Hartige Pannenkoeken met Parmaham en Gegrilde Courgette

Hartige Pannenkoeken met Parmaham en Gegrilde Courgette

Een heerlijke twist op klassieke pannenkoeken, met kikkererwtenmeel voor een hartige basis, gecombineerd met gegrilde courgette, parmaham en een romige yoghurt-knoflooksaus.
Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette in lange plakken geschaafd
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el mayonaise
  • 4 el yoghurt
  • 5 gr verse peterselie fijngehakt
  • 50 gr geroosterde amandelen fijngehakt
  • 90 gr parmaham
  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 200 ml melk
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 el honing
  • Olie om in te bakken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng de yoghurt, mayonaise en honing in een kom tot een egale saus.
  • Voeg de geperste knoflook toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de saus apart.
  • Was de courgette en schaaf deze in lange plakken met een kaasschaaf.
  • Verwarm een grillpan met een beetje olie en gril de courgetteplakken ongeveer 2 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben.
  • Bestrooi met peper en zout en leg ze apart.
  • Meng in een beslagkom het kikkererwtenmeel, bakpoeder, basterdsuiker, melk, ei en een snufje zout tot een glad pannenkoekenbeslag.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en vet deze in met een beetje olie.
  • Giet een pollepel beslag in de pan en zorg ervoor dat de bodem gelijkmatig bedekt is met een dunne laag beslag.
  • Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en herhaal dit tot al het beslag op is.
  • Houd de pannenkoeken warm door ze op een bord boven een pan met kokend water te leggen.
  • Hak de verse peterselie en geroosterde amandelen fijn.
  • Beleg elke pannenkoek met 4 plakken gegrilde courgette en 2 plakken parmaham.
  • Bestrooi met de gehakte peterselie en amandelen.
  • Serveer de pannenkoeken met de zelfgemaakte yoghurt-knoflooksaus.

Notities

Deze hartige pannenkoeken combineren goed met een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Courgette en Geitenkaas Plaattaart

Courgette en Geitenkaas Plaattaart

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Pasta
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak diepvriesdeeg voor hartige taart
  • 300 g zachte geitenkaas verkruimeld of kleingesneden
  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 stevige courgettes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 15 g verse tijmblaadjes
  • 16 zwarte olijven zonder pit

Instructies

  • Laat het deeg ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Roer in een kom de helft van de geitenkaas los met de slagroom.
  • Klop de eieren erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Was de courgettes, snijd de uiteinden eraf en snijd met een kaasschaaf lange plakken van de courgette.
  • Halveer brede plakken in de lengte.
  • Meng de courgettelinten voorzichtig in een kom met de olijfolie.
  • Vorm op een ingevette bakplaat met de deegplakjes een bodem met opstaande randjes; druk de naden goed aan.
  • Verdeel het slagroommengsel over de deegbodem en leg de courgettelinten er losjes bovenop.
  • Strooi de rest van de geitenkaas erover.
  • Ris de tijmblaadjes van de takjes en verdeel ze samen met de olijven over de deegbodem.
  • Maal grof wat zwarte peper erboven en bestrooi met een beetje zout.
  • Bak de plaattaart in 25-30 minuten in de oven goudbruin en gaar.
  • Haal de taart uit de oven en serveer warm of op kamertemperatuur.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige geitenkaas en de frisse smaak van de courgette in deze plaattaart. De levendige zuren van de wijn snijden door de rijke kaas en vullen de lichte kruidigheid van de tijm aan.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 19g | Vet: 47g | Zout: 1.7g | Sugar: 4g

Mango-Lemon Curd Taart

Mango-Lemon Curd Taart

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Taartvorm
  • Mixer met kneedhaken
  • Kaasschaaf

Ingrediënten

  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 pot lemon curd 340 g
  • 1 rijpe mango
  • Poedersuiker om te bestuiven
  • 50 g pure chocolade gekoeld
  • 10 physalis Kaapse goudbes

Instructies

  • Doe de suiker, vanillesuiker, roomboter en het ei in een kom.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout erboven.
  • Meng met een mixer met kneedhaken tot een soepel en samenhangend deeg.
  • Druk het deeg gelijkmatig op de bodem en tegen de zijkant van de taartvorm en maak een deegrand van 2-3 centimeter hoog.
  • Verdeel de lemon curd over de bodem en duw de randen tot net boven de lemon curd zachtjes terug.
  • Bak de taart in de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart helemaal afkoelen en verwijder vervolgens de taartvorm.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit in mooie repen.
  • Rasp de chocolade met een kaasschaaf tot snippers.
  • Leg de mango op de lemon curd en bestrooi de taartrand met een zeefje poedersuiker.
  • Strooi het chocoladeschaafsel over de taart en versier hem met de physalis.

