Tournedos met gekonfijte sjalotjes

Tournedos met gekonfijte sjalotjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g sjalotjes
  • 75 g boter of margarine,
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 dl rode port
  • zout
  • peper
  • 4 tournedos á ca. 125 g,
  • 1 ½ dl vleesfond
  • 1 eetlepel cranberrycompote

Instructies

Voorbereiden:

  • Sjalotjes pellen en grote exemplaren halveren.
  • In pan met dikke bodem helft van boter verhitten.
  • Sjalotjes in ca. 5 minuten al omscheppend lichtbruin bakken.
  • Basterdsuiker toevoegen en al roerend in ca. 2 minuten laten smelten.
  • Rozemarijn, laurier, azijn en port erdoor roeren en aan de kook brengen.
  • Sjalotjes -afgedekt ca. 25 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen,en onafgedekt in ca. 3 minuten zachtjes laten inkoken tot stroperig mengsel.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Bereiden:

  • Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
  • De borden voorverwarmen.
  • Sjalotjes op laag vuur in ca. 5 minuten opnieuw verwarmen.
  • Intussen tournedos droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Tournedos in ca. 4 minuten rosé bakken, halverwege keren.
  • Tournedos bestrooien met zout en peper.
  • Uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warinhouden.
  • Fond aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Compote erdoor roeren.
  • Jus al roerend in ca. 3 á 4 minuten iets laten inkoken. Jus over borden verdelen.
  • Tournedos erin leggen.
  • Sjalotjes ernaast scheppen.

Notities

Serveren met aardappelgratin en gemengde sla.

Tournedos met bosvruchtensaus

Tournedos met bosvruchtensaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer
  • citroentrekker
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 pak bosvruchtenmix 300 g, diepvries, Frosta,
  • 1 sinaasappel
  • 1 sjalotje
  • 65 g boter koude / of margarine
  • 1 ½ dl zoete rode wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • ½ eetlepel citroensap
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 kleine groene koolbladeren
  • 4 tournedos á ca. 125 g,
  • 1 pot vleesfond 380 ml, AH,
  • 1 takje rozemarijn

Instructies

Voorbereiden:

  • Vruchtenmix ca. 1 á 1 1/2 uur van tevoren op kamertemperatuur laten ontdooien.)
  • Vruchtenmix in keukenmachine of met staafmixer pureren.
  • Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker dunne reepjes van schil trekken (of met scherp mesje dun schillen en schil in dunne reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Sjalot al omscheppend ca. 1 minuut bakken.
  • Vruchtenpuree, sinaasappelsap, 3 eetlepels wijn, tijm en bouillonpoeder erdoor roeren en al roerend langzaam aan de kook brengen.
  • Bosvruchtensaus onafgedekt ca. 5 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Boven andere pan saus door zeef wrijven.
  • Laten afkoelen.
  • Crème fraîche en citroensap tot sausje roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden.
  • Bladeren ca.3á4 minuten in kokend water leggen,uit pan nemen en afspoelen onder koud water. Bladeren droogdeppen met keukenpapier.
  • Tournedos elk in 4 gelijke stukjes snijden.

Bereiden:

  • Vier borden voorverwarmen. In pan fond, rozemarijn en rest van wijn aan de kook brengen.
  • Rest van boter in kleine blokjes snijden.
  • Bosvruchtensaus zachtjes verwarmen.
  • Van vuur af boterblokjes erdoor kloppen.
  • Tournedos in kokende bouillon leggen en net tegen de kook aan in ca. 4 minuten rosé laten worden.
  • Uit bouillon nemen en laten uitlekken.
  • Bosvruchtensaus over borden verdelen.
  • Koolbladeren erin leggen.
  • In elk koolblad 4 stukjes tournedos leggen.
  • Citroensaus erover verdelen.
  • Garneren met sinaasappelreepjes.

Notities

Serveren met gemengde sla en pommes duchesses.

Tournedos gevuld met groenten

Tournedos gevuld met groenten

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosuitje
  • 1 waspeentje ca. 50 g,
  • 1 stukje courgette ca. 50 g,
  • 55 g boter of margarine
  • ½ theelepel oregano
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • peper
  • 4 tournedos á ca. 125 g,
  • 8 plakjes rauwe ham ca. 100 g,
  • 1 dl vleesfond pot á 380 ml, AH,
  • 3 eetlepels rode port

Instructies

Voorbereiden:

