Appelfrites met rum-rozijnensaus
Porties: 4
Equipment
- keukenpapier
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 25 g gist
- 2 eierdooiers
- 0,5 dl rauwe melk
- 2,5 dl lauw bier
- 40 ml maïsolie
- 2 eiwitten
- zout
- frituurolie
- 4 grote appels
- 1 theelepel kaneel
- 50 g fijne tafelsuiker
- 1 bolletje fijngesneden gekonfijte gember
- 1 kaneelstokje
- 2 dl water
- 0,35 dl bruine rum
- 20 g gewelde rozijnen
- 1 doosje bosbessen
- 4 blaadje(s) munt
- poedersuiker
Instructies
- Zeef voor het frituurbeslag de bloem boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Verkruimel de gist hierin en doe de dooiers erin.
- Voeg de lauwe melk toe en roer alles vanuit het midden tot een dikke, gladde massa. V
- oeg al roerend het bier en de olie toe.
- Laat het beslag afgedekt een halfuur rusten.
- Klop de eiwitten met het zout tot een stevig schuim en spatel dit door het beslag.
- Verhit de pan frituurolie tot 180°C.
- Schil de appels en snijd ze tot dikke frites. Bestrooi ze met kaneel.
- Doe voor de rum-rozijnensaus de appelafsnijdsels in een pan met de suiker, de gember, het kaneelstokje en het water. Kook hiervan de saus.
- Zeef de saus, breng haar op smaak met de rum en roer de rozijnen erdoor.
- Haal de appelfrietjes door het frituurbeslag en frituur ze snel bruin.
- Laat ze op keukenpapier uitlekken.
- Schep de saus op vier verwarmde borden, verdeel daarop de appelfrites en garneer met de bessen en een blaadje munt. Bestrooi het geheel met poedersuiker.