Appelfrites met rum-rozijnensaus

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht - Dessert
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 25 g gist
  • 2 eierdooiers
  • 0,5 dl rauwe melk
  • 2,5 dl lauw bier
  • 40 ml maïsolie
  • 2 eiwitten
  • zout
  • frituurolie
  • 4 grote appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 g fijne tafelsuiker
  • 1 bolletje fijngesneden gekonfijte gember
  • 1 kaneelstokje
  • 2 dl water
  • 0,35 dl bruine rum
  • 20 g gewelde rozijnen
  • 1 doosje bosbessen
  • 4 blaadje(s) munt
  • poedersuiker

Instructies

  • Zeef voor het frituurbeslag de bloem boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Verkruimel de gist hierin en doe de dooiers erin.
  • Voeg de lauwe melk toe en roer alles vanuit het midden tot een dikke, gladde massa. V
  • oeg al roerend het bier en de olie toe.
  • Laat het beslag afgedekt een halfuur rusten.
  • Klop de eiwitten met het zout tot een stevig schuim en spatel dit door het beslag.
  • Verhit de pan frituurolie tot 180°C.
  • Schil de appels en snijd ze tot dikke frites. Bestrooi ze met kaneel.
  • Doe voor de rum-rozijnensaus de appelafsnijdsels in een pan met de suiker, de gember, het kaneelstokje en het water. Kook hiervan de saus.
  • Zeef de saus, breng haar op smaak met de rum en roer de rozijnen erdoor.
  • Haal de appelfrietjes door het frituurbeslag en frituur ze snel bruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Schep de saus op vier verwarmde borden, verdeel daarop de appelfrites en garneer met de bessen en een blaadje munt. Bestrooi het geheel met poedersuiker.

Knapperig gebakken inktvis

Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 gram inktvis schoongemaakt
  • 25 gram maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • arachideolie om in te frituren
  • dipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd met een scherp mes de tentakels van de inktvis en maak de inktvis schoon.
  • Snijd de lichaamszak aan één kant open en leg hem plat neer.
  • Snijd de platte stukken ruitvormig in en snijd daarna elk stuk in 4 delen.
  • Meng maïzena, zout, peper en chilivlokken.
  • Doe dit mengsel in een grote plastic zak.
  • Doe de stukken inktvis erbij en schud de zak goed tot de inktvis volledig met het mengsel is bedekt.
  • Verhit ca. 5 cm arachideolie in een grote voorverwarmde wok.
  • Voeg de stukken inktvis toe en roerbak ze ca. 2 minuten, of tot ze beginnen op te krullen.
  • Frituur ze in porties en niet te lang, anders worden ze taai.
  • Schep de stukken inktvis met een schuimspaan op keukenpapier en laat ze goed uitlekken.
  • Schep de inktvis op borden en serveer er dipsaus bij

Notities

Koop diepgevroren inktvis als verse niet verkrijgbaar is.
Deze is meestal schoongemaakt en kan zó worden gebruikt.
Laat hem wel volledig ontdooien voordat u hem bereidt.

Gestoomde rijst gehaktballetjes

Recept categorieën: Hapjes, Rijst, Varkensvlees, Vlees, Warme hapjes
Porties: 0
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram rondkorrelige witte rijst
  • 500 gram varkensgehakt
  • 4 lente-uitjes gehakt
  • 2 eetlepels uitgelekte gehakte waterkastanjes
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepels gehakte verse korianderblaadjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 eetlepel geraspte verse gember
  • 2 theelepel lichte sojasaus plus sojasaus om erbij te serveren
  • 2 theelepel zoete Thaise chilisaus plus chilisaus om erbij te serveren

Instructies

  • Doe de rijst in een kom en giet er zo veel koud water over dat hij onder staat.
  • Laat 30 minuten staan.
  • Giet de rijst af en spreid op een met keukenpapier beklede bakplaat uit.
  • Laat drogen.
  • Doe het varkensgehakt in een kom en schep er de lente-ui, waterkastanjes, oestersaus, koriander knoflook, gember, de 2 theelepels sojasaus en 2 theelepels chilisaus door.
  • Vorm dit mengsel tot 20 kleine balletjes.
  • Rol elk balletje door de rijst tot het er rondom mee bedekt is.
  • Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng het water aan de kook.
  • Schik de balletjes naast elkaar, maar met voldoende tussenruimte, zodat de rijst kan uitzetten, in de stoommand en zet die boven het water.
  • Leg er het deksel op en laat 30 minuten stomen.
  • Giet zo nodig extra water in de wok.
  • Neem de stoommand uit de wok en neem er de balletjes voorzichtig uit.
  • Serveer en geef er de soja- en chilisaus bij om in te dopen.