  • Bosuitje schoonmaken en snipperen.
  • Wortel en courgette schoonmaken, wassen en in luciferdunne reepjes snijden.
  • Reepjes in heel kleine blokjes snijden.
  • In (koeken)pan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Bosui, wortel, courgette en oregano ca. 3 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen. Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Groentemengsel op keukenpapier laten uitlekken.
  • Met scherp mes in elke tournedos aan één kant diepe inkeping maken, zodat zakje ontstaat.
  • Tournedos vullen met groentemengsel en weer dichtvouwen.
  • Telkens 2 plakjes ham op aanrecht uitspreiden, zodat ze elkaar in lengte iets overlappen.
  • Plakjes in breedte dubbelvouwen, zodat lange smalle repen ontstaan.
  • Elke tournedos rondom omwikkelen met hamreep.
  • Tournedos tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
  • De borden voorverwarmen.
  • Tournedos droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Tournedos in ca. 6 minuten rosé bakken, halverwege keren.
  • Tournedos bestrooien met zout en peper.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Fond en port aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Jus al roerend in ca. 3 à 4 minuten iets laten inkoken.
  • Jus over borden verdelen.
  • Tournedos erin leggen.

Notities

Serveren met pommes frites en mini-worteltjes.

Tomaten groentesoep

Tomaten groentesoep

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 tabletten vleesbouillon
  • 250 g braadworst
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 250 g kastanjechampignons
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g, AH,
  • 1 ciabatta 240 g,
  • 50 g Parmezaan geraspte

Instructies

  • In pan 1 liter water aan de kook brengen.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en oplossen.
  • In bouillon braadworst afgedekt in ca. 10 minuten tegen de kook aan gaar laten
  • worden.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Bleekselderij schoonmaken, wassen en in plakjes snijden.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Van vuur af braadworst uit bouillon nemen en in plakjes snijden.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Ui, knoflook en plakjes worst ca. 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Champignons en bleekselderij toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Bouillon en tomatenblokjes met vocht toevoegen.
  • Soep al roerend aan de kook brengen en afgedekt in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Ciabata sneetjes snijden en op grillplaat leggen. ca. 10 cm onder de grill in ca. 1 à 2 minuten goudbruin roosteren.
  • In vier diepe borden elk twee sneetjes geroosterd brood leggen.
  • Soep erop scheppen.
  • Bestrooien met kaas.

Tahoesalade met sesamdressing

Tahoesalade met sesamdressing

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 eetlepels sojasaus Chinese Emperor,
  • 1 eetlepel azijn
  • tabasco
  • 2 eetlepels sesamolie Royal Mail,
  • 1 cm gemberwortel verse
  • 375 g tahoe blok
  • 10 worteltjes
  • 1 prei
  • komkommer
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel pindakaas
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel sesamzaad geroosterd

Instructies

Voorbereiden:

  • In kommetje sojasaus, azijn en sesamolie door elkaar roeren.
  • Gember schillen, kleinsnijden en erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met tabasco.
  • Tahoe in plakjes van ca. 1/2 cm dik snijden, plakjes diagonaal doorsnijden.
  • Tahoe in schaal leggen, marinade erover schenken.
  • Worteltjes schoonmaken en (met kaasschaaf) in lengte in plakjes schaven.
  • Prei wassen, schoonmaken en in reepjes van ca. 10 cm snijden.
  • In pan met kokend water wortel en prei enkele seconden onderdompelen.
  • In vergiet laten uitlekken en laten afkoelen.
  • Komkommer in lengte doormidden snijden en zaadjes met lepel eruit scheppen. Vruchtvlees (met kaasschaaf) in repen schaven.
  • Tahoe laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • In pan olie verhitten en tahoe op hoog vuur in ca. 4 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken en laten afkoelen.
  • In pan marinade aan de kook brengen.
  • Pindakaas en suiker erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met tabasco. Laten afkoelen.

Bereiden:

  • Groenten door elkaar scheppen en op midden van vier borden leggen.
  • Tahoe erop leggen.
  • Marinade erover scheppen. (Bestrooien met sesamzaadjes.)

Tagliatelle met doperwten en spek

Tagliatelle met doperwten en spek

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Pasta, Varkensvlees, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 100 g katenspek plakjes,
  • 4 takjes peterselie
  • 200 g tagliatelle
  • zout
  • 25 g boter of margarine,
  • 200 g doperwten diepvries,
  • 1 dl slagroom
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas

Instructies

Voorbereiden:

  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en in kleine stukjes snijden. Katenspek in reepjes snijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen.

Bereiden:

  • In pan tagliatelle met zout gaar koken volgens gebruiksaanwijzing. In hapjespan boter smelten.
  • Spek ca. 2 minuten zachtjes uitbakken.
  • Champignons toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Doperwten toevoegen en ca. 5 minuten zachtjes meewarmen.
  • Tagliatelle afgieten.
  • Slagroom erdoor roeren en in ca. 2 minuten door en door warm laten worden.
  • Op, vier borden tagliatelle als nestje leggen.
  • Champignonmengsel in midden scheppen.
  • Peterselie en helft van Parmezaanse kaas erover strooien.
  • Rest apart erbij geven.

