In santen gestoofde vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 moten kabeljauw of filets van elk 150 gram
- zout
- 2.5 eetlepel zonnebloemolie
- 2 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 theelepel trassi
- 50 gram santen van een blok, opgelost in 3 dl water
- 1 stengel sereh het gekneusde dikke uiteinde, of 1 theelepel poeder
- 3 schijfjes laos of 1.5 theelepel poeder
- 1 theelepel kentjoer
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- 3 blaadjes salam
Voorbereiding:
Wrijf de vis in met wat zout.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de vis in ca. 2 minuten per kant lichtbruin. Schep de vis uit de pan.
Snipper de gepelde uien en knoflookteentjes. Wrijf de ui, knoflook en trassi tot een pasta in een vijzel.
Bereiding:
Verhit de rest van de olie in een hapjespan met anti-aanbaklaag en roerbak het uimengsel ca. 1 minuut. Voeg de opgeloste santen, de sereh, laos, kentjoer, djeroek-poeroet- en salamblaadjes toe en breng het vocht al roerende aan de kook; laat het mengsel zachtjes ca. 5 minuten pruttelen.
Leg de vis erin en laat die, afgedekt, in nog ca. 5 minuten zachtjes door en door gaar worden.
Lekker met witte rijst of nasi koening en gado gado.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Italiaanse Krieltjessalade met Mortadella en Pijnboompitten
Deze Italiaanse krieltjessalade combineert de romige textuur van krieltjes met de hartige smaak van mortadella, frisse courgette en geroosterde pijnboompitten. Perfect voor een zomerse lunch of als bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g krieltjes geschrapt
- 100 g mortadella in dunne reepjes
- ½ courgette in dunne reepjes
- 3 tomaten in plakjes
- 50 g pijnboompitten
- 20 g olijven zonder pit
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 dl yoghurt
- ½ eetlepel azijn of rode wijnazijn
- 1 theelepel suiker
- 2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
- Zout naar smaak
Kook de krieltjes 10 minuten in weinig water met een snufje zout.
Spoel de aardappeltjes af met koud water om verder garen te voorkomen.
Rol de mortadella op en snijd in dunne reepjes.
Bestrooi de courgettereepjes met zout en laat ze in een vergiet uitlekken.
Snijd de tomaten in plakjes.
Klop een dressing van de azijn, yoghurt, olijfolie, suiker en Italiaanse kruiden.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.
Schep in een grote schaal de krieltjes, mortadella, courgette, tomaten, olijven en de dressing door elkaar.
Bestrooi de salade met de geroosterde pijnboompitten.
Serveertip:
Serveer deze salade met vers Italiaans brood en een glas gekoelde witte wijn.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Grigio of een lichte Verdicchio past perfect bij deze salade.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Hummus met Sesamzaad en Peterselie
Een romige, smaakvolle hummus met sesamzaad en verse peterselie. Perfect als dip of als bijgerecht bij een feestje of borrel.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 8
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 5 el sesamzaad
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje kikkererwten
- 1 el Griekse yoghurt
- 2 el olijfolie
- 3 el citroensap
- 1 mespunt suiker
- Cayennepeper naar smaak
- Paprikapoeder naar smaak
- 2 el fijngehakte verse peterselie
Verwarm het sesamzaad in een droge koekenpan gedurende ongeveer 2 minuten en rooster het heel licht.
Pel en halveer de knoflook.
Doe de kikkererwten, 2-3 eetlepels vocht uit het blikje, het sesamzaad, de knoflook, de yoghurt en 1 eetlepel olijfolie in een keukenmachine en pureer tot een gladde crème.
Voeg het citroensap toe en pureer kort nogmaals.
Breng de hummus op smaak met zout, versgemalen peper, suiker en cayennepeper.
Schep de hummus in een ondiepe kom en maak een spiraalvormig patroon met een theelepel.
Bedruppel de hummus met de resterende 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met paprikapoeder.
Strooi de fijngehakte peterselie erover.
Serveertip:
Serveer de hummus met (geroosterde) pitabrood driehoekjes of groentesticks voor een lekkere en gezonde snack.
Wijnadvies:
Deze hummus gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Krokante Surimiburgers met Frisse Radijssalade
Deze krokante surimiburgers met een frisse radijssalade en Dijonvinaigrette zijn perfect als lichte lunch of snelle maaltijd. Heerlijk op een vers broodje!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 2 pakjes surimisticks à 150 gram
- 50 gram cornflakes
- 2 eieren
- 50 gram boter
- 1 kropsla
- 1 bosje radijs
- 4 bruine bolletjes
- 8 eetlepels vinaigrette de Dijon moutarde
Maal de surimi, cornflakes en eieren in de keukenmachine tot een glad mengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Vorm vier burgers van het mengsel.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de surimiburgers op matig vuur in 10 minuten goudbruin en gaar.
