Gegrilde Vis met Kruiden

Gegrilde Vis met Kruiden

Lichte en gezonde gegrilde vis met kruiden, makkelijk te verteren en rijk aan eiwitten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gourmet, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Pescatarian
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grillpan, of barbecue

Ingrediënten

  • Citroensap
  • Kruiden peterselie, dille, tijm
  • Olijfolie
  • Visfilets zalm, kabeljauw

Instructies

  • Marineer de visfilets met kruiden, citroensap en olijfolie.
  • Grill of bak de vis tot hij gaar is.

Notities

Serveertip:
Serveer de gegrilde vis met een salade of gegrilde groenten.
Wijnadvies:
Droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Kruidige Kipkluifjes van de Grill

Kruidige Kipkluifjes van de Grill

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Kip
Servings: 500 gram Kipkluifjes
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grillpan, of barbecue

Ingrediënten

Instructies

  • Strooi de Kippetje Kruidenmix gelijkmatig over de kipkluifjes.
  • Voeg een scheut olijfolie toe en meng goed zodat alle kipkluifjes gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden.
  • Laat de kip minimaal 15 minuten marineren.
  • Verhit wat olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de gemarineerde kipkluifjes op hoge temperatuur aan alle kanten goudbruin.
  • Verlaag de temperatuur iets en doe de deksel op de pan.
  • Bak de kipkluifjes nog minimaal 20 minuten terwijl je ze regelmatig keert, tot ze volledig gaar zijn vanbinnen en knapperig vanbuiten.

Notities

Serveer de heerlijke kruidige kipkluifjes als hapje, bijgerecht of als onderdeel van een feestelijke maaltijd. Geniet van de smaakexplosie die deze kipkluifjes bieden!

Wijnadvies:

Een lichte rosé zoals een Provence Rosé of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze smaakvolle kipkluifjes.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Gegrilde Basilicumkipfilets

Gegrilde Basilicumkipfilets

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Marinetijd4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 mooie kipfilets
  • 50 g basilicumblaadjes
  • 1 dl olijfolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

Voor de marinade:

  • Doe basilicumblaadjes, olijfolie, wijnazijn, zout en peper in een keukenmachine.
  • Laat de keukenmachine draaien tot een gladde saus ontstaat.

De Kip:

  • Maak met een scherp mes 5 à 6 diepe insnijdingen in de kipfilets.
  • Leg de kipfilets met de ingesneden kant naar boven in een lage schaal.
  • Overgiet de kipfilets met de bereide marinade en gebruik een kwastje om de insnijdingen volledig met de marinade te bedekken.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en zet de kipfilets minstens 4 uur in de koelkast om te marineren.
  • Verwarm een grillpan of barbecue voor.
  • Grill de gemarineerde kipfilets boven een houtskoolvuur of in een hete grillpan gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Draai de kipfilets regelmatig om zodat ze gelijkmatig gegrild worden.
  • Serveer de gegrilde basilicumkipfilets en geniet van de smaakvolle bereiding!

Notities

De marinetijd in de koelkast zorgt ervoor dat de smaken goed doordringen in het vlees. Serveer deze gegrilde basilicumkipfilets met een frisse Italiaanse Pinot Grigio voor een perfecte smaakcombinatie.

Gegrilde Kalfsentrecote met Avocadosalsa

Gegrilde Kalfsentrecote met Avocadosalsa

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Grillpan, of barbecue
  • Snijplank en mes
  • Houten spiesjes (optioneel)

Ingrediënten

  • 4 kalfsentrecôtes op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels olijfolie gesplitst
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 rijpe avocado
  • 2 tomaten
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 2 eetlepels verse muntblaadjes fijngesneden
  • 100 g eikenbladslamelange
  • Zout en versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Klop een dressing van de helft van de olijfolie, het limoensap en zout en peper naar smaak.
  • Schil en halveer de avocado, verwijder de pit en snijd het avocadovlees in kleine blokjes.
  • Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd ze eveneens in kleine blokjes.
  • Meng voor de avocadosalsa de avocado en tomaat in een kom met de sjalot, munt en de helft van de dressing.
  • Bestrijk de kalfsentrecôtes met de rest van de olijfolie en bestrooi beide kanten met zout en versgemalen peper.
  • Verhit een grillpan of barbecue op hoog vuur en bak het vlees in 2-3 minuten per kant rosé.
  • Verdeel de eikenbladslamelange over twee borden en besprenkel met de resterende dressing.
  • Leg de gegrilde kalfsentrecôtes naast de salade en schep een lepel avocadosalsa op het vlees.
  • Serveer de rest van de salsa apart.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Italiaanse Chianti of een Spaanse Tempranillo past goed bij dit gerecht. Geniet ervan! 🍷

