Flensjes met Geroosterde Amandelen en Sinaasappelboter

Flensjes met Geroosterde Amandelen en Sinaasappelboter

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • kommetje

Ingrediënten

  • 37½ gr amandelen gepeld
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 ml plantaardige melk zoals amandelmelk
  • 100 g glutenvrije bloem
  • 50 g zachte lactosevrije boter
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eierdooier
  • 1 sinaasappel
  • 4 bolletjes vanilleroomijs optioneel

Instructies

  • Hak de amandelen fijn en rooster ze kort in een droge koekenpan.
  • Klop in een kom 2 eieren los met de zonnebloemolie, plantaardige melk en een mespunt zout.
  • Zeef de glutenvrije bloem boven het eimengsel en roer goed door.
  • Klop in een kommetje 2 eetlepels lactosevrije boter met honing en de eierdooier los.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de helft van de schil boven het botermengsel.
  • Roer de geraspte sinaasappelschil en geroosterde amandelen door het botermengsel.
  • Snijd de sinaasappel dik schillen en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
  • Smelt een klontje lactosevrije boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak van het beslag 4 flensjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de flensjes zo in schaaltjes dat ze ruim over de rand hangen.
  • Schep in elk schaaltje ½ eetlepel sinaasappel-amandelboter en zet de schaaltjes nog 10 minuten in het midden van de oven.
  • Verdeel de sinaasappelpartjes over de flensjes en serveer eventueel met een bolletje vanilleroomijs.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti vormt een perfecte aanvulling op de geroosterde amandelen en de frisse sinaasappelboter.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Knapperige Eendenborst met Pruimen in Zoete Rode Wijnsaus en Andijviestamppot

Knapperige Eendenborst met Pruimen in Zoete Rode Wijnsaus en Andijviestamppot

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten, Stamppot
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • wok, of hapjespan

Ingrediënten

  • 2 eendenborstfilets
  • 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 sjalotten in dunne parten
  • 8 gewelde pruimen in stukjes
  • 100 ml zoete rode wijn
  • 300 g panklare andijvie
  • 1 zakje puree à la minute

Instructies

  • Kerf een ruitpatroon in het vet van de eendenborstfilets en wrijf ze in met het vijfkruidenpoeder, een mespunt zout en peper.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur.
  • Bak de eendenborstfilets op de vetkant gedurende 8 minuten tot het vel knapperig is, keer ze om en bak nog 3 minuten.
  • Verhit in een steelpan 1 eetlepel olie en fruit hierin de helft van de sjalotten gedurende 2 minuten.
  • Voeg de pruimen, rode wijn en zout en peper naar smaak toe.
  • Laat het geheel 5 minuten sudderen.
  • Verhit in een wok of hapjespan 2 eetlepels olie en roerbak de rest van de sjalotten gedurende 1 minuut.
  • Voeg de andijvie toe en roerbak 1 minuut mee.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Meng het andijviemengsel door de puree en verwarm de stamppot kort.
  • Verdeel de eendenborstfilets, pruimen met vocht en stamppot over de borden.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, past goed bij de zoete rode wijnsaus en de rijke smaken van de eendenborst en pruimen.

Romige Courgettesoep met Kerriekaaskoekjes

Romige Courgettesoep met Kerriekaaskoekjes

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 75 g geraspte oude kaas
  • 1 zak courgette-knoflooksoep 400 ml
  • 62½ ml zure room
  • Enkele sprietjes bieslook fijngeknipt

Instructies

  • Meng de kerrie door de geraspte kaas en vorm hieruit een paar bergjes in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Strijk ze glad.
  • Zet de pan op het vuur en keer de koekjes als de kaas begint te smelten.
  • Bak nog 1 minuut en laat ze op een bord afkoelen.
  • Verwarm de courgette-knoflooksoep.
  • Verdeel de verwarmde soep over twee borden.
  • Voeg aan elke portie soep een lepel zure room toe en garneer met de fijngeknipte bieslook.
  • Leg de krokante kerriekaaskoekjes bovenop de soep.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige courgettesoep met kerriekaaskoekjes gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris. De frisheid van de wijn zorgt voor een mooie balans met de romigheid van de soep en de pittigheid van de kerrie.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Courgette Flensjes met Pittige Kaas

