Romige Paksoistamppot met Zure Room en Piccalilly
Een romige stamppot met frisse paksoi, knapperige uienringen en een verrassende twist van zure room en piccalilly.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 grote uien in ringen
- 400 g paksoi in dunne repen
- 20 g boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 beker zure room
- 2 eetlepels piccalilly
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Wentel de uiringen door de bloem en bak ze in de hete boter tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een paar lepels kookvocht.
Schep de paksoi, zure room en piccalilly door de puree en meng goed.
Breng op smaak met zout en peper.
Warm de stamppot goed door en garneer met de knapperige uiringen.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een gebakken schnitzel of een handje geroosterde noten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige stamppot en de zure room.
Calories: 590kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Herfstige Stamppot met Paddenstoelen en Groentencarrés
Een romige stamppot met paddenstoelen, prei en kruiden, geserveerd met knapperige groentencarrés voor een hartige en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 250 g champignons in plakjes
- 250 g shiitake of oesterzwammen in plakjes
- 1 prei in halve ringen
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 6 takjes peterselie fijngesneden
- 100 g boter
- 1 theelepel koriander
- ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel laos
- 2 eetlepels olie
- 4 vegetarische groentencarrés
- ¼ liter melk
- 1 eetlepel mosterd
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit 50 g boter in een braadpan en bak de ui en knoflook ± 5 minuten op laag vuur.
Voeg de champignons en shiitake toe en bak ze ± 5 minuten mee.
Schep de prei erdoor en laat deze nog ± 2 minuten meewarmen.
Breng het mengsel op smaak met koriander, komijn, laos, zout en peper.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de groentencarrés in ± 8 minuten goudbruin, keer halverwege.
Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen.
Verwarm in een pan de melk met 50 g boter en voeg de aardappelen en mosterd toe.
Klop het mengsel met een mixer of stamper tot een luchtige puree.
Schep het paddenstoelen-preimengsel en de peterselie door de puree en breng op smaak met extra zout en peper indien nodig.
Serveer de stamppot met de knapperige groentencarrés.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rucola en walnoten of een lepeltje truffelmayonaise.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Viognier of een lichte Pinot Noir past goed bij de aardse tonen van de paddenstoelen en kruiden.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Groene Kool Stamppot met Komijnekaas
Een heerlijke stamppot met groene kool, romige puree en pittige komijnekaas, op smaak gebracht met een vleugje kerrie.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 1 kleine groene kool fijngesneden
- 1 ui gesnipperd
- 200 g komijnekaas in blokjes
- 25 g boter
- 1 theelepel kerriepoeder
- Melk naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Verhit de boter in een grote bakpan en fruit de ui tot deze glazig is.
Voeg de fijngesneden groene kool toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend gaar.
Breng op smaak met zout, peper en kerriepoeder.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een scheutje melk tot een smeuïge puree.
Meng het groentemengsel door de puree.
Schep als laatste de blokjes komijnekaas door de stamppot.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een beetje extra geraspte komijnekaas of een scheutje mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de pittige tonen van de kaas en de kerrie.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Gebakken Kerrie-Sjalotten met Knoflook en Koriander
Heerlijk kruidige gebakken sjalotten met knoflook, pittige kerrie en verse koriander. Een perfect bijgerecht bij Aziatische en Indiase gerechten.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 3
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g sjalotten gehalveerd
- 2 teentjes knoflook in plakjes
- 1 eetlepel olie
- ½ eetlepel pittige kerriepoeder
- 1½ eetlepel verse koriander fijngehakt
Pel de sjalotten en knoflook.
Halveer de sjalotten en snijd de knoflook in plakjes.
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de sjalotten en knoflook 5 minuten tot ze glazig zijn.
Voeg het kerriepoeder toe en bak 2 minuten mee zodat de smaken goed vrijkomen.
Laat de sjalotten nog 10 minuten bakken tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
Bestrooi vlak voor het serveren met verse koriander.
Serveertip:
Lekker als topping op een curry, bij rijstgerechten of als smaakmaker in wraps en salades.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer of een kruidige Viognier past goed bij de intense smaken van kerrie en knoflook.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Kokosgehaktballetjes in Pittige Satésaus
Kruidige gehaktballetjes met een vleugje kokos, geserveerd in een romige, pittige satésaus met bosuitjes. Perfect als borrelhapje of bij een Oosterse maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gehakt
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 ei
- ½ zakje nassikruiden
- 2 eetlepels geraspte kokos
- 30 g boter
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 4 eetlepels hot satésaus pot
- 2½ dl runderbouillon van tablet
Meng het gehakt met paneermeel, ei, nassikruiden en kokos en vorm kleine balletjes.
Verhit de boter in een pan en bak de balletjes in ongeveer 10 minuten rondom bruin en gaar.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet ze apart.
Voeg de bosuitjes, satésaus en runderbouillon toe aan het bakvet en breng de saus al roerend aan de kook.
Leg de balletjes terug in de saus en laat ze kort mee sudderen.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met rijst of als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een kruidige Viognier past goed bij de kokos en pittige satésaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Pittige Gemarineerde Speklapjes met Rode Peper
Kruidige en lichtzoete speklapjes, gemarineerd in ketjap en gember, gebakken met rode peper voor een pittige en aromatische smaakbeleving.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g speklapjes in reepjes gesneden
- 1 rode peper in ringetjes
- 1 dl heet water
- 1½ eetlepel olie
- 1 eetlepel ketjap manis
- ½ eetlepel honing
- ½ theelepel gemberpoeder
Snijd de speklapjes in reepjes en meng deze in een kom met het gemberpoeder, ketjap manis en 1 eetlepel olie.