Notities

Serveer deze verfrissende mango-limonade taart als dessert na een zomerse maaltijd.

Wijnadvies

Een lichtzoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti past hier perfect bij.

Pittige Komkommersalade met Gemarineerde Geitenkaas

Pittige Komkommersalade met Gemarineerde Geitenkaas

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode peper
  • 100 ml olijfolie
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 g extra gerijpte Hollandse geitenkaas
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 komkommer
  • 3 eetlepels citroensap

Instructies

  • Rol de rode peper een paar keer flink tussen je handen, snijd het topje eraf en schud zoveel mogelijk zaadjes eruit.
  • Snijd de peper heel fijn.
  • Meng in een kom de olijfolie, mosterd, fijngehakte rode peper, geperste knoflook en een snufje zout tot een marinade.
  • Snijd de korsten van de geitenkaas en snijd de kaas vervolgens in blokjes of reepjes.
  • Meng de kaas en kappertjes door de marinade en laat de smaken minstens 1 uur intrekken op een koele plaats.
  • Was de komkommer en snijd deze in stukken van 15 cm.
  • Verwijder eventueel de zaadjes en schaaf de komkommer met een kaasschaaf in lange plakken.
  • Verdeel de komkommer over vier borden, schep er wat gemarineerde geitenkaasblokjes en een beetje marinade op, en druppel naar smaak citroensap over de salade.

Notities

De pittige gemarineerde geitenkaasblokjes zijn ook heerlijk als hapje bij een glas wijn.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g

Romige Gnocchi met Spruitjes en Spekjes

Romige Gnocchi met Spruitjes en Spekjes

Bereidingstijd27 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 470kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 500 g gnocchi
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 125 g magere spekreepjes
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 100 g Grana Padano kaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de spruitjes schoon en halveer grote exemplaren.
  • Kook de spruitjes in weinig water met wat zout gedurende 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  • Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de spekreepjes in 3 minuten krokant.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze nog 3 minuten mee.
  • Voeg de uitgelekte spruitjes en gekookte gnocchi toe aan het spek-uimengsel en bak nog 2 minuten mee.
  • Schaaf grove krullen van de Grana Padano kaas met een kaasschaaf.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gnocchi over de borden en bestrooi met de kaaskrullen.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais passen goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 17g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Romige Spaghetti met Courgette en Hamsaus

Romige Spaghetti met Courgette en Hamsaus

Snel te maken
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 570kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti all'uovo
  • 2 courgettes
  • 300 g schouderham in dunne reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 pot pastasaus met basilicum 425 g

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
  • Was de courgettes en schaaf ze met een kaasschaaf in de lengte in dunne plakjes.
  • Kook de courgetteplakjes in kokend water gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan, pers de knoflook erboven uit en fruit deze gedurende 1 minuut.
  • Voeg de pastasaus en de reepjes ham toe aan de pan en verwarm het geheel.
  • Roer de resterende eetlepel olijfolie door de gekookte spaghetti.
  • Schep de gekookte courgette door de spaghetti en verdeel het mengsel over vier serveerborden.
  • Schep de warme hamsaus in het midden van elke portie spaghetti.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese of een fruitige rosé past goed bij deze romige spaghetti met courgette en hamsaus. De wijn zal de smaken van de tomatensaus en de ham versterken zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 26g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Gegrilde Ham & Courgette Sandwiches met Mosterdmayonaise

Gegrilde Ham & Courgette Sandwiches met Mosterdmayonaise

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 390kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 1 rode ui in zeer dunne ringen gesneden
  • 8 plakken zelfgesneden Bourgondisch brood
  • 1 handvol rucolasla
  • 150 g gegrilde ham
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 4 eetlepels mayonaise

