevruchten in dit gerecht, dankzij zijn frisse zuurgraad en fruitige tonen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 2.2g | Sugar: 2g

Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas

Knapperige toast belegd met sappige mosselen, champignons, gesmolten Gouda en een vleugje anijslikeur voor een verfijnde smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Tosti's, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • 1 kg verse mosselen
  • 1 ui fijngehakt
  • 150 g belegen Gouda geraspt
  • 150 g champignons uit blik uitgelekt
  • 3 el roomboter
  • 3 theelepels Pernod anijslikeur
  • 4 sneetjes geroosterd brood
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructions

  • Kook de mosselen met het deksel op de pan in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze.
  • Fruit de fijngehakte ui in 3 eetlepels roomboter.
  • Voeg de uitgelekte champignons toe en kruid met zout en peper.
  • Voeg de mosselen toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de Pernod toe en laat het even meekoken.
  • Rooster ondertussen de sneetjes brood en besmeer ze met roomboter.
  • Verdeel de mossel-champignonmengsel over de sneetjes brood en bedek ze met een laag geraspte Gouda.
  • Bak de toast in 5 tot 8 minuten onder de voorverwarmde grill tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de mosseltoast 'à la Française' direct en geniet ervan!

Notes

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een gebalanceerd voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g

Gekarameliseerde Peren met Sabayon en Abrikozenijs

Een verfijnd dessert van gekarameliseerde peren, luchtige sabayon en romig abrikozenijs. Een perfecte afsluiter voor een elegant diner!
Bereidingstijd45 minuten
koelen6 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill
  • Ijslaatje
  • vuurvaste kom
  • Magnetronschaal (optioneel)
  • mes

Ingredients

  • 500 g gedroogde abrikozen
  • 250 g suiker
  • 1 fles zoete witte wijn
  • 2 grote peren
  • Sap van 1 citroen
  • ½ vanillestokje
  • 3 eieren

Instructions

Abrikozenijs:

  • Week de gedroogde abrikozen een nacht in 4 dl wijn.
  • Laat de abrikozen uitlekken en pureer ze.
  • Meng de gepureerde abrikozen met 75 g suiker.
  • Schep het mengsel in een ijslaatje en laat het ongeveer 6 uur bevriezen.

Peren:

  • Schil de peren en besprenkel ze direct met citroensap.
  • Verhit 2 dl water en los hierin 75 g suiker op.
  • Voeg 2 dl wijn en het vanillestokje toe.
  • Kook de peren zachtjes gedurende 15 minuten in het suiker-wijnmengsel.
  • Laat ze uitlekken.

Sabayon:

  • Klop in een vuurvaste kom de eidooiers los met 100 g suiker en ¾ dl wijn.
  • Zet de kom in een pan met kokend water (au bain-marie).
  • Blijf kloppen tot er een dik vloeibaar mengsel ontstaat.

Serveren:

  • Verwarm de grill op de hoogste stand.
  • Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes als een waaier op borden.
  • Schenk de sabayon over en naast de peren.
  • Zet het gerecht kort onder de hete grill (ongeveer 30 seconden) tot de sabayon lichtbruin kleurt.
  • Schep een bolletje abrikozenijs naast de peren.

Notes

Advies voor de magnetron:

Abrikozen wellen:
Plaats de abrikozen en wijn in een magnetronschaal. Dek af en breng het in ongeveer 10 minuten op 700 Watt aan de kook. Laat de abrikozen ongeveer 1 uur staan en pureer ze daarna.
Sabayon:
Klop de eidooiers schuimig met suiker en wijn. Verhit het mengsel in een magnetronschaal gedurende ongeveer 45 seconden op 700 Watt. Klop goed door en verwarm het mengsel steeds 15 seconden tot het net gebonden is, waarbij je tussendoor steeds goed blijft kloppen.
Serveertip:
Garneer met een takje munt of enkele verse abrikozenpartjes voor een extra decoratief effect.
Wijnadvies:
Een glas Sauternes of een andere zoete dessertwijn past perfect bij de fruitige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g

Romige Spinazie-Champignon Gratin uit de Oven

Een romige spinazie-champignon gratin met béchamelsaus en een krokant goudbruin korstje. Een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij vlees of vis!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingredients

  • 600 g ontdooide diepvriesspinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 60 g boter
  • 3 dl béchamelsaus
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 eidooiers

Instructions

  • Knijp het overtollige vocht uit de ontdooide spinazie.
  • Smelt de helft van de boter in een pan en bak het gehalveerde teentje knoflook zachtjes tot het lichtbruin is (ongeveer 3 minuten).
  • Voeg de spinazie toe en bak het geheel nog 4 minuten.
  • Verwarm de béchamelsaus en roer de helft ervan samen met zout en peper door de spinazie.
  • Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal.
  • Verwarm de grill voor.
  • Bak de champignons in de rest van de boter gedurende 5 minuten.
  • Schep 2 eetlepels champignons uit de pan en zet apart.
  • Voeg de rest van de béchamelsaus toe aan de pan met champignons.
  • Klop de slagroom lobbig, meng dit met de eidooiers en roer dit mengsel door de champignonsaus.
  • Verdeel de champignonsaus over de spinazie in de ovenschaal en schep de apart gehouden champignons erover.
  • Gratineer het gerecht ongeveer 4 minuten onder de hete grill tot het goudbruin kleurt.

Notes

Serveertip:
Serveer deze romige gratin als bijgerecht bij een stuk gebakken zalm, gegrilde kipfilet of een vegetarische quiche voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een volle Chardonnay past perfect bij de romige textuur en aardse smaken van deze gratin.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Aardappel kaas pannenkoek

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • 1 kg aardappels
  • 2 eieren geklutst
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel fijngehakte verse koriander
  • 60 g geraspte cheddar
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl yoghurt

Instructions

  • Schil de aardappelen en rasp ze.
  • Spoel de geraspte aardappels grondig af onder koud stromend water en laat ze uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.
  • Dep ze droog.
  • Meng de geraspte aardappels, geklutste eieren, gesnipperde ui, bloem, fijngehakte koriander, geraspte cheddar en peper naar smaak in een schaal.
  • Verwarm de olijfolie op matig vuur in een pan met anti-aanbaklaag.
  • Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig over de bodem van de pan en laat het 15 minuten zachtjes bakken.
  • Zet de pan vervolgens nog 10 minuten onder een voorverwarmde grill op matig vuur tot de bovenkant goudbruin is en de pannenkoek volledig gaar is.
  • Snijd de pannenkoek in taartpunten en serveer ze met een lepel yoghurt erop.

Notes

Geniet van deze heerlijke aardappelkaaspannenkoek!