Geitenkaasje in Spek met Honing-Tijmsaus

Geitenkaasje in Spek met Honing-Tijmsaus

Heerlijke gebakken geitenkaasjes in spek met een rijke honing-tijmsaus, ideaal voor een feestelijk voorgerecht.
Gebasseerd op een recept van Restaurantketen 't Zusje
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Kaas, Tapas, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g geitenkaas zonder korst
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 4 handjes gemengde sla
  • 1 tl honing
  • 2 takjes tijm
  • 100 ml rode wijn
  • 50 ml kalfsjus
  • 4 royale toastjes
  • Sladressing

Instructies

  • Spoel de takjes tijm af en fruit deze kort in roomboter, zonder dat ze verkleuren.
  • Blus de tijm af met rode wijn en laat dit mengsel tot de helft inkoken.
  • Voeg honing en kalfsjus toe en laat de saus inkoken tot je nog maar een kwart over hebt.
  • Snijd de geitenkaas in vier porties en rol elk stukje in een plakje spek.
  • Bak de geitenkaasjes in een pan tot het spek mooi bruin is en de geitenkaas warm en zacht is.

Dresseren:

  • Meng de gemengde sla met een beetje sladressing en verdeel dit over de bordjes.
  • Plaats de toastjes bovenop de sla en leg daarop de gebakken geitenkaasjes.
  • Schep tot slot een lepel van de honing-tijmsaus over het gerechtje voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:
Een glas rode wijn, zoals een Merlot, vormt een mooie aanvulling op de smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 0.6g | Sugar: 5g

Klassieke Banana Split met Warme Banaan en Chocoladesaus

Klassieke Banana Split met Warme Banaan en Chocoladesaus

Een klassieke, heerlijke banana split met warme banaan, vanille-ijs en een rijke chocoladesaus, ideaal voor een zomerse traktatie!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 bananen
  • 1 reep chocolade geraspt
  • 20 g boter
  • 8 bolletjes vanille-ijs
  • 1 flesje chocoladesaus

Instructies

  • Zet 4 langwerpige schaaltjes klaar.
  • Schil de bananen en rasp de chocolade boven een kom met een grove rasp.
  • Verhit de boter in een koekenpan op matig vuur en leg de bananen erin.
  • Bak de bananen 5 minuten, draai ze voorzichtig rond zodat ze zacht worden, maar heel blijven.
  • Leg de gebakken bananen in de schaaltjes en schep aan beide zijden van elke banaan een bolletje vanille-ijs.
  • Schenk wat chocoladesaus over elke banana split en strooi de geraspte chocolade eroverheen.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Een glas Moscato d'Asti past goed bij dit zoete dessert.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g

Bami met Gehaktballetjes en Satésaus

Bami met Gehaktballetjes en Satésaus

Een heerlijke bami met sappige gehaktballetjes in satésaus, perfect voor een snelle en smakelijke gezinsmaaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Vlees
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g halfom- of rundergehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden
  • 1 theelepel sambal
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 50 g boter
  • 1 pakje satésaus
  • 500 g kant-en-klare bami

Instructies

  • Meng het gehakt met de gehaktkruiden, sambal, ei en paneermeel.
  • Rol hier gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Voeg een kopje water toe en laat de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar sudderen.
  • Bereid de satésaus volgens de instructies op de verpakking en voeg de gehaktballetjes toe aan de saus.
  • Verwarm de bami in een ruime pan op hoog vuur door omscheppend te bakken.
  • Serveer de gehaktballetjes in satésaus apart naast de bami.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Klassieke Bami met Vlees en Omelet

Klassieke Bami met Vlees en Omelet

Een smakelijke Indonesische bami met vlees, ham, groenten en een luchtige omelet, perfect voor een smaakvolle, snelle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 3
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak eiermie
  • 1 bami-groentenpakket
  • 250 g gaar bami-vlees in stukjes
  • 100 g ham in stukjes
  • 2 eieren
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 theelepels djahe
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 theelepels laos
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gedroogde selderij
  • 1 ui in stukjes gesneden

Instructies

  • Kook de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de ui en pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg laos, ketoembar, djahe en het verkruimelde bouillonblokje toe.
  • Doe de ketjap en het gare bami-vlees erbij, gevolgd door het bami-groentenpakket en de ham.
  • Voeg de gare eiermie beetje bij beetje toe, en roer alles goed door.
  • Voeg de gedroogde selderij toe en meng.
  • Kluts de eieren en bak een omelet in een koekenpan.
  • Snijd de omelet in reepjes en leg deze op de bami.
  • Serveer de bami met zure augurken en/of uitjes.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Italiaanse Baguette met Olijventapenade

Italiaanse Baguette met Olijventapenade

Deze knapperige baguette met zelfgemaakte olijventapenade, verse tomaat en knoflook is perfect voor een Italiaanse lunch of brunch!
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch, Snack
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 tomaat fijngehakt
  • 2-3 takjes peterselie fijngehakt
  • 150 g groene olijven zonder pit
  • 7-8 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel citroensap
  • 8 schijfjes baguette

Instructies

  • Pel en snipper de knoflook.
  • Was de tomaat en de peterselie en snijd beide fijn.
  • Hak de olijven (op 2 stuks na) fijn in de keukenmachine.
  • Voeg tijdens het draaien langzaam 6 eetlepels olijfolie toe.
  • Roer de tomaat, peterselie (op 2 theelepels na) en knoflook door de olijventapenade.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Snijd de overgebleven olijven in ringetjes.
  • Verhit 1-2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en rooster de baguetteschijfjes goudbruin, zonder ze te donker te laten worden.
  • Bestrijk de baguettes met de olijventapenade en garneer met de overige olijven, tomaat en peterselie.

