Mosterdsoepje van 't Zusje
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
Garde of houten lepel
- 500 ml kippenbouillon of rundbouillon voor vegetarisch gebruik groentebouillon
- 200 ml slagroom
- 50 ml witte wijn
- 130 gram grove mosterd
- 20 gram tarwebloem
- 50 gram maizena
- 25 gram fijne bloemkoolroosjes
- 25 gram gefrituurde uitjes
- 25 gram preiringen
- Peper en zout naar smaak
Breng de bouillon samen met de slagroom, witte wijn en grove mosterd aan de kook in een grote kookpan.
Maak in een mengkom een papje van de tarwebloem en maizena met een beetje koude bouillon.
Voeg dit papje al roerend toe aan de kokende bouillon.
Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
Laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken, zodat deze kan indikken.
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Serveer de soep in kommen en garneer met fijne bloemkoolroosjes, gefrituurde uitjes en preiringen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6
Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus
Geniet van deze verfijnde langouste cocktail met romige cognacsaus, knapperige sla en asperges. Een luxueus voorgerecht voor speciale gelegenheden!
inclusief marineren1 uur uur
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
scherp mes
Coupeglazen
- 1 langouste
- Tabasco
- 3 liter courtbouillon
- Citroensap
- 2 deciliter mayonaise
- 1 krop sla
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 deciliter slagroom
- 0,2 deciliter cognac
- 8 asperges gekookt
Kook de langouste 20 minuten in de courtbouillon.
Laat de langouste afkoelen en snijd er 4 mooie schijfjes van af.
Snijd de rest van het vlees in kleine blokjes (brunoise).
Doe de brunoise in een kom, schenk de cognac erover en laat enkele uren marineren in de koelkast.
Maak de mayonaise en voeg de tomatenketchup toe.
Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door de mayonaise.
Voeg een scheutje van de cognacmarinade, een paar druppels tabasco en wat citroensap toe aan de saus.
Was de sla, snijd het hart in fijne julienne.
Verdeel de juliennesla over de coupeglazen.
Voeg de gemarineerde brunoise van langouste toe.
Schep er wat saus overheen.
Garneer elk glas met een schijfje langouste en twee aspergepunten.
Serveer direct, gekoeld.
Serveertip:
Serveer de cocktail met geroosterde toast en een klontje gezouten boter voor extra verfijning.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals een Chablis of Sancerre past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6
Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus
Een hartverwarmende ovenschotel met koolraap, rode kool en aardappelen, overgoten met een romige bechamelsaus en een goudbruine kaaskorst. Perfect voor de koudere dagen!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Koolraap-Rode Kool Gratin:
- 1 middelgrote koolraap in plakken gesneden en geblancheerd
- 3 middelgrote uien gesnipperd
- 1 kleine rode kool fijngesneden
- 1 kg aardappelen in plakken gesneden en gekookt
- 1 theelepel zout
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel djinten komijn
Bechamelsaus:
- 75 g boter
- 75 g bloem
- 1 l sojamelk
- 1 mespunt kruidnagel
- 1 mespunt nootmuskaat
- Peper en zout naar smaak
- 200 g geraspte cheddar
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de aardappelen en blancheer de koolraap tot de plakken geel kleuren.
Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
Voeg de rode kool, zout, cayennepeper, koriander en djinten toe en bak tot de kool gaar maar nog stevig is.
Maak de bechamelsaus door boter en bloem in een pan te verhitten en al roerend de sojamelk toe te voegen.
Breng op smaak met kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout.
Voeg op het einde de geraspte cheddar toe en roer tot een gladde saus.
Vet een ovenschaal in en leg de ingrediënten in lagen:
Eerst een laag aardappelen
Dan het kool-ui-mengsel
Vervolgens de plakken koolraap
Giet tot slot de bechamelsaus over het geheel
Plaats de ovenschaal in de oven en bak circa 45 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past uitstekend bij deze gratin.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6
Romige Knolseldersoep met Smeltkaas
Deze romige knolseldersoep met smeltkaas is een heerlijke, verwarmende soep voor de koudere maanden. Perfect als lunch of voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 knolselderij geschild en in blokjes
- 2 aardappelen geschild en in blokjes
- 2 liter water
- 4 bouillonblokjes groente of kip
- Peper en zout naar smaak
- 2 smeltkaasjes
Doe de knolselderij en aardappelen in een grote kookpan.
Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep 25 minuten op een zacht vuur koken tot de groenten gaar zijn.
