Gegrilde Eendenborst in Sinaasappel-Port Glans

Gegrilde Eendenborst in Sinaasappel-Port Glans

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml sinaasappelsap
  • 160 ml gevogeltefond
  • 50 ml rode port
  • 1 theelepel aardappelzetmeel optioneel
  • 2 eendenborstfilets op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Laat het sinaasappelsap samen met de gevogeltefond en rode port op hoog vuur in circa 15-20 minuten inkoken tot een dikke, stroperige saus.
  • Bind de saus eventueel met 1 theelepel aardappelzetmeel.
  • Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in het vetlaagje van de eendenborstfilets en kruid ze naar smaak met zout en peper.
  • Bestrijk de eendenborst aan de vleeskant dun met olie.
  • Verhit een grillpan en gril de filets op het vetlaagje gedurende 4-5 minuten, keer ze om en gril ze nog 1 minuut.
  • Leg de filets op een bakplaat en laat ze in de oven nog 5 minuten garen.
  • Neem 1 eetlepel van het eendenvet uit de grillpan en roer dat door de sinaasappel-portsaus.
  • Serveer de gegrilde eendenborst met de saus.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaak van de eendenborst en de zoete, kruidige saus.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 12g | Sugar: 10g

Gegrilde Courgetteschijfjes met Brie

Gegrilde Courgetteschijfjes met Brie

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine courgette
  • 1 eetlepel gemengde kruidenpasta uit tube, koelvak
  • 1 eetlepel olie
  • 12 olijven met piment
  • 125 g brie

Instructies

  • Snijd de courgette schuin in 12 plakken van 1 cm dik.
  • Roer de kruidenpasta los met de olie in een kom en meng de courgetteplakken hierdoor.
  • Halveer de plakken brie (of snijd roombrie in 12 plakjes) en leg ze op een bord.
  • Snijd de olijven in 3 plakjes en zet ze in een kommetje naast de brie.
  • Leg de courgetteplakken op een hete grillpan.
  • Keer de plakken met een houten spatel wanneer de onderkant bruin begint te worden.
  • Bak nog even tot de andere zijde ook bruin is.
  • Leg de gebakken courgetteplakken in een pannetje en bestrooi ze met peper en zout.
  • Leg een plakje brie en 3 plakjes olijf erop.
  • Zet het pannetje onder het grillelement in de oven tot de brie gesmolten is en begint te kleuren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige brie en de gegrilde courgette.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Gegrilde Eendenborst met Mandarijncompote

Gegrilde Eendenborst met Mandarijncompote

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 8 mandarijnen clementines
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 kleine rode uien in dunne parten gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel rode-wijnazijn
  • 4 eendenborstfilets op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Pel de mandarijnen, snijd ze horizontaal doormidden en haal de partjes los van elkaar.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in de diepe koekenpan.
  • Bak hierin de rode uien en knoflook zachtjes gedurende 5 minuten, tot ze glazig zijn zonder te kleuren.
  • Voeg de suiker toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de mandarijnen, rode-wijnazijn en naar smaak zout en peper toe.
  • Laat op laag vuur nog 10 minuten smoren.
  • Schep de mandarijncompote in een kom en laat tot kamertemperatuur afkoelen.
  • Snijd met een scherp mes voorzichtig de vetlaag van de eendenborstfilets weg.
  • Bestrijk het vlees met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met zout, peper en vijfkruidenpoeder.
  • Verhit een grillpan.
  • Grill de eendenborstfilets 2-3 minuten per kant, tot het vlees rondom bruin is maar vanbinnen nog rosé.
  • Laat de eendenborstfilets even rusten op een snijplank en snijd ze dan in dunne plakjes.
  • Verdeel het vlees over vier borden en schep wat mandarijncompote erop.
  • Serveer de rest van de compote in een sauskom.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde eendenborst met mandarijncompote gaat uitstekend samen met een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de mandarijncompote aan, terwijl de lichte zuurgraad de vettigheid van de eendenborstfilets compenseert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 25g | Vet: 29g | Zout: 1.5g | Sugar: 18g

Gegrilde Courgetterolletjes met Tonijnvulling

Gegrilde Courgetterolletjes met Tonijnvulling

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 185kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje tonijn op water 185 g, uitgelekt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • ½ zakje verse dille à 15 g
  • 2 eetlepels kappertjes potje, fijngehakt
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de grillpan voor.
  • Snijd elke courgette met een groot scherp mes in de lengte in 6 dunne plakken.
  • Bestrijk beide kanten van de plakken met olijfolie.
  • Grill de courgetteplakken in de voorverwarmde grillpan gedurende 3-4 minuten, tot ze bruin en gaar zijn, keer ze halverwege om.
  • Laat de gegrilde courgetteplakken afkoelen.
  • Pureer de tonijn met mayonaise in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Hou enkele takjes dille apart voor garnering en snijd de rest van de dille fijn.
  • Meng de fijngesneden dille en kappertjes door het tonijnmengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dep de courgetteplakken droog en bestrijk ze dun met het tonijnmengsel.
  • Rol de plakken voorzichtig op en zet ze vast met cocktailprikkers.
  • Zet de rolletjes rechtop op een schaal en garneer met de apartgehouden dille.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 185kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 16g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gegrilde Geitenbrie en Peer Ciabatta

