Gegrilde Mosselspiesjes met Garnalen en Spek

Gegrilde Mosselspiesjes met Garnalen en Spek

Smaakvolle spiesjes met mosselen, garnalen, spek en zilveruitjes, gemarineerd in een frisse soja-citroenmarinade en perfect gegrild.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill
  • kwastje
  • spiesen

Ingrediënten

  • 1 scheutje sojasaus
  • 3 eetlepels olie
  • 50 g doorregen spek in smalle repen gesneden
  • 100 g grote garnalen of shrimps ontdooid
  • 12 zilveruitjes uitgelekt
  • 400 g gekookte mosselen
  • Sap van 1/2 citroen
  • Chilipeper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snijd het spek in smalle repen.
  • Rijg de mosselen, garnalen, zilveruitjes en spek afwisselend aan grillspiesen.
  • Meng de sojasaus, citroensap en olie in een kom tot een marinade.
  • Bestrijk de spiesjes met de marinade.
  • Leg de spiesjes onder de grill en draai ze eenmaal om zodat ze gelijkmatig garen.
  • Bestrooi met zout en chilipeper naar smaak.
  • Serveer de mosselspiesjes direct met geroosterd witbrood.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een partje citroen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge Duitse Riesling vormt een uitstekende aanvulling op de zeevruchten in dit gerecht, dankzij zijn frisse zuurgraad en fruitige tonen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 2.2g | Sugar: 2g

Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas

Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas

Knapperige toast belegd met sappige mosselen, champignons, gesmolten Gouda en een vleugje anijslikeur voor een verfijnde smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Tosti's, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse mosselen
  • 1 ui fijngehakt
  • 150 g belegen Gouda geraspt
  • 150 g champignons uit blik uitgelekt
  • 3 el roomboter
  • 3 theelepels Pernod anijslikeur
  • 4 sneetjes geroosterd brood
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen met het deksel op de pan in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze.
  • Fruit de fijngehakte ui in 3 eetlepels roomboter.
  • Voeg de uitgelekte champignons toe en kruid met zout en peper.
  • Voeg de mosselen toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de Pernod toe en laat het even meekoken.
  • Rooster ondertussen de sneetjes brood en besmeer ze met roomboter.
  • Verdeel de mossel-champignonmengsel over de sneetjes brood en bedek ze met een laag geraspte Gouda.
  • Bak de toast in 5 tot 8 minuten onder de voorverwarmde grill tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de mosseltoast 'à la Française' direct en geniet ervan!

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een gebalanceerd voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g

Gekarameliseerde Peren met Sabayon en Abrikozenijs

Gekarameliseerde Peren met Sabayon en Abrikozenijs

Een verfijnd dessert van gekarameliseerde peren, luchtige sabayon en romig abrikozenijs. Een perfecte afsluiter voor een elegant diner!
Bereidingstijd45 minuten
koelen6 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill
  • Ijslaatje
  • vuurvaste kom
  • Magnetronschaal (optioneel)
  • mes

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde abrikozen
  • 250 g suiker
  • 1 fles zoete witte wijn
  • 2 grote peren
  • Sap van 1 citroen
  • ½ vanillestokje
  • 3 eieren

Instructies

Abrikozenijs:

  • Week de gedroogde abrikozen een nacht in 4 dl wijn.
  • Laat de abrikozen uitlekken en pureer ze.
  • Meng de gepureerde abrikozen met 75 g suiker.
  • Schep het mengsel in een ijslaatje en laat het ongeveer 6 uur bevriezen.

Peren:

  • Schil de peren en besprenkel ze direct met citroensap.
  • Verhit 2 dl water en los hierin 75 g suiker op.
  • Voeg 2 dl wijn en het vanillestokje toe.
  • Kook de peren zachtjes gedurende 15 minuten in het suiker-wijnmengsel.
  • Laat ze uitlekken.

Sabayon:

  • Klop in een vuurvaste kom de eidooiers los met 100 g suiker en ¾ dl wijn.
  • Zet de kom in een pan met kokend water (au bain-marie).
  • Blijf kloppen tot er een dik vloeibaar mengsel ontstaat.

