Komkommercarpaccio met gemarineerde tijgergarnalen

Komkommercarpaccio met gemarineerde tijgergarnalen

Allerhande 2002
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zuidvruchten
Servings: 4 personen
Calories: 195kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • kwastje

Ingrediënten

  • 500 g tijgergarnalen gepelde / rauw / diepvries
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 1 dl sherry medium dry
  • 1 theelepel Japanse sojasaus
  • 1 komkommer
  • 10 sprietjes bieslook
  • 40 gr waterkers of veldsla

Instructies

  • Tijgergarnalen ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil grof raspen.
  • Garnalen goed droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • Garnalen met sinaasappelrasp 3-4 minuten zachtjes bakken tot ze mooi roze zijn. Sherry en sojasaus erdoor roeren en geheel nog ca.1 min zachtjes laten sudderen.
  • Garnalen in marinade laten afkoelen.
  • Met dunschiller komkommer schillen.
  • Komkommer doormidden snijden, in lengte halveren en met theelepel zaadjes eruit schrapen.
  • Met kaasschaaf lange dunne repen van komkommer schaven.
  • Komkommerrepen op dikke laag keukenpapier laten uitlekken.
  • Bieslook in fijne ringetjes knippen en door afgekoelde garnalen scheppen.
  • Grove steeltjes van waterkers verwijderen.
  • Rand van vier grote borden met brede kwast bestrijken met wat marinade van garnalen.
  • In midden vierkant vormen van repen komkommer en dit ook bestrijken met een beetje marinade.
  • Blaadjes waterkers en garnalen erover verdelen.
  • Serveren met toast.

Nutrition

Calories: 195kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 23g | Vet: 8g

Kokossoep met tofu

Kokossoep met tofu

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Vleesvervangers, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 blok tofu naturel 375 g
  • 1 limoen
  • 2 bosuitjes
  • 7 eetlepels olie
  • 1 eetlepel rode currypasta pot
  • 1 tablet groentebouillon
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 stengel sereh citroengras
  • 7,5 gr kaneelbasilicum verse

Instructies

  • Tofu in blokjes van 1 cm snijden en met keukenpapier droogdeppen.
  • Limoen wassen, schil dun raspen.
  • Limoen halveren en uitpersen.
  • Bosui schuin in dunne ringen snijden.
  • In wok 6 eetlepels olie verhitten en hierin helft van blokjes tofu in ca. 3 minuten rondom goudbruin bakken.
  • Blokjes met schuimspaan uit pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken.
  • Zo ook andere helft tofublokjes bakken.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten, currypasta ca. 1 minuut bakken.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Kokosmelk en 6 dl water toevoegen, soep onder regelmatig roeren zachtjes aan de kook brengen.
  • Citroengras halveren en met limoenrasp en - sap in pan doen.
  • Soep nog 15 minuten op laag vuur laten koken.
  • Blaadjes van takjes basilicum plukken en in reepjes snijden.
  • Citroengras uit soep verwijderen.
  • Tofublokjes en bosui over vier kommen verdelen, hete kokossoep erover schenken en garneren met reepjes basilicum.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 12g | Vet: 25g

Knoflooksoep met geroosterde aardappel

Knoflooksoep met geroosterde aardappel

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 teentjes knoflook AH Biologisch
  • 6 eetlepels olijfolie AH Biologisch
  • 2 takjes maggikruid of selderij
  • 3 aardappels AH Biologisch
  • zeezout
  • 1 doosje roomkaas met knoflook 150 g AH Biologisch
  • 1 bakje tuinkers 20 g AH Biologisch

