Beignets met sint jakobsschelpen

Beignets met sint jakobsschelpen

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • scherp mes
  • grote kom
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 100 gram dunne sperziebonen
  • 1 rode Spaanse peper
  • 450 gram sint-jakobsschelpen
  • 1 ei
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 50 gram rijstebloem
  • 1 eetlepel(s) vissaus
  • olie om in te frituren
  • zoete chilidipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd de sperziebonen met een scherp mes in piepkleine stukjes.
  • Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en hak hem fijn.
  • Breng een steelpan met water en een snufje zout aan de kook en kook de bonen in 3-4 minuten beetgaar.
  • Verwijder hom of kuit uit de sint-jakobsschelpen, hak de schelpen grof en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de sperziebonen toe.
  • Meng ei, lente-uitjes, rijstebloem, vissaus en Spaanse peper.
  • Roer dit mengsel door de sint-jakobsschelpen.
  • Verhit ca. 2,5 cm olie in een grote voorverwarmde wok.
  • Schep een soeplepel van het mengsel in de wok en frituur het 5 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat de beignet op keukenpapier uitlekken en frituur de rest van de beignets.
  • Serveer de beignets heet met een zoete chilidipsaus.

Notities

Variatie:
* Gebruik garnalen of strandgapers in plaats van sint-jakobsschelpen.

Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten4 uur
Totale tijd4 uur 45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 6
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 18 blaadjes gelatine
  • 200 g suiker
  • 750 g aardbeien
  • 3 eetlepels amandellikeur slijter of amaretto
  • 600 ml slagroom 23% vet
  • ½ theelepel zonnebloemolie
  • 20 lange vingers

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op.
  • Laat dit iets afkoelen.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikerstroopje.
  • Laat het stroopje vervolgens ook iets afkoelen.
  • Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien apart voor de garnering.
  • Pureer de aardbeien met de amandellikeur in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje.
  • Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft.
  • Vet de bodem van de vorm in met zonnebloemolie.
  • Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm.
  • Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden.
  • Klop de room bijna stijf zodra het aardbeienmengsel lobbig genoeg is.
  • Voeg de room toe aan de aardbeienpuree en spatel alles voorzichtig door elkaar.
  • Verwijder de prop keukenpapier uit de vorm en schep het aardbeienmengsel erin.
  • Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
  • Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.
  • Houd de vorm enkele seconden in een bak met warm water.
  • Leg vervolgens een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer de Charlotte met de achtergehouden aardbeien.

Notities

Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Zo kun je de pudding na het storten precies in het midden van het bord schuiven. Een Charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd succes voor een feestelijke gelegenheid. Het kost wat tijd om te maken, maar daarna hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen.

Wijnadvies:

Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui past perfect bij de zoete en fruitige smaken van deze Aardbeien Charlotte. Hun frisse en levendige karakter zal het dessert mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 8g | Vet: 18g

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Boodschappen 8-2005
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kg panklare mosselen
  • ½ flesje bier (pilof witbier
  • 2 prei
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Controleer de mosselen op beschadigde en open exemplaren.
  • Kook ze met bier in 2-3 minuten totdat alle schelpen open zijn.
  • Schep ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in smalle ringetjes.
  • Haal de mosselen voorzichtig uit de schelpen en dep ze eventueel een beetje droog met keukenpapier.
  • Bak de spekblokjes krokant in een wok of hapjespan.
  • Voeg olijfolie en prei toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Schep de mosselen erdoor en bak ze voorzichtig omscheppend 1 minuut mee.
  • Voeg ruim peper toe

Notities

Serveertip:
Geef er aardappelpuree en worteltjes bij.
Wijnadvies:
Een witbiertje of een fris pilsje kunnen altijd, maar ook een frisse witte wijn uit de Loire (Muscadet, Sauvignon de Touraine).

Tilapiafilet en geroosterde trostomaten met limoen en basilicum

Tilapiafilet en geroosterde trostomaten met limoen en basilicum

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stronk broccoli
  • 250 gram sperziebonen
  • handje verse basilicum
  • 5 blaadjes verse munt
  • 1 tak mini-trostomaatjes
  • 4 tilapiafilets á 125 gram
  • Bertolli Gentile Extra Vergine olijfolie
  • Voor de dressing:
  • sap van 1 limoen
  • 50 ml Bertolli Gentile Extra Vergine olijfolie
  • klein teentje knoflook uitgeperst
  • zout en peper uit de molen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°Klop het limoensap met de Gentile extra vergine olijfolie en de knoflook. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
  • Maak de bonen schoon en haal de roosjes van de stronk broccoli.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook en blancheer hierin de broccoliroosjes en de sperziebonen ongeveer 5 minuten tot ze net beetgaar zijn.
  • Dep de tilapiafilets goed droog met een stuk keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout.
  • Laat in een koekenpan een scheut Gentile extra vergine olijfolie goed heet worden en bak hierin de vis aan beide kanten kort aan. Leg ze vervolgens op een ovenplaat.
  • Zet de filets in de voorverwarmde oven en bak ze in 8 minuten gaar.
  • Laat de trostomaatjes aan de tak en leg ze de laatste vijf minuten bij de vis in de oven.
  • Verhit een scheut Gentile extra vergine olijfolie in een wok en roerbak, als de vis de oven ingaat, de groenten ongeveer 3 minuten op hoog vuur.
  • Meng er op het laatst de gehakte basilicum- en muntblaadjes en 2/3 van de dressing door.
  • Serveer de groenten op 4 borden en leg de tomaatjes erbij.
  • Plaats de vis er bovenop en sprenkel daar het laatste beetje dressing over.