Was de sla en scheur deze in stukken.
Was de radijs en snijd in dunne plakjes.
Snijd de bolletjes open en beleg met een blaadje sla.
Meng de rest van de sla met de radijs en vinaigrette.
Leg de burgers op de broodjes en serveer met de salade.
Serveertip:
Serveer met extra Dijonmosterd en een handje knapperige rucola voor extra pit.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Eugène Loron Mâcon Villages Blanc past perfect bij deze visburger.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Knapperige Notenburger met Cheddar en Sla
Deze smaakvolle vegetarische notenburger met kaas en verse sla is een heerlijk alternatief voor de klassieke hamburger. Perfect op een zacht broodje!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8 burgers
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g pinda’s ongezouten (of pindakaas)
- 100 g cashewnoten
- 2 tl grof zout
- 1 grote ui
- 250 g snelkookcouscous
- 50 g bloem
- 1 ei
- 1 handvol verse peterselie fijngehakt
- 100 g belegen kaas of cheddar
- Olie of boter
- 10 grote zachte broodjes of één Turks brood
- ½ krop sla
- 2 tomaten
- Tomatenketchup mosterd, mayonaise
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg de pinda’s en cashewnoten op een bakplaat en verwarm ze 10 minuten.
Maal de noten met het zout in een keukenmachine tot een smeuïge pasta (of gebruik pindakaas).
Snijd de ui in tweeën.
Maak ringen van de ene helft en snijd de andere helft in stukjes.
Bak de uienringen in wat olie of boter op laag vuur tot ze zacht zijn.
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat 10 minuten staan.
Meng de notenpasta, gesneden ui, bloem, ei en fijngehakte peterselie door de couscous.
Snijd de kaas in dunne plakjes met een kaasschaaf.
Vorm burgers van ongeveer 8 cm doorsnee en druk stevig aan.
Snijd de burgers doormidden en leg er twee of drie plakjes kaas tussen.
Druk de burgers weer stevig dicht.
Verhit olie of boter in een koekenpan en bak de burgers enkele minuten goudbruin.
Draai om en leg extra kaas op de gebakken zijde.
Serveer op de broodjes met sla, dun gesneden tomaat en uienringen.
Breng op smaak met ketchup, mosterd en mayonaise.
Serveertip:
Serveer met zoete aardappelfriet en een frisse yoghurtdip met munt.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte Sauvignon Blanc past goed bij deze notenburger.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 14g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Krokante Danish Blue Kroketten met Romige Aardappel
Deze krokante kroketten met Danish Blue kaas en romige aardappel zijn een heerlijk hartig hapje. Perfect als snack of bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Denemarken Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g aardappelen
- 2 el crème fraîche
- 150 g Danish Blue kaas
- 50 g bloem
- 50 g paneermeel
- 1 ei
Kook de aardappelen in ruim water met zout tot ze kruimig zijn.
Giet de aardappelen af en laat ze volledig afkoelen.
Wrijf de afgekoelde aardappelen door een fijne zeef.
Verkruimel de Danish Blue kaas met een vork.
Meng de kaas met de aardappelkruim en voeg de crème fraîche toe.
Kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
Rol het deeg tot vingerdikke kroketjes.
Doe de bloem op een bord, klop het ei los in een kom en doe het paneermeel op een ander bord.
Rol de kroketjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en daarna door het paneermeel.
Laat de kroketten minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verhit frituurvet tot 180°C.
Bak de kroketten in de hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip of vijgenchutney voor een extra smaakbeleving.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij de romige en pittige smaak van de Danish Blue kroketten.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus
Deze romige macaroni-bloemkoolgratin met mosterdsaus en een krokante kaaskorst is een heerlijk comfortfoodgerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd of als bijgerecht bij een diner.
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bloemkool
- 1 ei
- 1-2 uien
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel milde mosterd
- 100 g geraspte kaas diverse soorten
- 125 ml room
- 400 g macaroni elleboogjes
Breng twee pannen met ruim water aan de kook.
Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de bloemkool in roosjes, was ze en kook ze 7 minuten in kokend water.
Pel en snipper de uien en fruit ze goudbruin in de olie.
Klop de room los met de mosterd en het ei en meng de iets afgekoelde uien erdoor.
