Barbecuekarbonade met gepofte aardappel

Barbecuekarbonade met gepofte aardappel

Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 4 schouderkarbonades
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • Versgemalen peper en zout
  • 1 zak botersla 100 g
  • 1 dl sladressing yoghurt 450 ml fles

Instructies

  • Boen de aardappelen schoon en kook ze ongeveer 15 minuten in ruim water.
  • Giet de aardappelen af en laat ze droogdampen.
  • Verpak de aardappelen in aluminiumfolie en leg ze tussen de kooltjes of op het rooster boven de gloeiende barbecue.
  • Laat ze in ongeveer 20 minuten gaar roosteren.
  • Dep de karbonades droog met keukenpapier.
  • Roer de olijfolie met de mosterd, peper en zout door elkaar en bestrijk de karbonades ermee.
  • Verpak de karbonades in een stuk aluminiumfolie.
  • Was de sla en snijd de krop in parten.
  • Leg de parten op een schaal.
  • Rooster de karbonades op de hete barbecue in ongeveer 10 minuten helemaal gaar.
  • Schenk de dressing over de slaparten en serveer met de gepofte aardappel en het vlees.

Notities

Wijnadvies:

Een wijn zoals Domaine de la Muscadiere uit Frankrijk past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Vis in aluminiumfolie

Vis in aluminiumfolie

Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets à 125 g
  • 100 g zeekraal
  • 100 g worteltjes in reepjes
  • 50 g boter
  • 1 dl witte wijn
  • 2 eetlepel(s) gehakte kruiden peterselie basilicum, dragon
  • peper
  • zout
  • 12 sherry tomaatjes

Instructies

  • Verwarm de oven tot 180°C.
  • Kabeljauw drogen met keukenpapier en licht peperen en zouten; 5 minuten intrekken.
  • Stukken aluminiumfolie insmeren met boter en de worteltjes en zeekraal over de stukken folie verdelen; hierop de kabeljauw leggen; bestrooien met kruiden en sherrytomaatjes erover verdelen.
  • Folie aan alle zijden omhoog vouwen en voorzichtig de wijn erover laten lopen; folie dichtvouwen zodat aan de bovenzijde de naad komt.
  • 15 à 20 minuten in de oven laten stoven op een bakplaat; folie gaat bollen.
  • Kabeljauw uit de oven direct op bord zetten en aan tafel openmaken, zodat alle geuren bij de gast vrijkomt.

Medaglioni ai funghi

Medaglioni ai funghi

(kalfsoester met paddestoelen)

Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 200 gram gemengde paddestoelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode Spaanse peper
  • 2 eetlepels boter
  • 4 takjes peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 4 kalfsoesters á 100 gr
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Veeg de paddestoelen met keukenpapier schoon en snijd ze in plakjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Pel de knoflook en snijd hem in plakjes.
  • Was de peper, halveer hem, verwijder de zaadjes en snijd hem in kleine
  • stukjes.
  • Smelt in een pan 2 eetlepels boter en bak de ui, knoflook en peper op laag
  • vuur ± 5 minuten.
  • Knip intussen de peterselie in een kopje fijn, voeg dit aan het uimengsel toe
  • en bak het ± 1 minuut mee.
  • Neem de tijmblaadjes van de takjes.
  • Voeg de paddestoelen aan het uimengsel toe en bak ze al omscheppend ± 5
  • minuten.
  • Voeg het bouillonpoeder en 1/2 dl water toe en laat alles nog ± 1 minuut
  • koken.
  • Roer de tijmblaadjes erdoor.
  • Bestrooi de kalfsoesters met zout.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kalfsoesters 5-6 minuten; keer ze
  • halverwege.
  • Leg de kalfsoesters op 4 borden en schep er de paddestoelensaus over.
  • Serveer met rijst en broccoli.