Notities

Heerlijk met spaghetti.
Variaties
Voor de dressing kun je ook Bertolli Robusto extra vergine olijfolie gebruiken.
Deze is krachtig van smaak en daardoor heel geschikt.

Hip chips met een dip van frambozencheesecake van ’t Zusje

Hip chips met een dip van frambozencheesecake van 't Zusje

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Tapas
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of diepe koekenpan
  • mes
  • keukenpapier
  • Klopper of elektrische mixer
  • Kleine steelpan
  • vier schaaltjes

Ingrediënten

Voor de chips:

  • 1 grote aardappel
  • 1 eetlepel fijne suiker

Voor de frambozencheesecake dip:

  • 100 gram Monchou roomkaas
  • 120 ml slagroom met suiker
  • 30 gram chocolade
  • 50 gram diepvries frambozen
  • 30 gram suiker

Instructies

Voorbereiding van de chips:

  • Snijd de aardappel in flinterdunne plakken en leg ze naast elkaar op keukenpapier.
  • Dep de aardappelplakken helemaal droog.
  • Verhit de frituurpan of diepe koekenpan tot 165 graden Celsius en frituur de aardappelplakken tot ze krokant zijn en niet meer bruisen.
  • Laat de chips uitlekken op keukenpapier en meng ze vervolgens met de fijne suiker.
  • Bewaar de chips op een droge plek.

Bereiding van de frambozencheesecake dip:

  • Smelt de chocolade in een klein beetje opgewarmde slagroom.
  • Klop de Monchou los en klop de rest van de slagroom luchtig.
  • Meng de gesmolten chocolade met de slagroom en Monchou door telkens een klein beetje Monchou door de slagroom te spatelen.
  • Herhaal dit proces met de chocolade.
  • Verdeel de cheesecake dip over vier schaaltjes en bewaar deze in de koelkast.

Bereiding van de frambozenjam:

  • Kook de frambozen samen met de suiker in een kleine steelpan tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Laat dit afkoelen.
  • Schep een lepel frambozenjam op elk schaaltje cheesecake dip.

Serveren:

  • Leg de chips op een bordje naast de schaaltjes met frambozencheesecake dip.
  • Dip de chips in de frambozencheesecake voor een unieke en heerlijke smaakervaring.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes

Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes

Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • Zout
  • 16 krielaardappeltjes in de schil
  • ½ potje gedroogde tomaat op olie
  • 15 g basilicum
  • 16 kerstomaatjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Voorbereiden: Laat de spiesen op kamertemperatuur komen.
  • Was de aubergine en snijd hem in de lengte in 6 dunne plakken.
  • Halveer de plakken in de lengte, bestrooi ze met zout en laat ze in een vergiet ± 20 minuten liggen.
  • Aardappeltjes koken: Kook intussen de krielaardappeltjes in een pan met weinig water en zout in 5 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken in een zeef.
  • Tomatenpasta maken: Pureer de gedroogde tomaatjes met de aanhangende olie en de basilicum in een keukenmachine tot een grove pasta.
  • Breng op smaak met peper.
  • Auberginerolletjes maken: Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier, bestrijk ze met de tomatenpasta en rol elke plak stevig op.
  • Spiesen samenstellen: Steek de auberginerolletjes, krielaardappeltjes en kerstomaatjes afwisselend aan de spiesen.
  • Bewaar de spiesen afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Grillen: Bestrijk de spiesen rondom met olijfolie en rooster ze op de hete barbecue in ± 6 minuten rondom mooi bruin.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Daktyla kyrion