Sugar snaps met romige tortellini

Sugar snaps met romige tortellini

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • zout
  • 1 zakje tortellini met champignons 250 g, Grand'ltalia,
  • 1 zakje sugar snaps 150 g,
  • ½ bakje champignons fijn á 250 g,
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 tomaten
  • 1 pakje verse roomkaas met kruiden 80 g,
  • peper

Instructies

  • In pan met ruim water en zout tortellini in ca. 15 minuten beetgaar koken volgens
  • gebruiksaanwijzing.
  • Intussen sugar snaps schoonmaken.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In pan boter verhitten en ui en knoflook ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Sugar snaps, champignons en 1 eetlepel water toevoegen en afgedekt in 12 à 15 minuten zachtjes beetgaar stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Intussen tomaten wassen en in kleine partjes snijden.
  • Tortellini afgieten en terugdoen in pan.
  • Roomkaas erdoor scheppen en in ca. 2 minuten op zacht vuur al roerend laten smelten.
  • Tortellini over twee borden verdelen.
  • Sugar snapsmengsel ernaast scheppen.
  • Tomaatpartjes erover verdelen.
  • Bestrooien met peper.

Spinazie met geitenkaas van Allerhande

Spinazie met geitenkaas van Allerhande

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 3 sneetjes oud witbrood,
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo verse spinazie
  • 1 rode ui
  • 150 g verse geitenkaas Bettine Blanc,
  • zout
  • peper

Instructies

Voorbereiden:

  • Korsten van brood snijden.
  • Brood in blokjes snijden.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • In wok of koekenpan helft van olie verhitten en helft van knoflook ca. 1 minuut
  • bakken.
  • Broodblokjes toevoegen en in ca. 2 minuten bruin bakken.
  • Croûtons op keukenpapier laten uitlekken.
  • Spinazie schoonmaken, wassen en laten uitlekken.

Bereiden:

  • Ui pellen en snipperen.
  • Rest olie in wok verhitten en ui en rest knoflook hierin ca. 2 minuten fruiten. Spinazie in gedeelten toevoegen en ca. 4 à 5 minuten roerbakken tot
  • blaadjes geslonken en gaar zijn.
  • Vrijkomend vocht afgieten.
  • Geitenkaas in blokjes snijden.
  • Spinazie met zout en peper (en eventueel scheutje olie) op smaak brengen. Geitenkaas en croûtons over spinazie verdelen.
  • Direct serveren.
  • Serveren met bijvoorbeeld gegrilde zwaardvissteak.

Sandwich met kalfsleverworst

Sandwich met kalfsleverworst

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Fruit, Kalfsvlees, Lunch
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 6 plakjes ontbijtspek
  • 1 rijpe mango
  • 6 aardbeien
  • 4 blaadjes lollo rosso
  • 4 sneetjes wit boerenbrood met sesamzaad
  • 1 pakje kalfsleverworst 125 g, Herta,
  • peper versgemalen,

Instructies

  • In droge koekenpan plakjes ontbijtspek in ca. 3 minuten knapperig bruin bakken.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Plakjes fijn verkruimelen.
  • Mango schillen.
  • Vruchtvlees in dunne plakken van pit snijden.
  • Aardbeien voorzichtig wassen en kroontjes verwijderen.
  • Aardbeien halveren.
  • Sla wassen en droogslaan.
  • Sneetjes brood roosteren.
  • Sneetjes dik besmeren met leverworst en op vier bordjes leggen.
  • Op elk sneetje blaadje sla leggen.
  • Mango en spekjes erover verdelen.
  • Garneren met aardbeien.
  • Bestrooien met peper.

Sandwich met aardbei

Sandwich met aardbei

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Fruit, Lunch
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 6 plakjes gerookt ontbijtspek
  • 100 g aardbeien
  • 2 blaadjes kropsla
  • 4 sneetjes wlt casinobrood
  • 2 eetlepels kruidenboter
  • 2 plakken Maaslander kaas

Instructies

  • In droge koekenpan spek in ca. 2 minuten bruin bakken.
  • Intussen aardbeien "wassen, kroontjes verwijderen en in plakjes snijden.
  • Spek op keukenpapier laten uitlekken.
  • Sla wassen en goed uitslaan.
  • Korstjes van brood snijden.
  • Sneetjes brood besmeren met kruidenboter.
  • 2 Sneetjes brood achtereenvolgens beleggen met kaas, aardbeien, spek en sla. Laatste 2 sneetjes brood (met besmeerde kant onder) erop leggen.
  • Sandwiches met scherp mes diagonaal doormidden snijden.