Gegrilde Geitenbrie en Peer Ciabatta

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brunch, Fruit, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 390kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ciabatta of notenbrood voor een extra smaakdimensie
  • 50 g plantaardige boter
  • 150 g geitenbrie of zachte geitenkaas
  • 4 kleine handperen
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Snijd de ciabatta horizontaal doormidden en vervolgens in vier (schuine) stukken.
  • Besmeer ze dun met plantaardige boter.
  • Snijd de geitenbrie in dunne plakken.
  • Schil of was de peren.
  • Houd ze bij het steeltje vast en snijd er zo aan beide kanten, langs het klokhuis, plakken van.
  • Smelt de rest van de boter in een grote grillpan en laat de plakken peer aan beide kanten lichtbruin kleuren.
  • Leg de broodhelften met de opengesneden kant naar boven onder de grill en rooster het brood in 3-4 minuten goudbruin.
  • Neem het rooster of bakblik uit de oven en leg de broodhelften erop, weer met de opengesneden kant naar boven.
  • Beleg twee van de vier broodhelften met peer en brie en bestrooi ze met versgemalen peper.
  • Schuif het brood 3-4 minuten terug onder de grill, tot de snijvlakken goudbruin zijn en de brie is gesmolten.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de combinatie van geitenkaas en peer.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 51g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 17g

Gegrilde Aubergine Rosbiefrolletjes met Pikante Muntsaus

Gegrilde Aubergine Rosbiefrolletjes met Pikante Muntsaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Fusion, Oosters
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4 personen
Calories: 234kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 kleine aubergines
  • 1 limoen
  • 15 g verse munt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 4-5 eetlepels olie
  • 1 theelepel suiker
  • 1 rode peper in flinterdunne reepjes
  • 12 plakjes rosbief
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Snijd de uiteinden van de aubergines en snijd van elke aubergine 6 lange plakken.
  • Leg de plakken in een vergiet, bestrooi met zout en laat 10 minuten staan.
  • Snijd 4 dunne plakjes van de limoen, pers de rest van de vrucht uit.
  • Pureer in een vijzel of in een keukenmachine de muntblaadjes met knoflook, Thaise vissaus en 3-4 eetlepels olie tot een gladde saus.
  • Breng de muntsaus op smaak met limoensap, suiker en zout.
  • Voeg de peperreepjes toe en meng goed.
  • Dep de aubergine droog met keukenpapier.
  • Verhit een grillpan.
  • Bestrijk de aubergine aan beide kanten met 1 eetlepel olie en rooster in 2 porties in de grillpan goudbruin en gaar.
  • Draai halverwege om voor een mooi ruitpatroon.
  • Leg de geroosterde aubergine op een snijplank en laat afkoelen.
  • Leg op elke plak aubergine een plakje rosbief.
  • Maal er peper overheen.
  • Rol de aubergineplakken stevig op en zet vast met cocktailprikkers.
  • Verdeel de rolletjes over de borden, schep de muntsaus erover en garneer met plakjes limoen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 234kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 16g | Vet: 17g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g

Gegrilde Ananassalade met Mascarpone en Basilicum

Gegrilde Ananassalade met Mascarpone en Basilicum

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ananas
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • ½ bakje mascarpone
  • 8 blaadjes basilicum
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Maak de ananas schoon en snijd hem in de lengte in dunne plakken.
  • Rooster de plakken in een hete grillpan totdat aan weerszijden goudbruine strepen ontstaan.
  • Klop het citroensap en de honing door de mascarpone.
  • Stapel enkele plakken warme ananas dakpansgewijs op vier borden en druppel de mascarponedressing eroverheen.
  • Snijd de basilicum in fijne reepjes en meng ze met de vanillesuiker.
  • Strooi dit mengsel over de gegrilde ananassalade.