Serveren:

  • Verwarm de grill op de hoogste stand.
  • Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes als een waaier op borden.
  • Schenk de sabayon over en naast de peren.
  • Zet het gerecht kort onder de hete grill (ongeveer 30 seconden) tot de sabayon lichtbruin kleurt.
  • Schep een bolletje abrikozenijs naast de peren.

Notities

Advies voor de magnetron:

Abrikozen wellen:
Plaats de abrikozen en wijn in een magnetronschaal. Dek af en breng het in ongeveer 10 minuten op 700 Watt aan de kook. Laat de abrikozen ongeveer 1 uur staan en pureer ze daarna.
Sabayon:
Klop de eidooiers schuimig met suiker en wijn. Verhit het mengsel in een magnetronschaal gedurende ongeveer 45 seconden op 700 Watt. Klop goed door en verwarm het mengsel steeds 15 seconden tot het net gebonden is, waarbij je tussendoor steeds goed blijft kloppen.
Serveertip:
Garneer met een takje munt of enkele verse abrikozenpartjes voor een extra decoratief effect.
Wijnadvies:
Een glas Sauternes of een andere zoete dessertwijn past perfect bij de fruitige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g

Romige Spinazie-Champignon Gratin uit de Oven

Romige Spinazie-Champignon Gratin uit de Oven

Een romige spinazie-champignon gratin met béchamelsaus en een krokant goudbruin korstje. Een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij vlees of vis!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g ontdooide diepvriesspinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 60 g boter
  • 3 dl béchamelsaus
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 eidooiers

Instructies

  • Knijp het overtollige vocht uit de ontdooide spinazie.
  • Smelt de helft van de boter in een pan en bak het gehalveerde teentje knoflook zachtjes tot het lichtbruin is (ongeveer 3 minuten).
  • Voeg de spinazie toe en bak het geheel nog 4 minuten.
  • Verwarm de béchamelsaus en roer de helft ervan samen met zout en peper door de spinazie.
  • Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal.
  • Verwarm de grill voor.
  • Bak de champignons in de rest van de boter gedurende 5 minuten.
  • Schep 2 eetlepels champignons uit de pan en zet apart.
  • Voeg de rest van de béchamelsaus toe aan de pan met champignons.
  • Klop de slagroom lobbig, meng dit met de eidooiers en roer dit mengsel door de champignonsaus.
  • Verdeel de champignonsaus over de spinazie in de ovenschaal en schep de apart gehouden champignons erover.
  • Gratineer het gerecht ongeveer 4 minuten onder de hete grill tot het goudbruin kleurt.

Notities

Serveertip:
Serveer deze romige gratin als bijgerecht bij een stuk gebakken zalm, gegrilde kipfilet of een vegetarische quiche voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een volle Chardonnay past perfect bij de romige textuur en aardse smaken van deze gratin.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Aardappel kaas pannenkoek

Aardappel kaas pannenkoek

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 2 eieren geklutst
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel fijngehakte verse koriander
  • 60 g geraspte cheddar
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl yoghurt

Instructies

  • Schil de aardappelen en rasp ze.
  • Spoel de geraspte aardappels grondig af onder koud stromend water en laat ze uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.
  • Dep ze droog.
  • Meng de geraspte aardappels, geklutste eieren, gesnipperde ui, bloem, fijngehakte koriander, geraspte cheddar en peper naar smaak in een schaal.
  • Verwarm de olijfolie op matig vuur in een pan met anti-aanbaklaag.
  • Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig over de bodem van de pan en laat het 15 minuten zachtjes bakken.
  • Zet de pan vervolgens nog 10 minuten onder een voorverwarmde grill op matig vuur tot de bovenkant goudbruin is en de pannenkoek volledig gaar is.
  • Snijd de pannenkoek in taartpunten en serveer ze met een lepel yoghurt erop.

Notities

Geniet van deze heerlijke aardappelkaaspannenkoek!