Courgette Flensjes met Pittige Kaas

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • 100 g bloem
  • 100 g pittige kaas geraspt
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • Citroenpeper uit een molentje
  • 1-2 eetlepels extra vierge olijfolie met basilicum

Instructies

  • Snijd de uiteinden van de courgette af en schaaf de courgette met behulp van een kaasschaaf in lange, dunne plakken.
  • Klop in een kom de eieren los met de melk.
  • Zeef de bloem boven het eimengsel en roer tot een glad beslag.
  • Meng de geraspte kaas door het beslag.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verhit een kwart van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en schep een kwart van het beslag in de pan.
  • Draai de pan zodat de hele bodem dun bedekt is met beslag.
  • Leg enkele plakken courgette op het beslag en bak het flensje op matig vuur 1-2 minuten.
  • Keer het flensje voorzichtig om en bak de andere kant 1-2 minuten.
  • Laat het flensje op een bord glijden en houd het warm onder aluminiumfolie.
  • Bak op dezelfde wijze nog 3 flensjes.
  • Leg de flensjes op vier borden en maal er citroenpeper over.
  • Besprenkel de flensjes met basilicumolie.

Notities

Serveer deze courgette flensjes met pittige kaas met een frisse wortelsalade.

Romige Cheesecake met Frisse Sinaasappelcompote

Romige Cheesecake met Frisse Sinaasappelcompote

Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: America
Servings: 12 -
Calories: 491kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

Voor de Cheesecake:

  • 90 g amandelschaafsel
  • 1 citroen
  • 800 g roomkaas
  • 350 g suiker
  • 3 eieren
  • 2 vanillestokjes

Voor de Sinaasappelcompote:

  • 4 sinaasappels
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • ½ zakje verse munt à 15 g fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Breng een grote pan met 3 liter water aan de kook.
  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Bekleed de zijkant en bodem van een taartvorm met het geroosterde amandelschaafsel.
  • Boen de citroen schoon.
  • Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de citroen uit.
  • Klop in een kom de roomkaas met een mixer tot een romige massa.
  • Voeg de citroenrasp, citroensap en 200 g suiker toe.
  • Voeg één voor één de eieren toe, voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Snijd de vanillestokjes in de lengte open, schraap het merg eruit en roer dit door het kaasmengsel.
  • Schraap regelmatig met een spatel langs de zijkant van de beslagkom voor een mooi egaal beslag.
  • Spatel het beslag in de ingevette taartvorm.
  • Tik de taartvorm 3 keer op het aanrecht om overtollige lucht te verwijderen.
  • Schenk voorzichtig water in een braadslede in de geopende oven.
  • Plaats de taartvorm voorzichtig in het waterbad (au bain-marie).
  • Bak de cheesecake in ongeveer 1 uur gaar, of tot het midden stevig aanvoelt.
  • Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen.
  • Boen intussen 1 sinaasappel schoon.
  • Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de sinaasappel uit.
  • Snijd de rest van de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en verwijder de partjes.
  • Kook in een pannetje 150 g suiker met 1 eetlepel water tot de suiker begint te borrelen en licht verkleurt.
  • Blus af met het sinaasappelsap.
  • Roer de sinaasappelrasp erdoor.
  • Roer in een kommetje het aardappelzetmeel met 1 eetlepel water tot een glad mengsel.
  • Roer het aardappelzetmeel op laag vuur door de sinaasappelsaus en blijf roeren tot de saus gebonden is.
  • Roer de sinaasappelpartjes en fijngehakte munt door de saus.
  • Laat de sinaasappelcompote afkoelen en serveer deze bij de cheesecake.

Notities

Wijnadvies:

De frisse smaak van de sinaasappelcompote en de romige textuur van de cheesecake passen perfect bij een glas zoete, fruitige dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti. Hun natuurlijke zoetheid en fruitige aroma's complementeren de smaken van dit heerlijke dessert.

