Zoete Aardappelstamppot met Rauwe Andijvie

Zoete Aardappelstamppot met Rauwe Andijvie

Een heerlijke stamppot van zoete aardappel met andijvie en tofu, op smaak gebracht met chilipoeder.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 struikje andijvie 300 gram
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote zoete aardappel bataat
  • 2 eetlepels vloeibare bakboter
  • 2 grote uien
  • 3 aardappels
  • 100 ml melk
  • 150 gram tofu
  • Chilipoeder

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd in stukken.
  • Kook de aardappelen in ca.
  • 15 minuten gaar in weinig water.
  • Pel de uien en knoflook en snijd in snippers.
  • Fruit de uien en knoflook zacht in de bakboter op laag vuur.
  • Snijd de tofu in reepjes en bestrooi met chilipoeder.
  • Voeg de tofureepjes toe en bak mee.
  • Was de andijvie en snijd in smalle repen.
  • Verwarm de melk.
  • Maak van de gare aardappelen en hete melk puree.
  • Meng de uien met tofu en andijvie erdoor.
  • Warm goed door en breng op smaak met peper.

Notities

Serveertip:
Maak de stamppot op smaak met koriander, nootmuskaat en peterselie.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Oosterse Stamppot met Paksoi en Tempé

Oosterse Stamppot met Paksoi en Tempé

Een Oosters getinte stamppot met paksoi, champignons en tempé, op smaak gebracht met gember en komijn.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 1 struik paksoi
  • 150 gram champignons
  • 150 ml melk
  • 150 gram tempé
  • 2 eetlepels vloeibare bakboter
  • 500 gram aardappels
  • Gemalen komijn of koriander
  • Gember
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook gaar in weinig water.
  • Maak de groente schoon.
  • Snijd de champignons in kwarten, de ui in snippers en de paksoi in repen.
  • Snijd de tempé in blokjes.
  • Fruit de ui glazig in de bakboter.
  • Bak de tempé bruin mee.
  • Strooi gemberpoeder en komijn of koriander erover.
  • Bak de champignons en paksoi kort mee.
  • Verwarm de melk.
  • Maak van de gare aardappelen puree met hete melk, peper en nootmuskaat.
  • Schep het paksoimengsel erdoor.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals Riesling.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Ierse Stamppot met Groene Kool en Prei

Ierse Stamppot met Groene Kool en Prei

Een traditionele Ierse stamppot met groene kool en prei, op smaak gebracht met nootmuskaat.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: St. Patrick's Day
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel vloeibare bakboter
  • 1 prei
  • 150 ml melk
  • 600 gram aardappels
  • ½ groene kool of 400 gram gesneden groene kool
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook gaar in weinig water.
  • Maak de kool schoon en snijd in smalle repen.
  • Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen.
  • Verwarm de bakboter en roerbak de kool en prei in een paar minuten gaar.
  • Verwarm de melk.
  • Maak van de gare aardappelen puree met hete melk, peper en nootmuskaat.
  • Meng de geroerbakte groente erdoor en strooi er nog wat nootmuskaat over.

Notities

Serveertip:
Maak de stamppot op smaak met gember, komijn, koriander en oregano.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Spruitjesstamppot met Varkensreepjes

Spruitjesstamppot met Varkensreepjes

Een heerlijke en hartverwarmende stamppot met spruitjes en malse varkensreepjes. Perfect voor een koude winteravond.
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram spruitjes
  • 2 ongepaneerde varkensschnitzels
  • 1 ui
  • 1 eetlepel vloeibare bakboter
  • Ca. 150 ml halfvolle melk
  • Nootmuskaat
  • Shoarma- of goulashkruiden zonder zout
  • Peper
  • Peterselie optioneel
  • Salie optioneel