Giet de macaroni af en doe deze in een ovenvaste schaal.
Verdeel de bloemkool over de pasta en giet het roommengsel eroverheen.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de gratin 30-45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een stuk knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichte Pinot Gris past goed bij dit gerecht.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 22g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Chinese tomatensoep met gehakt en rijst
Deze Chinese tomatensoep is heerlijk kruidig en rijk gevuld met gehakt en rijst. Een smaakvolle en vullende soep die perfect is als lunch of lichte avondmaaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter tomatensap
- 1 liter water
- 500 gram gehakt
- ½ kopje ongekookte rijst
- 1 groot blikje tomatenpuree
- 1 pakje kruiden voor tomatensoep
- 1 theelepel djahé
- 1 theelepel djinten
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel azijn
- Flinke scheut curry
- Flinke scheut ketjap manis
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak het gehakt rul.
Verwijder het overtollige bakvet en zet het gehakt apart.
Doe het tomatensap en het water in een grote soeppan.
Breng de soep tot net onder het kookpunt.
Voeg de kruiden voor tomatensoep, djahé, djinten, knoflookpoeder en tomatenpuree toe.
Roer goed door en voeg het gebakken gehakt toe.
Voeg de ongekookte rijst toe en laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de suiker en azijn toe en proef de soep.
Als de soep te zoet is, voeg dan wat extra azijn toe.
Als de soep te zuur is, voeg dan een beetje extra suiker toe.
Voeg als laatste een flinke scheut curry en ketjap manis toe.
Roer goed door en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met knapperige pistoletjes met roomboter en kaas voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals Merlot of een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer past goed bij de zoetzure smaken van deze soep.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 2.8g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Chinese tomatensoep met kip en ketjap
Deze smaakvolle Chinese tomatensoep met kip en ketjap manis heeft een heerlijke balans tussen zoet en hartig. Perfect voor een warme, troostrijke maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 2 uien fijngesneden
- 1 prei in ringen gesneden
- 3 eetlepels suiker
- ¼ fles ketjap manis
- 3 eetlepels bloem
- 3 bouillonblokjes
- 700 gram tomaten in parten gesneden
- 500 gram kipfilet
- Zout en peper naar smaak
- Knoflookpoeder naar smaak
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe.
Voeg de kipfilet toe en laat deze gaar koken.
Haal de kip uit de pan en snijd deze in stukjes.
Zet apart.
Kook de tomaten in een andere pan met een beetje zout tot ze zacht zijn.
Verhit een koekenpan en bak de ui glazig.
Voeg de bloem, peper, zout en knoflookpoeder toe en roer goed door.
Schenk een deel van de koude bouillon erbij en blijf roeren tot een glad mengsel ontstaat.
Voeg de gesneden kip en prei toe aan de pan.
Schenk de tomatensaus erbij en roer goed door.
Breng op smaak met ketjap manis en suiker.
Laat de soep nog 10 minuten zachtjes pruttelen en serveer warm.
Serveertip:
Serveer met een knapperig stokbroodje of een handje gebakken uitjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals Merlot of een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer past perfect bij deze soep.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 30g | Vet: 5g | Zout: 2.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108
Chinese kippensoep met mihoen en omeletreepjes
Deze klassieke Chinese kippensoep is gevuld met zachte mihoen, smaakvolle kip en fijne reepjes omelet. Een heerlijke, hartverwarmende soep met een authentieke twist!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 200 gram kip
- 1½ liter kippenbouillon
- 50 gram mihoen
- 1 prei fijngesneden
- 1 ui fijngesneden
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel sojasaus
- Snufje ve-tsin
- 1 ei
- Verse selderij fijngehakt
Breng 2 liter water aan de kook en kook hierin de kip gaar.
Haal de kip uit de pan en bewaar de bouillon.
Snijd de kip in kleine stukjes.
Week de mihoen in warm water en breek deze in kleine stukjes.
Breng de kippenbouillon aan de kook.
Voeg de fijngesneden kip, ui en prei toe en laat de soep 10 minuten zachtjes stoven.
Voeg de geweekte mihoen, zout, sojasaus en ve-tsin toe en roer goed door.
Klop het ei los en bak er in een koekenpan een dunne omelet van.
Snijd de omelet in dunne reepjes.
Schep de soep in kommen en garneer met de omeletreepjes en fijngesneden selderij.
Serveertip:
Serveer de soep met een scheutje extra sojasaus of een snufje witte peper voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of een Verdejo past goed bij de delicate smaken van deze soep.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 18g | Vet: 5g | Zout: 1.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 108