Instructies

  • Was de courgettes en snijd ze met een kaasschaaf in de lengte in dunne repen.
  • Besmeer de plakjes courgette dun met olijfolie.
  • Verwarm de grillpan tot deze zeer heet is en gril de courgetterepen heel kort aan beide zijden.
  • Bestrooi de gegrilde courgette met zout en peper.
  • Meng de mosterd met de mayonaise.
  • Besmeer 4 sneetjes brood met de mosterdmayonaise.
  • Verdeel de rucola over de besmeerde sneetjes.
  • Beleg de sneetjes met gegrilde courgette en ham, leg de overige 4 sneetjes er bovenop en snijd de sandwiches doormidden.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de smaken van de gegrilde ham en courgette, en vormt een verfrissende combinatie met de mosterdmayonaise.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Beschuitbol met garnalensalade

Beschuitbol met garnalensalade

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Ontbijt, Salade, Vis
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Kaasschaaf

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 4 beschuitbollen
  • 1 ½ eetlepel boter of margarine
  • 1 bakje garnalensalade 250 g, AH,
  • ½ rode paprika
  • 12 sprietjes bieslook zakje á 25 g

Instructies

  • Komkommer wassen en (met kaasschaaf) in plakjes snijden.
  • Beschuitbollen overdwars halveren en dun besmeren met boter.
  • Onderste helften beleggen met komkommerplakjes.
  • Garnalensalade erop scheppen.
  • Paprika wassen en in dunne reepjes snijden.
  • Bieslook in stukjes van 4 cm knippen.
  • Paprika en bieslook over salade verdelen.
  • Bovenste helft van beschuitbollen erop leggen.

Aardappelchips uit de oven met ui en thijm

Aardappelchips uit de oven met ui en thijm

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Arabisch
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kilo aardappels
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels roomboter gesmolten
  • 4 sjalotjes in ringen gesneden
  • 8 takjes verse thijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Paprikapoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Schil de aardappelen en was ze.
  • Droog ze af.
  • Snijd de aardappelen in zeer dunne plakjes, bij voorkeur met een mandoline of anders met een kaasschaaf.
  • Neem een ovenschaal die precies groot genoeg is voor de aardappelplakjes, zodat ze dicht op elkaar liggen.
  • Vet de ovenschaal in met olie en schik de aardappelplakjes erin.
  • Besprenkel met een mengsel van olijfolie en gesmolten roomboter.
  • Voeg op verschillende plaatsen de sjalotringetjes toe.
  • Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder naar smaak.
  • Zet de ovenschaal 1 uur en 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Voeg de thijm toe en laat nog 30 minuten doorbakken voor een krokante laag.

Notities

Als de aardappelplakjes te snel bruin worden, bedek dan met een vel aluminiumfolie.
Geniet van deze heerlijke en knapperige aardappelchips als een smakelijke bijgerecht!

Kalkoenfilet tandoori

Kalkoenfilet tandoori

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepel(s) Griekse yoghurt beker à 150 ml
  • 5 eetlepel(s) Indiase kerriepasta Tandoori pot à 312 g
  • 2 schaaltjes kalkoenfilet à ca. 200 g
  • 2 komkommers
  • 2 vleestomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pak naanbrood met knoflook en koriander 280 g

Instructies

  • Meng 3 eetlepels yoghurt door kerriepasta.
  • Kalkoenfilet in plakjes snijden en besmeren met kerriepastamengsel.
  • Afgedekt ca. 10 minuten laten marineren.
  • Komkommer wassen en met kaasschaaf in plakjes schaven.
  • Komkommer bestrooien met zout en peper.
  • Tomaten wassen en in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in
  • reepjes snijden.
  • Tomaten en komkommer door elkaar scheppen.
  • Knoflook erboven uitpersen en rest van yoghurt erdoor scheppen.
  • Naanbrood verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Grillpan verhitten en kalkoenfilet in ca. 5 minuten roosteren, halverwege keren.

Notities

Kalkoenfilet serveren met naanbrood en salade