Laat het vlees 15 minuten marineren om de smaken goed te laten intrekken.
Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne ringetjes.
Verhit de resterende olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de rode peper 1 minuut.
Voeg de gemarineerde speklapjes toe en bak ze 5 minuten op hoog vuur, terwijl u regelmatig omschept.
Temper het vuur, voeg het hete water toe en laat de speklapjes in ongeveer 15 minuten volledig garen.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een licht gekoelde Beaujolais past goed bij de zoet-pittige smaak van de speklapjes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 27g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee
Een heerlijke ovengratin van spruitjesstamppot met knapperige noten, geserveerd met een smaakvolle appelhachee die langzaam is gestoofd in sinaasappelsap.
Bereidingstijd3 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar
Voor de appelhachee:
- 150 g gedroogde appeltjes
- 3 el rozijnen
- 1½ dl sinaasappelsap
- 2 el boter
- 600 g hacheevlees
- 1 ui gesnipperd
- 1 tl basterdsuiker
- 1 el bloem
- 3 dl runderbouillon van tablet
- 2 kruidnagels
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Voor de stamppot:
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 750 g kleine spruitjes schoongemaakt
- 1 dl koffieroom of slankroom
- 50 g spekreepjes
- 100 g noten grof gehakt
- 1 el paneermeel
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de appelhachee:
Week de appeltjes en rozijnen een nacht in het sinaasappelsap.
Verhit de boter in een pan en braad het hacheevlees rondom goudbruin.
Voeg de ui en suiker toe en bak 2 minuten mee.
Strooi de bloem erover en laat kort meebakken tot het licht kleurt.
Schenk geleidelijk de bouillon erbij en voeg de kruidnagels, zout en peper toe.
Laat het vlees op laag vuur 2-3 uur sudderen tot het zacht is.
Voeg de laatste 20 minuten de geweekte appeltjes, rozijnen en sinaasappelsap toe.
Bind de saus eventueel met een beetje aangemaakte maïzena.
Voor de stamppot:
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar en giet af.
Kook de spruitjes 5 minuten in een pan met weinig water en zout, giet af en houd warm.
Stamp de aardappelen fijn en meng met de room, boter, zout, peper en nootmuskaat tot een stevige puree.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 8 minuten zachtjes uit.
Meng de spruitjes en spekjes met het bakvet door de puree.
Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal.
Meng de gehakte noten met het paneermeel en strooi dit over de stamppot.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand en gratineer de stamppot 10 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Serveer de appelhachee apart bij de stamppot.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rode kool en appel voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals een Merlot of een licht kruidige Syrah past goed bij de zoet-hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Spitskoolstamppot met Chorizo en Rookworst
Een hartige stamppot met zachte spitskool, kruidige chorizo en rookworst, op smaak gebracht met tijm en karwijzaad.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg spitskool in repen
- 1 grote ui gesneden
- 1 rookworst ± 250 g, in plakjes
- ½ bouillontablet
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel tijm
- 1½ dl water
- 150 g chorizo in stukjes
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
Maak de spitskool schoon en snijd in repen.
Schil de aardappelen, was ze en snijd in stukken.
Verhit een pan en bak de chorizo 4 minuten op laag vuur tot het vet vrijkomt.
Schep de chorizo op een bord en fruit de ui 1 minuut in het bakvet.
Voeg de spitskool, aardappelen en tijm toe en bak 2 minuten mee.
Verkruimel het bouillontablet erboven, voeg het karwijzaad en 1½ dl water toe.
Laat het geheel 20 minuten op laag vuur zachtjes garen met het deksel schuin op de pan.
Snijd intussen de rookworst in plakjes.
Giet het spitskool-aardappelmengsel af en stamp goed door elkaar.
Schep de rookworst en chorizo erdoor en warm de stamppot nog even door.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een lepel grove mosterd en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Rioja past goed bij de hartige smaken van de chorizo en rookworst.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Spinaziestamppot met uitgebakken spekjes en kaas
Een smeuïge spinaziestamppot met krokant uitgebakken spekjes en romige, gesmolten kaas voor een heerlijke smaakcombinatie.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 kg verse spinazie in smalle reepjes
- 2 dl melk
- 150 g geraspte kaas
- 200 g spekblokjes
- Boter naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Bak de spekblokjes in een koekenpan met een beetje boter uit tot ze krokant zijn.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer de spekjes met het spekvet door de puree.
Voeg op laag vuur de melk, geraspte kaas en spinazie toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is.
Breng op smaak met zout en peper en warm het geheel goed door.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een beetje nootmuskaat of een handje geroosterde pijnboompitten voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige kaas en hartige spekjes in deze stamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Snelle Bietjesstamppot met Appel en Ui
Een snelle en smaakvolle bietjesstamppot met gebakken ui, frisse appel en een vleugje kruidnagel en laurier voor extra diepgang.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 friszure appel in blokjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 eetlepel boter
- 2 pakjes puree voor stamppot
- 400 g gekookte gesneden bietjes
- Kruidnagel naar smaak
- Laurierpoeder naar smaak
- Suiker naar smaak
- Zout naar smaak
Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd warm.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui tot de randjes beginnen te kleuren.
Voeg de bietjes toe en bak ze kort mee.
Doe vervolgens de appelblokjes en een beetje suiker erbij en bak alles goed door.
Voeg de warme puree toe en meng alles goed door elkaar.
Breng op smaak met kruidnagel, laurierpoeder en zout.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met uitgebakken spekjes of een schepje zure room voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de aardse smaken van bietjes en de frisheid van appel.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108