Gehaktballen met limoen

Recept categorieën: Hapjes, Varkensvlees, Vlees, Warme hapjes
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram varkensgehakt
  • 2 theelepel vissaus
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 theelepel sambal oelek
  • 1 eiwit losgeklopt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 theelepel geraspte limoenschil
  • 4 citrusbladen (djeroek poeroet( in sliertjes
  • 4 eetlepels lente-ui gehakte
  • 1,25 dl plantaardige olie voor het bakken
  • zoete Thaise chilisaus om erbij te serveren

Instructies

  • Doe het varkensgehakt in een kom en schep er de vissaus, oestersaus, sambal oelek en het eiwit door.
  • Schep er dan de knoflook, maïzena, het limoenraspsel, de citrusbladen en lente-ui door.
  • Bevochtig uw handen en kneed alles goed door elkaar.
  • Verdeel het vlees mengsel dan in 16 stukjes en vorm die tot iets platte balletjes.
  • Verhit de plantaardige olie in een wok op een middelhoog vuur.
  • Doe een aantal gehaktballetjes tegelijk in de hete olie en bak ze 6 tot 8 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Dien heet op en geef er zoete Thaise chilisaus bij.

Gehaktballetjes Tempura

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Japan
Porties: 4
calorieën: 300kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 eetlepel verse gember zeer fijngehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels medium droge sherry
  • Frituurolie
  • 1 pakje tempurabeslagmix

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Meng het gehakt goed met de fijngehakte gember en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Kneed stevig door elkaar.
  • Vorm kleine gehaktballetjes van het mengsel en zet ze in de koelkast tot gebruik.
  • Meng de sojasaus, sesamolie en sherry voor de dipsaus.
  • Bereiding:
  • Verhit de frituurolie tot 170°C.
  • Bereid het tempurabeslag volgens de instructies op de verpakking.
  • Haal de helft van de gehaktballetjes door het beslag en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak de gehaktballetjes in ongeveer 3 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de gebakken gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier.
  • Herhaal dit proces met de rest van de gehaktballetjes.

Notities

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 15g | Vet: 22g

Beignets met sint jakobsschelpen

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • scherp mes
  • grote kom
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 100 gram dunne sperziebonen
  • 1 rode Spaanse peper
  • 450 gram sint-jakobsschelpen
  • 1 ei
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 50 gram rijstebloem
  • 1 eetlepel(s) vissaus
  • olie om in te frituren
  • zoete chilidipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd de sperziebonen met een scherp mes in piepkleine stukjes.
  • Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en hak hem fijn.
  • Breng een steelpan met water en een snufje zout aan de kook en kook de bonen in 3-4 minuten beetgaar.
  • Verwijder hom of kuit uit de sint-jakobsschelpen, hak de schelpen grof en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de sperziebonen toe.
  • Meng ei, lente-uitjes, rijstebloem, vissaus en Spaanse peper.
  • Roer dit mengsel door de sint-jakobsschelpen.
  • Verhit ca. 2,5 cm olie in een grote voorverwarmde wok.
  • Schep een soeplepel van het mengsel in de wok en frituur het 5 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat de beignet op keukenpapier uitlekken en frituur de rest van de beignets.
  • Serveer de beignets heet met een zoete chilidipsaus.

Notities

Variatie:
* Gebruik garnalen of strandgapers in plaats van sint-jakobsschelpen.

Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten4 uur
Totale tijd4 uur 45 minuten
Recept categorieën: Nagerecht - Dessert
Porties: 6
calorieën: 375kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 18 blaadjes gelatine
  • 200 g suiker
  • 750 g aardbeien
  • 3 eetlepels amandellikeur slijter of amaretto
  • 600 ml slagroom 23% vet
  • ½ theelepel zonnebloemolie
  • 20 lange vingers

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op.
  • Laat dit iets afkoelen.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikerstroopje.
  • Laat het stroopje vervolgens ook iets afkoelen.
  • Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien apart voor de garnering.
  • Pureer de aardbeien met de amandellikeur in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje.
  • Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft.
  • Vet de bodem van de vorm in met zonnebloemolie.
  • Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm.
  • Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden.
  • Klop de room bijna stijf zodra het aardbeienmengsel lobbig genoeg is.
  • Voeg de room toe aan de aardbeienpuree en spatel alles voorzichtig door elkaar.
  • Verwijder de prop keukenpapier uit de vorm en schep het aardbeienmengsel erin.
  • Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
  • Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.
  • Houd de vorm enkele seconden in een bak met warm water.
  • Leg vervolgens een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer de Charlotte met de achtergehouden aardbeien.

Notities

Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Zo kun je de pudding na het storten precies in het midden van het bord schuiven. Een Charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd succes voor een feestelijke gelegenheid. Het kost wat tijd om te maken, maar daarna hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen.