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Gegrilde Bloemkoolspiesjes met Citroen Dressing

Gegrilde Bloemkoolspiesjes met Citroen Dressing

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • satéstokjes
  • Grillpan, of barbecue

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool in roosjes
  • 8 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 4 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de bloemkoolroosjes 3 minuten in ruim kokend water.
  • Rijg de bloemkoolroosjes vervolgens aan de satéstokjes.
  • Besmeer de bloemkoolspiesjes met olijfolie.
  • Klop het citroensap met 6 eetlepels olijfolie, peper en zout door elkaar voor de dressing.
  • Verhit een grillpan of barbecue.
  • Gril de bloemkoolspiesjes in 3-5 minuten lichtbruin.
  • Leg de gegrilde spiesjes op een schaal, schenk de citroen dressing erover en bestrooi ze met paprikapoeder en geroosterde sesamzaadjes.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de citroenachtige smaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Gegrilde Kalkoenspiesjes met Verse Nectarinecompote

Gegrilde Kalkoenspiesjes met Verse Nectarinecompote

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 el Zaanse mosterd
  • 2 tl honing
  • 4 el sinaasappelsap
  • 6 el olijfolie
  • 500 g kalkoenfilet à la minute 8 lapjes
  • 4 nectarines
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • ½ zakje verse munt 15 g, blaadjes fijngeknipt
  • Versgemalen peper
  • Zout

Instructies

  • In een kom klop je de mosterd, honing, sinaasappelsap en 4 eetlepels olijfolie tot een marinade.
  • Snijd de kalkoenfilets in de lengte doormidden en leg ze in een kom.
  • Schep de helft van de marinade door de kalkoenfilets.
  • Laat dit minimaal 20 minuten marineren in de koelkast.
  • Schil de nectarines en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan en fruit hierin de fijngesnipperde sjalot ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de nectarineblokjes en de resterende marinade toe aan de pan.
  • Bak al omscheppend nog 1 minuut mee.
  • Breng de compote op smaak met zout en peper.
  • Knip de blaadjes munt fijn en meng deze door de nectarinecompote.
  • Schep de compote over in een schaal.
  • Week de satéstokjes in koud water.
  • Rijg de gemarineerde kalkoenfilets aan de stokjes en bestrooi ze met versgemalen peper.
  • Verhit een grillpan of barbecue tot medium-hoog vuur en rooster de kalkoenspiesjes in ongeveer 8-10 minuten rondom bruin en gaar.
  • Serveer de gegrilde kalkoenspiesjes met de lauwwarme nectarinecompote en eventueel wat witte rijst.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past goed bij de smaken van de kalkoen en de nectarinecompote.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 13g

Oosterse Mie met Geroosterde Tonijn

Oosterse Mie met Geroosterde Tonijn

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Vis
Land van herkomst: Azië
Dieët: Pescatarian
Servings: 1 persoon
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grillpan, of barbecue
  • Bord

Ingrediënten

  • 100 g mie
  • 1 lente-ui
  • 1 tonijnsteak vers of ontdooid
  • 3 eetlepels teriyaki marinade
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 100 g groene aspergetips

Instructies

  • Kook de mie volgens de instructies op de verpakking, meestal ongeveer 2 minuten in kokend water.
  • Giet af en maak los met een vork.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
  • Dep de tonijnsteak droog en bestrooi met peper.
  • Besprenkel de tonijnsteak met 2 eetlepels teriyaki marinade en 1 eetlepel olie.
  • Strooi de geroosterde sesamzaadjes op een bord.
  • Voeg de groene aspergetips toe aan de mie en kook ze samen nog 3 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Rooster de tonijnsteak op een grillpan of barbecue gedurende 3-4 minuten, tot hij bruin is aan de buitenkant en vanbinnen rosé.
  • Meng de gekookte mie met 1 eetlepel teriyaki marinade en de lente-ui.
  • Schep de mie en groenten op een bord.
  • Druk de geroosterde tonijnsteak in de sesamzaadjes en leg hem op de mie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Gris, past goed bij dit gerecht. De frisse smaak van de wijn vormt een mooie aanvulling op de tonijn en de Aziatische smaken van de teriyaki marinade.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Gemengde Groentespiesjes met Tomatenpesto

Gemengde Groentespiesjes met Tomatenpesto

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • mes
  • Grillpan, of barbecue
  • Plat houten of metalen spiesen

