Krokant gefrituurde visfilets met zoetzure saus

Krokant gefrituurde visfilets met zoetzure saus

Deze krokant gefrituurde visfilets worden geserveerd met een smaakvolle zoetzure saus en knapperige groenten. Perfect met rijst of mie voor een heerlijke Aziatische maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei losgeklopt
  • 1 paprika in dunne reepjes
  • 1 ui in dunne reepjes
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels sherry
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 plakjes gember fijngehakt
  • 2 deciliter slaolie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 3 worteltjes in dunne reepjes
  • 4 eetlepels olie voor bakken
  • 50 gram bloem
  • 500 gram kabeljauwfilet of schelvisfilet in blokjes
  • ¼ blik bamboespruiten in reepjes
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de paprika, worteltjes en bamboespruiten in dunne reepjes van ongeveer 4 cm.
  • Snijd de visfilets in blokjes en bestrooi met zout.
  • Wentel de vis eerst door het losgeklopte ei en daarna door de bloem.
  • Verhit de slaolie in een frituurpan en bak de stukjes vis in porties goudbruin.
  • Laat de gefrituurde vis uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan.
  • Bak de knoflook, gember en 2 theelepels zout onder voortdurend omscheppen.
  • Voeg de paprika, wortel en bamboespruiten toe en bak 1 minuut mee.
  • Meng de ketjap, sherry, suiker en azijn in een kommetje.
  • Voeg het mengsel toe aan de groenten en laat het geheel goed heet worden.
  • Maak een papje van de maïzena met een beetje water en bind de saus hiermee.
  • Voeg de gefrituurde vis toe en laat alles 2 minuten goed doorwarmen.
  • Serveer direct op een voorverwarmde schaal en geef er rijst of mie bij.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gefrituurde vis met een frisse komkommersalade en gestoomde rijst voor een complete Aziatische maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Riesling of een droge Gewürztraminer past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 9g

Gegratineerde asperges met kervelboter en ham

Gegratineerde asperges met kervelboter en ham

Deze gegratineerde asperges met kervelboter, ham en gesmolten Goudse kaas zijn een heerlijke combinatie van zachte asperges, hartige ham en romige kaas. Perfect voor een voorjaarsmaaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram witte aspergepunten
  • 100 gram groene aspergepunten
  • 4 sneetjes casinobrood
  • 4 plakjes gerookte ham
  • 80 gram Goudse belegen kaas in blokjes
  • 60 gram boter kamertemperatuur
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel kervel fijngehakt
  • ½ citroen sap gezeefd
  • Extra boter voor het roosteren

Instructies

  • Leg 60 gram boter op een schoteltje en laat op kamertemperatuur komen.
  • Schil en gaar de asperges volgens het basisrecept.
  • Was de kervel, dep droog met keukenpapier en hak fijn.
  • Pers de citroen uit en zeef het sap.
  • Roer de boter smeuïg en meng er de kervel door.
  • Breng op smaak met zout en enkele druppels citroensap.
  • Bestrijk de sneetjes casinobrood met boter en rooster ze licht in een koekenpan.
  • Bestrijk één kant van de toast met de kervelboter.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Laat de gare asperges goed uitlekken en leg ze op keukenpapier.
  • Snijd de aspergepunten in de lengte doormidden.
  • Leg de halve aspergepunten op de kervelboter.
  • Leg er een plakje gerookte ham op en verdeel de blokjes Goudse kaas over de ham.
  • Plaats de toastjes in de oven en bak ze 12 minuten tot de kaas gesmolten en lichtbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer deze aspergetoastjes met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de delicate smaak van asperges en ham.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Aardappelen in bouillon

Aardappelen in bouillon

Recept categorieën: Bijgerecht, Soep
Servings: 4
Calories:
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • ½ liter bouillon
  • 5 gram zout
  • Peper naar smaak
  • ½ lepel gehakte peterselie
  • 20 gram boter
  • 1 ui

Instructies

  • Schil de aardappelen, verwijder de kiemen, en was ze grondig.
  • Snijd de aardappelen in vieren.
  • Zet de aardappelen op met kokend water.
  • Giet na vijf minuten het water af.
  • Stoof de aardappelen verder gaar in de bouillon met het zout en de peper.
  • Schil de ui, snipper ze en fruit ze in de koekenpan met boter.
  • Voeg de gefruite ui toe aan de aardappelen.
  • Na een half uur zijn de aardappelen gaar; schud ze even op.
  • Strooi voor het opdienen wat gehakte peterselie over de aardappelen.

Notities

Serveer deze heerlijke aardappelen in bouillon als bijgerecht bij vlees of vis, of geniet ervan als een eenvoudige en smakelijke maaltijd op zichzelf. Smakelijk eten!