Nutrition

Calories: 491kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 9g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 44g

Boerse Kaas-Uitsmijter

Boerse Kaas-Uitsmijter

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 plakjes rauwe boerenham vleeswaren
  • 2 eieren
  • 50 g belegen boerenkaas
  • 2 sneetjes boerentijgerbrood naar keuze wit of bruin
  • 1 kleine tomaat in plakjes
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 takjes peterselie fijngesneden

Instructies

  • Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag de helft van de boter.
  • Bak de plakjes ham in 1-2 minuten krokant.
  • Breek de eieren boven de pan en laat ze in het bakvet glijden.
  • Draai de pan voorzichtig rond zodat het eiwit gelijkmatig uitvloeit.
  • Prik met een mespunt de dooiers stuk.
  • Bak de eieren 3-4 minuten tot het eiwit bijna gestold is en de onderzijde van het ei lichtbruin kleurt.
  • Verlaag het vuur en verdeel de plakjes kaas over de eieren.
  • Laat de kaas smelten met de deksel op de pan.
  • Rooster intussen de sneetjes brood in een broodrooster tot ze lichtbruin zijn.
  • Besmeer ze vervolgens met de rest van de boter.
  • Leg de sneetjes brood naast elkaar op een bord en verdeel de plakjes tomaat erover.
  • Leg de uitsmijter op de tomaat en bestrooi met versgemalen zwarte peper en fijngesneden peterselie.
  • Serveer de boerse kaas-uitsmijter direct en geniet van dit heerlijke gerecht!

Notities

Wijnadvies:

Deze hartige boerse kaas-uitsmijter gaat goed samen met een licht mousserende wijn zoals een droge witte Prosecco. De verfrissende bubbels van de wijn zullen de rijke smaken van de kaas en ham mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 18g | Vet: 17g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Authentieke Thaise Rode Currypasta

Authentieke Thaise Rode Currypasta

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 16 porties (elk voor 4 personen)
Calories: 15kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Hakmachine of keukenmachine,
  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 2 sjalotten
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 2 rode pepers
  • blokje trassi oedang garnalenpasta à 25 g
  • ½ theelepel gemalen komijn djinten
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Pluk de blaadjes van de koriander.
  • Schil de gemberwortel, pel de sjalotten en de knoflook.
  • Snijd de korianderstelen, gemberwortel, sjalotten en knoflook grof.
  • Verwijder het buitenste stugge blad van het citroengras en snijd de zachte binnenste in ringetjes.
  • Verwijder naar wens de scherpe zaadjes uit de rode pepers en snijd de pepers fijn.
  • Doe alle gesneden ingrediënten in een hakmachine en hak ze fijn door de machine tweemaal in te drukken.
  • Schraap het mengsel met een spatel van de wand van de hakmachine en verdeel het opnieuw in de machine.
  • Herhaal dit proces tot het mengsel een gladde structuur heeft.
  • Voeg de trassi, gemalen komijn en gemalen laos toe aan het mengsel in de hakmachine en maal nogmaals gedurende 5 seconden.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
  • Voeg de kruidenpasta toe aan de verwarmde olie en bak gedurende 5 minuten zachtjes, tot de geur vrijkomt.
  • Laat de currypasta afkoelen en verdeel het in 4 porties (elk voor 4 personen).
  • Vries de porties in voor later gebruik.

Notities

De zelfgemaakte Thaise currypasta is in de koelkast hooguit één week houdbaar, maar blijft enkele maanden houdbaar als het ingevroren wordt. Bewaar de currypasta bij voorkeur in wegwerpzakjes in de vriezer om te voorkomen dat aroma's en kleurstoffen in het kunststof van diepvriesdozen trekken.

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij de pittige smaken van deze Thaise curry.