Wijnadvies:

Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui past perfect bij de zoete en fruitige smaken van deze Aardbeien Charlotte. Hun frisse en levendige karakter zal het dessert mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 8g | Vet: 18g

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Boodschappen 8-2005
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kg panklare mosselen
  • ½ flesje bier (pilof witbier
  • 2 prei
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Controleer de mosselen op beschadigde en open exemplaren.
  • Kook ze met bier in 2-3 minuten totdat alle schelpen open zijn.
  • Schep ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in smalle ringetjes.
  • Haal de mosselen voorzichtig uit de schelpen en dep ze eventueel een beetje droog met keukenpapier.
  • Bak de spekblokjes krokant in een wok of hapjespan.
  • Voeg olijfolie en prei toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Schep de mosselen erdoor en bak ze voorzichtig omscheppend 1 minuut mee.
  • Voeg ruim peper toe

Notities

Serveertip:
Geef er aardappelpuree en worteltjes bij.
Wijnadvies:
Een witbiertje of een fris pilsje kunnen altijd, maar ook een frisse witte wijn uit de Loire (Muscadet, Sauvignon de Touraine).

Tilapiafilet en geroosterde trostomaten met limoen en basilicum

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stronk broccoli
  • 250 gram sperziebonen
  • handje verse basilicum
  • 5 blaadjes verse munt
  • 1 tak mini-trostomaatjes
  • 4 tilapiafilets á 125 gram
  • Bertolli Gentile Extra Vergine olijfolie
  • Voor de dressing:
  • sap van 1 limoen
  • 50 ml Bertolli Gentile Extra Vergine olijfolie
  • klein teentje knoflook uitgeperst
  • zout en peper uit de molen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°Klop het limoensap met de Gentile extra vergine olijfolie en de knoflook. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
  • Maak de bonen schoon en haal de roosjes van de stronk broccoli.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook en blancheer hierin de broccoliroosjes en de sperziebonen ongeveer 5 minuten tot ze net beetgaar zijn.
  • Dep de tilapiafilets goed droog met een stuk keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout.
  • Laat in een koekenpan een scheut Gentile extra vergine olijfolie goed heet worden en bak hierin de vis aan beide kanten kort aan. Leg ze vervolgens op een ovenplaat.
  • Zet de filets in de voorverwarmde oven en bak ze in 8 minuten gaar.
  • Laat de trostomaatjes aan de tak en leg ze de laatste vijf minuten bij de vis in de oven.
  • Verhit een scheut Gentile extra vergine olijfolie in een wok en roerbak, als de vis de oven ingaat, de groenten ongeveer 3 minuten op hoog vuur.
  • Meng er op het laatst de gehakte basilicum- en muntblaadjes en 2/3 van de dressing door.
  • Serveer de groenten op 4 borden en leg de tomaatjes erbij.
  • Plaats de vis er bovenop en sprenkel daar het laatste beetje dressing over.

Notities

Heerlijk met spaghetti.
Variaties
Voor de dressing kun je ook Bertolli Robusto extra vergine olijfolie gebruiken.
Deze is krachtig van smaak en daardoor heel geschikt.

Hip chips met een dip van frambozencheesecake van 't Zusje

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Nagerecht - Dessert, Tapas
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of diepe koekenpan
  • mes
  • keukenpapier
  • Klopper of elektrische mixer
  • Kleine steelpan
  • vier schaaltjes

Ingrediënten

Voor de chips:

  • 1 grote aardappel
  • 1 eetlepel fijne suiker

Voor de frambozencheesecake dip:

  • 100 gram Monchou roomkaas
  • 120 ml slagroom met suiker
  • 30 gram chocolade
  • 50 gram diepvries frambozen
  • 30 gram suiker

Instructies

Voorbereiding van de chips:

  • Snijd de aardappel in flinterdunne plakken en leg ze naast elkaar op keukenpapier.
  • Dep de aardappelplakken helemaal droog.
  • Verhit de frituurpan of diepe koekenpan tot 165 graden Celsius en frituur de aardappelplakken tot ze krokant zijn en niet meer bruisen.
  • Laat de chips uitlekken op keukenpapier en meng ze vervolgens met de fijne suiker.
  • Bewaar de chips op een droge plek.

Bereiding van de frambozencheesecake dip:

  • Smelt de chocolade in een klein beetje opgewarmde slagroom.
  • Klop de Monchou los en klop de rest van de slagroom luchtig.
  • Meng de gesmolten chocolade met de slagroom en Monchou door telkens een klein beetje Monchou door de slagroom te spatelen.
  • Herhaal dit proces met de chocolade.
  • Verdeel de cheesecake dip over vier schaaltjes en bewaar deze in de koelkast.

Bereiding van de frambozenjam:

  • Kook de frambozen samen met de suiker in een kleine steelpan tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Laat dit afkoelen.
  • Schep een lepel frambozenjam op elk schaaltje cheesecake dip.

Serveren:

  • Leg de chips op een bordje naast de schaaltjes met frambozencheesecake dip.
  • Dip de chips in de frambozencheesecake voor een unieke en heerlijke smaakervaring.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2mg | Sugar: 20g