Luxe champignon-brie toastjes
Heerlijke champignontoast met brie en basilicum, een smaakvol en snel te bereiden hapje.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd15 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
grill
Broodrooster (optioneel)
- 6 verse basilicumblaadjes
- 1 eetlepel boter
- 75 gram brie
- 100 gram kastanjechampignons
- Peper
- 2 sneetjes witbrood
- Zout
Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
Verhit de boter en bak de champignons bruin (3 minuten).
Bestrooi met peper en zout.
Snijd de brie in plakjes en knip het basilicum in reepjes.
Verwarm de grill voor.
Rooster het brood en verdeel de champignons en brie erover.
Strooi het basilicum erover en maal er peper boven.
Laat de kaas smelten onder de grill (2 minuten).
Serveertip:
Serveer direct, eventueel met een salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11
Aspergetoast met Ham en Kaas
Een heerlijke toast met asperges, ham en kaas, perfect als lunchgerecht of luxe borrelhapje.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 plak jong belegen kaas
- 1 plak ham
- 1 sneetje brood
- 3 puntasperges
- 5 gram boter
- Paprikapoeder
Rooster het brood.
Besmeer het brood met boter.
Beleg het brood met de plak ham.
Leg de puntasperges op de ham.
Vouw de ham over de asperges, zodat de kopjes eruit steken.
Leg de plak kaas op de ham en asperges.
Laat de kaas smelten onder de grill.
Strooi paprikapoeder over de toast.
Serveertip:
Serveer de toast direct na bereiding.
Wijnadvies:
Droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11
Asperges met Slakken en Basilicumsaus
Een luxe voorgerecht met malse asperges, slakken en een romige basilicumsaus, gegratineerd onder de grill.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 250 gram asperges
- 3 eetlepels boter
- Zout
- Peper
- 1 sjalotje
- 1 dl slagroom
- 1 ei
- 10 blaadjes basilicum
- 24 slakken
Maak de asperges schoon.
Snijd de stelen in julienne (dunne reepjes).
Stoof de asperges 8-10 minuten gaar in 2 eetlepels boter.
Snipper het sjalotje en bak glazig in de rest van de boter.
Voeg de room en 4 blaadjes basilicum toe en kook in tot sausdikte.
Roer de eidooier door de saus en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de asperges over 2 voorverwarmde borden en leg de slakken erop.
Schep de saus over de slakken en laat kort gratineren onder de grill.
Serveertip:
- Serveer direct na het gratineren.
- Lekker met stokbrood om de saus op te deppen.
Wijnadvies:
- Pinot Blanc (Elzas): Een droge witte wijn die goed past bij de romige saus en slakken.
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11
Romige Stamppot met Kerstomaatjes, Ham en Mozzarella
Een romige stamppot met frisse kerstomaatjes, hartige ham en smeuïge mozzarella, afgemaakt met knapperige pijnboompitten en een krokant gegratineerd laagje.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1½ dl melk
- ½ dl Room Culinair
- 2 eetlepels boter
- 1 bakje kerstomaatjes in vieren
- 200 g gegrilde achterham in reepjes
- 2 eetlepels bieslook fijngesneden
- 2 mozzarella’s in dunne plakken
- 2 eetlepels pijnboompitten
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
Voeg melk, Room Culinair en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de kerstomaatjes, ham en bieslook door de puree en doe deze over in een ingevette ovenschaal.
Leg de plakken mozzarella over de stamppot en strooi de pijnboompitten erover.
Gratineer onder de hete grill in ± 5 minuten tot de kaas gesmolten en licht gekleurd is.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade met balsamicodressing.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti of een lichte Merlot past goed bij de smaken van de tomaat, ham en mozzarella.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11
Groene Koolstamppot met Tomatendakje en Walnoten
Deze groene koolstamppot met een krokant tomatendakje en knapperige walnoten is een heerlijke winterse maaltijd, afgemaakt met plakjes rookworst en Italiaanse kruiden.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappels
- Zout naar smaak
- 1 ui
- 300 g groene kool
- 3 tomaten
- 1 rookworst 350 g
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 eetlepels rode wijn
- 1 eetlepel Italiaanse keukenkruiden
- 1-2 dl melk
- 30 g walnoten grofgehakt
- Peper naar smaak
Kook de geschilde aardappelen in water met wat zout totdat ze gaar zijn.
Pel en snipper de ui.
Snijd de groene kool in reepjes en ontvel de tomaten, waarna je ze in plakjes snijdt.
Snijd de rookworst in plakjes.
Fruit de ui in wat olie in een ruime pan totdat deze glazig is en bak de tomatenpuree kort mee.
Voeg de groene kool toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
Voeg de rode wijn, peper, zout en de helft van de Italiaanse kruiden toe.
Stoof het gerecht in ongeveer 15 minuten gaar.
Stamp de aardappelen fijn met de melk en meng het koolmengsel erdoor.
Schep het mengsel in een ovenschaal en verdeel de plakjes tomaat en rookworst eroverheen.
Bestrooi met de rest van de Italiaanse kruiden, de walnoten, peper en zout.
Zet de schotel onder de grill en laat deze in ongeveer 7 minuten mooi goudbruin worden.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Chianti. De kruidige tonen van de wijn vullen de hartige smaken van het gerecht mooi aan.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11
Gegratineerde Stamppot van Groene Kool met Oude Kaas
Deze gegratineerde stamppot van groene kool met oude kaas is een heerlijk, snel en vegetarisch comfort food gerecht. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram aardappels
- 2 eetlepels olie
- 250 gram groene kool
- 2 theelepels shoarmakruiden
- 1 dl appelsap
- 1 ei
- 100 gram oude kaas
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
Verhit de olie in een braadpan en bak de aardappelblokjes en de groene kool met de shoarmakruiden ongeveer 3 minuten op hoog vuur, totdat de kool is geslonken.
