Romige Camembertsoep met Verse Groenten

Romige Camembertsoep met Verse Groenten

Voorbereidingstijd13 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • mes
  • Staafmixer (optioneel)
  • Handschoenen (voor het hanteren van het chilipepertje, optioneel)

Ingrediënten

  • Julienne gesneden groenten bijv. wortelen, prei, selderij
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 zachte Camembertkaas
  • Verse basilicum
  • Verse tomaten
  • 1 grote rode paprika
  • 1 rood chilipepertje fijngehakt
  • Kruiden naar smaak bijv. zout, peper, tijm

Optioneel:

  • room

Instructies

  • Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de juliennegroenten, tomaten, paprika en kippenbouillon toe.
  • Laat het geheel sudderen tot de groenten zacht zijn, ongeveer 15 minuten.
  • Voeg naar smaak fijngehakt chilipepertje toe.
  • Zorg ervoor dat je na het hanteren van het pepertje je handen goed wast of handschoenen gebruikt om irritatie te voorkomen.
  • Snijd de Camembert in twee helften en voeg deze toe aan de kokende soep.
  • Laat de kaas smelten en zich binden met de soep.
  • Verwijder de korsten van de kaas zodra deze volledig is gesmolten en gebonden met de soep.
  • Mix de soep eventueel met een staafmixer voor een gladdere textuur.
  • Voeg naar smaak fijngehakte basilicum toe en breng verder op smaak met kruiden naar wens, zoals zout, peper en tijm.
  • Serveer de romige Camembertsoep warm, eventueel met een scheutje room voor extra smeuïgheid.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze romige Camembertsoep. De wijn zal de rijke smaken van de kaas en groenten aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Stevige Bruine Bonensoep met Rookworst en Soepballetjes

Stevige Bruine Bonensoep met Rookworst en Soepballetjes

(exclusief het weken van de bonen)2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 pak bruine bonen of blik
  • 300 g runderpoulet
  • 1 mergpijpje
  • Kruidenbuiltjes
  • Soepgroenten bijvoorbeeld wortel, prei, selderij
  • 1 pakje Engelse ossenstaartsoep
  • Maggiblokjes naar smaak
  • 1 rookworst
  • Soepballetjes

Instructies

  • Doe het mergpijpje met het runderpoulet in een grote pan met ruim water (ongeveer 2 liter).
  • Voeg de kruidenbuiltjes toe en breng aan de kook.
  • Laat dit zo lang mogelijk trekken.
  • Zet de bruine bonen de avond ervoor in de week.
  • Kook de bruine bonen met wat zout in 1 uur gaar.
  • Giet af en laat even staan.
  • Verwijder het mergpijpje en de kruidenbuiltjes uit de bouillon zodra deze op smaak en geur is.
  • Voeg het pakje ossenstaartsoep toe of maak het volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Voeg een aantal soep- of pollepels bouillon toe aan de bruine bonen en pureer dit met een staafmixer.
  • Voeg het daarna toe aan de bouillon.
  • Voeg naar smaak maggiblokjes toe.
  • Als alles aan de kook is, voeg je soepgroenten en soepballetjes toe.
  • Voeg als laatste de in plakken gesneden rookworst toe en laat deze even meewarmen.
  • Blijf de soep goed roeren tijdens het bereiden.

Notities

 
Serveer deze smaakvolle bruine bonensoep met vers brood of stokbrood. De combinatie van bonen, vlees en groenten maakt het een stevige en vullende maaltijdsoep.

Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Geniet van de diepe, aardse smaken van deze rijke bospaddenstoelensoep, perfect voor een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 8 dl vleesbouillon van 1 kruidentablet
  • 1 eetlepel tijm
  • 50 g cantharellen
  • 50 g shii-take
  • 50 g oesterzwammen
  • 50 g champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel balsamico-azijn

Instructies

  • Verwarm de bouillon in een grote pan.
  • Boen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en pers de knoflook boven de pan uit.
  • Bak de paddenstoelen 4 minuten in de olie en blus af met de balsamico-azijn.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de bouillon en laat de soep nog 6 minuten zachtjes garen.
  • Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met wat verse tijmblaadjes.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Noir past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Kruidige Bonski Kip

Kruidige Bonski Kip

Pittige Bonski Kip: perfect in combinatie met rijst en frisse komkommer.
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië, Oosters
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pakje boter
  • 6 drumsticks
  • 3 grote uien
  • 2 theelepels sambal
  • Grote scheut ketjap
  • 1 theelepel knoflook
  • 10 eetlepels donkerbruine suiker
  • Rijst

Instructies

  • Verhit de boter in een grote pan en laat het goed bruin worden.
  • Bestrooi de drumsticks met peper en royaal zout.
  • Bak de drumsticks knapperig bruin en haal ze uit de pan.
  • Snijd de uien in grote stukken en voeg ze toe aan de pan.
  • Voeg sambal, ketjap, knoflook en bruine suiker toe en meng alles goed.
  • Doe de drumsticks terug in de pan en laat het geheel ongeveer 1 uur sudderen.
  • Serveer met rijst en komkommer.