Pollo tonnato

Pollo tonnato

kip-tonijntaartje
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ kippenbouillontablet
  • 2 kipfilets
  • 1 blikje tonijn naturel 180 gr, John West
  • 2 theelepel citroensap
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel slagroom
  • 2 eetlepels kappertjes potje, Grand'Italia
  • zout
  • 12 sprietjes bieslook
  • 8 blaadjes sla
  • (vers)gemalen zwarte peper

Instructies

  • Breng in een steelpan 1/2 liter water aan de kook.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Verkruimel het bouillontablet boven het kokende water en kook de kipfilet hierin in ± 5 minuten gaar.
  • Neem de kip uit de pan en laat afkoelen.
  • Giet de tonijn af.
  • Maal in een keukenmachine de kip, de tonijn, 1 theelepel citroensap, de mayonaise, de slagroom en 1 eetlepel kappertjes grof en breng op smaak met zout en peper.
  • Knip de bieslook erboven fijn en schep die erdoor.
  • Was de sla en dep hem met keukenpapier droog.
  • Steek met een uitsteekvormpje 8 rondjes uit de sla.
  • Zet het vormpje midden op een bord en leg er een slarondje in.
  • Schep er 1/8 deel van het tonijnmengsel in en strijk dat glad.
  • Leg hierop weer een slarondje, schep er weer 1/8 deel van het tonijnmengsel in en strijk het glad.
  • Maak op de zelfde manier op 3 andere borden elk taartje.
  • Garneer met de rest van de kappertjes.

Gevulde pestotomaatjes

Gevulde pestotomaatjes

Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Italië
Servings: 8 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 8 kerstomaten niet al te kleine
  • 4 eetlepels pesto uit een potje of zelfgemaakt
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 8 basilicumblaadjes

Instructies

  • Snijd het kapje van de tomaatjes, hol de tomaatjes uit, bestrooi de binnenkant met wat zout en laat ze ± 10 minuten omgekeerd op keukenpapier uitlekken.
  • Roer de crème fraîche en de kaas door de pesto en vul de tomaatjes hiermee.
  • Garneer ze met een blaadje basilicum.

Tomaat en courgette uit de oven

Tomaat en courgette uit de oven

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
wachten50 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 175kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram courgette Niet te groot die zijn waterig
  • zout
  • 50 g pecorino kaas stukje
  • 2 sneetjes witbrood oud
  • 2 takjes tijm
  • 3 takjes peterselie
  • peper
  • 4 romatomaten
  • 2 ½ eetlepel(s) olie

Instructies

Voorbereiden

  • Courgettes in plakken snijden en met zout bestrooien.
  • Courgette ca. 15 minuten laten uitlekken in vergiet (het zout onttrekt vocht uit de courgette).
  • Intussen korstjes van pecorino snijden en de kaas fijn raspen.
  • Korstjes van brood afsnijden en brood verkruimelen.
  • Blaadjes tijm van takjes rissen.
  • Broodkruim, tijm, 2 eetlepels pecorino en 2 eetlepels olie door elkaar scheppen.
  • Peterselie erboven fijn knippen, mengsel met peper op smaak brengen.
  • Tomaten wassen en in plakjes snijden.
  • Ovenschaal met rest van olie invetten.
  • Plakjes courgette droogdeppen met keukenpapier.
  • Helft van courgetteplakjes in ovenschaal leggen.
  • Plakjes tomaat hierover verdelen.
  • Rest van pecorino en wat peper erover strooien.
  • Resterende courgetteplakjes erop leggen en wat peper erover verdelen.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand 4.
  • Broodkruimmengsel over courgette strooien.
  • Schotel in de oven in ca. 35 minuten gaar en iets bruin laten worden.
  • Serveren met risotto of tortellini met kaas.