Voeg de smeltkaasjes toe en mix de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer warm en garneer eventueel met wat verse peterselie.
Serveertip:
Lekker met knapperig brood en een beetje extra geraspte kaas erover.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een milde Chardonnay past goed bij deze soep.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6
Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek
Deze traditionele Kempense krachtsoep met witte bonen, prei en spek is een stevige, voedzame soep die perfect is voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur uur
weken12 uur uur
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gedroogde witte bonen
- 1 ui fijngesneden
- 1 wortel in grove stukken
- 1 kruidentuiltje laurier, tijm, peterselie
- 2 preien fijngesneden
- 50 g boter
- 1,5 l vleesbouillon
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 250 ml kokende melk
- 2 sneetjes brood in blokjes
- 100 g spek in reepjes
Week de witte bonen een nacht in ruim water.
Kook de bonen in licht gezouten water met een ui, wortel en het kruidentuiltje tot ze zacht zijn.
Snijd intussen de overige uien en prei fijn en stoof ze aan in boter.
Voeg de groenten toe aan de pan met bonen en vul aan met vleesbouillon.
Breng aan de kook en laat zachtjes gaar worden.
Verwijder de wortel en het kruidentuiltje en pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en roer de kokende melk erdoor.
Bak de broodblokjes in boter krokant en bak het spek uit in een koekenpan.
Serveer de soep met de krokante broodkorstjes en uitgebakken spek.
Serveertip:
Serveer met een stevige snee roggebrood en een klontje boter.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze rijke soep.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6
Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui
Deze hartige uiensoep krijgt een unieke, lichtzure smaak door de toevoeging van Rodenbach bier. Een Belgisch klassiek gerecht met een heerlijke diepgang!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 8 uien grof gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 50 g boter
- 500 ml vleesbouillon
- 1 el bloem
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 2 flesjes Rodenbach 33 cl
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en laat lichtjes bruinen.
Voeg de grofgesneden uien en knoflook toe en bak deze goudbruin en licht gekarameliseerd.
Strooi de bloem over de uien en roer goed door.
Laat nog enkele minuten sudderen om de bloem te garen.
Giet de bouillon en het Rodenbach bier in de pan en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken.
Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een sneetje geroosterd brood en geraspte kaas voor een extra smaakvolle beleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een glas Rodenbach of een ander Vlaams roodbruin bier.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6
Oostendse Garnaalsoep met Blond Bier
Deze traditionele Oostendse garnaalsoep heeft een rijke, volle smaak dankzij een bouillon van visafval en garnalen, verrijkt met blond bier en boter.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g visafval
- 500 g garnalen
- 1 prei in kleine stukjes
- 1 wortel in kleine stukjes
- 1 dl blond bier
- 50 g boter
- 2 el bloem
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Breng 1 liter koud water aan de kook met het visafval, licht gekruid met peper en zout.
Pel de garnalen en voeg de pellen toe aan de bouillon.
Voeg de gesneden prei en wortel toe zodra het water kookt.
Laat de bouillon 1 uur trekken op een laag vuur, zonder te laten koken.
Verhit de boter in een kleine pan en maak de helft van de garnalen fijn in een vijzel of keukenmachine.
Voeg beetje bij beetje visbouillon toe om een smeuïge roze pasta te verkrijgen.
Zet het vuur laag en giet het bier bij de garnalenpasta, blijf roeren en laat nog enkele minuten sudderen.
Zeef de bouillon en druk de vaste ingrediënten goed uit.
Voeg het garnalenmengsel toe aan de bouillon en roer goed door.
Voeg de resterende garnalen toe en haal de soep van het vuur.
Breng op smaak met extra peper en zout indien nodig en serveer direct, zeer warm.
Serveertip:
Serveer met een sneetje geroosterd brood en een klodder verse room voor een extra romige afwerking.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chablis of een Belgische witte wijn past perfect bij deze garnaalsoep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6
Vlaamse Erwtensoep met Hammetje
Deze traditionele Vlaamse erwtensoep wordt langzaam gekookt met een hammetje en verse groenten, waardoor het een heerlijk wintergerecht is vol smaak en warmte.
Bereidingstijd3 uur uur 15 minuten min
weken1 dag d
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gedroogde erwten
- 2,5 l water
- 1 hammetje
- 1 prei grof gesneden
- 1 selderij grof gesneden
- 2 grote uien grof gesneden
- 1 laurierblad
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Was de erwten en laat ze 24 uur weken in ruim water.