Notities

Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij de pittige en zoete smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 30g | Vet: 21g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Bonenschotel met Gegrilde St. Jacobschelpen en Spek

Bonenschotel met Gegrilde St. Jacobschelpen en Spek

Een rijke bonenschotel met verse kruiden en aardappelpuree, geserveerd met gegrilde St. Jacobschelpen omwikkeld met spek. Een culinaire traktatie!
(plus eventuele weektijd voor gedroogde bonen)1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië, Mediterraan
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g verse bonen of gedroogde bonen, 12-24 uur geweekt in koud water
  • 1 tomaat met schil
  • 1 bol knoflook
  • 3-4 laurierblaadjes
  • Paar takjes rozemarijn samengebonden
  • Paar takjes tijm samengebonden
  • Paar takjes bonenkruid samengebonden
  • 1 aardappel geschild en gehalveerd
  • 8 St. Jacobschelpen
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • Olijfolie voor bakken en op smaak brengen
  • 1 eetlepel azijn
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng ruim water aan de kook en voeg de bonen toe.
  • Voeg de tomaat met schil, de hele bol knoflook, laurierblaadjes en de samengebonden takjes rozemarijn, tijm en bonenkruid toe.
  • Voeg de gesneden aardappel toe aan de pan.
  • Laat het geheel 40 minuten zachtjes koken tot de bonen gaar zijn.
  • Giet 3/4 van het water af en verwijder de samengebonden kruiden.
  • Pel de tomaat en pers de zachte knoflook uit.
  • Pureer deze samen met de gekookte aardappel tot een gladde moes.
  • Voeg olijfolie, azijn, peper en zout toe aan de bonen en roer goed door.
  • Meng vervolgens de moes door de bonen.
  • Omwikkel de St.
  • Jacobschelpen met een plakje spek.
  • Verhit een grillpan met een beetje olijfolie en zout, bak de schelpen goudbruin aan beide kanten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze bonenschotel met een lichte, droge witte wijn zoals een Viognier of een frisse Albariño.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Authentieke Bolognesesaus met Rode Wijn

Authentieke Bolognesesaus met Rode Wijn

Een rijke en smaakvolle bolognesesaus met rode wijn en tomaten. Perfect als topping voor je favoriete pasta en af te maken met Parmezaanse kaas!
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Pasta, Saus
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook fijngeperst
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 wortel fijngesneden
  • 1 stengel witte selder fijngesneden
  • 500 g rundergehakt
  • 5 dl runderbouillon
  • 3 ¾ dl rode wijn
  • 2 blikjes tomaten à 400 g
  • 1 theelepel suiker
  • 7 g peterselie fijngesnipperd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook, ui, wortel en selderij gedurende ongeveer 5 minuten op laag vuur.
  • Verhoog de temperatuur en voeg het rundergehakt toe.
  • Bak het gehakt mooi bruin.
  • Voeg de runderbouillon, rode wijn, tomaten, suiker en peterselie toe.
  • Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat de saus anderhalf uur zachtjes pruttelen.
  • Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper naar wens.
  • Serveer de bolognesesaus over gekookte spaghetti en bestrooi met Parmezaanse kaas voor een perfecte afwerking.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Chianti of Sangiovese past perfect bij de rijke smaken van deze bolognesesaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Traditionele Boffert met Rozijnen en Vijgen