Ingrediënten

  • 1 rode paprika in stukken
  • 1 groene paprika in stukken
  • 12 champignons schoongeborsteld
  • 8 sjalotjes of kleine uien gepeld
  • 12 kleine tomaten
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden of barbecuekruiden
  • Zout naar smaak
  • 2 stokbroden
  • 1 potje tomatenpesto

Instructies

  • Snijd de rode en groene paprika in stukken, en halveer indien nodig de champignons.
  • Rijg de groenten afwisselend aan de spiesen: begin met een stukje rode paprika, dan een champignon, gevolgd door groene paprika, tomaat, sjalotje, en herhaal tot alle groenten op zijn.
  • Meng in een kom de zonnebloemolie met geperste knoflook.
  • Bestrijk de groentespiesjes met het knoflook-oliemengsel en bestrooi met Provençaalse kruiden.
  • Verhit een grillpan of barbecue en rooster de spiesjes ongeveer 10 minuten, regelmatig draaiend, tot de groenten gaar en licht gebruind zijn.
  • Bestrooi de gegrilde groenten met een beetje zout naar smaak.
  • Snijd de stokbroden in de lengte doormidden en besmeer de binnenkanten met tomatenpesto.
  • Serveer de groentespiesjes op de stokbroden.

Notities

  • Varieer met andere groenten zoals courgette, aubergine of cherrytomaten voor extra smaak.
  • Voor een pittigere variant kun je de Provençaalse kruiden vervangen door Cajun-kruiden.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij deze gegrilde groentespiesjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Garnalenspiesjes met Pittige Chilisaus

Garnalenspiesjes met Pittige Chilisaus

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte cocktailgarnalen
  • 200 g cherry-/kerstomaten gehalveerd
  • Voor de chilisaus:
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode pepers fijngehakt (zonder zaadjes voor minder pit)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel koekkruiden optioneel
  • 500 g gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui, knoflook en fijngehakte rode pepers gedurende 3 minuten.
  • Voeg chilipoeder, koekkruiden (indien gebruikt), gezeefde tomaten en bruine basterdsuiker toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes inkoken.
  • Breng op smaak met zout naar smaak.
  • Laat de saus vervolgens afkoelen.
  • Rijg de gehalveerde cherrytomaten en gekookte garnalen afwisselend aan houten satéstokjes.
  • Verhit een grillpan of barbecue.
  • Gril de garnalenspiesjes en cherrytomaten tot ze mooi gekleurd en gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Serveer de gegrilde garnalenspiesjes met de pittige chilisaus apart geserveerd in een schaaltje.

Notities

  • Voor een mildere saus kun je minder chilipoeder gebruiken of de rode pepers desgewenst minder fijn snijden.
  • Serveer met knoflookkruidensaus (milde kwark met knoflook, peper, zout en gehakte tuinkruiden) voor extra smaakvariatie.

Wijnadvies:

Bij deze pittige garnalenspiesjes past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Verdejo uit Spanje.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Gegrilde Fruitspiesjes met Appel-Pindasaus

Gegrilde Fruitspiesjes met Appel-Pindasaus

Dit dessert is ideaal voor een zomerse barbecue of als feestelijk nagerecht.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 peer
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 kiwi's
  • 1 banaan
  • 24 marshmallows

Voor de saus:

  • 1 appel
  • 2 eetlepels zoute pinda's gehakt
  • 6 - 8 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel pindakaas

Instructies

  • Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd in 8 partjes.
  • Besprenkel met 2 eetlepels citroensap.
  • Schil de kiwi's, snijd ze in vieren.
  • Pel de banaan en snijd deze in 6 dikke schijfjes.
  • Voor de saus: Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp grof.
  • Meng de geraspte appel met gehakte pinda's, tomatenketchup, 2 eetlepels citroensap en pindakaas.
  • Week de houten satéstokjes kort in water om verbranden tijdens het grillen te voorkomen.
  • Rijg aan elk satéstokje een partje peer, een marshmallow, een schijfje banaan en weer een marshmallow, herhaal dit tot alle stokjes gevuld zijn.
  • Gril de spiesjes onder een grill of in een grillpan tot ze goudbruin zijn, draai ze regelmatig om.
  • Serveer de gegrilde fruitspiesjes met de appel-pindasaus.

Notities

Experimenteer met andere fruitcombinaties zoals ananas of aardbeien voor variatie.

Wijnadvies:

Bij dit zoete en gegrilde dessert passen goed een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een frisse dessertwijn zoals een Riesling Spätlese.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 40g