Nutrition

Calories: 175kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 8g | Vet: 10g

Kerststolletje met cranberry basilicum en kastanje

Kerststolletje met cranberry basilicum en kastanje

Recept categorieën: Broodjes
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g rozijnen
  • 75 g cranberrys gedroogde gezoete
  • 50 g walnoten gebroken
  • 20 blaadjes basilicum
  • 1 tl. Citroenrasp
  • 15 g zout
  • 450 gram witte bloem
  • 12 g gedroogde gist
  • 125 g kastanje puree gezoete
  • ½ dl rum
  • 50 g boter
  • 200 g amandelspijs
  • 1 ei
  • poedersuiker

Instructies

  • In een kom heet water de rozijnen ca. 5 minuten weken en daarna afgieten.
  • Vervolgens droogdeppen met keukenpapier.
  • In een andere kom de bloem, zout en het gist mengen.
  • Een kuiltje maken en daarin 2½ dl lauw water boter en de rum goed mengen en kneden.
  • Meng de citroenrasp en de kastanjepuree en voeg dit toe aan het deeg.
  • Blijven kneden tot een soepel deeg ontstaat.
  • Vervolgens toevoegen: krenten, basilicum en de cranberry en het geheel tot een bal kneden.
  • 10 minuten laten rusten met een doek erover.
  • Dan even kort doorkneden en in 5 ballen verdelen.
  • Laten rijzen in de combi steamer in 10 min. met 100% vocht en op 45 graden.
  • Intussen bakplaat invetten en bestrooien met bloem.
  • Deeg langwerpig vormen en uitdrukken tot 3 cm dikte.
  • In het midden met houten lepel brede gleuf maken.
  • Hierin de amandelspijs in rolletjes leggen.
  • Deeg dubbelslaan, bovenste gedeelte iets kleiner dan het onderste gedeelte en bestrijken met ei.
  • Op bakplaat leggen en Ca. 30 minuten laten rijzen met 100% vocht en op 45 graden.
  • Het geheel in de combi-sttomoven laten staan en in 30 min. afbakken op een temperatuur van 200 graden met 30% vocht.
  • De stol is gaar als hij hol klinkt als erop getikt wordt.
  • Op de bakplaat laten afkoelen en dik bestrooien met gezeefde poedersuiker.

Gebakken kabeljauw met zuurkool, aardappelsaus en gedroogd Zeeuws spek

Gebakken kabeljauw met zuurkool, aardappelsaus en gedroogd Zeeuws spek

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vis
Servings: 4
Calories: 505kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote aardappels
  • 1 eetlepel(s) roomboter
  • 400 ml visbouillon van tablet of 1 pot visfond (a 380 ml)
  • 75 g Zeeuws spek dungesneden
  • 1 sjalot
  • 6 eetlepel(s) olijfolie
  • 400 ml runderbouillon (van tablet)
  • 400 ml appelsap
  • 16 olijven zonder pit
  • 1 theelepel gembersiroop (of vocht uit potje gemberbolletjes)
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • 300 g zuurkool naturel (pak a 500 g)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 jeneverbes
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 2 kabeljauwhaasjes (of 500 g kabeljauwfilet, in 4 gelijke stukken)

Instructies

  • Aardappels schillen, in stukken snijden, wassen en in visbouillon in 15 min. gaarkoken.
  • Met staafmixer of keukenmachine heel kort pureren (als machine te lang draait wordt saus taai).
  • Saus verdunnen met wat extra bouillon, tot roomdikte. Boter erdoor roeren.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C.
  • Spek op bakplaat leggen en in oven in 15 min. droog en krokant uitbakken.
  • Spek met keukenpapier droogdeppen en vetste stukken verwijderen, zodat krokante deel overblijft.
  • Spek door zeef fijnwrijven.
  • Sjalot pellen, fijnsnipperen en in 2 el olie fruiten en afblussen met vleesbouillon en helft van appelsap.
  • Vocht tot 8 el (ca. 125 ml) laten inkoken.
  • Olijven fijnhakken en door sjalot roeren.
  • Gembersiroop, azijn en 2 el olie toevoegen en tot dressing kloppen.
  • Zuurkool verwarmen met rest van appelsap, laurier en jeneverbes.
  • Bloem op plat bord strooien.
  • Kabeljauw aan beide zijden bestrooien met zout en peper en 1 kant in bloem drukken.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag 2 el olie verhitten. Vis in 4-5 min. op bebloemde kant krokant en bruin bakken, met spatel voorzichtig omdraaien en nog 1 min. op andere zijde bakken.
  • Intussen aardappelsaus heel zachtjes verwarmen.
  • Op vier warme borden 'spiegel' van saus maken: kwart van aardappelsaus in midden scheppen en met lepel tot cirkel uitstrijken.
  • Spekgruis erover strooien.
  • Zuurkool met schuimspaan uit pan nemen en goed laten uitlekken.
  • Laurier en jeneverbes verwijderen.
  • Op elk bord kwart van zuurkool draperen.
  • Kabeljauw op zuurkool leggen en (aan tafel) olijvenvinaigrette over kabeljauw scheppen.

