Soft Shell Krab in Tempurabeslag met Wasabi Dip

Soft Shell Krab in Tempurabeslag met Wasabi Dip

Naar een recept van restaurant 't Zusje
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Tapas, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Japan, Nederland
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de krab:

  • 4 soft shell krabjes
  • 4 bananenbladeren
  • 4 schijfjes citroen

Voor het tempurabeslag:

  • 3 eieren
  • 165 gram bloem
  • 500 ml ijskoud water
  • Zout en peper naar smaak

Voor de wasabi dip:

  • 20 gram wasabipasta
  • 5 ml olijfolie
  • 100 gram mayonaise

Instructies

Voorbereiding tempurabeslag:

  • Meng in een kom de bloem met het ijskoude water tot een gladde massa.
  • Voeg de eieren toe en roer goed door tot het beslag glad is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Voorbereiding wasabi dip:

  • Meng in een andere kom de wasabipasta, olijfolie en mayonaise tot een gladde dip.

Bereiding van de krab:

  • Verhit de frituurpan of diepe koekenpan tot 180 graden Celsius.
  • Haal de soft shell krabjes door het tempurabeslag en laat het overtollige beslag uitlekken.
  • Frituur de krabjes in de hete olie tot ze krokant en goudbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Opmaak van het bord:

  • Vouw het bananenblad dubbel (niet plat drukken) en leg het op een bord.
  • Plaats de gefrituurde soft shell krab tegen het bananenblad.
  • Serveer met een schijfje citroen op de krab en een schepje wasabi dip ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Traditionele Nederlandse Oliebollen

Traditionele Nederlandse Oliebollen

Voorbereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 milliliter melk
  • 0.5 zakje gedroogde gist 7 g
  • 0.5 eetlepel basterdsuiker
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 0.5 ei losgeklopt
  • Rasp van 0.5 citroen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie om in te frituren
  • Poedersuiker voor het bestrooien

Instructies

  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
  • Meng de gezeefde bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het losgeklopte ei en de citroenrasp toe.
  • Klop tot een glad beslag.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  • Verhit de zonnebloemolie tot 180°C in een diepe pan of frituurpan.
  • Gebruik twee eetlepels of een ijsboltang om porties beslag uit de kom te scheppen en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijkertijd in 4-5 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer ze halverwege met een schuimspaan om.
  • Laat de gebakken oliebollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze royaal met poedersuiker voordat je ze serveert.

Notities

Je kunt variëren met het basisrecept door bijvoorbeeld sinaasappelrasp, rozijnen, appelstukjes, kersen, krenten, abrikozen, gember, cranberry's, sukade, gekonfijte sinaasappelsnippers of koekkruiden toe te voegen aan het beslag.
Omdat oliebollen een zoet gebak zijn, is een zoete mousserende wijn zoals een Asti Spumante een uitstekende keuze om te serveren tijdens Oud & Nieuw.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 2g

Zalmtartaar met Gepocheerd Ei, Bieslook en Crème Fraîche

Zalmtartaar met Gepocheerd Ei, Bieslook en Crème Fraîche

Voorbereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmtartaar
  • 1 citroen schoongeboend
  • 10 g bieslook
  • 4 biologische eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 4 kerstboom kerstcrackers
  • 2 eetlepels azijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Haal de zalmtartaar een half uur voor serveren uit de diepvries.
  • Rasp de gele schil van de citroen, pers de vrucht uit en snij de bieslook fijn. Roer het rasp en de helft van de bieslook door de zalm. Breng op smaak met peper en citroensap. Verdeel de crème fraîche en de zalmtartaar over borden.
  • Breng 6 cm water tot tegen de kook aan in een ondiepe pan, voeg de azijn toe en zet daarna het vuur laag.
  • Breek elk ei in een klein kopje en bekleed een bord met keukenpapier. Maak met een lepel een draaikolkje in het hete water, schenk een ei in het kolkje en pocheer het ei 2 tot 3 minuten. Schep het met een schuimspaan uit de pan en leg het op het keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de eieren.
  • Leg de eieren op de zalmtartaar. Bestrooi met de bieslook, zout en peper naar smaak en serveer de kerstcrackers erbij.