Daktyla kyrion

Cypriotische zoete fritters
Recept categorieën: Fruit
Land van herkomst: Cyprus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 ½ dl maïsolie
  • 150 gram amandelen
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 citroen
  • ½ sinaasappel
  • 5 eetlepels honing
  • 3 eetlepels cognac
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en roer er 1/2 dl olie door.
  • Voeg scheutje voor scheutje ± 1 dl warm water toe en kneed alles goed door elkaar tot een soepel, niet plakkend deeg ontstaat.
  • Bestuif het werkvlak met bloem, rol het deeg tot een zo dun mogelijke lap uit en snijd die in rechthoeken van ± 12 x 8 cm.
  • Hak de amandelen grof en meng ze met 1 theelepel kaneelpoeder.
  • Verdeel het amandelmengsel over de deeglapjes, maar laat de randen hierbij vrij.
  • Rol het deeg tot strakke rolletjes op en druk de uiteinden met een vork dicht.
  • Verhit de rest van de olie in een grote (koeke)pan en bak de deegrolletjes daarin in gedeelten in ± 2 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Pers de citroen uit.
  • Boen de sinaasappel goed schoon en schil hem (het vruchtvlees wordt niet gebruikt).
  • Breng in een pan 1 dl water met de honing, het citroensap, de cognac en de sinaasappelschil aan de kook en kook het ± 5 minuten op halfhoog vuur tot een vrij dikke siroop ontstaat.
  • Verwijder de sinaasappelschil.
  • Dompel de fritters één voor één in siroop onder, leg ze op een groot bord en bestrooi ze met wat kaneelpoeder.

Romige Aardappel-Garnalensoep met Gebakken Visblokjes

Romige Aardappel-Garnalensoep met Gebakken Visblokjes

Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 1 ui schoongemaakt en fijngehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 750 gram aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 7 ½ dl visbouillon of water
  • 2 dl melk
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 250 gram gepelde garnalen
  • Zout en peper naar smaak
  • 750 gram schelvisfilet of kabeljauwfilet, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels bloem
  • ½ dl olijfolie of zonnebloemolie

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de fijngehakte ui gedurende 3 minuten.
  • Roer de bloem door het uimengsel.
  • Voeg de blokjes aardappel en de visbouillon of water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat alles gedurende ± 20 minuten zachtjes koken, af en toe doorroeren, totdat de aardappelblokjes volledig gaar zijn.
  • Roer de melk, geraspte kaas en garnalen door de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en laat het nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Bak ondertussen de visblokjes.
  • Bestrooi de visblokjes met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit de olie in een koekenpan, bak hierin de visblokjes rondom lichtbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Roer de gebakken visblokjes voorzichtig door de soep en laat alles goed doorwarmen.

Notities

Serveer deze rijke, gebonden soep als een volledige maaltijd.

Gehakt-loempiaatjes

Gehakt-loempiaatjes

Krokante loempiaatjes gevuld met een pittige gehaktvulling, een heerlijk Aziatisch borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 vellen fyllodeeg
  • 1 teen knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • ½ el maïzena
  • 1 el olie
  • 2 tl sambal oelek
  • 75 g taugé
  • 1 ui
  • 125 g varkensgehakt
  • 40 g worteljulienne of 3 fijngesneden worteltjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat het fyllodeeg ontdooien.
  • Snipper de ui en knoflook fijn.
  • Snijd de taugé kleiner.
  • Fruit de ui, knoflook en sambal kort in de olie, voeg het gehakt toe en bak rul en bruin.
  • Schep de taugé en wortel erdoor, bak kort mee en breng op smaak met ketjap, zout en peper.
  • Bind het vocht met de aangemaakte maïzena.
  • Halveer de deegvellen, leg steeds 1 vel met de korte kant naar u toe en verdeel er 2 cm van de onderrand een volle lepel vulling over.
  • Vouw de onderrand over de vulling, sla de zijkanten naar binnen en rol op.
  • Druk de naad met water iets vast.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C en bak de loempiaatjes met 4 tegelijk goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer met een zoetzure chilisaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Kaascrème met Portdruiven en Appel

Kaascrème met Portdruiven en Appel

Feestelijk hapje met romige kaascrème, in port gemarineerde druiven en frisse appel.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
marineren1 uur
Totale tijd1 uur 25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • handmixer
  • keukenpapier
  • kommen
  • spuitzak met grove kartelmond,

Ingrediënten

  • 1 groene appel Granny Smith
  • 1 zakje walnoten 45 g, Baukje
  • 1 theelepel citroensap
  • 150 g gorgonzola
  • 100 g witte druiven
  • 2 el slagroom
  • 2 eetlepels rode port
  • 75 g roomkaas
  • 8 roggesnacks pakje 250 g, Van der Meulen
  • Peper

Instructies

  • Was de druiven, halveer en verwijder de pitjes.
  • Roer de druiven en port door elkaar en zet afgedekt ± 1 uur in de koelkast.
  • Verkruimel de gorgonzola, roer er roomkaas en slagroom door en klop tot een crème.
  • Breng op smaak met peper.
  • Doe de kaascrème in de spuitzak en leg in de koelkast.
  • Was de appel, snijd in vieren, verwijder het klokhuis, snijd in plakjes en besprenkel met citroensap.
  • Neem de kaascrème ± 5 minuten voor serveren uit de koelkast.
  • Laat de druiven uitlekken op keukenpapier.
  • Spuit rozetten kaascrème op bordjes, schep de druiven ernaast en schik de appelplakjes in een waaier.
  • Garneer met walnoten en roggesnacks.

Notities

Serveertip:
Serveer als amuse of borrelhapje.
Wijnadvies:
Een glas rode port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g