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  • Maak de spruitjes schoon en snijd ze in tweeën.
  • Kook de spruitjes in weinig water in ca. 4 minuten gaar.
  • Snijd het vlees in smalle repen.
  • Pel de ui en snijd hem in halve ringen.
  • Bak het vlees in de hete margarine in 4 minuten gaar en bruin.
  • Bak de laatste minuut de ringen ui mee.
  • Verwarm de melk.
  • Maak van de gare aardappelen met de hete melk, peper en wat nootmuskaat een puree. Schep de gare spruitjes er door.
  • Roer wat shoarma- of goulashkruiden door het vlees en warm dit even mee.
  • Schep het vleesmengsel op de stamppot.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Lekker met een beetje jus.
Wijnadvies:
  • Rode wijn (bijvoorbeeld Merlot): Een zachte rode wijn past goed bij de stamppot en het varkensvlees.
  • Rosé: Een stevige rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Multi-Culti Preistamppot met Gehaktballetjes

Multi-Culti Preistamppot met Gehaktballetjes

Een verrassende stamppot met prei, kruidige gehaktballetjes en een exotische smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen of bataten zoete aardappel
  • 600 gram prei
  • 2 eetlepels olie
  • 2 theelepels garam masala of kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ½ theelepel djinten komijn
  • ½ theelepel djahé gemberpoeder
  • Stukje ui
  • 6 takjes koriander
  • 3 takjes peterselie
  • 200 gram rundertartaar
  • Mespunt kaneel
  • 150 ml melk
  • Peper

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  • Snijd de prei in ringen.
  • Smoor de prei met 1 eetlepel olie, garam masala, sambal, ketjap, djinten en djahé.
  • Snipper de ui en hak koriander en peterselie fijn.
  • Meng tartaar met ui, koriander, peterselie, peper en kaneel.
  • Maak er balletjes van.
  • Bak de gehaktballetjes 8 minuten gaar en bruin.
  • Verwarm de melk.
  • Stamp de aardappelen met de melk tot puree.
  • Roer de prei door de puree en breng op smaak met peper.
  • Serveer met de gehaktballetjes.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra koriander.
Wijnadvies:
  • Rode wijn (bijvoorbeeld Merlot): Een zachte rode wijn past goed bij de kruidige stamppot.
  • Rosé: Een stevige rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Spek-Crouton Salade met Knoflook

Spek-Crouton Salade met Knoflook

Een knapperige en smaakvolle Franse boerensalade met spekjes, croutons en een knoflookaccent.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Stevige slasoort bijv. eikebladsla of frisée
  • Vinaigrettesaus
  • Enkele eetlepels spekblokjes
  • 1 eetlepel boter
  • 2 bruine boterhammen zonder korst
  • 1 teentje knoflook optioneel

Instructies

  • Verdeel de sla in blaadjes, was en droog ze goed.
  • Maak de sla aan met een vinaigrettesaus.
  • Bak de spekblokjes in boter goudbruin.
  • Snijd de boterhammen in blokjes.
  • Haal de spekblokjes uit de pan en bak de broodblokjes goudbruin in het achtergebleven vet.
  • (Optioneel) Wrijf het brood in met knoflook of pers knoflook in de pan bij het spek.
  • Schep de spekblokjes en croutons door de sla en serveer direct.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding voor de beste textuur.
  • Lekker met een stukje stokbrood.
Wijnadvies:
  • Beaujolais: Een lichte rode wijn die goed past bij de spekjes en vinaigrette.
  • Rosé: Een droge rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Rozijnenpannenkoekjes “Drie in de Pan”

Rozijnenpannenkoekjes "Drie in de Pan"

Kleine, luchtige pannenkoekjes met rozijnen, gebakken "drie in de pan". Heerlijk voor ontbijt, brunch of als zoete traktatie.
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ½ dl melk
  • 1 mespuntje zout
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 15 gram boter
  • Basterdsuiker

Instructies

  • Meng het bakmeel en zout in een kom.
  • Voeg 1/2 dl melk toe en roer tot een glad beslag.
  • Voeg de rest van de melk toe en roer glad.
  • Meng de rozijnen door het beslag.
  • Verwarm de helft van de boter in een koekenpan op laag vuur.
  • Schep driemaal 1 eetlepel beslag in de pan en bak tot de bovenkant droog is.
  • Keer de pannenkoekjes om en bak de andere kant bruin.
  • Leg de pannenkoekjes op een bord en bestrooi met basterdsuiker.