Notities

Wijnadvies:

Deze salade is het lekkerst als deze lauwwarm geserveerd wordt. Combineer het met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 10g | Sugar: 20g

Mediterrane Worstspiesjes met Tropisch Fruit

Mediterrane Worstspiesjes met Tropisch Fruit

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 Catalaanse braadworstjes schaaltje à 6 stuks
  • 4 plakjes katenspek
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 blikje ananasstukjes op eigen sap 234 g
  • 1 blikje perzikschijfjes op siroop 225 g
  • 1 kiwi

Instructies

  • Breng een flinke laag water in een pan aan de kook.
  • Prik de worstjes enkele keren in met een vork, leg ze in de pan en verwarm ze 6 minuten tegen de kook aan.
  • Giet de worstjes af en laat ze uitlekken op keukenpapier of in een vergiet.
  • Leg de plakjes spek op een snijplank en bestrijk ze dun met mosterd.
  • Leg aan de onderkant van elk plakje spek een worstje en rol het worstje in het spek.
  • Prik de worstjes aan satéstokjes.
  • Verhit de grillpan en grill de worstspiesjes in 7-8 minuten knapperig en gaar, regelmatig keren.
  • Laat intussen het fruit uit blik uitlekken in een zeef.
  • Schil de kiwi dun en snijd deze in plakken.
  • Verdeel het fruit over vier bordjes en leg de warme worstspiesjes erop.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een lichte en frisse rosé of een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio. Deze wijnen passen goed bij de smaken van het spek en het tropische fruit.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Gegrilde Roodbaarsfilet met Venkel en Ansjovissaus

Gegrilde Roodbaarsfilet met Venkel en Ansjovissaus

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
marineren20 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 1 citroen
  • dl olijfolie
  • 4 roodbaarsfilets
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 1 el bloem
  • 1 eidooier eiwit wordt niet gebruikt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de venkel schoon en snijd deze in plakjes.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de citroen uit.
  • Klop de helft van het citroensap met 1 dl olijfolie en een mespunt peper tot een marinade.
  • Voeg de citroenrasp en venkelplakjes toe aan de marinade en schep goed om.
  • Dep de visfilets droog en leg ze tussen de venkel in de marinade.
  • Laat dit ca.
  • 1 uur bij kamertemperatuur marineren.
  • Verwarm de rest van de olijfolie in een kleine kookpan.
  • Snijd de ansjovis klein en voeg deze samen met de olie uit het blikje toe aan de pan.
  • Laat de ansjovis ca.
  • 2 minuten zachtjes smoren.
  • Roer de bloem door de ansjovis.
  • Klop de eidooier los met 2 el water, de rest van het citroensap en een mespunt peper.
  • Voeg het eimengsel al roerend toe aan de ansjovismassa en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen tot lauwwarm.
  • Neem de visfilets uit de marinade en dep ze droog.
  • Rooster de vis in ca.
  • 8 minuten gaar in een hete grillpan.
  • Houd de vis warm onder aluminiumfolie.
  • Schep de venkel uit de marinade en smoor deze in een droge koekenpan in ca.
  • 4 minuten gaar.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verdeel de venkel over vier warme borden en leg de visfilets erop.
  • Schep de ansjovissaus in kleine kommetjes en serveer deze op de borden erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een goede wijn bij dit gerecht is een frisse en lichte Sauvignon Blanc, die goed past bij de smaken van vis en venkel.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 30g | Sugar: 2g

Gegrilde Entrecote met Pittige Abrikozen-Koffiesaus

Gegrilde Entrecote met Pittige Abrikozen-Koffiesaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Servings: 2 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 entrecotes
  • 3 tomaten
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 g gewelde abrikozen
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels ketoembar gemalen koriander
  • 1 theelepel djinten gemalen komijn
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • dl versgezette sterke koffie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Laat de entrecotes op kamertemperatuur komen.
  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Pel de uien en snijd ze in ringen.
  • Pel de knoflook en snijd deze in plakjes.
  • Knip de abrikozen in vieren.
  • Meng in een kom het chilipoeder, de koriander, de komijn en de peper.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een wok.
  • Voeg de knoflook, ui en abrikozen toe en roerbak dit 3-4 minuten zachtjes.
  • Voeg de tomaatblokjes en tomatenpuree toe en bak dit ca.
  • 2 minuten mee.
  • Strooi driekwart van het kruidenmengsel erover en schenk de koffie erbij.
  • Laat dit ca.
  • 10 minuten zacht sudderen tot er een lichtgebonden saus ontstaat.
  • Breng de saus op smaak met zout.
  • Verhit een grillpan tot gloeiend heet.
  • Meng de rest van het kruidenmengsel met de resterende olijfolie en bestrijk hiermee de entrecotes.
  • Rooster de entrecotes op hoog vuur ca.
  • 6 minuten, keer halverwege om.
  • Bestrooi ze daarna met zout.
  • Leg de entrecotes op borden en schep de abrikozen-koffiesaus erover.
  • Serveer de resterende saus apart erbij.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een krachtige rode wijn zoals een Syrah of een Zinfandel. Deze wijnen hebben voldoende body en kruidigheid om de complexe smaken van de abrikozen-koffiesaus en de entrecote te complementeren.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g