Instructies

  • Knoflook pellen.
  • In soeppan 4 eetlepels olie en 9 knoflookteentjes zachtjes verwarmen en ca. 15 min heel zachtjes laten sudderen.
  • Takjes maggikruid halveren.
  • Maggikruid aan knoflook toevoegen en nog ca. 15 minuten laten meesudderen. Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Aardappels schillen. 1 aardappel in flinterdunne plakjes snijden, rest in stukjes. Boven kom 1 teentje knoflook uitpersen, rest van olie erdoor roeren. Aardappelplakjes droogdeppen met keukenpapier en aan beide kanten bestrijken met knoflookolie.
  • Plakjes op rooster leggen en ca. 10 cm onder hete grill in 3 à 4 minuten knapperig roosteren.
  • Maggikruid uit pan nemen en bewaren.
  • Door bakvet met knoflook 6 dl kokend water, aardappelstukjes en zout naar smaak roeren.
  • Soep ca. 10 minuten zachtjes doorkoken, af en toe roeren.
  • Met staafmixer pureren tot gladde soep.
  • Roomkaas toevoegen en al roerende laten smelten.
  • Niet meer laten koken.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en maggikruid erin leggen.
  • Tuinkers boven borden van bedje knippen.
  • Plakjes geroosterde aardappel erop leggen.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 9g | Vet: 29g

Knoflookbiefstuk met frites en salade

Knoflookbiefstuk met frites en salade

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Salade
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 1 persoon
Calories: 665kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 1 kogelbiefstuk
  • 150 g aardappelpartjes met schil diepvries, zak a 450 g
  • 1 eetlepel boter
  • 1 schaal Griekse salade (225 g)
  • olie om te frituren

Instructies

  • Frituurolie verhitten.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Biefstuk bestrooien met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Aardappelpartjes in ca. 5 minuten goudbruin frituren.
  • In koekenpan boter verhitten, biefstuk in ca. 4 minuten rondom bruin en van binnen rosé bakken.
  • Laatste minuut plakjes knoflook meebakken (niet donker laten kleuren, dan wordt knoflook bitter).
  • Aardappelpartjes laten uitlekken op keukenpapier.
  • Biefstuk op bord leggen, knoflookboter eroverheen schenken.
  • Aardappelpartjes naast vlees leggen, bestrooien met zout.
  • In kom dressing (uit verpakking) door salade scheppen.
  • Salade er apart bij geven.

Nutrition

Calories: 665kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 38g | Vet: 39g

Kipkluifjes met citroen en olijven

Kipkluifjes met citroen en olijven

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kip, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 90kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 1 schaal kipkluifjes ca. 500 g
  • 3 el olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook grof gesneden
  • ½ tl gemberpoeder
  • 3 saffraandraadjes
  • 4 gr koriander verse , fijngesneden
  • 100 g groene olijven zonder pit

Instructies

  • Pers 1 citroen uit en wrijf de stukjes kip in met het sap.
  • Laat even intrekken en dep de kluifjes vervolgens droog.
  • Boen de andere citroen goed schoon en snijd de vrucht in smalle partjes.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de kip met de ui, knoflook,
  • gemberpoeder en wat peper en zout in ca. 5 min. op halfhoog vuur.
  • Week de saffraan in 50 ml warm water.
  • Doe de saffraan met het weekvocht, de citroenpartjes en de koriander bij de kip in de koekenpan en laat het geheel in ca. 20 min gaar stoven.
  • Voeg de laatste 5 min. de olijven toe.
  • Serveer de hapjes op kleine borden.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 7g | Vet: 7g

Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling

Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 minuut
Servings: 4 personen
Calories: 855kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g blanke rozijnen zakje a 250 g
  • ½ dl sinaasappellikeur slijter
  • 1 ui
  • 1 appel friszuur
  • 75 g pistachenoten
  • 15 g rozemarijn verse
  • 100 g boter
  • 75 g spekreepjes
  • zout
  • zwarte peper versgemalen
  • 2 sinaasappels
  • 1 kalkoen ca. 2 3 kg