Voeg het appelsap toe en smoor de aardappelen en kool in een gesloten pan in ongeveer 10 minuten gaar.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Stamp de aardappelen en kool fijn en roer er het ei en 50 gram geraspte kaas doorheen.
Doe de stamppot over in een ovenschaal en strooi de rest van de kaas eroverheen.
Zet de schaal onder de grill en laat de schotel in ongeveer 5 minuten goudbruin worden.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een volle, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay. De romige tonen van de wijn passen goed bij de oude kaas en de lichte zoetheid van het appelsap.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11
Drentse Koolraapstamppot met Gegratineerde Kaas en Champignons
Een echte Hollandse klassieker met een twist: romige koolraapstamppot met gegratineerde kaas en gebakken kastanjechampignons. Een heerlijk winters gerecht boordevol smaak en comfort.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 koolraap ± 700 gram
- Zout naar smaak
- ½ potje bieslook fijngesneden
- 250 gram kastanjechampignons in vieren gesneden
- 2 eetlepels kruidenboter
- 125 ml Bulgaarse yoghurt
- Versgemalen peper naar smaak
- 100 gram Leidse kaas geraspt
- Instructies:
Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in stukken.
Kook ze met een beetje water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Knip intussen de bieslook fijn en snijd de champignons in vieren.
Verhit de kruidenboter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot al het vocht is verdampt.
Breng op smaak met versgemalen peper.
Giet de aardappelen en koolraap af en stamp ze fijn met een stamper.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Roer de Bulgaarse yoghurt, ¾ deel van de kaas en ¾ deel van de bieslook door de stamppot.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot in een ovenschaal, strooi de rest van de kaas eroverheen en gratineer het onder de grill tot de kaas goudbruin is.
Schep de gebakken champignons bovenop de stamppot en garneer met de resterende bieslook.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de romige stamppot en de aardse smaak van de champignons.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11
Broccolistamppot met Noten en Geroosterde Kaas
Deze broccolistamppot met noten en geroosterde oude kaas is een heerlijk vegetarisch gerecht dat de romigheid van aardappelen en broccoli combineert met de knapperigheid van noten. Een perfecte ovenschotel voor koude dagen, boordevol smaak en textuur.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels
- 750 g broccoli
- 4 eetlepels zure room
- 1 klein ei
- Peper naar smaak
- 1 theelepel mosterd
- Worcestershiresaus naar smaak
- 100 g oude kaas
- 200 g gemengde noten grof gehakt
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen en kook ze op matig vuur in ongeveer 20 minuten gaar.
Maak intussen de broccoli schoon, verdeel hem in roosjes en snijd de stronk in dunne plakjes.
Kook de broccoli in een laagje kokend water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten gaar.
Giet de aardappelen en de broccoli af en verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Stamp de broccoli en aardappelen fijn met een aardappelstamper.
Roer de zure room, het ei, een snufje peper, nootmuskaat, een scheutje Worcestershiresaus, de helft van de geraspte kaas en de helft van de gehakte noten door de stamppot.
Schep de stamppot in een ovenvaste schaal en strooi de resterende noten en kaas over de bovenkant.
Plaats de schaal onder de hete grill en laat het gerecht snel bruin worden, tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
Serveer direct en geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen.
Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay, die de romige en hartige smaken van het gerecht aanvult.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11
Gorgonzola focaccia met tomaat en knoflookolie
Een heerlijke Italiaanse focaccia met smeuïge gorgonzola, sappige tomaten en knoflookolie. Perfect als lunch, borrelhapje of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 pak Easy Bakery Focaccia Italiaans 250 g
- 4 tomaten in plakjes
- 250 g gorgonzola in dunne plakjes
- 2 eetlepels bieslook fijngehakt
Verwarm de grill voor.
Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook in een kom.
Snijd de focaccia open en bestrijk beide helften royaal met de knoflookolie.
Verdeel de plakjes tomaat gelijkmatig over het brood en leg er de dunne plakjes gorgonzola bovenop.
Schuif het brood onder de voorverwarmde grill en laat de kaas in ongeveer 5 minuten smelten en lichtbruin worden.
Haal het brood uit de oven en bestrooi met de fijngehakte bieslook.
Vouw de focaccia dicht en snijd in handzame stukken.
Serveer met een verfrissende rucolasalade.
Serveertip:
Serveer deze focaccia met een frisse rucolasalade met balsamicodressing voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een robuuste rode wijn zoals Canaletto Primitivo Puglia uit Italië vormt een perfecte aanvulling op de intense smaak van de gorgonzola en de kruidige focaccia.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11
Gegratineerde portkaas-toastjes
Knapperige toastjes met een rijke port- en kaassmaak, perfect voor bij de borrel of als luxe hapje. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 100 ml rode port
- 0,5 eetlepel boter
- 200 g oude kaas
- 1 eetlepel crème fraîche
- 6 sneetjes geroosterd volkorenbrood zonder korst
Breng in een steelpan de rode port met de boter aan de kook.
Zet het vuur laag en laat al roerend de oude kaas erin smelten.
Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door het mengsel.
Snijd de geroosterde sneetjes brood diagonaal in vieren.
Leg de stukjes brood op een bakplaat en bestrijk ze met het kaasmengsel.
Plaats de bakplaat onder een hete grill en laat de toastjes in 1-2 minuten goudbruin kleuren.
Serveertip:
Serveer de gegratineerde toastjes direct en combineer ze eventueel met een glas rode port voor een extra smaakvolle ervaring.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode port of een andere dessertwijn naar keuze.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grill / Pagina 11