Notities

Als het pocheren van eieren te veel moeite kost, serveer de zalmtartaar dan met zachtgekookte eieren.
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Hazerugspiezen met Pruimen en Romige Pepersaus

Hazerugspiezen met Pruimen en Romige Pepersaus

Deze luxe hazerugspiezen met pruimen en romige pepersaus combineren mals wildvlees met een rijke, kruidige saus. Een perfect gerecht voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gourmet, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 30 g boter
  • ½ dl cognac
  • 4 hazerugfilets
  • 2 eetlepels olie
  • 8 gewelde pruneaux zonder pit
  • 1 eetlepel groene peper vers of uit een potje
  • ½ eetlepel roze peperbessen uit een potje
  • dl wildfond
  • liter slagroom 125 ml
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Wel de pruneaux gedurende 5 minuten in de cognac en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bewaar de cognac.
  • Wrijf de hazerugfilets in met zout en peper.
  • Rijg de hazerugfilets en pruneaux aan satéprikkers: steek één kant van een hazerugfilet aan de prikker, voeg een pruneau toe, vouw de hazerugfilet om de pruneau en rijg het vlees weer aan de prikker.
  • Herhaal dit proces met de overige hazerugfilets en pruneaux.
  • Verhit de olie in een koekenpan.
  • Bak de hazerugfiletspiezen op hoog vuur aan alle kanten gedurende ongeveer 1 minuut totdat ze bruin zijn.
  • Giet de olie uit de pan en voeg de boter toe.
  • Bak de spiezen nog ongeveer 4 minuten tot ze aan de buitenkant bruin zijn en van binnen rosé.
  • Houd de spiezen warm in aluminiumfolie.
  • Roer de wildfond, cognac en peperkorrels door het bakvet en laat dit ongeveer 3 minuten op hoog vuur inkoken.
  • Voeg de slagroom toe en laat de saus nog 1 minuut inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de hazerugfiletspiezen op 4 warme borden en schenk de saus erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpureetorentjes en rode kool voor een complete feestelijke maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Bordeaux sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Gegrilde Struisvogelbiefstuk met Romige Madeirasaus

Gegrilde Struisvogelbiefstuk met Romige Madeirasaus

Geniet van deze gegrilde struisvogelbiefstuk met een romige Madeirasaus en een kleurrijke courgettekrans. Een luxe hoofdgerecht vol verfijnde smaken!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Struisvogel, Wild
Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 struisvogelbiefstukken circa 150 g elk
  • 100 g boter
  • 1 courgette
  • Zout en peper naar smaak
  • Scheutje madeira
  • 1 dl crème fraîche
  • Gebakken aardappelblokjes

Instructies

  • Schaaf de courgette in dunne plakjes.
  • Sauteer de courgette kort in de helft van de boter en laat rusten.
  • Verhit de resterende boter in een pan en bak de struisvogelbiefstukken goudbruin aan beide zijden.
  • Bestrooi de biefstukken met zout en peper en houd ze warm.
  • Voeg madeira toe aan het braadvocht en schenk vervolgens de crème fraîche erbij.
  • Meng goed tot een gladde saus.
  • Leg de struisvogelbiefstukken op voorverwarmde borden.
  • Schik de plakjes courgette dakpansgewijs rondom het vlees.
  • Giet de saus over en rondom het vlees.
  • Serveer met gebakken aardappelblokjes.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met een frisse salade en een glas Zuid-Afrikaanse Pinotage voor een perfect uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals Pinotage past uitstekend bij de rijke smaken van de struisvogelbiefstuk en de romige Madeirasaus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 38g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Knapperige Aardappelkroketten: Perfect Bijgerecht voor Elke Maaltijd

Knapperige Aardappelkroketten: Perfect Bijgerecht voor Elke Maaltijd

Zelfgemaakte aardappelkroketten met een krokante buitenkant en een romige binnenkant. Heerlijk als bijgerecht bij vlees- of wildgerechten!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g aardappels
  • 15 g boter
  • 1 ei
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 eiwit
  • Paneermeel
  • Frituurvet

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar en giet ze af.
  • Prak of stamp de aardappelen fijn in een grote kom.
  • Voeg zout, nootmuskaat, gesmolten boter, de eierdooier en stijfgeklopt eiwit toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vorm kleine balletjes of kroketjes van het aardappelmengsel.
  • Haal de kroketjes eerst door eiwit en rol ze vervolgens door paneermeel voor een krokante korst.
  • Verhit het frituurvet tot 180°C.
  • Bak de aardappelkroketten goudbruin in het hete vet.
  • Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de krokante aardappelkroketten met een luxe vleesgerecht zoals Chateaubriand of ossenhaas, en voeg een rijke rode wijnsaus toe voor een perfecte combinatie.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon vormt een uitstekende match met deze knapperige aardappelkroketten.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g