Notities

Serveertip:
  • Serveer warm met extra basterdsuiker of stroop.
  • Lekker met een klontje boter.
Wijnadvies:
  • Geen specifieke wijn aanbevolen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Coq au Vin (Kip in Rode Wijn)

Coq au Vin (Kip in Rode Wijn)

Een klassieke Franse stoofschotel met kip, spek, champignons en rode wijn. Perfect voor een gezellige winteravond.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip in stukken
  • 50 gram ontbijtspek blokjes
  • 2-3 worteltjes
  • 12 sjalotjes
  • 25 gram boter
  • Enkele takjes peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespuntje tijm
  • Zout
  • Peper
  • 3 ½ dl rode wijn Bourgogne of andere stevige rode wijn
  • 1 bak champignons
  • 1 dl koffieroom
  • 1 eetlepel bloem

Instructies

  • Bak het spek langzaam uit in een koekenpan.
  • Voeg de wortel en sjalotjes toe en bak kort mee.
  • Voeg boter toe en bak de kip rondom bruin.
  • Voeg wortel, spek, sjalot, peterselie, laurier, knoflook, tijm, zout en peper toe.
  • Schenk de rode wijn erbij.
  • Leg het deksel op de pan en laat de kip 20 minuten sudderen.
  • Voeg de champignons toe en laat nog 5 minuten sudderen.
  • Bind het stoofvocht met bloem en koffieroom.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met aardappelpuree, rijst of brood.
  • Garneer eventueel met extra peterselie.
Wijnadvies:
  • Dezelfde rode wijn die je gebruikt hebt in het gerecht (Bourgogne of andere stevige rode wijn).

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Aziatische Rijstsalade met Ham en Groenten

Aziatische Rijstsalade met Ham en Groenten

Een frisse en kleurrijke rijstsalade met ham, groenten en een pittige Aziatische dressing. Perfect voor een zomerse lunch of picknick.
Bereidingstijd30 minuten
trekken1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Salade
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kom rijst
  • 100 gram ham
  • 1 kleine prei
  • 1 grote ui
  • 1 kleine paprika
  • 3 hardgekookte eieren
  • 1 bosje radijs
  • 1 eetlepel boter
  • Voor de saus:
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel gember poeder of vers geraspt
  • 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
  • Zout
  • 1 theelepel kerrie

Instructies

  • Kook de rijst volgens de verpakking en laat afkoelen.
  • Snijd de ham in blokjes, de prei in ringen en de paprika in reepjes.
  • Snipper de ui.
  • Fruit de ham, prei en paprika in boter tot ze gaar zijn.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus.
  • Schep de rijst en groenten door de saus.
  • Hak de eieren en radijsjes fijn en voeg toe aan de salade (houd 1 ei en wat radijsjes apart voor garnering).
  • Laat de salade minstens 1 uur trekken.

Notities

Serveertip:
  • Garneer met het achtergehouden ei en radijsjes.
  • Serveer koud.
  • Lekker met kroepoek of cassave chips.
Wijnadvies:
  • Gewürztraminer: Een aromatische witte wijn met tonen van gember en specerijen.
  • Rosé: Een fruitige rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Lente Roerbakschotel met Sesam en Basilicum

Lente Roerbakschotel met Sesam en Basilicum

Een kleurrijke en smaakvolle roerbakschotel met groene asperges, worteltjes, peultjes en sesamzaad.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram groene asperges stukjes van 3 cm
  • 250 gram worteltjes dunne plakjes
  • 4 sjalotjes partjes
  • 200 gram peultjes schuin gehalveerd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 dl kippenbouillon tablet
  • Zout
  • Peper
  • Aardappelzetmeel optioneel
  • 25 gram sesamzaad
  • 3 eetlepels basilicum fijngehakt

Instructies

  • Roerbak de asperges, wortel en sjalot 10 minuten in de olie.
  • Schep de peultjes erdoor en bak ze 5 minuten mee.
  • Schenk de bouillon erbij en stoof de groenten 5-10 minuten gaar.
  • Bind het vocht eventueel met aardappelzetmeel.
  • Rooster het sesamzaad lichtbruin in een droge koekenpan.
  • Strooi voor het serveren het sesamzaad en basilicum over de groenten.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met mihoen, rijst of quinoa.
  • Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de groenten en de subtiele smaken van het gerecht.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de groenteachtige smaak van de asperges complementeert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g