Notities

Wijnadvies
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.08g | Sugar: 1g

Spookpannenkoekjes voor Halloween

Spookpannenkoekjes voor Halloween

Griezelig lekkere spookpannenkoekjes, perfect voor een Halloween brunch! Deze pannenkoekjes zijn gemaakt met kwark en zelfrijzend bakmeel, en krijgen een extra spookachtige uitstraling met rozijnen als ogen en mond. Durf jij het aan?
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Pannenkoeken
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 159kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Spookvormpjes of een mes om spookjes uit te snijden

Ingrediënten

  • 125 g kwark
  • 1 ei
  • 200 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el zonnebloemolie
  • Handjevol rozijnen voor de decoratie

Instructies

  • Klop een glad beslag van de kwark, ei, melk, vanillesuiker en zelfrijzend bakmeel.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak van het beslag kleine pannenkoekjes.
  • Snijd de pannenkoekjes op een plank in spookvormen.
  • Leg de spookpannenkoekjes op borden en gebruik rozijnen om de spookjes ogen en een mond te geven.

Notities

Wijnadvies:

Niet van toepassing. Serveer met een glas melk of appelsap voor de kinderen.

Nutrition

Calories: 159kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 0.3g | Sugar: 8g

Gebakken Spinazie met Knoflook

Gebakken Spinazie met Knoflook

Een eenvoudig maar smaakvol bijgerecht van gebakken spinazie, subtiel op smaak gebracht met knoflook. Perfect als lichte en voedzame aanvulling op feestelijke hoofdgerechten.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Boter voor bakken
  • 1 teentje knoflook
  • Grofbladige spinazie

Instructies

  • Verhit boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Prik een teentje knoflook aan een vork en wrijf het meerdere keren door de pan, zodat de smaak vrijkomt.
  • Voeg de grofbladige spinazie toe en laat deze snel slinken in de pan, terwijl je roert.
  • Laat de gebakken spinazie kort uitlekken voordat je het serveert.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo, die goed samengaat met de subtiele smaak van de gebakken spinazie.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g

Geroosterde Fazant met Sjalotten, Champignons en Spek

Geroosterde Fazant met Sjalotten, Champignons en Spek

Een verfijnd gerecht van geroosterde fazant, gecombineerd met sjalotten, champignons en spek. Deze klassieke wildspecialiteit is perfect voor een luxe kerstdiner.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 fazant-hennen
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • 1 takje tijm
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel boter
  • 80 g sjalotten fijngesneden
  • 100 g champignons in vieren
  • 40 g ontbijtspek in blokjes
  • 2 dl kippenbouillon
  • 300 g bloem
  • Suiker een snufje

Instructies

  • fazanten.
  • Verhit de olie en boter in een koekenpan en bak de fazanten rondom goudgeel, waarbij je beide poten elk 5 minuten bakt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de fazanten met de borst naar boven in een ovenvaste braadpan.
  • Voeg de sjalotten, champignons en spek toe rond de fazanten en schenk de kippenbouillon erover.
  • Breng aan de kook.
  • Meng de bloem met een snufje suiker en voeg voldoende water toe om een soepel deeg te kneden.
  • Rol het deeg uit tot een slang van ongeveer 4 cm doorsnede en leg het op de rand van de pan.
  • Sluit de pan af met een deksel en braad de fazanten gedurende 18 minuten in de oven.
  • Laat de fazant na het braden nog 10 minuten rusten in de afgedekte pan.
  • Hak de deegrand los.
  • Snijd de borsten en poten van de fazanten los en zeef het braadvocht.
  • Druk goed uit en leg de fazantdelen terug in de braadpan en schenk het braadvocht erover.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah, die mooi aansluit bij de rijke smaken van de fazant en het spek.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Gevulde Gedroogde Pruimen met Parmaham en Champignons

Gevulde Gedroogde Pruimen met Parmaham en Champignons

Deze heerlijke gevulde gedroogde pruimen met een hartige vulling van champignons en Parmaham zijn een perfecte snack of bijgerecht voor feestelijke gelegenheden. Een verfijnde balans van zoet en hartig.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Gedroogde pruimen ontpit
  • Sjalot heel fijn gesneden
  • Knoflook fijngehakt
  • Champignons extra fijngehakt
  • Boter een beetje (om te bakken)
  • Parmaham fijngesneden
  • Scheutje slagroom

Instructies

  • Verwijder de pitten uit de gedroogde pruimen.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de fijn gesneden sjalot, knoflook en champignons tot het vocht is verdampt.
  • Voeg de fijngesneden Parmaham toe en bak kort mee.
  • Schenk een scheutje slagroom erbij en laat het mengsel 5 minuten inkoken.
  • Vul de gedroogde pruimen met het champignon-ham mengsel.
  • Verwarm de gevulde pruimen in een pan met een laagje slagroom, en zet het deksel op de pan.
  • Serveer warm als hapje of bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Combineer met een lichtzoete wijn zoals een Pinot Gris of een Muscat om de zoete en hartige smaken van de pruimen en Parmaham in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 10g

Karamel Gebakken Peerpartjes

Karamel Gebakken Peerpartjes

Snelle en eenvoudige karamel gebakken peerpartjes. Perfect als zoet bijgerecht of heerlijke desserttopping.
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Handperen in kwarten gesneden
  • Suiker om te wentelen
  • Boter om te bakken

Instructies

  • Snijd de handperen in kwarten en wentel ze door de suiker totdat ze goed bedekt zijn.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de peren rondom goudbruin, ongeveer 5-7 minuten, tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
  • Serveer direct als bijgerecht of als topping voor desserts.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een dessertwijn zoals een Moscato of een Sauternes om de zoetheid van de gekarameliseerde peren te versterken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 1g | Vet: 9g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g