Nutrition

Calories: 505kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 33g | Vet: 31g

Zalmpakketjes met spinazie en sperzieboontjes

Zalmpakketjes met spinazie en sperzieboontjes

Recept categorieën: Vis, Zalm
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zalm moten van 200 g (vers of diepvries)
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 bosuitjes
  • 125 ml crème fraîche
  • citroensap
  • olijfolie
  • 250 g bladspinazie verse
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • 200 g sperzieboontjes verse
  • 6 plakjes ontbijtspek

Instructies

  • Indien zalm uit de vriezer wordt gebruikt (gaat prima!) zorg er dan voor dat deze ontdooid is.
  • Dep eventueel vocht weg met wat keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175ºC.
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg minimaal 5 minuten zodat ze vouwbaar zijn.
  • Rol 2 plakjes deeg wat uit, zodat ze aan de randen 1 cm. groter zijn.
  • Snijd de bosuitjes in fijne ringetjes en roer deze door de crème fraîche.
  • Doe er een klein beetje citroensap bij.
  • Verhit in een wok een beetje olijfolie en bak hierin de spinazie totdat deze slap is.
  • De spinazie moet flink slinken.
  • Knip een ruim stuk bakpapier, zodat er een plakje bladerdeeg op kan worden gelegd.
  • Neem een plakje bladerdeeg, leg dit op het bakpapier en prik er gaatjes in met een vork.
  • Bestrijk het bladerdeeg met een flinke laag van het crème-fraîchemengsel, maar laat de randen vrij.
  • Wrijf de zalm in met wat versgemalen peper, (zee)zout en citroensap en leg deze op het bladerdeeg.
  • Bedek de zalm bovenop en rondom met wat van de gebakken spinazie.
  • Maak de randjes van het bladerdeeg wat vochtig met water.
  • Pak het grotere plakje bladerdeeg en leg dit over de zalm, zodat het een deksel vormt over het pakketje.
  • Druk de randjes met een vork aan.
  • Maak het andere pakketje op dezelfde manier.
  • Pak de pakketjes aan het bakpapier op en leg ze in een ondiepe ovenschaal.
  • Plaats in de oven en bak ze 15 tot 20 minuten.
  • Wanneer de pakketjes een mooie bruine kleur hebben zijn ze klaar.
  • Snijd, terwijl de pakketjes in de oven staan, de puntjes van de boontjes, was ze en kook ze beetgaar.
  • Giet ze af en laat even afkoelen.
  • Vorm van de gekookte sperzieboontjes bundeltjes, wikkel deze in plakjes ontbijtspek en bak deze op een laag vuur in een pan met weinig boter enkele minuten.

Notities

Lekker met notenrijst of aardappelgratin.

Varkensribben gelakt met honing, whisky en cacao

Varkensribben gelakt met honing, whisky en cacao

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 varkensribben
  • 300 g honing
  • 3 dl whisky
  • ½ blikje Red Bull
  • 2 eetlepel(s) cacaopoeder
  • 1 rode peper
  • 50 g Grof zeezout
  • enkele takjes verse tijm
  • 2 dl olijfolie

Voor de chips:

Instructies

  • Meng alle ingrediënten, behalve de varkensribben, goed door elkaar.
  • Bak de ribben in een pan en bestrijk ze daarna met de marinade.
  • Laat zo?n 30 minuten verder garen in de oven op 180°C.
  • Bestrijk ze om de vijf minuten overvloedig met de marinade.
  • Snijd voor de chips de aardappelen in fijne plakjes en bak ze goudbruin in een frietpan op 170°C.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er zout overheen.