Instructies

  • Rozijnen ca. 15 minuten in likeur wellen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Pistachenoten pellen en grof hakken.
  • Helft van rozemarijn achterhouden voor garnering.
  • Naaldjes van rest van rozemarijntakjes rissen en fijn hakken.
  • In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Spekreepjes en ui ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Appelblokjes toevoegen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Pan van vuur nemen en pistachenoten, fijngehakte rozemarijn en rozijnen met weekvocht erdoor mengen.
  • Vulling op smaak brengen met zout en peper.
  • Sinaasappels goed schoonboenen. 1 sinaasappel uitpersen, andere sinaasappel in flinterdunne plakjes snijden.
  • Rond nek van kalkoen met vingers vel loshalen.
  • Ruimte tussen vel en vlees vullen met plakjes sinaasappel.
  • Binnenkant van kalkoen schoonvegen met keukenpapier.
  • Vulling in buikholte stoppen,vel rond gat dichtvouwen en met cocktailprikkers vaststeken.
  • Poten en vleugels van kalkoen met keukentouw opbinden.
  • Kalkoen tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Kalkoen in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 180 °C.
  • Braadslede met boter invetten en kalkoen erin leggen.
  • In steelpan rest van boter smelten, sinaasappelsap erdoor mengen.
  • Kalkoen royaal met sinaasappelboter bestrijken en bestrooien met zout en peper. Braadslede losjes afdekken met aluminiumfolie.
  • Kalkoen in ca. 2 uur in midden van oven gaar en goudbruin braden.
  • Tussentijds regelmatig bedruipen met bakvet en sinaasappelboter.
  • Halverwege baktijd folie verwijderen, zodat kalkoen bruin kan worden.
  • Gaarheid controleren door met satépen in dikste deel (dij) te prikken: het vleessap moet helder zijn.
  • Kalkoen uit oven nemen en op warme serveerschaal leggen.
  • Geheel inpakken met aluminiumfolie en vlees nog ca. 15 minuten laten rusten.
  • Folie van kalkoen verwijderen, schaal garneren met achtergehouden rozemarijn. Kalkoen aan tafel aansnijden.
  • Karkas eventueel met wildschaar openknippen, zodat vulling er gemakkelijk kan worden uitgeschept.

Notities

Lekker met sinaasappel-rozemarijnjus en gepofte aardappels.
Een kalkoen is gauw te veel Porties:
Maak van de restjes de volgende dag lekkere sandwiches (met mosterd
mayonaise,komkommer en tuinkers bijvoorbeeld) of een smeuïge ragout.
 

Nutrition

Calories: 855kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 70g | Vet: 54g

Hartige chorizotaart

Hartige chorizotaart

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • lage taartvorm, doorsnede ca. 27 cm

Ingrediënten

  • 200 g chorizo worst
  • 4 geroosterde paprika's pot
  • 10 gr Provençaalse-kruidenmix
  • 65 gr hazelnoten
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g gemalen belegen kaas zakje
  • 150 g olijfolie
  • 4 eieren M
  • ½ eetlepel olijfolie om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C. Vorm invetten.
  • Chorizo heel fijn hakken.
  • Paprika's droogdeppen met keukenpapier en in repen snijden.
  • Kruiden fijnhakken.
  • Hazelnoten grof hakken en geitenkaas verkruimelen.
  • In kom achtereenvolgens bakmeel, kaas en olijfolie doen.
  • Eieren erboven breken.
  • Met handmixer alles in ca. 5 tot 8 minuten tot luchtig en glad beslag kloppen. Provençaalse kruiden en helft van chorizo erdoor spatelen.
  • Beslag overdoen in vorm en bovenkant gladstrijken.
  • Repen paprika en rest van chorizo erover verdelen.
  • Hazelnoten en geitenkaas erover strooien.
  • In midden van oven taart in ca. 40 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Vorm verwijderen en taart laten afkoelen tot lauwwarm.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 12g | Vet: 29g