Traditionele Boffert met Rozijnen en Vijgen

Een klassieke Nederlandse boffert, rijk gevuld met rozijnen, vijgen, hazelnoten en een vleugje kaneel. Heerlijk warm geserveerd met roomboter!
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Dessert - Nagerecht, Gebak, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g potpourri rozijnen en krenten
  • 100 cc melk
  • 3 eetlepels gembernat
  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g gedroogde vijgen
  • 50 g hazelnoten
  • 50 g margarine
  • 3 eieren M
  • 200 g appels in kleine stukjes
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel zout
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Was de rozijnen en krenten, en droog ze goed af.
  • Verwarm de hazelnoten kort in een droge koekenpan en ontvel ze.
  • Snijd de vijgen in stukjes en de appels in kleine blokjes.
  • Zet een pan met ruim water op voor het koken van de broodpuddingvorm.
  • Zeef de bloem met bakpoeder en kaneel boven een beslagkom.
  • Splits de eieren.
  • Doe de dooiers bij de bloem, samen met het gembernat en de melk.
  • Smelt de margarine en voeg toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Klop de eiwitten met het zout stijf in een aparte kom en voeg ze voorzichtig toe aan het beslag.
  • Meng de vruchten, hazelnoten, vijgen en appels door het beslag.
  • Vet de broodpuddingvorm in en bestrooi met paneermeel.
  • Schep het beslag in de vorm en sluit de deksel.
  • Plaats de vorm in de pan met water en kook zachtjes gedurende 2 uur.
  • Haal de vorm uit het water en open de deksel om het kort te laten drogen.
  • Serveer de boffert warm, in plakken gesneden en besmeerd met roomboter.

Notities

Geniet ervan als het nog warm is!
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een Duitse Auslese, past perfect bij deze rijke en zoete boffert.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Romige Bloemkoolsoep met Blue Stilton

Romige Bloemkoolsoep met Blue Stilton

Deze luxe bloemkoolsoep met romige Stilton is snel klaar en perfect voor een verfijnde lunch of voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloemkoolroosjes diepvries
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml room
  • 75 g Blue Stilton blauwaderkaas
  • 1 stukje foelie
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een grote pan de groentebouillon met de bloemkoolroosjes en het stukje foelie aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken tot de bloemkool gaar is.
  • Verwijder het stukje foelie.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Roer de room door de soep en breng op smaak met versgemalen peper.
  • Schep de soep in 4 diepe borden.
  • Verkruimel de Blue Stilton over de soep.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke, romige soep!

Notities

Een aanrader is om deze soep te serveren met een stuk knapperig brood of een frisse salade.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Bloemkool-Aardappelsoep met Crème Fraîche

Romige Bloemkool-Aardappelsoep met Crème Fraîche

Een romige bloemkool-aardappelsoep die perfect is als voorgerecht, geserveerd met knapperig brood of een lichte salade.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 10kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 ml water
  • 1 grote aardappel geschild en in blokjes gesneden
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 groentebouillonblokjes of kippenbouillonblokjes voor niet-vegetarische optie
  • Halve bloemkool in roosjes gesneden
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Breng 750 ml water aan de kook in een grote pan en voeg de bouillonblokjes toe.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en schil en snijd de aardappel in blokjes.
  • Kook de bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes ongeveer 15 minuten in de bouillon, tot ze zacht zijn.
  • Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Voeg de crème fraîche toe aan de soep en breng het nog even aan de kook.
  • Proef de soep en voeg indien nodig zout en peper toe naar smaak.
  • Serveer de soep als voorgerecht, eventueel gegarneerd met een takje peterselie of een scheutje olijfolie.

Notities

Een lichte Chardonnay of een droge Riesling past uitstekend bij deze romige soep.

Nutrition

Calories: 10kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 33g

Kruidige Garnalen met Bloemkool in Kokossaus: Een Exotische Smaakexplosie

Kruidige Garnalen met Bloemkool in Kokossaus: Een Exotische Smaakexplosie

Een exotisch gerecht met sappige garnalen, knapperige bloemkool en romige kokossaus. Perfect op smaak gebracht met aromatische specerijen en frisse limoen!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 450 g gepelde grote garnalen
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 1 grofgehakte ui
  • 2 teentjes knoflook grofgehakt
  • 1 Spaanse peper zonder zaad, grofgehakt
  • 1 theelepel suiker
  • 2 gemalen steranijs
  • 2 theelepels fenegriek
  • 1 theelepel kardemom
  • 5 dl santen kokosmelk
  • 1 eetlepel nuoc mam vissaus
  • Versgemalen zwarte peper
  • Korianderblad ter garnering

Instructies

  • Marineer de garnalen in het limoensap en zet ze apart.
  • Verhit de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui, knoflook en Spaanse peper tot ze lichtbruin zijn.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Voeg suiker, gemalen steranijs, fenegriek, kardemom en santen toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Laat het geheel zachtjes sudderen tot de saus is ingedikt en de bloemkool gaar is.
  • Voeg de gemarineerde garnalen en het limoensap toe.
  • Laat de garnalen kort meekoken tot ze ondoorschijnend zijn.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en nuoc mam.
  • Garneer met korianderblad en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met geurige pandanrijst of jasmijnrijst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past uitstekend bij de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g