Nutrition

Calories: 15kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 0g

Klassieke Spaghetti Carbonara

Klassieke Spaghetti Carbonara

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grote kom
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 3 eierdooiers
  • 125 ml slagroom
  • 100 g grofgeraspte kaas bijv. Parmezaanse kaas
  • Grofgemalen zwarte peper naar smaak
  • 8 plakjes bakbacon of ontbijtspek
  • 15 g verse peterselie fijngeknipt

Instructies

  • Kook de spaghetti in een grote pan met ruim water en zout in ongeveer 8 minuten beetgaar.
  • Meng in een grote kom de eierdooiers met de slagroom en de helft van de geraspte kaas.
  • Voeg ruim grofgemalen zwarte peper toe.
  • Bak de plakjes bacon in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Giet de pasta af en meng deze direct door het eimengsel in de kom, zodat de warmte van de pasta de saus maakt.
  • Voeg de fijngeknipte peterselie en de resterende kaas toe en meng goed.
  • Verdeel de pasta over vier warme borden en leg de knapperige bacon erop.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay past uitstekend bij de romige en hartige smaken van deze klassieke Spaghetti Carbonara.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 23g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Krokante Tortilla Tosti met Cheddar en Jalapeño

Krokante Tortilla Tosti met Cheddar en Jalapeño

Een snelle en pittige tortilla tosti, perfect voor een eenpersoonslunch. Lekker knapperig en vol smaak!
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Lunch, Snack, Tosti's
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Snel te maken, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 1 persoon
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • deksel
  • mes

Ingrediënten

  • 75 gram cheddar kaas in dunne plakjes gesneden
  • 1 eetlepel jalapeñopeperreepjes
  • 1 kleine rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 wraptortilla's
  • 150 gram maïskorrels uit blik uitgelekt

Instructies

  • Snijd de cheddar kaas in dunne plakjes en snijd de rode paprika in kleine blokjes.
  • Leg één tortilla in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
  • Beleg de tortilla met de plakjes cheddar kaas, maïskorrels, paprikablokjes en jalapeñopeperreepjes.
  • Bak de tortilla totdat de kaas begint te smelten en de tortilla knapperig wordt.
  • Leg de tweede tortilla bovenop het beleg en druk stevig aan.
  • Plaats een deksel op de pan, keer de pan om en laat de tortilla op de ongebakken kant van het deksel in de pan glijden.
  • Bak de tortilla nog ongeveer 2 minuten totdat ook de andere kant knapperig is.
  • Snijd de tortilla tosti in grote punten en serveer direct.

Notities

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Mexicaanse cerveza.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Surimikoekjes met sperziebonen

Surimikoekjes met sperziebonen

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • garde of mixer
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • keukenpapier
  • vier borden

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels olie
  • 150 g snijbonen gesneden
  • 150 g maïskorrels blik, uitgelekt
  • 250 g surimisticks vis, in stukjes
  • 1 theelepel worcestershiresauce
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 500 g sperziebonen panklare
  • 100 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Bloem boven ruime kom zeven.
  • Melk en eieren mengen.
  • Kuiltje in beslag maken,melkmengsel erin gieten en met garde of mixer tot glad beslag roeren.
  • Snijbonen, maïs en surimi door beslag scheppen en pittig op smaak brengen met
  • worcestershiresaus, zout en peper.
  • In grote koekenpan met antiaanbaklaag 1-2 eetlepels olie verhitten.
  • Per keer van beslag 4 koekjes op hoog vuur bakken met doorsnede van ca. 10 cm.
  • Koekjes op keukenpapier laten uitlekken en warm houden.
  • Rest van surimikoekjes op zelfde wijze bakken (hoeveelheid is voldoende voor ca.12 stuks).
  • Intussen in wok ui in rest van olie goudbruin fruiten.
  • Sperziebonen toevoegen en 3 minuten roerbakken.
  • Bouillon erbij schenken en geheel aan de kook brengen.
  • Sperziebonen afgedekt nog 5 minuten zachtjes laten koken, op allerlaatst citroensap erdoor roeren.
  • Surimikoekjes over vier borden verdelen en sperziebonen ernaast leggen.