Hamburger met spek, avocadodip en tomaat

Hamburger met spek, avocadodip en tomaat

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 minuten
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 1 persoon
Calories: 625kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 3 plakjes ontbijtspek
  • 1 hamburger
  • 1 tomaat
  • 1 boulognebol of Italiaanse bol (koelvers)
  • ½ bakje avocadodipsaus verse a 115 g

Instructies

  • In koekenpan met antiaanbaklaag spek in ca. 3 minuten zachtjes uitbakken.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • In spekvet hamburger in ca. 6 minuten gaar en bruin bakken.
  • Intussen tomaat wassen en in plakjes snijden.
  • Boulognebol opensnijden en onderste helft beleggen met spek, hamburger en plakjes tomaat.
  • Avocadodip erop scheppen en bovenste broodhelft erop leggen.

Nutrition

Calories: 625kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 31g | Vet: 43g

Krokante Groenteloempia’s met Shii-take en Aspergetips

Krokante Groenteloempia’s met Shii-take en Aspergetips

Deze krokante groenteloempia's met shii-take, aspergetips en pijnboompitten zijn een smaakvol vegetarisch hapje met een oosters tintje.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 pak filobladerdeeg diepvries
  • 2 dl olijffrituurolie
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 sweetbites oranje minipaprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g groene aspergetips
  • 200 g shii-takes paddenstoelen
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Laat het filodeeg ongeveer 30 minuten ontdooien.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Veeg de shii-takes schoon en snijd in stukken.
  • Snijd een dun plakje van de onderkant van de aspergetips en halveer ze.
  • Maak de sweetbites schoon en snijd in lange repen.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een wok.
  • Roerbak de knoflook, shii-takes, sweetbites en asperges 3 minuten.
  • Voeg de pijnboompitten toe, breng op smaak met zout en peper en laat het mengsel op een bord afkoelen.
  • Vouw de ontdooide filodeegvelletjes voorzichtig uit.
  • Schep aan de zijkant van elk vel 1/10 deel van het groentemengsel.
  • Vouw het deeg één keer om, bestrijk de zijkanten met water en vouw ze naar binnen.
  • Rol verder op en plak het uiteinde vast met wat water.
  • Verhit de frituurolie in de wok tot zeer heet.
  • Frituur de loempia’s in twee porties in ca.
  • 3 minuten goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer met groene pesto of zoete chilisaus als frisse dip.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Riesling voor balans bij de gefrituurde smaken.
 

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Gemarineerde garnalen met pandanrijst

Gemarineerde garnalen met pandanrijst

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories: 555kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 gram tijgergarnalen gepelde / diepvries
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 limoenen
  • 3 bosuitjes
  • 15 gr koriander verse
  • 1 eetlepel suiker
  • 400 g pandanrijst
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels Thaise vissaus

Instructies

  • Garnalen ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.
  • Peper schoonmaken en fijnhakken.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Limoenen halveren en 4 helften uitpersen.
  • Bosuitjes schoonmaken en schuin in dunne ringen snijden.
  • Blaadjes van koriander plukken en blad grof hakken.
  • Marinade maken van limoensap, suiker, peper en knoflook.
  • Garnalen hierin 10 minuten marineren.
  • Intussen rijst bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • Garnalen uit marinade halen, marinade bewaren.
  • Garnalen droogdeppen met keukenpapier en al omscheppende 2 minuten bakken. Halve limoenen op snijkant bij garnalen in pan leggen en nog ca.2 minuten bakken, tot garnalen mooi roze en limoenen aan snijkant lichtbruin zijn.
  • Uit pan nemen en warmhouden.
  • Marinade bij bakvet in pan schenken.
  • Vissaus en 3-4 eetlepels water toevoegen, al roerende verhitten.
  • Rijst, bosuitjes, koriander en garnalen nog even bakken.
  • Limoenen aan tafel over gerecht uitknijpen.

Nutrition

Calories: 555kcal | koolhydraten: 89g | Protein: 31g | Vet: 8g