Reinig de prei, selderij en uien, snijd ze in grove stukken.
Doe de geweekte erwten, het hammetje, de groenten en het water in een grote pan.
Voeg het laurierblad, peper en zout toe en breng aan de kook.
Laat de soep 3 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
Haal het hammetje uit de pan en snijd het in kleine stukjes.
Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of zeef indien gewenst.
Voeg het gesneden vlees terug in de soep en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
Serveertip:
Serveer met krokante broodkorstjes of roggebrood met mosterd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc past goed bij de hartige smaak van deze soep.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6
Duvelse Soep met Krab en Prei
Deze Duvelse soep met krab combineert de zachte, zilte smaak van krab met de volle, hoppige tonen van Duvel-bier. Een verrassend en hartverwarmend gerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g krab diepvries of uit blik, uitgelekt
- 700 ml visbouillon eventueel instant
- 250 ml Duvel
- 2 preien wit en lichtgeel deel, in smalle reepjes
- 4 tomaten ontpit en in reepjes
- 1,5 el maïzena
- 3 el water
- 1 tl Worcestershiresaus
- 1 el peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
- Witte peper naar smaak
Laat de diepvrieskrab ontdooien of laat de krab uit blik uitlekken.
Verwijder eventuele kraakbeenachtige delen en snijd de krab in kleine stukjes.
Breng de visbouillon aan de kook en schenk er voorzichtig het Duvel-bier bij, zonder het depot in de fles op te schudden.
Laat het mengsel 5 minuten doorkoken op laag vuur.
Voeg de gesneden prei toe en laat enkele minuten meekoken.
Snijd de tomaten in reepjes en verwijder de zaadlijsten.
Meng de maïzena met 3 eetlepels water tot een glad papje en roer dit door de kokende bouillon.
Voeg de tomaten en de krab toe en breng de soep op smaak met zout, witte peper en Worcestershiresaus.
Schep de soep in voorverwarmde kommen of borden en bestrooi met fijngehakte peterselie.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een extra glas Duvel voor de ultieme smaakbeleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een glas Duvel of een ander Belgisch blond bier.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6
Pompoen-aardappelstamppot met Garnalen en Tomatenjus
Een verrassende stamppot met romige pompoen en zoete aardappel, geserveerd met knapperige bonen, sappige garnalen en een kruidige tomatenjus.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Voor de tomatenjus:
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel komijn
- 2 tenen knoflook geperst
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Voor de stamppot:
- 1 chilipeper fijngehakt (zonder zaadjes)
- 4 eieren
- 250 g garnalen
- 500 g gemengde bonen sperziebonen, peultjes, snijbonen
- 750 g pompoen in grove stukken
- 750 g zoete aardappel in grove stukken
Bak de tomatenpuree in een droge anti-aanbakpan tot het zoetig ruikt.
Voeg de kerrie, komijn en knoflook toe en roer goed door.
Blus af met een beetje water tot een jus ontstaat en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de aardappelen en pompoen in grove stukken en kook ze 25 minuten in gezouten water.
Snijd de bonen grof, blancheer ze 2 minuten in ruim kokend gezouten water en spoel koud af.
Kook de eieren hard, laat ze schrikken, pel ze en snijd in vieren.
Rijg de garnalen aan satéstokjes.
Giet de aardappel-pompoenmengsel af en laat zonder deksel op laag vuur het vocht verdampen.
Stamp het mengsel grof en schep de bonen en rode peper erdoor.
Roer een lepel jus door de stamppot en bewaar de rest in een kommetje.
Bak de garnalenspiesen in dezelfde pan in het restje van de jus aan beide kanten 2 minuten.
Serveer de garnalen bij de stamppot, leg de eieren erbij en schep de jus erover.
Variatietips:
- Vervang de gemengde bonen door kousenband.
- Gebruik geen zoete aardappelen, maar 375 gr gewone aardappelen en 375 gr
knolselderij en stamp die met de pompoen fijn.
- Roer er 1 theelepel kerriepoeder door.
Serveertip:
Serveer met extra chilipeper voor een pittige touch of voeg een scheutje kokosmelk toe voor een romigere jus.
Wijnadvies:
Een frisse, aromatische witte wijn zoals een Viognier of een licht gekoelde Grenache Blanc past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen harmoniëren mooi met de pompoen en de kruidige tomatenjus.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 6