Pittige aardappelcurry met piri-piri saus

Pittige aardappelcurry met piri-piri saus

Deze pittige aardappelcurry met piri-piri saus is een smaakvolle en kruidige maaltijd. Perfect voor liefhebbers van een beetje pit in hun gerechten!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Portugal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 320kcal
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 350 gram aardappelen in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel piri-piri saus
  • ¼ theelepel kaneel
  • ½ theelepel koriander
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • 1 deciliter water
  • Olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit wat olie in een pan en bak de gesnipperde ui tot deze glazig is.
  • Voeg de fijngehakte knoflook en specerijen toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze nog 2 minuten mee.
  • Meng de citroensap en verse peterselie erdoor.
  • Voeg de aardappelblokjes en piri-piri saus toe, samen met 1 deciliter water.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Laat de aardappelen op laag vuur 30 minuten garen en roer regelmatig.
  • Breng op smaak met zout en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer deze pittige aardappelcurry met een frisse yoghurtdip of knapperig naanbrood.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij de kruidige en pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Aardappelpannenkoeken uit de Ardennen

Aardappelpannenkoeken uit de Ardennen

Lekker bij gebraden varkensrollade.
Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels geschilde bloemige
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 2 ei
  • zout
  • 50 gram reuzel spekvet of olie
  • peper versgemalen
  • nootmuskaat

Instructies

  • Hoe maak je het klaar:
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Rasp de aardappelen en meng er de bloem en de eieren door om er een samenhangende massa van te maken.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verhit ¼ deel van de reuzel in de koekenpan.
  • Schep ¼ deel van het aardappelmengsel in de pan en strijk het met een vork tot een laag van ½ cm dik uit.
  • Bak de pannenkoek in 8 minuten goudbruin, keer hem om en bak ook de andere kant goudbruin.
  • Houd de pannenkoek in de oven warm.
  • Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier en serveer ze warm.

Notities

Serveer er een frisgroene salade bij.

Surinaamse Hete Bokking met Pittige Tomatensaus

Surinaamse Hete Bokking met Pittige Tomatensaus

Deze Surinaamse hete bokking wordt geserveerd met een kruidige tomatensaus en is heerlijk bij rijst of op brood. Een smaakexplosie van rook, pit en zuur!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 grote vette gerookte bokking
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 hete chilipepers zonder pit, fijngehakt
  • 2 grote tomaten in partjes gesneden
  • 5 zure birambies of 1 onrijpe groene mango
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 tl olie
  • 100 ml water indien nodig

Instructies

  • Voorbereiding
  • Borstel de bokking voorzichtig schoon en snijd hem in 8 stukken (verwijder de kop).
  • Verhit de olie in een pan en bak de stukjes bokking kort tot ze openbarsten.
  • Haal de bokking uit de pan en laat de pan op het vuur staan.
  • Bereidingswijze
  • Laat voldoende olie in de pan en voeg eventueel nog 1 eetlepel olie toe.
  • Bak de uien, knoflook en chilipepers in de olie tot ze glazig zijn.
  • Voeg de tomaten toe en laat ze zacht koken tot een smeuïge saus.
  • Roer de basterdsuiker door de saus.
  • Als de saus te droog is, voeg dan 50 ml water toe.
  • Was de birambies en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Vervang de birambies indien nodig door een groene mango, geschild en in dunne reepjes gesneden.
  • Voeg de vruchten toe aan de saus en schep goed om.
  • Leg de gebakken bokking in de pan en schep voorzichtig om zodat de saus goed intrekt.
  • Laat het geheel op laag vuur sudderen tot een smeuïge saus ontstaat.
  • Voeg indien nodig nog 50 ml heet water toe.

Notities

Serveertip:

Serveer met witte rijst en een frisse komkommersalade of geniet ervan op een knapperig Surinaams broodje.

Wijnadvies:

Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij de rokerige en pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2.4g | Sugar: 6g

Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden

Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 roodbaars - of doradefilets van elk 150 gram
  • 1 kleine ui
  • 1 citroen sap er van
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepel djinten
  • ¼ theelepel koenjit
  • 2 theelepel Paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels koriander fijngehakte
  • 400 gram venkelknollen
  • 30 gram boter

Instructies

Bereiding:

  • Dep de visfilets droog met keukenpapier en leg ze, naast elkaar, in een lage ovenschaal.
  • Snipper de gepelde ui fijn.
  • Doe het citroensap in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
  • Voeg de specerijen en het zout toe en roer tot het zout is opgelost.
  • Klop de olie erdoor en roer de ui en koriander erdoor.
  • Schenk het mengsel over de vis en laat die, afgedekt in de koelkast, minstens 30 minuten marineren.
  • Maak de venkel schoon, houd wat van de mooie 'veertjes' achter en snijd de knollen overlangs in smalle reepjes van ca. 1/2 cm.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Smelt de boter in een koekenpan, roer de venkelreepjes erdoor en schenk er ca. 1 dl water bij.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de venkel, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken.
  • Verwijder het deksel en laat de venkel in nog ca. 7 minuten gaar worden en het vocht voor het grootste deel verdampen.
  • Breng de groente op smaak met zout.
  • Zet intussen de schaal met de vis, onafgedekt op een rooster, in het midden van de oven en laat de vis in ca. 10 minuten gaar worden.
  • Schep de venkel op de borden en leg de vis met de saus erop.
  • Garneer met de venkelveertjes.

Notities

Lekker met rijst of couscous en een tomatensalade.

Gepofte Aardappelen met Vegetarisch Gehakt en Aubergine

Gepofte Aardappelen met Vegetarisch Gehakt en Aubergine

Deze gepofte aardappelen met vegetarisch gehakt, aubergine en romige kruiden zijn een heerlijk en voedzaam plantaardig gerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 blik cannellinibonen uitgelekt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • ½ tl komijnpoeder
  • ¼ tl chilipoeder
  • 1 pakje plantaardige kookroom Alpro® soya Cuisine
  • 1 pak plantaardig fijngehakt Alpro® soya Fijngehakt
  • 1 el plantaardige boter of olie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrooi een ovenplaat met een beetje zout en leg de aardappelen en aubergine erop.
  • Pof de aardappelen en aubergine ongeveer 1 uur in de oven.
  • Bak de knoflook en ui glazig in een pan met plantaardige boter of olie.
  • Voeg de bonen, het plantaardige gehakt, komijn- en chilipoeder en de plantaardige kookroom toe.
  • Laat dit geheel zachtjes sudderen.
  • Halveer de aubergine, lepel het vruchtvlees eruit en voeg dit toe aan het gehaktmengsel.
  • Snijd de gepofte aardappelen kruislings in en duw ze open.
  • Schep het gehakt-auberginemengsel over de aardappelen en serveer warm.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse peterselie of koriander voor extra smaak en serveer met een frisse salade.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de aardse smaken van aubergine en kruiden.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 18g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Vegan Caesar Salade met Krokante Croutons

Vegan Caesar Salade met Krokante Croutons

Een frisse en romige vegan Caesar salade met knapperige croutons en plantaardige reepjes. Perfect als lichte maaltijd of bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 krop Romeinse sla
  • 8 sneetjes volkoren brood
  • 1 pak plantaardige reepjes licht gekruid
  • 100 g vegan Parmezaanse kaas optioneel
  • 1 el plantaardige boter of olie
  • Dressing:
  • ¼ blok tofu
  • 1 tl mosterd
  • Sap van ½ citroen
  • 100 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 50 g vegan Parmezaanse kaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het volkoren brood in grove stukken en besprenkel met olijfolie.
  • Leg de broodstukjes op een bakplaat en rooster ze 10 minuten tot ze knapperig zijn.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de plantaardige reepjes goudbruin.
  • Was en droog de Romeinse sla en scheur de bladeren in grove stukken.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Meng de sla, croutons en plantaardige reepjes met 3 eetlepels dressing.
  • Garneer de salade met vegan Parmezaanse kaas en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra dressing aan de kant en een schijfje citroen voor een frisse touch.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Groentequiche met Kruidenkaas en Knapperig Bladerdeeg

Groentequiche met Kruidenkaas en Knapperig Bladerdeeg

Deze groentequiche met kruidenkaas, paprika en courgette is een heerlijk romig en knapperig gerecht dat perfect is voor lunch of diner.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 prei in ringen
  • 200 g roomkaas met kruiden
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • ½ tl dragon
  • 1 el boter voor invetten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en rol ze uit tot een ronde plak.
  • Vet een taartvorm in met boter en bekleed deze met het bladerdeeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Snijd de paprika's, courgette en prei in kleine stukjes.
  • Roerbak de groenten in een pan tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de groenten uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de kruidenkaas in kleine blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Klop in een kom de eieren los met de slagroom en dragon.
  • Verdeel de groenten en de kruidenkaas over de taartvorm.
  • Giet het eiermengsel gelijkmatig over de groenten.
  • Zet de quiche in de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C.
  • Bak de quiche in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Controleer of de quiche stevig is, verleng de baktijd indien nodig.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een zachte Chardonnay past perfect bij deze romige quiche.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g